2.5.2025
Teksti ja kuvat: Kristiina Tammitie
Elosella leivotaan Keskimaan 110-vuotisjuhlakahvitusta varten reilut 60 000 täytekakkupalaa. Keskimaan syntymäpäiväkakkujen tekemisestä on Jämsän leipomolla kokemusta jo useammalta vuosikymmeneltä.
Keskimaan kaikissa kaupoissa juhlitaan osuuskaupan 110-vuotista taivalta kakkukahvien merkeissä 7.5. Juhlapäivää varten Elosen leipomolla Jämsässä leivotaan päärynämoussekakkulevyjä 1 900, joista jokaisesta tulee 32 kakkupalaa, yhteensä reilulle 60 000 kahvittelijalle.
Keskimaalla on ollut tapana tarjota kakkukahvit asiakkaille osuuskaupan täyttäessä pyöreitä vuosia. Syntymäpäiväkakut on leivottu Elosella kollektiivisen muistin mukaan ainakin 1980-luvulta lähtien, mahdollisesti kauemminkin.
– Olemme ylpeitä siitä, että saamme olla osa tätä perinnettä, aina uudella twistillä ja ajan hengessä pysyen. Tälläkin kertaa saimme Keskimaalta varsin vapaat kädet juhlakakun toteutukseen, Elosen toimitusjohtaja Jari Elonen selvittää.
– Syntymäpäiväkakkujen kanssa samaa makumaailmaa edustaa juhlaleivos, joka tulee Keskimaan kauppoihin kesäsesonkiin myyntiin kahden kappaleen pakkauksessa, kuvailee kakkujen ja leivosten tuotekehityksestä vastaava Katri Mäkinen.
Hän on tuonut Jämsään vuosien mittaan lukuisia leipomoalan mestaruuksia, viimeksi SM-joukkuekilpailussa yhdessä kondiittorimestarikollegansa Jorma Uusitalon kanssa.
– Elonen on ollut minulle mieluinen työpaikka jo 25 vuoden ajan. Olen saanut kouluttautua ja kehittää ammattitaitoani sekä tehdä tuotekehitystä, joka on kaikkein innostavinta työssäni. On annettu vapautta ja vastuuta, hän toteaa.
Kauppojen hyllyillä Katrin tuotekehitystaidoista esimerkkejä ovat muun muassa Elosen Helmi-juustokakut sekä cupcakesit, samoin superkanelipitko.
– Tuomme markkinoille jatkuvasti uutuuksia, ja rekrytoimme yhä lisää väkeä tuotekehitykseen. Kesän uutuustuotteista suurimmat odotukset meillä on monikäyttöisen maustetun briossileivän Briozzan osalta.
Toisaalta on meillä myös sellaisia suosikkituotteita, joita on valmistettu alkuajoista lähtien lähes samalla reseptillä, kuten vaikkapa sacher- ja tiikerikakku, Jari Elonen kuvailee.
Jari Elonen ja Katri Mäkinen esittelevät Keskimaan 110-vuotisjuhlaleivoksia. 7.5. juhlakahvituksilla täytekakku noudattaa samaa makumaailmaa.
Markkinointisuunnittelija Pauliina Impo, kolmatta sukupolvea perheyrityksessä edustava valikoimapäällikkö Eetu Elonen sekä tuotekehityspäällikkö Aila Kiiskinen arvioivat viimeisimpien uutuustuotteiden vastaanottoa sekä valmistelevat myöhemmin tänä vuonna myyntiin tulevien uusien tuotteiden lanseerausta.
Ensi vuonna 60-vuotisjuhliaan viettävä Elonen on yksi keskisuomalaisen elintarviketeollisuuden edelläkävijöistä. Elonen on kasvanut leipomon perustajapariskunnan kahdestaan pyörittämästä muutaman neliön nyrkkipajasta alan isoksi tekijäksi ja 250 ihmisen työpaikaksi. Tätä nykyä Elonen on vajaan 50 miljoonan euron myynnillään Suomen kolmanneksi tai neljänneksi suurin alan yritys valtakunnallisten jättien vanavedessä.
Vaikka Elosen brändi on tunnettu kautta maan, keskisuomalaiset kokevat leipomon vahvasti omakseen. Se saa toimitusjohtajan myhäilemään tyytyväisenä.
– Keski-Suomi on ehdottomasti meidän kotikenttämme, ja Keskimaa on yksi tärkeimmistä kumppaneistamme, jonka kanssa meillä on erittäin hyvin toimiva yhteistyö. Keskimaan myymälöihin toimitamme omilla kuljetuksillamme lyhyen myyntiajan tuoretuotteita varsin laajalla valikoimalla, kun taas valtakunnallisilla markkinoilla keskitymme pidemmän myyntiajan konditoriatuotteisiin terminaalijakelua hyödyntäen.
Jari arvioi, että Keskimaa on osaltaan avannut Eloselle ovia valtakunnallisille markkinoille.
– Yksi tärkeä kehitysloikka tapahtui vuonna 2006, jolloin aloitimme yhteistyössä S-ryhmän kanssa ensimmäisinä tuorekakkujen jakelun koko Suomeen. Jämsän leipomomme onkin yksi johtavista konditoriatuotteiden valmistajista maassamme.
Seuraava suuri steppi toteutui vuonna 2021. Elonen osti Malviala Oy:n, jolla on korppujen, pikkuleipien, pipareiden ja donitsien valmistusta kolmella paikkakunnalla Malvialan, Tasangon ja Töysäläisen tuotemerkeillä.
Suuri takaisku koettiin viime vuoden alussa, kun Töysän tuotantotilat tuhoutuivat tulipalossa.
– Tulipaloyön jälkeisenä päivänä ilmoitin henkilökunnalle, että tuhkasta noustaan, uusi tehdas rakennetaan ja työpaikat säilyvät. Jo lokakuussa saimme 14 miljoonan euron investoinnin myötä uudet tilat ja koneet käyttöömme, ja helmi-maaliskuussa saimme kaikki linjat täyteen tuotantoon, Jari toteaa helpotusta äänessään.
Leipomolla on vuositasolla tuotannossa yli 300 erilaista tuotetta. Juustosämpylöiden tekovuorossa Oleh Debolskyi ja Tuomas Tervala.
– Tuotekehitys, laadunvalvonta ja vastuullisuus ovat toimintamme tukipilareita. Se näkyy kaikessa tekemisessämme, onpa kyse henkilöstöstä, ympäristöstä tai tuotteiden kotimaisuudesta ja laadusta, Jari Elonen korostaa.
Lue lisää lähituottajistamme ja Keskimaan juhlavuodesta.
4.8.2022 | Prisma 50v
14.9.2022 | Prisma 50v
2.11.2022 | Prisma 50v