Seppäläläinen 1991–1992: Antti Määttä, Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja


20.6.2022

Tulin Prisma Seppälään kenttäkoulutukseen kesällä 1991 S-ryhmän S-Trainee-valmennuksen kautta. S-Trainee on ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneille tai pian valmistuville suunniteltu valmennusohjelma, joka kasvattaa tulevaisuuden kykyjä S-ryhmän johtopaikoille ja vaativiin asiantuntijatehtäviin. Olin iloinen, että pääsin mukaan valmennukseen ja kenttäkoulutukseen juuri Prisma Seppälään.

Kenttäkoulutuksen tavoitteena oli tutustua laajasti S-ryhmän eri tehtäviin. Työskentelin muun muassa Prisman kesäpihalla, talous- ja käyttötavaraosastolla, tein varastohommia, siivoilin ja ajelin trukilla. Myymäläpinnan lisäksi pääsin konttorille oppimaan talouspuolta. Siihen aikaan suunniteltiin myös Prisman isoa laajennusta, se oli todella mielenkiintoinen projekti. Kauppaa ei suljettu missään vaiheessa uudistusta, esimerkiksi lattioita uusittiin yöllä ja kalusteita vaihdettiin sunnuntaisin. Tuohon aikaan myös kaupan tekniikka koki mittavan uudistuksen. Ennen uudistusta Prisman neuvonnassa oli kassojen keskuskone, johon kaikki kassat olivat kytkettyinä. Kone oli omassa huoneessaan, vesivaippajäähdytys ympärillään. Huoneen lämpötila saattoi nousta jopa 40 asteeseen.

Seppälän Prisman silloinen johtaja Veijo Karhula otti minut todella hyvin vastaan. Kiersimme Veijon kanssa Suomessa tutustumassa eri liiketoimintoihin, mietimme niiden liikeideoita ja mitä myymälässä tarkoittaa strategia, kuinka asiakas pidetään keskiössä ja pohdimme muun muassa millä kaikilla eri tavoilla voidaan tehdä hyvää liiketoimintaa. Veijon johtamista sekä hänen kykyään hahmottaa strategioita ja pohdiskella oli hieno seurata, en olisi voinut parempaan oppiin päästä. Hän oli aina kiinnostunut mielipiteistäni ja ajatuksistani, se oli tärkeää nuorelle miehelle.

Seppälän Prisma oli lähtöruutu omalle työuralleni. Opin hyvän asiakaspalvelun, yhteishengen ja sen että ihmisillä pitää olla hyvä olla töissä. Saatuja johtamisen ja liiketoiminnan oppeja kannan mukanani edelleen.