Osuuskauppa Keskimaan Ilo auttaa -lahjoituksella laitetaan kuntoon keskisuomalaisia ulkoilu- ja luonnossa viihtymisen paikkoja


5.5.2023

Osuuskauppa Keskimaa toteuttaa jo kuudennen kerran Ilo auttaa -hyväntekeväisyyslahjoituksen. Tänä vuonna lahjoituksen kokonaissumma on noin 137 000 € eli yksi euro jokaista Keskimaan asiakasomistajaa kohden. Ilo auttaa -lahjoituksessa panostetaan tänä vuonna keskisuomalaisille avointen ja käyttäjille maksuttomien ulkoilupaikkojen kunnostamiseen tai perustamiseen ympäri Keski-Suomen. Ulkoilupaikkoja on lahjoituksen piirissä kahdeksan ja kohteet on valittu asiakkaiden tekemien ehdotusten pohjalta.

Tänä vuonna 2023 Keskimaan Ilo auttaa -hyväntekeväisyyslahjoitus keskittyy ulkoiluun ja luonnossa viihtymiseen Keski-Suomen alueella. Lahjoituskohteiksi ovat valikoituneet asiakasomistajilta kerättyjen ehdotuksien pohjalta Karstulan kunnan ulkoilupuisto, Keuruun kaupungin keskusurheilukenttä, Mäki-Matin perhepuisto Jyväskylästä sekä yhteensä viisi Metsähallituksen kohdetta eri puolilla Keski-Suomea.

− Olemme toteuttaneet Ilo auttaa -hyväntekeväisyyttä jo vuodesta 2017 lähtien. Näiden vuosien aikana keskisuomalaisiin tekoihin lahjoitettu summa on jo yli 800 000 euroa, ja tämän vuoden osuus siitä on 137 000 euroa asiakasomistajiemme määrän mukaan. Koemme, että asiakkaidemme omistamana keskisuomalaisena yrityksenä yksi meidän tehtävistämme on luoda hyvinvointia omistajillemme ja tätä olemme vuosi vuodelta toteuttaneet eri tavoin ja vuosien aikana yli 90 kumppanin kanssa, taustoittaa Osuuskauppa Keskimaan viestintä- ja markkinointijohtaja Noora Luoma.

Tämän vuoden lahjoituskohteeksi valikoituivat eri puolilla Keski-Suomea olevat maksuttomat ulkoilu- ja viihtymispaikat, jotka palvelevat eri elämäntilanteessa olevia ihmisiä ja hyvin rakennettuina kestävät vuosia tästä eteenpäin.

Lahjoituskohteina pumptrack-rata Karstulaan, ulkokuntosali Keuruulle, ulkosoittimia Mäki-Matin Perhepuistoon ja luontokohteiden kunnostamista Saarijärvellä, Joutsassa, Jyväskylässä ja Kivijärvellä

Keskimaan Ilo auttaa -lahjoituskohteet ovat valikoituneet marraskuussa 2022 asiakasomistajille tehdyn kyselyn perusteella neljän eri kumppanin kohteisiin, jotka toteutetaan pääosin vuoden 2023 aikana.

− Asiakkaille kohdennetun kyselyn avulla halusimme tietää millaisia ulkoiluun liittyviä kestäviä toteutuksia ja kunnostuksia Keski-Suomessa tarvitaan. Saimme lähes 1300 vastausta, joiden perusteella etsimme kumppanit ammattimaisesti toteuttamaan kanssamme asiakkailta tulleita toiveita, toteaa Noora Luoma.

Yhteistyökumppanina Karstulan kunta: pumptrack-rata ulkoilupuistoon

Karstulassa Ilo auttaa- lahjoitus kohdistuu Karstulan ulkoilupuiston alueelle rakennettavan pumptrack-radan toteutukseen. Lisäksi lahjoituksen avulla alueelle toteutetaan oleskelualue, joka palvelee kaikkia alueen käyttäjiä.

− Karstulassa on jo usean vuoden ajan toivottu erityisesti nuorten harrastamiseen soveltuvaa paikkaa. Pumptrack-radan rakentamishankkeen tarkoituksena on edistää lasten ja nuorten vapaa-ajalla tapahtuvaa omaehtoista liikuntaa. Kokonaisuudessaan Karstulan ulkoilupuisto tulee toimimaan kuntalaisten yhteisenä virkistysalueena liikuntamahdollisuuksineen sekä oleskelualueineen. Mahdollistamme tällä investoinnilla kuntalaisille uuden ulko-olohuoneen, taustoittaa Karstulan kunnan tekninen johtaja Mari Voimäki.

Yhteistyökumppanina Keuruun kaupunki: ulkokuntosali Keskusurheilukentän yhteyteen

Keuruun Keskusurheilukentän yhteyteen rakennetaan ulkokuntosali Ilo auttaa -lahjoituksen avulla. Ulkokuntosali on yksi osa koko urheilukentän peruskunnostusta.

− Urheilukenttä sijaitsee keskeisellä paikalla Keuruulla ja ulkokuntosalilaitteet lisäävät kentän monipuolista käyttöä erilaisille kohderyhmille. Kentän monipuolinen käyttö on ollut tavoitteena, kun rakentamispäätöstä on tehty, joten lahjoitus tukee tavoitetta todella hyvin. Ulkokuntosalin laitteet soveltuvat hyvin kaiken kuntoisille liikkujille. Kenttä ja ulkokuntosali valmistuvat juhannukseen mennessä, taustoittaa Keuruun kaupungin vapaa-aikapäällikkö Heli Peltola.

Yhteistyökumppanina Mäki-Matin perhepuisto, Jyväskylän kaupunki: ulkosoitinalue valaistuksineen

Mäki-Matin perhepuiston kehittäminen sai lukuisia mainintoja kyselyssä. Ilo auttaa -lahjoituksella puistoon rakennetaan ulkosoitinalue ja parannetaan alueen valaistusta, joka edesauttaa alueen hyödynnettävyyttä myös pimeämpinä vuodenaikoina.

−Jyväskylän kaupunki on käynnistämässä koko Mäki-Matin perhepuiston kehittämistä ja on hienoa saada yksi puiston osan uudistettua Ilo auttaa -lahjoituksen myötä. Puisto on todellinen kiinnittymiskohta perheille niin omassa kaupungissa kuin myös ulkopuolelta tuleville. Puiston väki odottaa jo innolla, kun saavat uutta ja elämyksellistä tarjontaa puistoon lapsien ja perheiden käyttöön, iloitsee Mäki-Matin perhepuiston apulaisjohtaja Anna Nurmesniemi.

Vuonna 1979 perustetun Mäki-Matin perhepuiston uuden ulkosoitinalueen on määrä valmistua lokakuussa 2023.

Yhteistyökumppanina Metsähallitus: viisi eri luontokohdetta

Metsähallituksen kanssa toteutetaan kunnostustoimenpiteitä viidessä eri luontokohteessa:

  • Saarijärven Julmillelammille uusitaan opastusta ja kunnostetaan kaiteita sekä tulentekopaikan rakenteita.
  • Leivonmäen kansallispuistossa Koskikaran kierrokselle toteutetaan uudet luontopolkutaulut ja parannetaan opastusta.
  • Kiviönniemessä Korpilahdella kunnostetaan taukopaikan rakenteet.
  • Salamajärven kansallispuistossa Kivijärvellä kunnostetaan puiston keskeisiä taukopaikkoja.
  • Vaarunvuorten luontopolulla uusitaan pitkospuita sekä kunnostetaan taukopaikka.
  • Halkomakojeita Julmillelammille, Kiviönniemeen, Vaarunvuorille, Kulhanvuorelle ja Vahvasenkoskelle.

− Kunnostukseen valikoituneet kohteet ovat tärkeitä erityisesti paikallisille, mutta sopivat mainiosti myös kauempaa tulevien retkikohteiksi, kertoo virkistyskäytön erityisasiantuntija Maija Mikkola Metsähallituksen luontopalveluista.
− Lahjoitusvaroilla saadaan hankittua kunnostuksiin tarvittavat materiaalit. Työt on osassa kohteista jo aloitettu ja toteutetaan yhteistyössä Metsähallituksen, Jyväskylän avovankilan ja Kiviönniemessä Korpilahden Yrittäjät ry:n kanssa. Valmista tulee vuoden loppuun mennessä, paitsi Vaarunvuorilla, missä rakentaminen toteutetaan vasta kesällä 2024, Mikkola tarkentaa.

Lisätietoa Keskimaan Ilo auttaa -hyväntekeväisyydestä: Ilo auttaa 2023 – Osuuskauppa Keskimaa

Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, Noora Luoma, viestintä- ja markkinointijohtaja, 010 767 3040, noora.luoma@sok.fi
Karstulan kunta, tekninen johtaja Mari Voimäki, 044 4596 623, mari.voimaki@karstula.fi
Keuruun kaupunki, vapaa-aikapäällikkö Heli Peltola, 040 827 2753, heli.peltola@keuruu.fi
Jyväskylän kaupunki, Mäki-Matin perhepuiston apulaisjohtaja Anna Nurmesniemi, 050 5984693, anna.nurmesniemi@jyvaskyla.fi
Metsähallitus, erityisasiantuntija Maija Mikkola, 0400 423 476, maija.mikkola@metsahallitus.fi

KUVA: Milja Pentti