Keski-Suomessa leivottua, paistettua, pyydystettyä ja kasvatettua


16.6.2025

Teksti: Katja Hyytiälä, kuvat: Venla Kauppinen

 

Lähiseudun tuotteilla on erityinen paikka niin sydämissä kuin ostoskoreissakin. Lähellä tuotetut tuotteet tarjoavat kotiseudullemme työtä sekä markettien asiakkaille uusia elämyksiä.

“Kesäsesonki on ylivoimaisesti tärkein aika meille. Silloin puutarhallamme tehdään pitkää päivää, eikä katsella kelloa. Monet ihmiset etenkin Äänekosken seudulta tulevat ostamaan kukkia paikan päälle, ja verkkokauppamme on kasvusuunnassa. Vähittäiskaupassa Keskimaa on ollut pitkään tärkein kumppanimme, jonka kautta myydään noin puolet tuotteistamme, liki kolme vuosikymmentä Kokon Puutarhan yrittäjänä toiminut Maria Kokko kuvailee.”

Osuuskauppa Keskimaalle on tärkeää edistää aktiivisesti kotiseutumme lähituotannon menestystä ja tulevaisuutta omien tekojensa kautta.

– Lähellä tuotetut tuotteet tarjoavat kotiseudullemme työtä sekä asiakkaillemme uusia elämyksiä. Keski-Suomen elinvoimaisuus on meidän kaikkien etu, Keskimaan market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja Vesa Kyllönen painottaa.

Löydä paikalliset tuotteet

Keskimaan Prismoista ja suurimmista S-marketeista löytyy Lähitori-kojuja, pienemmistä S-marketeista ja Saleista Lähitori-hyllypäätyjä. Lisäksi hyllynreunojen etiketeissä ja hintanäyttöissä on kaulureita, joissa kerrotaan kyseessä olevan lähituote.

– Haluamme näillä toimenpiteillä varmistaa, että lähellä tuotetut tuotteet tunnistetaan ja löydetään helpommin. Seuraavan kerran kun kuljet marketissamme, katsele rauhassa ja tutki uusia tuotteita. Ehkä löydät jotain, joka on valmistettu kotinurkillasi, Kyllönen kannustaa.

Vuoden aikana Keskimaalle on tullut paljon lisää toimijoita, joilta ostetaan tuotteita ketjuvalikoimien lisäksi.

– Saamme paljon yhteydenottoja yrityksiltä, jotka tarjoavat tuotteitaan valikoimiimme. Katsomme jokaisen läpi ja arvioimme, löytyykö Keskimaalta paikka kyseiselle tuotteelle. Keskimaan hankinta-asiantuntija Marko Kiiskinen avaa.

 

Yli 120 lähituottajalta, yli 1200 tuotetta

Keskimaalla on tällä hetkellä yli 120 lähituottajakumppania ja heillä yli 1200 tuotetta myynnissä Keskimaan myymälöissä.

“Tuomme markkinoille jatkuvasti uutuuksia, ja rekrytoimme yhä lisää väkeä tuotekehitykseen. Kesän uutuustuotteista suurimmat odotukset meillä on monikäyttöisen maustetun briossileivän Briozzan osalta, kuvailee Elosella kakkujen ja leivosten tuotekehityksestä vastaava Katri Mäkinen.”

Leipomot ovat vahvoilla, kun myyntidatasta tarkastellaan lähituotteiden euromääräisiä myyntejä.

– Leipä on tuoretuote, jota ostetaan ympäri vuoden, vuodenajoista ja sesongeista riippumatta. Sen sijaan vihannekset, juurekset ja marjat korostuvat kesäkuukausina, Kiiskinen kuvailee.

Leipomoiden kärjessä keikkuu omilla luvuillaan Ruthin leipomo, jonka tuotteet maistuvat Keskimaan asiakkaille paikkakunnasta ja toimipaikasta riippumatta.

“Viemme esimerkiksi Prismoihin kuorman uunituoretta leipää kaksi kertaa päivässä. Näin asiakas saa herkullisella tuoksulla terästetyn aidon kokemuksen tuoreesta ja lämpimästä leivästä, asioipa hän kaupassa mihin kellonaikaan tahansa, Ruthin leipomoyrittäjä Joonas Mäkinen kuvailee.”

 

Korin täydeltä kotiseutua

Keskimaa on monelle paikalliselle tuottajalle selkäranka, jonka varaan toiminta hyvin suurelta osin on rakentunut. Muun muassa Gaoshin aasialainen makumaailma on hurmannut ison joukon Keskimaan Prismojen ja S-marketien asiakkaita. Jyväskylän Seppälässä valmistettavia aterioita saa nyt jo 14 Keskimaan myymälästä.

“Rakastamme syödä herkullista ruokaa, ja rakastamme myös herkullisen ruoan valmistamista ja jakamista, Gaoshi Oy:n toinen perustaja Ding Wenfeng kertoo.”

Lähituottajakumppanuuksien ei odoteta suoranaisesti tuovan merkittävää lisämyyntiä Keskimaalle. Tärkeämpää on edistää aktiivisesti kotiseudun lähituotannon menestystä ja tulevaisuutta omien tekojen kautta.

– Hankasalmen ja Äänekosken seuduilla maistuu konnevetisen Mannisen Kotileipomon leipä, kun taas Keuruulla syödään Virroilla toimivan Vilenin leipomon tuotteita, Kiiskinen taustoittaa.

Paikallisten leipomoiden lisäksi Keskimaan pienkumppaneiden sarjassa korostuvat keskisuomalaisilla vesillä toimivat ammattikalastajat sekä kalanjalostajat, joiden tuotteet ovat pääosin myynnissä Ruokatoreilla. Hedelmä- ja vihannesosastoilla paikallisuus näkyy ennen muuta perunalaarien äärellä. Myös hunaja sijoittuu edelleen monissa myymälöissä lähituotteiden kärkipäähän.

Lähituotevalikoimaa löytyy Keskimaan kaupoista eniten Seppälän Prismasta. Seuraavina tulevat Prisma Keljo, Mestarin Herkku ja Prisma Palokka. S-marketeista paikallistuotteiden määrässä kärjessä ovat Vaajala, Savela, Jämsä, Muurame ja Äänekoski, Saleista puolestaan Konnevesi ja Multia.

 

Lainausmerkeissä olevat tekstit ovat otteita Keskimaan lähituottajatarinoista, lue ne kokonaisuudessaan keskimaa.fi/lahituottajat -sivuiltamme.