Sokos-keskuksen toinen vaihe valmistuu 17.9.


15.9.2009

Keskimaa Osk:n Sokos-keskuksen toinen vaihe valmistuu tällä viikolla. Torstaina 17.9. saadaan asiakaskäyttöön reilut 5 000 neliömetriä uutta myyntialaa.

Uuden osan valmistuttua käynnistetään välittömästi hankkeen seuraava vaihe, Sokos-tavaratalon vanhojen tilojen täydellinen saneeraus.

– Uutta myymälätilaa otetaan käyttöön tavaratalon jokaiseen kerrokseen. Nyt valmistuvat myös uudet liukuportaat, hissit sekä uusi sisäänkäynti Asemakadulta Nikolainkulman vierestä, Sokos-johtaja Tuula Sillanmäki kertoo.

Uusien myymälätilojen myötä Sokoksen useiden osastojen paikka vaihtuu.

Pohjakerrokseen jää kodin osasto, joka tosin siirretään nyt valmistuneeseen myymäläosaan. 

Ensimmäisessä kerroksessa Mestarin Herkku pysyy tässä vaiheessa vanhalla paikallaan. Kosmetiikkaosasto palvelee myös edelleen kävelykadun tasossa, mutta osaston sisällä toimintoja on remontin vuoksi siirrelty. Ykköskerroksen uusia palveluja ovat naisten aluspukeutuminen kokonaisuudessaan sekä valtaosa naisten muusta pukeutumisesta. Myös Sokoksen Info sijoittuu ensimmäiseen kerrokseen uusien liukuportaiden tuntumaan. 

Toisessa kerroksessa pysyvät osa naisten pukeutumisesta, miesten pukeutuminen sekä ulkoilun ja liikunnan tuotealueet. Pohjakerroksesta toiseen kerrokseen siirtyvät ajanvietteen sekä lasten osastot.

– Toteutamme osastomuutokset hyvin pikaisella aikataululla, käytännössä lähes kokonaan yhden päivän aikana. Kaikki uudet tilat sisäänkäynteineen, hisseineen ja portaineen ovat asiakaskäytössä heti torstaiaamusta alkaen, Tuula Sillanmäki toteaa.

P-Sokoksessa 600 autopaikkaa

Sokos-keskuksen toisen vaiheen valmistuessa saadaan nyt käyttöön kaikki P-Sokoksen autopaikat. Noin puolet pysäköintipaikoista valmistui jo hankkeen ensimmäisessä vaiheessa reilu vuosi sitten kesällä. Nyt myös loput 300 autopaikkaa otetaan asiakaskäyttöön.

Jyväskylän keskustan suurimmassa pysäköintitalossa liiketoiminnasta vastaa Jyväs-Parkki Oy. P-Sokoksessa suositaan lyhytaikaista asiakaspysäköintiä, eikä sinne myydä kuukausikortteja lainkaan. Pysäköintipaikat ovat viidessä tasossa. Kaikilta tasoilta on suora yhteys tavarataloon. Merkittävästi aiempaa suuremmat uudet asiakashissit helpottavat liikkumista esimerkiksi lastenrattaiden ja ostoskärryjen kanssa.

Pysäköintitaloon johtaneet väliaikaiset kävelyreitit poistuvat asiakaskäytöstä. Sokos-keskuksen Väinönkadun puoleinen pitkä käytävä entisen Kaupparinkujan paikalla siirtyy  huolto- ja logistiikkatilaksi.

Seuraava vaihe käynnistyy välittömästi

Sokos-keskuksen rakentamisessa alkaa jo tällä viikolla seuraava vaihe, tavaratalon vanhojen tilojen täydellinen saneeraus. Uudistustyöt toteutetaan kerroksittain, pohjakerroksesta alkaen.

Puolen vuoden kuluttua maaliskuussa Mestarin Herkku muuttaa täydellisesti uudistettuihin, aiempaa merkittävästi suurempiin tiloihin pohjakerrokseen, kodin osaston viereen. Samanaikaisesti pohjakerrokseen siirtyy myös Alko, joka tällä hetkellä toimii Vapaudenkadun varrella.

Mestarin Herkun PikAterian keittiö sekä entisestään laajentuva palvelutiski ovat uudessa osassa jo nyt valmiina. 

Ensi vuoden aikana remontoidaan ensimmäisen ja toisen kerroksen vanhat myymälä- ja ravintolatilat. Sokos-tavaratalon omien toimintojen lisäksi Sokos-keskuksen näihin kerroksiin tulee sijoittumaan kolme vuokralaista: Stadium, Puustjärven Kello ja Kulta sekä Body Shop.

Sokos-keskuksen ravintolapalvelut tulevat myös monipuolistumaan. Food Court –ravintolamaailmassa yhdistyy nopeaa syömistä tarjoavia ravintolakonsepteja. Ravintolapalvelut sijoittuvat lähes nykyisille paikoilleen ensimmäiseen ja toiseen kerrokseen, tosin huomattavasti laajempina sekä asiakaspaikkamäärältään että pinta-alaltaan.

Kulttuurin ja kaupan kohtauspaikka

Sokos on yksi Jyväskylän keskeisimmistä liikekiinteistöistä ja kaupungin ydinkeskustan maamerkki, jonka vetovoimaisuudesta huolehtiminen on koko keskusta-alueen etu. Hanketta on viety eteenpäin tiiviissä yhteistyössä Jyväskylän kaupungin kanssa, osana keskustan kehittämisen Visio 2020 –ohjelmaa.

Sokos-keskus ja Nikolainkulma Asemakadun ja Vapaudenkadun kulmassa yhdistävät uutta ja modernia sekä pientä ja perinteikästä toimivaksi kulttuurin ja kaupan palvelujen kohtauspaikaksi. Rakennusten ankeiden takapihojen ja betonisten pysäköintitasojen paikalle on luotu siisti ja viihtyisä, aktiivinen kaupunkitila.

Sokos-keskuksen uusi sisäänkäynti Asemakadulta myös tiivistää ja eheyttää Jyväskylän kaupallista keskustaa lähentäessään entisestään Vapaudenkadun, Asemakadun ja kävelykadun palveluja.

Yhtenäistä ilmettä on haettu Sokos-keskuksen Nikolainkulman puoleisten osien mittasuhteilla ja värityksillä. Materiaalina on käytetty runsaasti lasia tuomaan läpinäkyvyyttä ja avaruutta.

Merkittävä työllistävä vaikutus

Sokos-keskuksen toteuttaminen on pitkäjänteinen hanke, joka suunnittelutyö käynnistyi viitisen vuotta sitten. Syksyllä 2007 varsinaisesti liikkeelle lähteneen rakentamisvaiheen aikana liiketila lähes kaksinkertaistuu entiseen Sokos-tavarataloon verrattuna, yhteensä noin 18 500 neliömetriin.

Vuoden 2010 joulukauppaan lopullisesti valmistuvan Sokos-keskuksen kokonaiskustannukset ovat noin 35 miljoonaa euroa.

Rakentamisen työllistävä vaikutus paikan päällä työmaalla on vuositasolla noin 150 henkilöä. Rakennusalalla yleisesti käytössä olevan laskentamallin mukaisesti Sokos-investoinnin työllistävä kokonaisvaikutus työmaalla sekä rakennusalan teollisuudessa on yhteensä reilut 650 miestyövuotta.