Paras aika tehdä halot


23.4.2013

Nyt alkaa olla yhdestoista hetki kaataa puut ja tehdä niistä halkoja. Paras aika polttopuiden tekoon on nimittäin keväällä ennen kuin neste on noussut puihin. Keväällä puu halkeaa helpoimmin ja se kuivuu hyvin tuulisina, kuivina ja auringonpaisteisina päivinä.

Nykymies tai -nainen tarttuu moottorisahaan kaataakseen ja katkoakseen puut. Pilkkomiseen moottorisahaa kannattaa käyttää vain hankalissa tapauksissa.

– Pilkkomiseen ja halkaisemiseen kirves on edelleen selkeä ykkönen sen monipuolisuuden ja nopeuden takia. Oikean tyyppinen kirves on suorastaan ilo halkojen tekijälle, kertoo valikoima-hankintapäällikkö Marko Väänänen.

Väänänen neuvoo, että kirveissä kannattaa kiinnittää huomiota terän painoon, varren pituuteen ja siihen, miten kirves on tasapainotettu ja karkaistu. Kirvesmalleja on markkinoilla useita, joten jokaiselle halkojalle löytyy oikea kirves.

Isompaa savottaa varten hankitaan usein klapikone. Muutaman satasen kustannuksella säästää aikaa ja vaivaa.

Ilman pitää päästä kiertämään

Kun puut on kaadettu ja halkaistu, niitä kuivatetaan ulkona vähintään parin kuukauden ajan tai jopa loppukesään asti.

Isot puut kuivuvat nopeammin, kun kaarnaa vetää irti yhdeltä syrjältä. Halkopinossa kuivaustulos on paras, jos puut on ladottu siihen kaarnapuoli alaspäin. Ilman pitää päästä kiertämään puupinon alla ja sivuilla. Tämän vuoksi pinon alle pannaan ensin aluspuut ja niiden päälle puut pinotaan niin, että pino jää irti halkovajan seinästä.

Koivu on polttoarvoltaan paras puu, mutta se vaatii pitkän – jopa kahden vuoden – kuivattamisen.

Kuiva puu takaa kuuman löylyn, mutta märkä puu saattaa tuoda huonon löylyn lisäksi vahingon hormille. Puun kuivuuden voi varmistaa kopauttamalla kahta halkoa vastakkain, kuiva puu kalahtaa iloisesti.

Moottorisahoja, halkaisukirveitä, klapikoneita ja halkovajoja voi ostaa esimerkiksi Kodin Terrasta.