Osuuskauppa Keskimaa mukaan ennätyslaajaan Pidä huolta -kampanjaan nuorten mielenterveyden edistämiseksi


21.9.2021

Korona-aika on lisännyt nuorten pahoinvointia ja ahdistuneisuutta. Tämä näkyy matalan kynnyksen mielenterveyspalvelujen ruuhkautumisena paitsi valtakunnallisesti, myös Keski-Suomessa.  Toivon Kärki ry:n ja MIELI ry:n yhteisen Pidä Huolta -hyväntekeväisyyshaasteen avulla kerätään rahaa nuorten mielenterveystyöhön yli 70 suomalaisen artistin voimin. Osuuskauppa Keskimaa liittyy 10 000 euron lahjoituksella osaksi LähiTapiolan ja S-ryhmän yhteistä puolen miljoonan euron kokonaislahjoitusta. 

Korona-aikana erityisesti nuoret ovat olleet tiukoilla: lähes kaksi kolmesta 18–24-vuotiaasta vastasi kokeneensa uupumusta, masennusta ja jopa ahdistusta MIELI ry:n kyselyssä alkuvuodesta. Esimerkiksi kriisiapuna toimivaan Sekasin-chattiin tuli viime vuonna yli 170 000 yhteydenottoa, joista vain joka viidenteen pystyttiin vastaamaan.

– Nuoret tarvitsevat tukea nyt enemmän kuin koskaan. Sen lisäksi että yhteydenottojen määrä on kasvanut, koronapandemia on lisännyt nuorten huolia ja tuen tarvetta. Nuorten auttamiseksi tarvitaan nyt laajasti sekä matalan kynnyksen apua että jokaisen nuoren mielenterveyttä tukevia toimenpiteitä. Olemme vaikuttuneita ja kiitollisia siitä, että Pidä Huolta -kampanjan artistit ovat nyt uudella tavalla yhdistämässä sekä yritysten että yksityisten voimat nuorten hyväksi, kertoo MIELI ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.

Pidä huolta -kampanjan keskiössä on edesmenneen Pave Maijasen ikonisesta Pidä huolta -kappaleesta toteutettu uusi versio. Mukana on yli 70 suomalaista artistia. Kappaleen ovat tuottaneet Jukka ImmonenAntti RZY RiihimäkiJurek ja Eppu Kosonen.

Kampanjan lahjoitukset ohjataan lyhentämättöminä nuorten mielenterveystyöhön. Kampanjan mahdollistajina toimivat S-ryhmä ja LähiTapiola lahjoittavat kampanjan alkupääomaksi kokonaisuudessaan 500 000 euroa ja mahdollistavat tuhansien nuorten kohtaamisen matalan kynnyksen mielenterveyspalvelujen piirissä.

– Keskimaa on jo neljän vuoden ajan auttanut keskisuomalaisia erilaisten arjen asioiden ratkaisemisella Ilo auttaa -hyväntekeväisyystekojen kautta. Monena vuonna nuoret keskisuomalaiset ovat eri tavoin olleet Ilo auttaa -lahjoituksen piirissä, on kyse sitten harrastuksien, koulunkäynnin tai korona-aikaan erilaisten kaveritapaamisten mahdollistamisesta. Näemme Pidä huolta -kampanjan jatkona tälle työlle Keski-Suomessa, sillä nuorten mielenterveys on meitä, meidän työntekijöitämme ja meidän asiakkaitamme koskettava asia, kertoo Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä.

Keski-Suomen suurimpana työnantajana Keskimaa on konkreettisesti monen nuoren elämässä mukana usein esimerkiksi ensimmäisen työpaikan kautta.

– Nuoret tarvitsevat apua ja myönteisiä signaaleja ehkä enemmän kuin koskaan. Meillä työnantajana on korona-ajassa vastuumme, sillä tarjoamme ensimmäisiä kokemuksia sadoille nuorille ja koululaisille vuosittain. Meidän pitää välittää, kuunnella ja huolehtia näistä nuorista. Me Keskimaalla haluammekin auttaa ja tukea työssä jaksamista, ja tarjoamme koko henkilöstölle kattavat mielenterveyden tukipalvelut, mm. lyhytpsykoterapian, jota on vaikeaa saada muuten ja johon jonot ovat pitkät, täydentää Osuuskauppa Keskimaan henkilöstöjohtaja Kaisamaria Thusberg.

Kuka tahansa voi osallistua hyväntekeväisyyshaasteeseen lahjoittamalla pidahuolta.fi -sivuston kautta. Lahjoitustuotot ohjataan lyhentämättöminä hyväntekeväisyyteen. Osallistua voi myös kuuntelemalla Pidä huolta -kappaletta suoratoistopalveluissa voi auttaa: kappaleen ja musiikkivideon tuottamat suoratoistokorvaukset ohjataan lahjoituspottiin. Suurin osa lahjoituksista kanavoidaan MIELI ry:n kautta keskustelupalvelu Sekasin-chattiin, jonka kautta tällä hetkellä pystytään auttamaan vaikeissa elämäntilanteissa olevia nuoria. Lahjoitusrahoilla tuetaan myös nuorten mielenterveystaitojen vahvistamistyötä kouluissa.

Hyväntekeväisyyshaaste näkyy ja kuuluu Keskimaan toimipaikoissa ja kanavissa syksyn 2021 ajan. Keskimaa kannustaa asiakasomistajiaan ja kumppaneitaan Keski-Suomessa mukaan kampanjaan.


 Lisätiedot

Antti Määttä, toimitusjohtaja, kauppaneuvos, Osuuskauppa Keskimaa, 010 767 3010, antti.maatta@sok.fi

Kaisamaria Thusberg, henkilöstöjohtaja, Osuuskauppa Keskimaa, 010 767 3015, kaisamaria.thusberg@sok.fi

Jutta Kajander, Viestinnän asiantuntija, MIELI ry, 040 801 4429, jutta.kajander@mieli.fi