Vinkit kesätyöhakuun


10.1.2024

Keskimaalle palkataan joka kesä satoja kesätyöntekijöitä. Haku 2024 vuoden kesätöihin on käynnissä 4.2. saakka. Satoja kesätyöpaikkoja on jälleen auki ympäri Keski-Suomen.

- Etsimme työkavereita pääasiassa kauppoihin myyjiksi sekä ABC Liikennemyymälöihin asiakaspalveluun. Lisäksi meiltä löytyy joka kesä työllistymismahdollisuuksia kokeille, tarjoilijoille, pikaruokatyöntekijöille, vastaanottovirkailijoille ja kampaajille, kertoo Keskimaan HR-asiantuntija Helmi Tulokas.

Aikaisempi kokemus asiakaspalvelualalta tai vastaavista tehtävistä katsotaan eduksi, mutta valtaosa kesätöistä on opittavissa hyvän perehdytyksen ja asenteen avulla. Kesätyömme sopivat monen ikäisille, kokeneille, vähemmän kokemusta omaaville sekä heille, jotka haluavat vaihtaa työpaikkaa tai alaa, yläikärajaa ei ole. 15–17-vuotiaille Keskimaalla on oma Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyöohjelma, joka on auki 4.–24.3.

- Perehdytämme kaikki kesätyöntekijät, oli kokemusta sitten vähän tai paljon. Reippaalla ja positiivisella asenteella sekä kiinnostuksella asiakaspalvelua kohtaan pärjää varmasti. Toivomme, että kesätyöntekijät pystyvät sitoutumaan kesän ajaksi monipuolisiin työaikoihin, sillä suurin osa työtehtävistä on vuorotyötä. Meillä töitä tehdään arvojemme mukaan: Usein ilolla, välillä sisulla, aina sydämellä ja yhdessä.

Kuinka edetä kesätyöhakemuksen kanssa?

Kesätyön hakeminen on aina jännittävää ja varsinkin nuoren mieltä saattaa askarruttaa mitä hakemuksessa kannattaa kertoa.

Hakuprosessi kannattaa vaiheistaa, eikä hotkaista koko kakkua kerralla, näin saa omat ajatukset selkeytettyä ja itselleen varman olon mihin on hakemassa. Hyvin tehty pohjatyö näkyy myös hakemuksessa. Katso alta Helmin vinkit, kuinka edetä kesätöihin hakemisen kanssa.

 

1. Ole ajoissa liikkeellä

Käsittelemme hakemuksia heti haun alusta lähtien, joten kannattaa olla ripeästi liikkeellä. Täytämme paikkoja heti sopivien hakijoiden löydyttyä. Viime vuonna palkkasimme lähes puolet hakijoista jo haun aikana.

 

2. Pohdi työskentelyaluetta

Kilpailu kesätyöpaikoista on kovinta Jyväskylässä. Pohdi voisitko ottaa kesätyöpaikkaa vastaan maakunnan reuna-alueilta, löytyykö sieltä esimerkiksi mummolaa, perhettä tai kesämökkiä, jossa viettää kesää.

 

3. Työnantajaan tutustuminen

Tee taustatyö huolella. Katso mitä toimipisteitä Keskimaalla on ja mistä toimialoista ja paikoista olisit kiinnostunut. Selvitä kyseisen työpaikan aukioloajat ja sijainti, kurkkaa myös toimipaikan Facebook- tai Instagram-sivut. Pohdi voitko sitoutua työaikoihin ja pääsetkö kulkemaan toimipisteelle. Kauppaan esimerkiksi mennään usein jo aamulla 06 töihin ja työvuorot voivat kestää esimerkiksi 23 saakka. Ota tämä huomioon esimerkiksi silloin, kun pohdit julkista liikennettä ja sen aikatauluja. Toimipaikoille voi laittaa somessa kysymyksiä, jos jokin askarruttaa, etkä löydä vastausta nettisivuilta

 

4. Työtehtävään tutustuminen

Tutustu yleisimpiin kesätyöpaikkakuvauksiimme ja kesätyöntekijöidemme kokemuksiin verkkosivuillamme. Pohdi millaiset työtehtävät kiinnostavat ja motivoivat sinua. Mieti, milloin pystyisit aloittamaan kesätöissä.

Joissakin yksiköissä työvuoroja voi olla tarjolla jo ennen varsinaista kesätyökautta (kesä-elokuu). Pystytkö tekemään vuoroja jo ennen varsinaisten kesätöiden alkua tai jatkaa kesän jälkeen?

 

5. Pohdi millaista osaamista sinulta löytyy

Kokemusta työskentelystä ei aina ole, mutta erilaisia vahvuuksia, harrastuksia ja hyviä ominaispiirteitä löytyy jokaiselta. Kerro niistä rohkeasti hakemuksessasi. Jos sinun on vaikea hahmottaa omia vahvuuksiasi, pyydä ystävää tai perheenjäsentä avuksesi.

Mainitse myös missä olet ollut harjoittelussa esimerkiksi koulun kautta, mitä olet oppinut siellä tai mikä kyseisessä harjoittelussa on ollut erityisen kivaa. Se, että ei ole työkokemusta ei tarkoita sitä, että ei olisi osaamista.

 

6. Hakemuslomakkeen täyttäminen

Täytä kysytyt kohdat huolellisesti ja kiireettä. Kerro itsestäsi sekä mahdollisesta kokemuksestasi napakasti. Kesätyöhakemuksessa on tärkeintä täyttää huolellisesti tiedot kesätyöpaikkatoiveiden sekä kesätyön sisällön osalta. Valitse lomakkeelta ne toimipaikat, joissa haluaisit ja pystyisit työskentelemään – näin osaamme lähteä etsimään sinulle kaikista sopivinta kesätyöpaikkaa.

Osaan työtehtävistä vaaditaan alan koulutusta ja/tai kokemuksen kautta hankittua osaamista (vastaanottovirkailija, kokki ja parturi-kampaaja).

Liitä halutessasi mukaan ansioluettelosi (CV), tämä helpottaa rekrytoijia käsittelemään hakemuksia.

 

7. Tarkista ja lähetä

Olethan vastannut kaikkiin kohtiin ja yhteystietosi ovat oikein? Hyvä, nyt olet valmis lähettämään hakemuksesi. Onnea matkaan!

 

Saitko kutsun haastatteluun?

Hienoa, nyt meillä on mahdollisuus tutustua puolin ja toisin. Tärkeintä on, että tulet omana itsenäsi - haastattelijan tehtävä on saada sinut onnistumaan.

Ennen haastatteluun tuloa kannattaa treenata. Netistä löydät yleisimpiä haastattelukysymyksiä ja YouTubesta videoita. Niiden avulla haastattelua voi harjoitella esimerkiksi vanhempien tai kavereiden kanssa. Anna kaverille lista kysymyksistä ja aloittakaa työnhakijan ja haastattelijan rooleissa. Haastattelija kirjaa vastauksien pääkohdat ylös - jonka jälkeen voitte pohtia, että mikä meni hyvin, mitä olisi voinut kertoa tarkemmin (esimerkkejä, omia toiveita ja asennetta -> mihin se pohjautuu tai miksi ajattelet näin) ja mitä jättää kokonaan pois. Harjoitelkaa useamman kerran ja vaikka eri kaverin kanssa.

- Juuri ennen haastattelua voit vielä kerrata mitkä ovat ne asiat, jotka haluat ainakin tuoda itsestäsi esiin. Jännittävässä tilanteessa saattaa unohtaa mitä halusi sanoa, Helmi toteaa.

 

Lisätietoa kesätöistämme, henkilökuntaeduistamme, edellytyksistä vuoden 2024 kesätöihin ja työntekijöidemme tarinoita löydät verkkosivuiltamme. Etsimme kesätyökavereita, emme robotteja! Hae nyt: keskimaa.fi/kesatyo