Uuraisten vanha polttonesteautomaatti puretaan vastuullisesti


25.4.2024

Juttu: Kristiina Tammitie, kuva: Tuukka Mielonen

 

Uuraisilla avattiin helmikuussa uusi S-market ja ABC-automaattiasema. Entisen Sale-kiinteistön piha-alueella käytöstä poistuneen ABC-mittarikentän purkaminen tapahtuu kesään mennessä.

Uuraisten entisen Salen pihassa ABC-automaatti suljettiin pikimmiten sen jälkeen, kun tuliterä mittarikenttä avattiin uuden S-marketin yhteydessä.
– Käytöstä poistuneen mittarikentän sähköt katkaistiin, polttonestesäiliöt tyhjennettiin ja tuuletettiin ja jakelumittarit sekä maksuautomaatit purettiin jo helmikuussa. Paikoillaan on edelleen maan päällä ABC-katos ja maan alla kolme polttonestesäiliötä. Niiden purkaminen tapahtuu kesään mennessä, Keskimaan liikenne-energiakaupan palvelupäällikkö Lauri Salo kuvailee.

Maaperänäytteissä ei yllätyksiä

Vuonna 1996 rakennetun vanhan Sale-kiinteistön pihassa asiakkaita palveli Keskimaan polttonesteautomaatti 26 vuoden ajan. Maaperän mahdollista pilaantuneisuutta selvitettiin maaliskuun aikana tehdyillä maaperäkairauksilla.
– Jätämme jälkeemme puhtaan maaperän. Vastuullisena toimijana huolehdimme ympäristöstä, emmekä jätä ongelmia seuraajillemme tai jälkipolvillemme, Lauri Salo vakuuttaa.
Pitkän historian huoltamotonteilla joudutaan usein poistamaan pilaantunutta maa-ainesta jopa tuhansia tonneja, mutta Uuraisilla näin mittaviin toimiin ei ole tarvetta. Maaperänäytteitä otettiin useita tontin eri kohdista, eikä niissä tullut esiin mitään yllättävää.
– Näytteiden perusteella tontilta on löytynyt tavanomaiseen tapaan vähäisiä määriä pilaantunutta maa-ainesta, joka tullaan poistamaan ELY-keskukselta haetun purkuluvan mukaisesti.

Purkamaan päästään, kun routa sulaa

Mittarikentän purkaminen alkaa, kun lupa-asiat ovat kunnossa ja routa on sulanut.
– Polttonestesäiliöt ovat niin lähellä elinkaarensa päätä, että ne menevät romutettaviksi, samoin katosrakenteet, jotka eivät täytä nykypäivän tiukentuneita määräyksiä. Pyrimme uusiokäyttämään mahdollisimman ison osan laitteista, joten jakelumittari ja maksuautomaatti hyödynnetään varaosina.
Purku-urakka materiaalien lajitteluineen ja kierrätyksineen kestää kahdesta kolmeen viikkoon. Urakasta vastaa maaperän pilaantuneisuustutkimuksiin ja polttonestejakeluasemien purkamiseen erikoistunut, vankkaa ympäristöosaamista edustava oriveteläinen Ortek Oy.