Yhteinen onnistuminen kasvattaa koko tiimin tilipussia


14.3.2023

Arki Hankasalmen S-marketissa jakautuu kolmeen neljän kuukauden jaksoon omine tavoitteineen. Töitä tehdään tosissaan, mutta ei totisena.

Teksti: Katja Hyytiälä, kuvat Jani Rutanen

 

- Minulla on täällä tosi hyvä ja tunnollinen kolmentoista hengen tiimi, töitä tehdään yhdessä hyvällä fiiliksellä. Arki meillä rakentuu hyvän porukan, rennon yhteishengen ja tavoitteellisen tekemisen varaan, kertoo S-market Hankasalmen marketpäällikkö Sami Saavalainen.

Keskimaalla kaikki työntekijät ovat tulospalkkion piirissä. Palkkiota voi maksimissaan ansaita 1 € / tehty työtunti ja sitä maksetaan 4 kuukauden välein. Tavoitteet ovat kunkin toimialan omien linjausten mukaisesti päätettävissä.

- Tulospalkkio rytmittää vuottamme kolmeen jaksoon. Määrittelemme yhdessä ryhmäpäällikön kanssa tavoitteet aina ennen seuraavan tulospalkkiojakson alkua. Yhdellä jaksolla tavoitteita voi olla 1–4, joiden kesken max. 1 € jaetaan. Normaalisti valitsemme yhdelle tulospalkkiojaksolle neljä eri tavoitetta, eli yhden per kuukausi.

Toisinaan euron kattotavoite saatetaan jakaa osatavoitteiksi, vaikkapa kahdeksi 0,50 sentin tavoitteiksi. Tavoitteet voivat koskea esimerkiksi asiakastyytyväisyyttä, myyntiä, hävikkiä, hyllypuutteita tai muita kaupan alalle tärkeitä asioita.

- Alkuvuoden tavoitteinamme on ollut muun muassa hävikki ja sen kehitys edelliseen vuoteen nähden sekä turvallisuus ja vastuullisuuskulmat. Tavoitteisiin pääsyä tarkastellaan aina useilla prosessi- ja laatumittareilla, myös valtakunnallisia mittareita on mukana.

Saavalainen kokee, että yksi hänen tärkeimmistä tehtävistään on informoida tiimiä mitä milläkin jaksolla tavoitellaan, minkä vuoksi ja kuinka onnistumisesta palkitaan. Väliaikatietoa etenemisestä antaa myös ryhmäpäällikkö.

- Yritän omassa viikkotiedotteessani ottaa aina asiaa esiin ja välittää työntekijöilleni tietoa missä menemme ja mitä tulisi tehdä, jotta etenemme oikeaan suuntaan.

Sami Saavalainen

Sydämellä, ilolla, sisulla ja yhdessä

Tavoitteesta saatetaan välillä jäädä hiuksen hienosti – hyvästä työstä huolimatta, tällöin on harmitus ymmärrettävää.

- Kun toimipaikkoja verrataan toisiinsa maakunnallisesti tai jopa valtakunnallisesti, on kriteerit toisinaan todella tiukkoja, silloin pienetkin erot ratkaisevat tuloksessa. Olemme aika kilpailuhenkistä porukkaa, joten välillä on ihan paikallaan istahtaa alas ja käydä läpi tiimin kanssa miksi emme pärjänneet vertailussa.

Yleensä tulospalkkiotavoitteet suunnitellaan siten, että ne omalta osaltaan auttavat kaupan normaalia arkea ja ovat osa perustekemistämme.

- Tulospalkkion eteen tehdyt työt ovat ihan meidän normaalia tekemistämme, eivät ylimääräistä lisää muun päälle. Jos näissä tavoitteissa pärjää, niin isossa kuvassa se näkyy kaupan arjessa ja omassa lompakossa positiivisesti.

Keskimaan arvot: sydämellä, ilolla, sisulla ja yhdessä ovat työkulttuurin pohjana, siinä miten töitä tehdään yhdessä ja millaisena palvelu näyttäytyy asiakkaille. Keskimaan toimipisteissä henkilökuntaa palkitaan myös arvopalkinnoilla.

- Arvopalkintoja annetaan pienistä ja suurista arvojemme mukaisista teoista, jotka näkyvät arjessamme. Hyvä ja toimiva työporukka ei ole itsestäänselvyys, erinomaisesta toiminnasta on ilo kiittää työkaveria.

Lue lisää tulospalkkiosta >

Tutustu arvoihimme >