Uuraisten uusi S-market avattiin 22.2.2024


26.2.2024

Ilon ja onnen päivä Uuraisilla

Sanoinkuvaamattoman hieno. Valtava loikkaus palveluissa. 10+ Keskimaalle. Ainutlaatuinen tapahtuma Uuraisilla. Ilon ja onnen päivä. Muun muassa tällaisia kommentteja sateli ilmassa, kun Uuraisille avattiin uusi S-market korvaamaan vanhan Salen. Avajaiset näyttivät houkutelleen paikalle kaikki kynnelle kykenevät uuraislaiset, ja tultiinpa uutta kauppaa ihastelemaan kauempaakin.

– Ihanaa, että saatiin hieno kauppa tänne omalle kylälle, on kyllä 10+ annettava Keskimaalle. Valtavan paljon enemmän tilaa ja tuotteita kuin entisessä myymälässä. Täytyy tulla oikein shoppailemaan sitten, kun on vähän vähemmän ihmisiä paikalla, ensimmäistä kertaa elämässään kaupan avajaisiin osallistunut eläkeläispariskunta Maarit ja Juhani Lapinkangas jutusteli.

Kassajonot venähtivät pian ovien avaamisen jälkeen myymälän takaseinään saakka, mutta asiaan suhtauduttiin hyväntuulisen hyväksyvästi. Tätä oli osattu odottaakin. Puhetta uudesta kaupasta riitti niin tuttujen kuin tuntemattomien kesken. Näyttipä joku täyttelevän ristikkoakin omaa maksuvuoroa odotellessaan.

– Hienoahan se on, kun on lähtenyt koko kylä liikkeelle. Kyllä olikin sellaiset merkit ilmassa, että kovasti tulee ihmisiä katsomaan tällaista tapahtumaa, jota ei ole Uuraisilla ennen koettu. Mikäs tässä on uutta kauppaa ihmetellessä. Kyllä uuraislaisia nyt hemmotellaan, eläkeläisukoiksi itsensä esitelleet senioriherrat hymyilivät.

Itsepalvelukassoilta joutuisamman

Kiireisimmät selvisivät uuteen kauppaan tutustumisestaan nopeasti käyttämällä itsepalvelukassoja, joiden äärellä S-marketin myyjät opastivat ensikertalaisia. Omatoimisesta maksamisesta oli suurimmalla osalla asiakkaista jo kokemusta kaupungissa tehtyjen Prisma-reissujen ansiosta. Muiden muassa kolmevuotiaan Eetin ja vaunuissa uinailleen pikkuisen kanssa avajaisiin poikenneille Henna ja Joni Äijäselle itsepalvelukassojen käyttö oli hyvinkin tuttua puuhaa.

– Käymme Jyväskylässä töissä, joten teemme Prismassa runko-ostokset, mutta varmasti tullaan hyödyntämään myös tätä kauppaa enemmän kuin entistä Salea. Eikä vapaapäivinä tarvitse enää lähteä varta vasten ruokaostoksille Jyväskylään, Äijäset totesivat.

Asiointisuunta vaihtuu

Tarja Temonen tuli tutustumaan uuteen S-marketiin Saarijärven puolelta Lannevedeltä.

– Näyttää olevan paljon lantelaisia paikalla. Meiltä onkin tänne pikkuisen lyhyempi matka kuin Saarijärvelle. Veikkaan, että minä ja monet muutkin meidän kylän ihmiset lähtevät jatkossa Uuraisten suuntaan ruokaostoksille, arvioi Tarja Temonen samalla, kun latoi paistopisteessä karjalanpiirakoita pussiin.

Myymälään hän oli ensikierroksen tehtyään varsin tyytyväinen.

– Ihanalta näyttää. Raikasta ja selkeää. Hyvä valikoima ja edullisempi hintataso kuin Salessa. Ja kaiken lisäksi täällä on ruoan verkkokauppakin.

Verkkokauppa asiakkaiden toiveista

Marketpäällikkö Sanna Kujala vahvisti, että ruokakaupan hintataso on Uuraisilla nyt alentunut, kun on siirrytty Salesta S-marketiin. Myös itsepalvelukassat, paistopiste ja verkkokauppa nousivat esiin myymälän suunnitteluvaiheessa tehdyn asiakaskyselyn perusteella.

− Yllättävän paljon toivottu ruoan verkkokauppa mahdollistaa ruokaostosten tekemisen helposti verkossa ja niiden noutamisen valmiiksi kerättynä myymälästämme. Uuraislaiset ovat käyttäneet aktiivisesti erityisesti Prisma Palokan verkkokauppaa jo ennestään, joten nyt tuomme tutun palvelun entistä lähemmäksi asiakkaitamme, Sanna Kujala kertoo.

Perusajatuksen äärellä

Avajaisnauhan leikkaamaan päässyt kunnanjohtaja Juha Valkama kertoi, että Keskimaan 5,4 miljoonan euron myymälä on suurin yritysinvestointi Uuraisille hänen 13-vuotisella kunnanjohtajakaudellaan.

– Uusi market on iso parannus Uuraisten kauppapalveluihin, palvellen kaikkia uuraislaisia ja lähikuntienkin asukkaita sekä kesäasukkaita.

Uurainen käynnisti vuonna 2020 elinvoimahankkeen, johon etsittiin avoimella haulla toimijaa kumppaniksi vahvistamaan kaupan alan palveluja kunnassa. Tarjouksia saatiin yksi, ja se tuli Keskimaalta.

– Yhteistyö on sujunut hyvin ja henkilöt, jotka ovat eri tavoin osallistuneet hankkeeseen, ovat toimineet esimerkillisesti ja vastuunsa tuntien. On hienoa tehdä historiaa osuuskaupan kanssa, kunnanjohtaja kiitteli.

– Tämä on hieno päivä myös Keskimaalle, jonka tehtävä on tuottaa etuja ja palveluja asiakasomistajilleen. Olemme nyt perusajatuksemme äärellä, Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä korosti omassa puheenvuorossaan.

Marketin henkilökunta kuvaili fiiliksiään huikeiksi.

– Tätä päivää on odotettu todella hartaasti. Pystymme nyt palvelemaan asiakkaitamme huomattavasti aiempaa paremmin. Kyllä me tuuletettiin, suorastaan kiljuttiin ilosta, kun kuultiin, että saadaan S-market Salen tilalle, apulaismarketpäällikkö Marika Kivelä nauraa.

Peruspositiivisuus salaisuutena

Enemmän kuin tyytyväisiä olivat myös kunnanvaltuuston puheenjohtaja Matleena Kivelä ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Liisa Stenman-Kässi.

– Meillä on täällä nyt sanoinkuvaamattoman hieno ruokakauppa, joka tulee vahvistamaan Uuraisten vetovoimaa.

Uurainen on yksi harvoista keskisuomalaisista paikkakunnista, joissa väkiluku on kasvusuunnassa ja lapsiperheitä on paljon. Peräti kolmasosa asukkaista on alle 20-vuotiaita. Mikä on Uuraisten salaisuus?

– Ihmisten hyväntuulisuus ja peruspositiivuus, mikä on näkynyt myös Keskimaan uuden myymälän odotuksessa, etenkin sen jälkeen, kun tuli tieto, että pääsemme siirtymään Sale-sarjasta S-market-sarjaan. Tämä on Uuraisille onnen päivä, josta on iloittu yhdessä, kunnan johtokaksikko kuvaili.

S-market Uurainen

  • Myymäläala on 900 neliötä, eli lähes tuplasti entiseen Saleen verrattuna.
  • Valikoimissa on noin 5 000 tuotetta aiempaa enemmän. Asiakastoiveiden perusteella on vahvistettu mm. kala-, liha-, panimotuote- sekä lemmikkieläintarvikkeiden ja -ruokien valikoimia.
  • Uusia palveluja ovat paistopiste, itsepalvelukassat sekä S-kaupat.fi -ruoan verkkokauppa.
  • Postin pakettiautomaatti.
  • Myymälä työllistää 13 työntekijää, joista kuusi on uusia.
  • Kaikki ns. lämpimät kalusteet on valmistettu Vaajakoskella Itab Finland Oy:n tehtaalla.
  • Modernia energia- ja ympäristötekniikkaa edustavat ovelliset kylmäkalusteet ja päästötönCO²-kylmälaitejärjestelmä tehokkaalla lämmöntalteenotolla.
  • Kiinteistön lämmityksessä hyödynnetään kylmäjärjestelmästä syntyvää lauhdelämpöä sekä maalämpöä. Kesällä myymälän katolle asennetaan aurinkosähköjärjestelmä.
  • Piha-alueella sähköautoille tarkoitettu ABC-latausasema neljällä latauspisteellä (type 2, max 22 kW) sekä ABC-polttonesteautomaatti (95E10, 98E5, Smart Diesel sekä moottoripolttoöljy.)