Täyslihasäilykkeitä 300 000 purkkia vuodessa


26.1.2015

Laukaalainen Säilyke Herttua valmistaa säilykkeitä, joiden lihapitoisuus on vähintään 92 %.

Paperiteollisuudessa sekä liikkeenjohdon konsulttina työskennellyt Mikko Somiska päätti syksyllä 2012 ryhtyä yrittäjäksi.

– Ajattelin, että jos kykenen neuvomaan muita yrityksen johtamisessa, pystyn varmasti pyörittämään omaa yritystäkin, hän muistelee yrittäjätaipaleensa alkua.

Päätöksen tehtyään Mikko ryhtyi aktiivisesti etsimään sopivaa firmaa ostettavaksi. Samaan aikaan pitkän linjan paikallinen elintarvikeyrittäjä Kari Ahonen oli luopumassa Laukaassa toimivasta Säilyke Herttuasta. Miehet löysivät toisensa, kaupat syntyivät ja Säilyke Herttua Oy sai uuden omistajan.

– Toiminnan jatkuvuus turvattiin mestari-kisälli –periaatteella. Lihamestari Ahonen opetti minulle lihasäilykkeiden reseptit, valmistustavat ja menetelmät kädestä pitäen, Mikko Somiska kertoo.

Syötävää nopeasti ja helposti

Tätä nykyä Säilyke Herttuan tuotantotiloissa Laukaan Rokkakankaalla valmistuu täyslihasäilykkeitä 300 000 purkkia vuodessa.

– Vähittäiskaupan lisäksi asiakkaitamme ovat esimerkiksi metsästysseurat ja yksityiset ihmiset. Esimerkiksi syksyn hirvenmetsästysaika on aina kiireinen ja poroa tuodaan purkitettavaksi Lapista asti.

Kaupan puolelta Säilyke Herttuan suurin asiakas on Keskimaa, jonka myymälöissä tuotteiden menekki kasvoi viime vuonna mukavasti. Erityisen hyvin Säilyke Herttuan lihapurkit käyvät kaupaksi esimerkiksi S-marketeissa Jämsässä, Viitasaarella, Keuruulla, Tikkakoskella ja Laukaassa. S-marketien lisäksi säilykkeet ovat myynnissä Prismoissa ja Saleissa.

– Keskimaalta löytyy tuotteistamme muun muassa nauta-sikaa, hirveä, poroa, porsaanpaistia sekä viljapossua, johon raaka-ainekin tulee Laukaasta, Pohjosahon tilalta. Säilyke on valmista syötävää vaikka suoraan purkista tai siitä on helppo valmistaa monenlaisia ruokalajeja. Uudessa Pikaset-tuoteperheessämme on mukana myös suuruste, jollloin kastike vaikkapa pastalle valmistuu todella nopeasti.

Laatu edellä

Mikon mukaan pienen elintarvikevalmistajan ei kannata edes yrittää kilpailla isojen talojen kanssa hinnalla.

– Tuotekehityksessä ja valmistuksessa on mentävä laatu edellä. Se näkyykin hyvin säilykkeidemme lihapitoisuudessa, joka on 92-95 prosenttia. Säilykkeet valmistetaan autoklaavissa, joka takaa maukkaat, laadukkaat ja turvalliset, täysin kypsät, helposti käyttövalmiit ja pitkään säilyvät tuotteet, Mikko kuvailee.