Osuuskauppa Keskimaassa lomautetaan henkilöstöä koronaviruspandemian rajujen vaikutusten vuoksi – toimintasuunnitelma lomautettavien työllistämiseen luotu


25.3.2020

COVID-19-koronaviruspandemia vaikuttaa ennen näkemättömän vahvasti kaikkiin Osuuskauppa Keskimaan toimialoihin. Ravintoloissa, hotelleissa, ABC-liikennemyymälöiden sisäkaupassa sekä tavaratalokaupassa myynnit ovat romahtaneet rajusti nopealla aikavälillä. Keskimaa on aloittanut lomauttamisiin liittyvät toimenpiteet koskien 387 työntekijää. Lomautuksen kesto on 90 päivää.

Suomen hallituksen 12.3.2020 antamista valtakunnallisista suosituksista lähtien tilanne koronaviruksen hallitsemiseksi on käynyt yhä haasteellisemmaksi. Keskimaa käynnisti osassa toimintojaan 16.3.2020 yhteistoimintaneuvottelut arvioidakseen henkilöstön lomauttamistarvetta ja kartoittaakseen väliaikaisia toimia, joilla selviydytään tämän poikkeuksellisen tilanteen yli. Neuvottelujen kohteena olivat kaikki Osuuskauppa Keskimaan majoitus- ja ravitsemiskaupan toimialan, polttoneste- ja liikennemyymäläkaupan toimialan, Prisma Parturi-Kampaamon, Kodin Terran ja Sokoksen työntekijät. Lomauttamisuhan alla oli 724 työntekijää.

Neuvottelut on saatu päätökseen 23.3.2020. Lomautus koskee nyt 387 työntekijää ravintoloissa, ABC-liikennemyymälöissä, Sokoksella ja Kodin Terrassa. Lomautusten kesto on maksimissaan 90 päivää.

− Maaliskuun aikana myynnit ja asiakasmäärät ravintoloissa, hotelleissa, ABC-liikennemyymälöiden sisäkaupassa sekä tavaratalokaupassa ovat romahtaneet rajusti. Tämän seurauksena valtaosa Keskimaan ravintoloista sekä hotelli Alexandra on suljettu toistaiseksi 24.3. alkaen. Osa toimipaikoista on jouduttu sulkemaan jo aiemmin. Pandemia on tuonut eteemme ennennäkemättömiä haasteita, joita emme vielä muutamia viikkoja sitten osanneet kuvitellakaan, kertoo Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä.

Keskimaan toimet lomautusten vaikutusten lieventämiseksi

Keskimaa käyttää monia keinoja lomautusten vaikutusten vähentämiseksi. Henkilökuntaa työllistetään aktiivisesti ruokakaupan työtehtäviin. Jo nyt ravintoloista, ABC-liikennemyymälöistä ja Sokokselta työskentelee Keskimaan ruokakaupoissa useita kymmeniä työntekijöitä. Lomautettaville annetaan myös mahdollisuus pitää pitämättömät vuosilomat ennen lomautusta, jotta palkkaa voitaisiin maksaa työntekijälle mahdollisimman pitkään.

− Yritysmuotomme monialaisena osuuskauppana antaa meille mahdollisuuksia työllistää omaa henkilökuntaa verrattain hyvin, jopa näin haastavassa tilanteessa. Teemme parhaamme, jotta löydämme keskimaalaisille töitä ja saamme lomautettavia takaisin työhön, jatkaa Antti Määttä.

Osuuskauppa Keskimaan työllistymistä edistävä toimintasuunnitelma koronavirusepidemiasta johtuvassa lomautustilanteessa:

  1. Työllistämme ruokakaupan työtehtäviin niin monta lomautusuhan alla olevaa keskimaalaista kuin mahdollista.
  2. Paikkaamme työntekijöiden poissaolot Keskimaan omilla työntekijöillä.
  3. Perehdytämme jo nyt majoitus- ja ravintola-alan sekä liikennemyymälöiden ammattilaisia jatkuvasti ruokakaupan tarpeisiin mahdollista kriisin jatkumista varten.
  4. Hyödynnämme työaikajoustoja, lomia ja vuosivapaita mahdollisuuksien mukaan.

− Näyttää todennäköiseltä, että koronavirusepiedemian edetessä sairauspoissaolojen määrä kasvaa ja sen myötä tulee tilanteita, jolloin lomautettujen henkilöiden työpanosta tarvitaan ja heitä kutsutaan töihin. Olemme todellakin täysin uudenlaisen tilanteen edessä niin maailmanlaajuisesti, valtakunnallisesti, Keski-Suomessa, Keskimaassa kuin myös yksilötasolla. Teemme kaikkemme, että kriisin vaikutukset henkilökunnallemme olisivat mahdollisimman pienet, summaa Antti Määttä.