Paikallista porkkanaa luomuna


13.4.2015

Hujalan luomutilan luomuporkkanoita saa lähiseudun S-marketeista ja Mestarin Herkusta.

Hanna ja Seppo Kaakko ovat viljelleet luomuporkkanaa Sepon kotitilalla Kuhmoisten Puukkoisissa 1990-luvun lopulta lähtien. Ajatuksen erikoistumisesta kylvi Hanna, joka oli aiemmin puutarhuri-opintojensa merkeissä päässyt tutustumaan luonnonmukaiseen viljelyyn.

– Porkkana on meidän päätuotteemme. Sen rinnalla viljellään muun muassa apilaa ja palkokasveja, jotka toimivat vuoroviljelyssä maanparantajina. Lisäksi meillä on jonkin verran viljaa sekä parikymmentä mehiläispesää, pariskunta kuvailee.

Porkkanasäkit matkassa

Kahden ja puolen hehtaarin viljelyalasta saadaan kylvämisen, liekittämisen, harsottamisen, kitkemisen, multaamisen ja muun uurastuksen jälkeen noin 75 000 kiloa porkkanaa.

– Sadonkorjuu ajoittuu tavallisesti lokakuulle. Joskus viimeiset porkkanat on kaivettu ensilumen alta.

Valtaosa tuotannosta menee jatkojalostukseen, mutta ei sentään kaikki.

– Toimitamme lokakuulta toukokuulle multaporkkanaa lähiseudun S-marketeihin Kuhmoisiin, Jämsään ja Jämsänkoskelle sekä Jyväskylään Mestarin Herkkuun. Useimmiten kauppaan lähtiessämme meillä on porkkanasäkit matkassa, Seppo kertoo.

Kumppanuus Keskimaan kanssa on sujunut ongelmitta.

– Esimerkiksi hinnoista ei ole tarvinnut vääntää kättä. Kaupan katteet ovat ihan kohtuullisia, Hanna kiittelee.

 

Mehevän maukkaita

Hujalan luomuporkkanat ovat tunnettuja Etelä-Suomea myöten. Monet seudulla mökkeilevät pääkaupunkiseutulaiset poikkeavat varta vasten S-marketiin hakemaan porkkanapussin matkaan kotiinviemisiksi, koska yhtä hyviä porkkanoita ei muualta saa.

Tähän mielipiteeseen on helppo yhtyä: porkkanat ovat suoria ja kauniita, napakoita,  juuri sopivan kokoisia, meheviä ja maukkaita.