Pitkä kumppanuus perustuu laatuun ja luottamukseen


18.10.2024

Teksti: Kristiina Tammitie, kuvat: Kokon Puutarha

 

Kokon Puutarhalla valmistaudutaan vuoden toiseen sesonkiin, joulukauppaan. Äänekosken Tärttämäessä kasvatetuista joulutähdistä ja amarylliksista sekä puutarhalla tehdyistä istutuskoreista myydään noin puolet joulunalusviikkoina Keskimaan kaupoissa.

Kokon Puutarhan vuosi rytmittyy kahden sesongin mukaisesti. Myynti tehdään touko-kesäkuussa sekä joulukuussa. Muu aika vuodesta käytetään näihin kuukausiin valmistautumiseen.

– Kesäsesonki on ylivoimaisesti tärkein aika meille. Silloin puutarhallamme tehdään pitkää päivää, eikä katsella kelloa. Monet ihmiset etenkin Äänekosken seudulta tulevat ostamaan kukkia paikan päälle, ja verkkokauppamme on kasvusuunnassa. Vähittäiskaupassa Keskimaa on ollut pitkään tärkein kumppanimme, jonka kautta myydään noin puolet tuotteistamme, liki kolme vuosikymmentä puutarhayrittäjänä toiminut Maria Kokko kuvailee.

Sesongin aikana Kokon Puutarhalta lähtee kasvikuorma Keskimaan kauppoihin seitsemänä päivänä viikossa, tarvittaessa kahdestikin päivässä.

– Olen joka vuosi yhtä innoissani siitä, kun päästään tositoimiin. Aurinkoisena loppukevään päivänä yhdessä päivässä tapahtuu viiden päivän asiat, Maria hymyilee.

Täydennyksiin pystytään reagoimaan nopeasti, koska ollaan lähellä. Lyhyet kuljetusmatkat ovat myös kasvien laadun tae. Asiakas saa kasvinsa priimakuntoisena.

– Meille on tärkeää, että Keskimaalla on ammattitaitoinen henkilökunta, joka osaa ja haluaa pitää kasveista hyvää huolta, ymmärtäen niiden olevan tuoretuotteita, jotka vaativat hoitoa.

Avointa keskustelua

Muutaman viikon mittaisen hektisen kesäsesongin jälkeen käydään läpi kauden onnistumiset ja kehittämiskohteet sekä puutarhalla sisäisesti että yhdessä avainasiakkaiden kanssa. Sen jälkeen käännetään katseet seuraavaan kesään: tehdään tuotantosuunnitelmat, valitaan muun muassa orvokkien, pelargonioiden ja muiden kestosuosikkien lajikkeet, määrät ja värit sekä tilataan erikoisuudet ja yllätyshitit parhaimpiin arvauksiin tukeutuen.

– Meillä on Keskimaan kanssa pitkäaikainen, laatuun ja luottamukseen perustuva kumppanuus, ja yhteistyömme toimii todella hienosti. Sesongin aikana pidetään jatkuvasti yhteyttä ja seuraavan vuoden ennakot tehdään jo elo-syyskuussa, mikä on meille todella tärkeää. Keskimaalaisten kanssa pystyy keskustelemaan ja sopimaan kaikista asioista avoimesti. Kun esimerkiksi sähkön hinta nousi, se huomioitiin nopeasti hinnoissa.

Tuote ratkaisee, paikallisuus tuo lisäarvoa

Syys-lokakuun vaihteeseen ajoittuu puutarhalla muutaman viikon suvantovaihe, kunnes alkaa joulukauppaan valmistautuminen.

– Monet puutarhat ovat joulukukista luopuneet, koska niiden kasvattaminen tuo mukanaan suuria energiakustannuksia. Me olemme pitäneet joulukukkatuotannosta kiinni, mutta joka vuosi sen kannattavuutta pitää arvioida erikseen.

Kahteen kasvihuoneeseen laitettiin tänä vuonna lokakuun puolenvälin tienoilla kasvamaan ensimmäiset amaryllisten sipulit sekä lyhytpäiväkäsittelyn saaneet kotimaiset joulutähdet. Ne menevät myyntiin joko ruukussa sellaisenaan tai puutarhan istutustiimin tekemissä toinen toistaan näyttävämmissä joulukoreissa. Joulun kukkamyynnin vilkkaimmat viikot ajoittuvat itsenäisyyspäivän ja joulunpyhien välille.

– Onpa kyse kesä- tai joulukukista, kasvien korkea laatu on meille tärkeä arvo. Paikallisuus ei yksin kanna, vaan sen lisäksi tuotteen pitää olla sellainen, että asiakkaat haluavat sen ostaa, Maria Kokko kiteyttää.