HOX Bakery syntyi intohimosta leipomiseen


18.10.2024

Teksti ja kuvat: Kristiina Tammitie

 

Jyväskyläläinen HOX Bakery leipoo herkkuja ravintoloille ja hotelleille, muun muassa Sataman Viilulle sekä Original Sokos Hotel Alexandralle.

Maankuulussa konditoriassa Ph7:ssä kondiittorina ja tuotantopäällikkönä työskennellyt Vilppu Hänninen alkoi muutama vuosi sitten kaivata pääkaupunkiseudulta takaisin kotikonnuilleen Jyväskylään. Kun mieleistä työpaikkaa ei löytynyt, hän perusti sen itse.

– Yrittäjyys ei ollut varsinainen haaveeni missään vaiheessa. Oman leipomon perustaminen kuitenkin varmisti, että saan jatkaa sitä työtä, joka on intohimoni, Vilppu perustelee ratkaisuaan.

Viiden vuoden jälkeen hänestä tuntuu edelleen siltä, että päätös oli oikea – paitsi yrittäjyyden, myös liikeidean osalta. HOX Bakery on alusta lähtien keskittynyt leipomaan vain ravintoloille. Asiakkaat ovat pääosin Jyväskylän seudulla.

– Valmistamme muun muassa hapanjuureen leivottua leipää, briossisämpylöitä, suolaisia ja makeita kokous- ja väliaikatarjoiltavia, sormisyötäviä, kakkuja ja leivoksia sen mukaan, mitä asiakas haluaa. Kaikki tehdään räätälöitynä, eikä meillä edes ole omaa valikoimaa tai jatkuvassa tuotannossa olevia tuotteita.

Asiakkaalta voi tulla hyvinkin tarkat toiveet tuotteesta, mutta usein HOXin leipuri-kondiittoreille annetaan myös täysin vapaat kädet tuotteen suunnitteluun ja toteutukseen.

– Innovatiivinen tuotekehitys on tämän työn rikkaus. On hyvin innostavaa päästä kehittämään uusia, laadukkailta ja rakkaudella tehtyjä tuotteita, joista asiakkaat tykkäävät.

Asiakkaat arvostavat myös HOXin joustavuutta.

– Pienenä toimijana pystymme vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin tarvittaessa hyvinkin ketterästi ja lyhyellä varoitusajalla, Vilppu Hänninen kuvailee.

Mausta ja laadusta ei tingitä

HOX Bakery työllistää Vilpun itsensä lisäksi hänen puolisonsa, niin ikään Konditoria Ph7:stä oppinsa saaneen Saara Lehtimäen. Pariskunnan taitotasosta kertoo paljon se, että kaksikko on takavuosina edustanut Suomea konditoria-maajoukkueessa.

Maineen kiiriessä HOXin tuotteiden kysyntä on kasvanut. Puolisen vuotta sitten leipomoon palkattiin ensimmäinen työntekijä.

– Rekrytointi oli mahdollista osuuskaupan ansiosta. Nykyisin jo useampi kymmenen prosenttia tuotannostamme menee Keskimaan ravintoloihin, etusijalla Sataman Viilu sekä Alexandran kokous-, juhla- ja tapahtumapuoli.

HOX Bakeryssä ei tingitä mausta saati laadusta. Vilppu mainitsee esimerkkinä leivät, jotka valmistetaan aina pitkällä prosessilla yön yli hapattaen ja kylmäkohotusta käyttäen.

– Periaatteena on, että se mikä tehdään, tehdään kunnolla. Tuotteiden valmistuksessa ei missään kohdassa oikaista, vaan kaikki tehdään alusta alkaen itse, laadukkaista ja mahdollisuuksien mukaan kotimaisista raaka-aineista, leipuri-kondiittoriyrittäjä linjaa.