Osuuskauppa Keskimaa avaa perjantaina 14.1.2022 Joutsan ABC-liikennemyymälän yhteyteen sähköautojen suurteholatausaseman. Keväällä 2021 käynnistynyt S-ryhmän valtakunnallisen ABC-latausverkoston rakentaminen on edennyt nopeasti ympäri Suomen. Keskimaan ensimmäinen 12 autopaikan ABC-suurteholatausasema avattiin Jyväskylään, Prisma Palokan yhteyteen marraskuussa 2021. Joutsan avauksen jälkeen Keskimaan ABC-latausverkosto laajenee Viitasaarelle.

Osuuskauppa Keskimaan toinen ABC-latausasema avataan Joutsan ABC-liikennemyymälän yhteyteen perjantaina 14.1.2022. Latausaseman kokonaislatausteho on lähes 200 kW, josta suurteholataukseen on varattu 150 kW.  Latausasemalla on kaksi latauspistettä, näistä toinen on suurteholatauspiste ja toinen peruslatauspiste. Yhtä aikaa voi ladata neljää autoa.

–  Olemme iloisia päästessämme avaamaan Joutsaan kovasti toivotun suurteholatausaseman. Joutsan sijainti valtakunnallisesti tärkeimmän pääväylän varrella tarjoaa sähköautoilijoiden pidemmille matkoilleen kaipaaman nopean latausmahdollisuuden. Tämä on meille toinen ABC-latausasema ja lisää on luvassa, Osuuskauppa Keskimaan liikennemyymälä- ja polttonestekaupan toimialajohtaja Heikki Tervanen lupaa.

Osuuskauppa Keskimaa laajentaa ABC-latausverkostoa alkuvuoden aikana sekä Viitasaarella että Jyväskylässä. Jyväskylässä ABC-latauspisteitä tulee muun muassa ABC Palokkaan, Prisma Seppälään sekä Sokos hotellien yhteyteen.
− Pääväylien varressa palvelemme asiakkaidemme pidempien matkojen lataustarpeita suurteholatauksella. Sokos hotelleissa ABC-lataukset mitoitetaan asiakkaidemme pidemmän viipymän mukaisesti, Tervanen täsmentää.

ABC-latauksessa asiointi tapahtuu ABC-mobiililla. ABC-mobiiliin voi syöttää S-Etukortin lisäksi minkä tahansa Visa- tai Mastercard-maksukortin. ABC-latauksista kertyy asiakasomistajille Bonusta. ABC-latauksen veloitus perustuu asiakkaan lataamiin kilowattitunteihin.

Kaikki ABC-latausasemilla ladattava sähkö on 100-prosenttisesti uusiutuvaa, pääosin tuuli- ja vesivoimalla tuotettua sähköä.
− ABC-lataus täydentää erinomaisesti uusiutuvien liikenne-energioiden tarjontaamme. Bensiiniautoilijoille meillä on jo tarjolla kotimainen ympäristöystävällinen Eko E85-korkeaseosetanoli ja dieselautoilijoille täysin fossiilivapaa Nero Diesel. ABC-latausverkoston rakentaminen on meille asiakkaiden palvelujen kehittämisen ohella osa vihreää siirtymää, muistuttaa Tervanen.


Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaan, Heikki Tervanen, toimialajohtaja, 010 767 3064, heikki.tervanen@sok.fi

ABC-latausverkoston ajantasainen tilanne ja muuta hyödyllistä tietoa on osoitteessa:
ABC-Lataus | FI | ABC-asemat (abcasemat.fi).

Kuva: Tuomas Pohjonen / Keskimaa

Uudet ravintolaliiketoimintaan kohdistuvat koronarajoitukset sulkevat Keskimaan yökerhot. 28.12.2021 alkaen Keskimaan kaikissa yli klo 18 avoinna olevissa ravintoloissa otetaan käyttöön koronapassi. Ravintoloita voidaan pitää avoinna klo 20 asti, anniskelu päättyy klo 17. Rajoitukset ovat voimassa 20.1.2022 asti.

Suomen hallituksen linjaamat uudet rajoitukset tulevat voimaan jouluaattona 24.12.2021, jolloin ravintolat menevät kiinni klo 22 ja anniskelu päättyy klo 21. Uusien rajoitusten myötä Keskimaan yökerhot Bra ja Freetime suljetaan toistaiseksi. Koronapassi otetaan käyttöön myös hampurilaispaikkoihin, kahviloihin ja pizzerioihin, jos ne ovat avoinna klo 18 jälkeen.

Joulun jälkeen koronapassin käyttöä rajoitetaan kolmen viikon ajaksi. Tiistaista 28.12. alkaen anniskelu päättyy klo 17 ja anniskeluravintoloiden aukiolo päättyy klo 18. Ruokaravintoloissa anniskelu päättyy niin ikään klo 17 ja aukiolo sallitaan koronapassilla 18–20 .

Asiakaspaikoista voi ruokaravintoloissa 75 % normaalista asiakaspaikkamäärästä. Ravintoloilla on oikeus edellyttää koronapassin käyttöä koko aukiolonsa ajan.

Rajoitusten vaikutukset Keskimaan ravintoloihin

Keskimaan kaikissa avoinna olevissa ravintoloissa otetaan koronapassit käyttöön 28.12.2021 alkaen. Keskimaan ravintolat pyritään pitämään avoinna rajoitusten puitteissa. Kaikissa ravintoloissa on 28.12. lähtien käytössä klo 18 jälkeen koronapassi ja ravintolat sulkeutuvat klo 20 mennessä, anniskelu päättyy klo 17.

− Uudet ravintolarajoitukset vaativat meiltä paljon uudenlaista suunnittelua ja henkilökunnalta joustavuutta. Ymmärrämme tilanteen vakavuuden ja teemme parhaamme siinä, että ravintoloissamme olisi mahdollisimman turvallista asioida rajoitteiden puitteissa. Valmistelemme myös tarvittavilta osin mahdollisia henkilökunnan siirtotarpeita kaupan ja liikennemyymälöiden tehtäviin, mikäli rajoitukset pitkittyvät, toteaa Osuuskauppa Keskimaan matkailu- ja ravitsemistoimialan johtaja Pasi Kunelius.

Tarkempaa tietoa Keskimaan ravintoloiden aukioloajoista päivitetään osoitteeseen raflaamo.fi.

Rajoitukset eivät vaikuta liikennemyymälöiden aukioloaikoihin

Uudet aukioloaikojen rajoitukset eivät vaikuta liikennemyymälöiden aukioloaikoihin. Näin ollen kaikki Keskimaan liikennemyymälät palvelevat toistaiseksi normaalein aukioloajoin. Keskimaan ABC-liikennemyymälöissä ei anniskella lainkaan alkoholia, joten koronapassi ei ole käytössä liikenneasemilla.  ABC-liikenneasemilla kiinnitetään erityistä huomiota turvalliseen asiointiin ja työskentelyyn. Asiakaspaikoista on liikennemyymälöiden ravintolatiloissa käytössä 75 %.

 


Keskimaan ravintoloiden aukioloajat osoitteessa: raflaamo.fi

Koronapassin käyttö Keskimaan ravintoloissa: www.raflaamo.fi/fi/uutiset

ABC-liikennemyymälöiden aukioloajat osoitteessa: www.abcasemat.fi

 

Osuuskauppa Keskimaa avaa ensimmäisen ABC-latausasemansa. Uusi 12 autopaikan ABC-suurteholatausasema avataan Jyväskylään, Prisma Palokan yhteyteen. S-ryhmän osuuskauppojen valtakunnallisen ABC-latausverkoston rakentaminen on käynnistynyt keväällä 2021. Vuoden loppuun mennessä ABC-latauspisteitä on valtakunnallisesti jo yli 50. Keskimaan ABC-latausverkosto laajenee seuraavaksi Joutsaan ja Viitasaarelle.

Osuuskauppa Keskimaa avaa Keski-Suomen ensimmäisen ABC-latausaseman Prisma Palokan yhteyteen. Latauspisteitä uudella latausasemalla on yhteensä 12, joista neljä on suurteholatauspisteitä. Latausaseman latausteho on lähes 600 kW, joista suurteholatauspisteille on varattu 400 kW.

–  Olemme todella iloisia päästessämme avaamaan ensimmäisen Keskimaan ABC-latausaseman vielä ennen vuodenvaihdetta. Mielenkiinnolla odotamme kuinka asiakkaamme ottavat tämän uuden palvelun vastaan. Palokan Prisman ABC-latausaseman avaus tuo erittäin toivotun valtakunnalliseen suurteholatausmahdollisuuden 4-tien yhteyteen. Asema on avautuessaan kokonaisteholtaan ABC-ketjun tehokkain ja mahdollistaa nopean suurteholatauksen valtakunnan pääväylän varrella, hyvien palvelujen vieressä, toteaa Osuuskauppa Keskimaan liikennemyymälä- ja polttonestekaupan toimialajohtaja Heikki Tervanen.

ABC-latauksen asiointi hoituu helppokäyttöisellä ABC-mobiililla. ABC-mobiilin voi syöttää S-Etukortin lisäksi minkä tahansa Visa- tai Mastercard-kortin. ABC-mobiilista voi myös tarkistaa asemakohtaisen hinnoittelun. Latauksen hinnoittelu perustuu ladattuihin kilowattitunteihin. ABC-mobiili on ainoa tapa maksaa ABC-latausta, joten mitään muita tunnistautumisvälineitä ei tarvita.

– ABC-latausverkoston rakentaminen on meille Keskimaalla osa vihreää siirtymää ja viimeisin lisäys uusiutuvien liikenne-energiamuotojen tarjonnassa. Kaikki ABC-latausasemilla ladattava sähkö on 100-prosenttisesti uusiutuvaa, pääosin tuuli- ja vesivoimalla tuotettua sähköä. Bensiiniautoilijoille meillä on jo tarjolla kotimainen ympäristöystävällinen Eko E85-korkeaseosetanoli ja dieselautoilijoille täysin fossiilivapaa Nero Diesel, muistuttaa Tervanen.

ABC-latausaseman avajaisia vietetään näyttävästi tiistaina

Keski-Suomen ensimmäisen ABC-latausaseman avajaisia vietetään tiistaina 30.11.2021 klo 11–17. Keskimaan toimitusjohtaja, kauppaneuvos Antti Määttä pitää tapahtumassa virallisen avauspuheenvuoron klo 11.00, jonka jälkeen latausaseman ensimmäisen autolatauksen suorittaa ABC-ketjun kehitysjohtaja Tiina Viksten. Avajaispäivän tapahtumassa mukana ovat ABC-ketjun ja -latauksen asiantuntijoiden lisäksi Kempower-pikalatauslaitevalmistajan edustajat, sekä autoliike Veljekset Laakkosen puolesta avajaisissa on uuden sähköautomalliston esittely.

– Tämä on meille tärkeä avaus uuteen liiketoimintaan, haluamme avauksen myötä tuoda sähköautoilun tutuksi asiakkaillemme ja viettää avajaisia tarjoten asiakkaillemme mahdollisuuden tutustua sähköautoiluun sekä ABC-latauksen käyttämiseen, avaa Heikki Tervanen avajaispäivän ohjelmaa.Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaan, Heikki Tervanen, toimialajohtaja, 010 767 3064, heikki.tervanen@sok.fi

ABC-latausverkoston ajantasainen tilanne ja muuta hyödyllistä tietoa on osoitteessa  ABC-Lataus | FI | ABC-asemat (abcasemat.fi).

S-ryhmän osuuskauppojen valtakunnallisen ABC-latausverkoston rakentaminen alkoi keväällä 2021, ja vuoden loppuun mennessä se on jo noin 50 latausaseman laajuinen. Osuuskauppa Keskimaan ensimmäinen ABC-latausasema avataan Jyväskylään marraskuussa.

ABC-latauksen asiointi hoituu helppokäyttöisellä ABC-mobiililla. Latauspiste valitaan selkeän numeroinnin perusteella ja asiointi tapahtuu muutenkin samoin kuin polttonesteitä tankattaessa. ABC-mobiili on ainoa tapa maksaa ABC-latausta, joten mitään muita tunnistautumisvälineitä ei tarvita. Uuden ominaisuuden myötä ABC-mobiili on maailman monipuolisin autoilevaa asiakasta palveleva mobiilisovellus.

Keskimaan ABC-latausasemilla hinnoittelu perustuu ladattuihin kilowattitunteihin. Hinnat näkyvät asemakohtaisesti ABC-mobiilista. ABC-latauksesta saa myös Bonusta jopa 5 prosenttia ja se kerryttää normaaliin tapaan S-ryhmästä tehtyjen ostosten kuukausittaista bonusostokertymää.

Verkosto laajenee vauhdilla

Osuuskauppa Keskimaan ensimmäiset ABC-latausasemat ovat suurteholatausasemia. Ensimmäinen näistä avataan Prisma Palokkaan marraskuussa 2021. Prisma Palokan ABC latausasemalle tulee neljä suurteholatauspistettä, joista saa jopa 150 kW lataustehon. Lisäksi asemalle sijoitetaan kahdeksan peruslatauspistettä.

– Tavoitteemme on avata vielä tänä vuonna ABC Joutsan, ABC Viitasaaren sekä ABC Palokan suurteholatausasemat. Ensi vuonna aiomme avata useita asemia lisää mm. Solo Sokos Hotel Paviljongin sekä Original Sokos Hotel Alexandran yhteyteen, toteaa Osuuskauppa Keskimaan liikennemyymälä- ja polttonestekaupan toimialajohtaja Heikki Tervanen.

ABC-latausverkosto on laajentunut jo useamman alueosuuskaupan alueelle. Valtakunnallisesti ajantasaisen tiedon ABC latausverkostosta voi tarkastaa ABC-mobiilista tai ABC-ketjun verkkosivuilta.

100-prosenttisesti uusiutuvaa sähköä

S-ryhmän ja Osuuskauppa Keskimaan tavoitteena on olla oman toimintansa osalta hiilinegatiivinen vuodesta 2025 alkaen. Olennainen osa tätä tavoitetta on, että kaikki käytettävä sähkö on jo nyt uusiutuvaa, pääosin tuuli- ja vesivoimalla tuotettua sähköä. Näin ollen myös ABC-latauksen käyttäjät ajavat täysin uusiutuvalla sähköllä.

ABC lataus on tärkeä osa uusiutuvien energiamuotojemme tarjontaa. Haluamme tarjota asiakkaillemme laajalti erilaisia ratkaisuja hiilijalanjäljen pienentämiseen. Bensiiniautoilijoille meillä on jo tarjolla kotimainen ympäristöystävällinen Eko E85-korkeaseosetanoli ja dieselautoilijoille täysin fossiilivapaa Nero Diesel, muistuttaa Tervanen.


Lisätietoja:
Osuuskauppa Keskimaan, Heikki Tervanen, toimialajohtaja, 010 767 3064, heikki.tervanen@sok.fi

ABC-latausverkoston ajantasainen tilanne ja muuta hyödyllistä tietoa on osoitteessa  ABC-Lataus | FI | ABC-asemat (abcasemat.fi).

ABC-autopalvelualue Äänekoskella on uudistettu kokonaisvaltaisesti autopesupalvelun ja mittarikentän osalta. Uusi autonpesukone ja nykyaikaiset mittarikentän jakelu- ja maksulaitteet nopeuttavat asiakkaiden asiointia sekä mahdollistavat sujuvan ja turvallisen mobiilimaksamisen.

Äänekosken ABC Carwash -autopesupalveluihin on tehty kokonaisvaltainen uudistus. Kesän jälkeen käynnistyneessä uudistuksessa peruskorjattiin pesuhallikiinteistö sisä- ja ulkopintojen osalta, uusittiin autonpesukone ja päivitettiin kokonaisuuden ABC-ilme. Lisäksi ABC-aseman mittarikentän jakelumittarit sekä maksuautomaatit on uudistettu.

− Äänekosken ABC-autopalvelualueen yli 10 vuotta vanha autopesukone oli jo käyttöikänsä päässä ja myös pesuhalli vaati perusteellista kunnostusta. Uudistimme Äänekosken ABC-autopalvelualueen kokonaisuuden mittarikenttää myöten ja raikastimme myös ulkoisen ilmeen. Uusi autonpesukone pesee entistä nopeammin ja entistä puhtaammaksi. Meille on tärkeää, että asiakkaat pääsevät käyttämään palveluitamme myös mobiilisti. Suosittu ABC-mobiilimaksamisen palvelu onnistuu jatkossa niin mittarikentällä kuin pesupalvelun osaltakin, toteaa Osuuskauppa Keskimaan liikennemyymälä- ja polttonestekaupan toimialajohtaja Heikki Tervanen.

Äänekosken ABC-autopalvelualueen uudistus valmistui ennakoitua nopeammin. Uudistuksen kokonaisinvestointi oli lähes 350 000 euroa.

Keskimaa on investoinut viime vuosina merkittävästi autonpesupalveluihin. Keväällä avattiin Prisma Palokan viereisellä pysäköintialueella sijaitseva uusi ABC Carwash -autonpesupalvelu. Viime vuonna Keskimaa rakennutti kahden pesukoneen autonpesuhallin Prisma Keljonkeskukseen ja vuonna 2019 uudistettiin ABC Palokan liikennemyymälän yhteydessä oleva ABC Carwash.

− Haluamme tarjota asiakkaillemme viimeisimmän autonpesuteknologian mukaiset sujuvat ratkaisut. Haluamme kasvattaa ja kehittää palveluja asiakkaidemme odotusten mukaisesti, Tervanen summaa.


Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, Heikki Tervanen, liikennemyymälä- ja polttonestekaupan toimialajohtaja, 010 767 3064, heikki.tervanen@sok.fi

ABC-ketjun henkilökunnan ja asiakkaiden arkeen päästiin tutustumaan pari vuotta sitten Tankkaustarinat-realitysarjan kautta. Yllättävät kohtaamiset ja tilanteet seurasivat toisiaan vilkkaiden liikennemyymälöiden vilskeessä. 14.6. käynnistyy Tankkaustarinoiden toinen tuotantokausi, ja nytkin mukana on jo edelliseltä kaudelta tuttu ABC Vaajakoski.

Hyvän suosion saavuttaneiden Tankkaustarinoiden jatkoa oli suunnitteilla jo viime vuonna, mutta korona sotki nämäkin suunnitelmat. Tänä vuonna päästiin kuitenkin kuvaamaan, ja toinen tuotantokausi saatiin purkkiin juuri ennen maaliskuun ravintolarajoituksia. Tällä kertaa mukana on kaksi uutta liikennemyymälää, Lahden ABC Renkomäki ja ABC Varkaus, ja sarjassa jatkavat jo tutut ABC Lohja ja Osuuskauppa Keskimaan ABC Vaajakoski.

Sarja starttaa Nelosella maanantaina 14.6., ja sitä esitetään arki-iltaisin maanantaista torstaihin klo 20.30. Kaikki 20 jaksoa pyörähtävät läpi siis viiden viikon aikana heinäkuun puoliväliin mennessä.

ABC Vaajakoskelta sarjan päätähtinä esiintyvät liikennemyymälätyöntekijät Anni, Annu, Erika ja Susanna sekä marketin palveluvastaava Pasi. Kuvauksen Vaajakosken ABC:lla sujuivat ongelmitta ja positiivisessa hengessä, vaikka koronarajoituksista huolehdittiin samanaikaisesti. Henkilökunnalle kuvaukset olivat odotettu piristys korona-arjen keskellä.

− Henkilökunnalle Tankkaustarinat on ollut mielenkiintoinen kokemus, kun oman työn lomassa on päässyt seuraamaan, miten tällaista tosi-tv ohjelmaa tehdään. Myös asiakkaat ovat olleet kiinnostuneita ja jääneet hetkeksi seuraamaan kuvauksen tapahtumia. Onpahan asiakkaillakin ollut mahdollisuus osallistua kuvauksiin terveisten lähettämisen muodossa, toteaa ABC Vaajakosken liikennemyymäläpäällikkö Risto Hänninen.

Apsilla sarjan alkua odotetaan innolla ja jännityksellä. Etenkin sarjan päätähtinä esiintyneet työntekijät odottavat jo näkevänsä kuvausten lopputuloksen.

− On tosi mielenkiintoista nähdä mitä syntyy, kun kuvataan monta tuntia, joista tuotanto puristaa kohtaukset muutamiin minuutteihin, tiivistää ohjelmassa esiintyvä Pasi Kärkkäinen tunnelmia koko tiimin puolesta.

− Itse lähdin sarjan kuvauksiin mukaan seikkailumielellä, hakemaan uusia mielenkiintoisia kokemuksia. Onpahan tässä saatu muutamia nimikirjoituksiakin jakaa ensimmäisen Tankkaustarinat-kauden jälkeen, Pasi hymähtää.

Vuonna 2019 esitetyllä edellisellä Tankkaustarinat-kaudella oli yhteensä peräti 4,2 miljoonaa katsojaa.

Tankkaustarinat, ABC Vaajakoski

Vaajakosken ABC:lta ohjelmassa ovat mukana liikennemyymälätyöntekijät Anni, Annu ja Susanna, marketin palveluvastaava Pasi ja liikennemyymälätyöntekijä Erika. KUVA: Nelonen Media

Tankkaustarina ständi

Tankkaustarinoiden 2. kausi alkaa 14.6.2021. Kaikilta kaudessa mukana olevilta ABC-asemilta löytyy pahviständi, missä asiakkaat voivat ottaa kuvan itsestään. Mallia näyttävät ABC Vaajakosken Risto Hänninen ja Roosa Ahonen.


 

Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, ABC Vaajakoski, Risto Hänninen, liikennemyymäläpäällikkö, 010 767 3065, risto.hanninen@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaa investoi autonpesukauppaan. Kevään aikana Keskimaa on avannut uuden ABC Carwash -palvelun Prisma Palokankeskuksen yhteyteen. Äänekosken ABC-autopalvelualue uudistetaan kokonaisvaltaisesti autopesupalvelun ja mittarikentän osalta kesän jälkeen.

Äänekosken ABC Carwash -autopesupalveluihin tehdään kokonaisvaltainen uudistus. Kesän jälkeen käynnistyvässä uudistuksessa peruskorjataan pesuhallikiinteistö sisä- ja ulkopintojen osalta, uusitaan autonpesukone ja päivitetään ABC-ilme. Lisäksi ABC-aseman mittarikentän jakelumittarit sekä maksuautomaatit uudistetaan.

− Äänekosken ABC-autopalvelualueen yli 10 vuotta vanha autopesukone alkaa olla käyttöikänsä päässä ja myös pesuhalli vaatii perusteellista kunnostusta. Uudistamme Äänekosken ABC autopalvelualueen kokonaisuuden mittarikenttää myöten ja raikastamme myös ulkoisen ilmeen. Haluamme tarjota asiakkaillemme entistä sujuvamman mobiiliasioinnin nykyaikaisilla laitteilla, toteaa Osuuskauppa Keskimaan liikennemyymälä- ja polttonestekaupan toimialajohtaja Heikki Tervanen.

Äänekosken ABC-autopalvelualueen uudistuksen on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä. Kokonaisinvestointi ABC Carwashin ja ABC polttonestejakelun osalta ovat lähes 350 000 euroa.

Uusi ABC Carwash Prisma Palokankeskus on avattu

Prisma Palokankeskuksen ABC-autopalvelualueelle on avattu uusi ABC Car Wash-palvelu.
− Ostimme vuoden alussa Prisman sivupysäköintialueella sijaitsevan pesuhallin Keskimaan omistukseen. Kevään aikana olemme uusineet kokonaan autonpesulaitteiston, kunnostaneet rakennuksen sisäosat ja tuoneet halliin ABC-ilmeen. Tämän vuoden kuluessa viimeistelemme vielä hallin ulkoisen ilmeen ja hintanäytöt. Tämä meidän uusin autonpesuyksikkömme vastaa asiakkaidemme toiveisiin autonpesupalvelujen lisäämisestä Palokan alueella, Tervanen kertoo.

ABC Carwash Prisma Palokankeskuksen kokonaisinvestointi on ollut noin 300 000 euroa.

Keskimaa on investoinut viime vuosina merkittävästi autonpesupalveluihin. Viime vuonna Keskimaa rakennutti kahden pesukoneen autonpesuhallin Prisma Keljonkeskukseen ja toissa vuonna uudistettiin ABC Palokan liikennemyymälän yhteydessä oleva autonpesupiste.
− Autonpesukauppa kehittyy ja kasvaa. Haluamme tarjota asiakkaillemme uusimman autonpesuteknologian mukaiset sujuvat autonpesuratkaisut ja kasvattaa autonpesupalveluja asiakkaidemme odotusten mukaisesti, Tervanen summaa.


Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, Heikki Tervanen, liikennemyymälä- ja polttonestekaupan toimialajohtaja, 010 767 3064, heikki.tervanen@sok.fi

Keskimaa avasi maanantaina 19.4.2021 osan ruokaravintoloistaan ja kaikki ABC-liikennemyymäläravintolat asiakkailleen. Tiukkojen aukiolorajoitusten myötä avattavien ravintoloiden määrä jäi suunniteltua pienemmäksi. Torstaina 22.4. Suomen hallitus vapautti ravintoloiden aukioloaikoja muutamissa maakunnissa, joihin Keski-Suomi kuului. Perjantaista 23.4.2021 alkaen ravintolat saavat olla avoinna klo 23 asti. Keskimaa laajentaa kaikkien aukiolevien ravintoloidensa aukioloaikoja viikonloppuna ja valmistautuu avaamaan lisää ravintoloita.

Torstaina 22.4. Suomen hallitus vapautti ravintoloiden aukioloaikoja muutamissa maakunnissa, joihin Keski-Suomi kuuluu. Perjantaista 23.4.2021 alkaen ravintolat saavat olla Keski-Suomen alueella avoinna klo 23 asti ja anniskelun tulee päättyä kello 22. Aikaisemman rajoituksen mukaan anniskeluajan piti päättyä kello 17 ja ravintolan asiakassalit sulkeutuivat kello 19. Ravintoloissa saa olla käytössä 75 % asiakaspaikoista aikaisemman 50 % sijaan.

Keskimaa pyrkii laajentamaan kaikkien avoinna olevien ravintoloidensa aukioloaikoja jo viikonlopun aikana. Ravintoloista Revolution, Green Egg, Jalo Kitchen & Lounge, Trattoria Aukio, Buffa Seppälä, Presso sekä Hesburger Sokos ja Hesburger Seppälä ovat olleet maanantaista lähtien avoinna asiakkaille. Näin ollen näiden ravintoloiden aukioloajat normalisoituvat. Myöhempään auki olevista ravintoloista Revolution, Jalo Kitchen & Lounge laajentavat aukioloaikojaan pe -la klo 23 asti, ravintola Green Egg palvelee klo 22 asti.

Vielä kiinni olevien Keskimaan ravintoloiden osalta ensi viikolla avataan hallitusti ravintolat Frans & Sandra, Amarillo, ja Rosso Kirkkopuisto. Tavoitteena on saada kaikki ruokaravintolat aukaistua vappuun mennessä. Kahvila VENNin avaus jää vapun jälkeiselle viikolle.

− Haasteena meillä on reagoida nopeasti muuttuviin säädöksiin, kun osa henkilökunnasta on sijoiteltu marketkauppoihin töihin, myös raaka-aineiden hankinnat vievät oman aikansa. Olemme kuitenkin innoissamme, kun saamme nyt kutsua työntekijöitä palaamaan töihin omiin toimipaikkoihin ja teemme parhaamme, että saamme nyt nopeutetulla aikataululla ravintoloita auki ja aukioloaikoja laajennettua rajoitusten puitteissa, Osuuskauppa Keskimaan matkailu- ja ravitsemistoimialan toimialajohtaja Pasi Kunelius toteaa.

Liikennemyymälöissä rajoitusten vapautumisen myötä ravintolasaleissa saadaan käyttöön 75 % asiakaspaikoista. Aikaisemmat aukioloaikojen rajoitukset eivät koskeneet liikennemyymälöiden toimintaa, joten liikennemyymälät jatkavat toimintaa normaalein aukioloajoin.

Ravintolat avoinna perjantaista 23.4. lähtien:

Ensi viikolla avattavat ravintolat:

Ravintoloiden aukiolot voi tarkistaa: www.raflaamo.fi

ABC-liikenneasemien aukiolot voi tarkistaa: www.abcasemat.fi

Osuuskauppa Keskimaan tammi-maaliskuun liikevaihto oli 143,9 miljoonaa euroa, jossa oli kasvua viime vuoteen 0,1 prosenttia. Tammi-maaliskuun operatiivinen tulos oli -0,7 miljoonaa euroa, mikä on noin 1,7 miljoonaa euroa vähemmän kuin viime vuonna. Lomautuksilta on vältytty ravintolahenkilökunnan siirryttyä väliaikaisesti kaupan työtehtäviin. Koko vuoden tulostaso riippuu vahvasti siitä, kuinka koronatilanne Suomessa kehittyy.

Keskimaan market- ja tavaratalokaupan liikevaihto kasvoi tammi-maaliskuussa 5,2 % 113,2 miljoonaan euroon. Päivittäistavarakauppaa tehtiin 102,0 miljoonalla eurolla. Kasvua edelliseen vuoteen oli 5,9 %. Käyttötavarakaupan liikevaihto oli 10,7 miljoonaa euroa, laskua edellisvuoteen oli 0,5 prosenttia.

− Marketkaupan myynti on jatkanut nousuaan edellisvuoden tapaan. Koronarajoitukset ja maaliskuun alussa alkanut ravintolatoiminnan sulku vaikutti merkittävästi ravintola- ja liikennemyymäläkaupan myyntiin ja sitä kautta tulokseen. Edellisvuoden verrokkina meillä on vuoden ensimmäisten kahden kuukauden ajalta vielä ajat ennen koronaa ja ravintoloiden myyntien rajoittamista, mikä täytyy muistaa vertaillessa myynnin ja tuloksen kehityksiä ensimmäisen kvartaalin osalta, toteaa Osuuskauppa Keskimaa toimitusjohtaja Antti Määttä.

Keskimaan matkailu- ja ravitsemiskaupan liikevaihto oli 3,4 miljoonaa euroa, jossa oli laskua 58,6 %. Ravintolakauppa (2,2 milj.€) aleni 60,8 % ja majoituskauppa (1,2 milj.€) laski 53,7 %. Ravintolakauppaan on vaikuttanut voimakkaasti jo vuoden kestäneet rajoitukset aukioloajoissa ja asiakaspaikoissa. Ravintolasulun vuoksi ravintoloiden liiketoiminta on ollut lähes koko maaliskuun take away -myynnin kannattelema.

Liikennemyymälä- ja polttonestekaupan liikevaihto laski alkuvuonna 3,5 % 25,6 miljoonaan euroon. ABC-liikennemyymälöiden ravintola- ja marketkaupassa myyntiä tehtiin 4,7 miljoonalla eurolla (- 19,2 %). Lukuihin vaikutti koronarajoitukset ja ravintoloiden sulkutoimenpiteet.  Polttonestekaupan liikevaihto tammi-maaliskuussa oli 19,6 miljoonaa euroa (1,7 %). Polttonesteiden maailmanmarkkinahintojen nousun myötä alkuvuoden myynti ylsi kasvuun edellisvuoteen verrattuna.

− Loppuvuoden ennakointi liikevaihdon tai tuloksen toteuman osalta on haasteellista. Paras arviomme tällä hetkellä on, että tulos tulee olemaan viime vuoden tasolla eli noin 14 miljoonaa euroa. Liiketoiminnan normalisoitumisen kannalta oleellista on koronarokotuksien edistyminen Suomessa ja sen myötä mahdollinen rajoitteiden purkaminen ihmisten liikkumiseen, kokoontumisiin ja ravintoloiden liiketoimintaan liittyen. Odotamme positiivista kehitystä jo kesäkauppaan, Määttä ennakoi.

Investointeja on jatkettu laajalla rintamalla koronasta huolimatta

Keskimaa on jatkanut pitkäjänteisesti suunnitelmien mukaisia investointeja palveluiden kehittämiseen. Alkuvuoden aikana S-marketien konseptiuudistuksia on tehty S-market Tikkakoskella, laajempi uudistus on parhaillaan käynnissä S-market Lievestuoreella. Maaliskuun alussa avattiin uusi S-market Tourula Jyväskylän keskustan tuntumaan. Kuluvan vuoden aikana on suunnitteilla vielä uudistukset neljässä S-marketissa jo mainittujen lisäksi.

Keskimaa on panostanut myös palveluihinsa Palokan palvelukeskittymässä. ABC Palokan kokonaisvaltainen liikennemyymäläuudistus toteutettiin maaliskuun aikana. Palokan Prisman kiinteistössä toteutetaan parhaillaan koko kiinteistön kattavaa miljööremonttia, joka laajenee piha-alueiden ja julkisivun uudistuksiin kevään aikana.

Keskimaan alueella ruoan verkkokaupan verkostoa on kehitetty voimakkaasi alkuvuoden aikana. Uusi S-kaupat -verkkokauppapalvelu on laajentunut jo kymmeneen Keskimaan S-marketiin sekä Keljon ja Palokan Prismoihin. Prisma Seppälä ja Mestarin Herkku siirtyvät asteittain nykyisestä palvelumallista S-kaupat.fi -palveluun alkukesään mennessä.

Ravintoloiden osalta Jyväskylän keskustaan avattavan uuden Rosson viimeistely on parhaillaan käynnissä. Avajaisiin valmistaudutaan toukokuun aikana.

Aurinkosähkön tuotanto kiihtyy – kohteita jopa 15 vuoden loppuun mennessä

Keskimaan kiinteistöjen uudistuksissa on kiinnitetty erityistä huomiota energiankulutukseen. S-ryhmä on aurinkosähkön suurin tuottaja ja kuluttaja Suomessa. Osuuskauppa Keskimaa on vahvasti mukana kehityksessä.

Osuuskauppa Keskimaan alueella on tällä hetkellä yhdeksän kiinteistön katolla yhteensä 4 000 aurinkopaneelia. Vuoden lopussa määrä nousee lähes 5 300 paneeliin. Keskimäärin ne tuottavat 6 % toimipaikan kuluttamasta sähköstä, ja tehokkaimmillaan tuotanto on kesällä, jolloin kylmälaitteet kuluttavat eniten sähköä. Esimerkiksi vuoden 2020 vuosituotanto riittäisi 45 omakotitalon vuotuiseen lämmittämiseen tai 4,4 miljoonan kilometrin ajeluun sähköautolla.

Keskimaa asentaa lisää aurinkopaneeleita tämän vuoden aikana kuuteen kiinteistöön. Uusia kohteita ovat S-market Joutsa, Karstula, Tikkakoski ja Viitasaari sekä Sale Säynätsalo ja ABC Keljonkangas. Vuoden loppuun mennessä aurinkosähköä hyödynnetään kaikkiaan 15 Keskimaan toimipaikassa.

Keskimaa tarjoaa tänä vuonna kesätöitä ja harjoittelupaikkoja suunnitellusti

Keskimaa on merkittävä keskisuomalainen työnantaja. Osuuskaupan palveluksessa oli maaliskuun lopussa aktiivisessa työsuhteessa 1 769 työntekijää. Kuuden viikon ravintolasulun aikana Keskimaa ei joutunut lomauttamaan ravintola-alan ammattilaisia, vaan heillä oli mahdollisuus siirtyä työskentelemään kaupanalan toimipaikkoihin ravintolasulun ajaksi, osalla työjaksot marketkaupoissa jatkuvat edelleen.

Keskimaa on rekrytoinut satoja kesätyöntekijöitä töihin toimipaikkoihin eri puolille Keski-Suomea. Viime vuonna peruttu, koululaisille suunnattu, Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelu päästään toteuttamaan tänä vuonna suunnitellusti. Satojen kesätyöntekijöiden lisäksi Keskimaalle tulee tänä kesänä yli 500 ensikertaa työelämään tutustuvia kesäharjoittelijoita.

Keskimaan omistajuudesta merkittävin rahana maksettava etu omistajille on Bonus, jota maksettiin tammi-maaliskuussa 5,0 miljoonaa euroa.

Keskimaan vuoden 2020 vuosikatsaus on julkaistu osoitteessa:
https://vuosikertomus.sinunetusi.fi/2020/vuosikertomus-2020/


Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, toimitusjohtaja, kauppaneuvos Antti Määttä, 050 522 1011, antti.maatta@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaa, talousjohtaja Niko Toivanen, 040 523 9131, niko.toivanen@sok.fi

ABC Palokan kokonaisvaltainen uudistus on valmistunut sisätilojen ja palvelukokonaisuuden osalta. Remontin aikana liikennemyymälä on uudistettu sisätilojen osalta moderniksi, uuden ABC brändi-ilmeen mukaiseksi kokonaisuudeksi. Uudistuksessa on tavoiteltu lentokenttämäistä asiointikokemusta. Palvelukonseptit on hiottu asiakkaiden tarpeet ja toiveet huomioiden. Uusina palveluina on toteutettu muun muassa noutopöytään lisätty pitsapöytä, perheille rauhoitetut tilat leikkipaikkoineen sekä liikkuvaa työntekoa tukevat modernit kokoustilat.

Vuonna 2009 avattu ABC Palokka on uudistettu kokonaisvaltaisesti sisätilojen osalta maalis-huhtikuun aikana. Liikennemyymälän sisätilat olivat remontin vuoksi suljettuina kolme viikkoa. Palveluja on avattu jo edellisten viikkojen ravintoloiden sulkutilan mahdollistamalla tavalla. ABC Palokan ulkoasun ja pylonin päivitys jatkuvat vielä kevään aikana.

− ABC Palokan uudistuksen ideana on ollut lisätä ”lentokenttämäisyyttä.” Olemme halunneet tuoda lisää selkeyttä ja nopeutta, sillä monet asiakkaistamme ovat kiireisiä ja arvostavat nopeaa ja sujuvaa asiointia. Olemme huomioineet myös pidempään viivähtävien sekä etätyöntekijöiden tarpeet, taustoittaa ABC-liiketoimintojen toimialajohtaja Heikki Tervanen.

− Avasimme liikennemyymälän haastavassa tilanteessa, kun ainoastaan noutomyynti oli mahdollista. Tämä on kuitenkin mahdollistanut meille ruoan mukaan myyntiin panostamisen sekä palvelukonseptien hiomisen. Vajaan parin viikon harjoittelun jälkeen pääsemme nyt avaamaan asiakkaille kaikki ravintolapalvelut ja mahdollisuuden myös ravintolassa ruokailuun, iloitsee Tervanen rajoitusten päättymistä liikennemyymälöiden osalta.

Ravintolapalveluissa korostuvat nopea ja viihtyisä asiointi – myös muuttuneet työnkekotavat on huomioitu

Uudistuksen yhteydessä liikennemyymälän palveluja ja tiloja on hiottu vastaamaan entistä paremmin asiakkaiden odotuksia ja asiointitarpeita. Ravintolapalveluissa halutaan varmistaa asiakkaiden sujuva asiointi ja mahdollistaa erilaisten palveluiden saatavuus, kuten ruoan ennakkotilaaminen, digitaalinen asiointi sekä ruoan take away -myynti.

ABC Palokan ravintolatarjonnasta on saatavilla ABC:n oman ravintolatuotteistuksen lisäksi Hesburger. Lisäksi ABC Palokassa toteutetaan ABC-ketjun pilotti, jossa perinteiseen noutopöytään tuodaan tarjolle pitsapöytä. Pitsapöydästä asiakas voi noutaa pitsaa makunsa mukaan.

− Uudistuksen tavoitteena meillä on ollut tehdä liikennemyymälästämme asiakkaille viihtyisä olohuone, josta on helppoa hakea ruokaa mukaan tai jäädä ruokailemaan paikanpäälle. Olemme panostaneet erityisesti asiakaskokemukseen – ympäristön viihtyisyyteen ja nopean asioinnin palveluihin, kertoo ABC Palokan liikennemyymäläpäällikkö Jouko Järvenpää.

− Tavanomaisen liikennemyymäläpalveluiden lisäksi olemme panostaneet myös kokous- ja neuvottelutiloihin. Olemme huomanneet, että tiellä liikkujilla ja paikallisilla asiakkailla on yhä enemmän tarvetta myös kokouspalveluille, kun työntekeminen ei enää ole paikkaan sidottua. Lisäksi perheet on huomioitu nyt uudella tavalla, kun heille on rauhoitettu omat tilat leikkipaikkoineen. Myös wc-tilojen remontti on tehty perheitä huomioiden, Järvenpää lisää.

ABC-marketin valikoimissa on panostettu erityisesti paistopistetuotteisiin ja mukaan otettaviin nopean syömisen tuotteisiin. Myös suosittu Finnmarin sisustus- ja lahjatarvikemyymälä jatkuu ABC marketin yhteydessä.

Merkittävät panostukset kiinteistön energiatehokkuuteen

Uudistuksessa on kiinnitetty ilmeen ja palveluiden lisäksi huomiota tilojen energiatehokkuuteen, akustiikkaan ja valaistukseen. Osuuskauppa Keskimaan hiilineutraalisuustavoitteen mukaisesti sähkönkulutusta on vähennetty energiatehokkuutta parantamalla ja kylmätekniikan uudistuksella. Tavoitteena on päästä selvästi alempaan energiankulutukseen ympäristöturvallisilla kylmäaineilla.

− ABC Palokka on sijainniltaan uuden Kirri-Tikkakoski -moottoritien valmistuttua valtakunnallisesti entistäkin merkittävämpi pysähdyspaikka. Haluamme tarjota asiakkaille modernin palvelukonseptin, jossa on aidosti mietitty niin tiellä liikkujien kuin lähiasukkaidenkin tarpeita, Tervanen kiteyttää.

ABC Palokan remontti on ollut yli 1 000 000 euron investointi. Piha-alueella sijaitseva ABC Carwash -autopesu on uusittu vuonna 2019. Osuuskauppa Keskimaa on toteuttanut edellisen kerran näin mittavan ABC uudistuksen ABC Vaajakoskella vuonna 2019.


Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, liikennemyymäläpäällikkö Jouko Järvenpää, 010 767 5881, jouko.jarvenpaa@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaa, toimialajohtaja Heikki Tervanen, 050 593 5764, heikki.tervanen@sok.fi