Kohti yhä parempaa työhyvinvointia


20.3.2024

Työhyvinvointi on Keskimaalla paitsi prioriteetti myös keskeinen osa toimintakulttuuria. Usko siihen, että hyvinvoiva työntekijä on tuottavampi ja sitoutuneempi, heijastuu kaikkeen toimintaan.

Teksti ja kuva: Katja Hyytiälä

 

Keskimaalla ymmärretään, että työhyvinvoinnin johtaminen vaatii systemaattista lähestymistapaa, joka ulottuu ylimmästä johdosta lähiesihenkilöihin.

- Tavoitteenamme on siirtyä koko ajan enemmän reagoinnista kohti ennakoivampaa ja systemaattisempaa työtä henkilöstön hyvinvoinnin eteen, kertoo Keskimaan työhyvinvointipäällikkö Katja Kemppainen.

Ihmiset ovat Keskimaan tärkein pääoma ja heistä halutaan pitää huolta niin, ettei kukaan mene henkisesti tai fyysisesti rikki. Tähän päämäärään pyritään monipuolisella työkalupakilla.

- Meillä on työntekijöillemme tarjolla laaja työterveyshuolto ja sitä kautta tarjoamme muun muassa mielen hyvinvoinnin palveluita. Meiltä löytyy S-ergolähettilästoimintaa, liikunta- ja hyvinvointietuja, muokattuja työnkuvia, huolikeskusteluja sekä vahvaa strategista tekemistä työhyvinvoinnin eteen, Kemppainen taustoittaa.

Mielenterveyden teemavuosi

Tavoite hyvinvointia tukevasta kulttuurista ei ole pelkästään yksittäisen työntekijän etu vaan koko organisaation etu. Hyvinvoiva työyhteisö on tuottava, innovatiivinen ja sitoutunut.

- Vuonna 2024 panostamme erityisesti mielen hyvinvointiin. Haluamme luoda mielenterveyttä edistävää ilmapiiriä ja puhua asioista avoimesti, jotta kynnys työterveyden mielen palveluiden käyttöön olisi mahdollisimman matala ja palveluita käytettäisiin yhä enemmän ja varhaisemmassa vaiheessa, toivoo Kemppainen.

- Mielen chat ja Mielen sparri ovat helposti saavutettavia palveluitamme, joissa ammattilaiset ovat valmiina auttamaan kaikissa mieltä askarruttavissa asioissa, palveluiden pariin pääsee helposti Terveystalo-sovelluksella tai kirjautumalla Terveystalon verkkosivuille. Lisäksi tarjolla on työterveyspsykologin vastaanottoa ja lyhytpsykoterapiaa, joihin pääsee työterveyslääkärin tai työterveyshoitajan lähetteellä, kertoo työterveyshoitaja Anna Korhonen.

Mielenterveyden ylläpitäminen on elämäntaito, joka auttaa selviytymään psyykkisistä ja fyysisistä haasteista. Jokainen työntekijä voi omilla valinnoillaan vahvistaa ja edistää mielenterveyttään ja mielen hyvinvointiaan. Tätä matkaa Keskimaa auttaa työterveyden palveluidensa kautta.

- Huolen ei tarvitse olla suuri ja liittyä pelkästään työasioihin, kannustan olemaan chattiin ja sparriin yhteydessä matalalla kynnyksellä, Kemppainen tarkentaa.

- Työfysioterapeutillekaan ei voi hakeutua liian pienen vaivan kanssa. Jos esimerkiksi polvi vaivaa tai olkapää on jatkuvasti kipeä, niin mitä varhaisemmassa vaiheessa olet yhteydessä työterveyteen, sitä helpommin saat itsesi kuntoon, Korhonen kannustaa.

Niin mielen hyvinvoinnin kuin muidenkin työterveyden palveluiden käyttäminen on luottamuksellista, yksilöt eivät paljastu eikä mitään tietoa käynnistä jaeta työnantajalle.

- Tänä vuonna järjestämme työntekijöillemme useita sisäisiä webinaareja, joissa kerromme työterveyspalveluistamme ja keskustelemme asiantuntijoiden kanssa mielen hyvinvoinnista, työjärjestelyistä ja siitä mikä on esihenkilöiden rooli työhyvinvoinnin tukemisessa, Kemppainen iloitsee.