Uudet ravintolaliiketoimintaan kohdistuvat koronarajoitukset sulkevat Keskimaan yökerhot. 28.12.2021 alkaen Keskimaan kaikissa yli klo 18 avoinna olevissa ravintoloissa otetaan käyttöön koronapassi. Ravintoloita voidaan pitää avoinna klo 20 asti, anniskelu päättyy klo 17. Rajoitukset ovat voimassa 20.1.2022 asti.

Suomen hallituksen linjaamat uudet rajoitukset tulevat voimaan jouluaattona 24.12.2021, jolloin ravintolat menevät kiinni klo 22 ja anniskelu päättyy klo 21. Uusien rajoitusten myötä Keskimaan yökerhot Bra ja Freetime suljetaan toistaiseksi. Koronapassi otetaan käyttöön myös hampurilaispaikkoihin, kahviloihin ja pizzerioihin, jos ne ovat avoinna klo 18 jälkeen.

Joulun jälkeen koronapassin käyttöä rajoitetaan kolmen viikon ajaksi. Tiistaista 28.12. alkaen anniskelu päättyy klo 17 ja anniskeluravintoloiden aukiolo päättyy klo 18. Ruokaravintoloissa anniskelu päättyy niin ikään klo 17 ja aukiolo sallitaan koronapassilla 18–20 .

Asiakaspaikoista voi ruokaravintoloissa 75 % normaalista asiakaspaikkamäärästä. Ravintoloilla on oikeus edellyttää koronapassin käyttöä koko aukiolonsa ajan.

Rajoitusten vaikutukset Keskimaan ravintoloihin

Keskimaan kaikissa avoinna olevissa ravintoloissa otetaan koronapassit käyttöön 28.12.2021 alkaen. Keskimaan ravintolat pyritään pitämään avoinna rajoitusten puitteissa. Kaikissa ravintoloissa on 28.12. lähtien käytössä klo 18 jälkeen koronapassi ja ravintolat sulkeutuvat klo 20 mennessä, anniskelu päättyy klo 17.

− Uudet ravintolarajoitukset vaativat meiltä paljon uudenlaista suunnittelua ja henkilökunnalta joustavuutta. Ymmärrämme tilanteen vakavuuden ja teemme parhaamme siinä, että ravintoloissamme olisi mahdollisimman turvallista asioida rajoitteiden puitteissa. Valmistelemme myös tarvittavilta osin mahdollisia henkilökunnan siirtotarpeita kaupan ja liikennemyymälöiden tehtäviin, mikäli rajoitukset pitkittyvät, toteaa Osuuskauppa Keskimaan matkailu- ja ravitsemistoimialan johtaja Pasi Kunelius.

Tarkempaa tietoa Keskimaan ravintoloiden aukioloajoista päivitetään osoitteeseen raflaamo.fi.

Rajoitukset eivät vaikuta liikennemyymälöiden aukioloaikoihin

Uudet aukioloaikojen rajoitukset eivät vaikuta liikennemyymälöiden aukioloaikoihin. Näin ollen kaikki Keskimaan liikennemyymälät palvelevat toistaiseksi normaalein aukioloajoin. Keskimaan ABC-liikennemyymälöissä ei anniskella lainkaan alkoholia, joten koronapassi ei ole käytössä liikenneasemilla.  ABC-liikenneasemilla kiinnitetään erityistä huomiota turvalliseen asiointiin ja työskentelyyn. Asiakaspaikoista on liikennemyymälöiden ravintolatiloissa käytössä 75 %.

 


Keskimaan ravintoloiden aukioloajat osoitteessa: raflaamo.fi

Koronapassin käyttö Keskimaan ravintoloissa: www.raflaamo.fi/fi/uutiset

ABC-liikennemyymälöiden aukioloajat osoitteessa: www.abcasemat.fi

 

Osuuskauppa Keskimaan satamaravintola Sataman Viilun rakentaminen on edennyt harjakorkeuteen. Satamaravintolan tiloihin rakennetaan uniikkia ravintolaa, kokous- ja juhlatiloja sekä saunamaailmaa. Saunaravintola avataan yleisölle alkukesällä 2022. Hanke on merkittävä kehitysaskel Jyväskylän ja Keski-Suomen matkailulle.

Satamaravintola Sataman Viilun rakentaminen on edennyt suunnitellussa aikataulussa. Parhaillaan käynnissä ovat julkisivutyöt sekä sisäpuoliset pintarakennetyöt. Kesäkuussa 2021 alkaneessa rakentamisessa on saavutettu tärkeä välietappi, kun kohde on kohonnut marraskuussa harjakorkeuteen, jonka jälkeen lämmöt on saatu kytkettyä päälle. Harjannostajaisia oli määrä viettää perjantaina 10.12.2021, mutta Keski-Suomen huonontuneen koronatilanteen vuoksi harjannostajaiset päätettiin jättää tällä kertaa perinteisellä tavalla juhlimatta. Satamaravintola valmistuu reilun viiden kuukauden kuluttua. Tavoitteena on päästä avaamaan ravintola viimeistään kesäkuussa 2022.

–   Olemme olleet todella tyytyväisiä, että Sataman Viilun rakentaminen on edennyt suunnitelmien mukaisesti ja on ollut mukava seurata, kun rakennus alkaa pikkuhiljaa nousemaan ja havainnekuvien mukainen arkkitehtuuri alkaa hahmottumaan. Meillähän oli todella nopea lähtö tähän hankkeeseen sen jälkeen, kun päätös rakentamisesta vahvistui toukokuussa 2021. Perusteellinen suunnittelutyö on tuottanut hyvää tulosta, kun rakennuksella työt ovat edenneet näin hyvin aikataulussa, kiittelee Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä.


Rakentaminen edistyy suunnitelmien mukaisesti

Sataman Viilu on 5,5 miljoonan euron investointi alueelle, jonka kaupunki vuokraa Keskimaalle 30 vuodeksi. Rakentaminen aloitettiin maanrakennustöillä kesäkuussa 2021. Haasteita projektin alussa ilmeni tontilta löytyneestä tekniikasta sekä nopeasti alkaneen projektin tavarahankinnoissa. Pääosin rakennustyöt ovat sujuneet aina paalutuksesta vesikaton rakentamiseen suunnitelmien mukaisesti.

Saunaravintolan rakennusurakoinnista vastaa jyväskyläläinen Rakennustoimisto Kalevi Alonen Oy, joka on toteuttanut useita Keskimaan hankkeita viimeisten vuosien aikana.

− Kohde on edennyt aikaisesta talvesta ja koronan tuottamista haasteista riippumatta aikataulun mukaisesti. Tällä hetkellä käynnissä olevia työvaiheita ovat sisäpuolella laatoitus- ja tasoitustyöt. Ulkopuolella julkisivutyöt jatkuvat vielä ensi vuoden puolelle. Keskimääräinen työntekijävahvuus rakennuksella on ollut syksyn aikana 20 henkilön tienoilla, toteaa rakennustoimisto Kalevi Alonen Oy:n tuotantojohtaja Markus Jeulonen.
− Rakennuksen moni-ilmeinen ja arkkitehdin suunnitteleman kattorakenteen työstäminen on ollut tähän mennessä haastavin osuus. Kattorakenteiden osalta tehtiin paljon käsityötä, koska valmiita kattoristikoita ei ollut kaikilta osin mahdollista tässä arkkitehtuurisessa kattorakenteessa hyödyntää, Jeulonen jatkaa.

Kaksikerroksisessa kiinteistössä perinteinen julkisivumateriaali hirsi yhdistyy nykyaikaiseen muotokieleen ja toiminnallisuuteen. Rakennuksen ulkoseinät ovat painumatonta hirttä, minkä lisäksi osassa ulkoseinistä ulkoverhouksena toimii hiilletty puu. Ulkoseinien sisäpuolella olevan kantavat rakenteet ovat betonista.

Sataman Viilun sisätilojen sisustussuunnittelusta vastaa Franz Design Oy. Suunnittelun keskiössä on skandinaavinen sisustustyyli, joka sopii hirsirakenteisen rakennuksen ilmeeseen. Harvia toimittaa ja suunnittelee tiloihin saunamaailman kolme erityylistä saunakokonaisuutta.

− Ravintolan liikeidean suunnittelu on jo pitkällä ja ravintolan avainhenkilöt valittu. Tavoitteena on avata Sataman Viilu viimeistään kesäkuussa 2022. Kokous- ja juhlatilat ovat herättäneet paljon kiinnostusta ja olemmekin jo ottaneet varauksia vastaan ensi heinäkuusta alkaen, toteaa Osuuskauppa Keskimaan matkailu- ja ravitsemisalan toimialajohtaja Pasi Kunelius.

Sataman Viilun pääurakoitsijat

Rakennusurakka: Rakennustoimisto Kalevi Alonen Oy

Maarakennus ja paalutus: Maajukka Oy

Sähköurakka: Sähköveijarit Oy

LVI- urakka: Suomen Talotekniikka Jyväskylä Oy

Sprinkleriurakka- ja suunnittelu: Mikenti Oy / Jypro

Sisustusurakka: Palokan Puutuote Oy


Faktoja saunaravintolahankkeesta

 


Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, Antti Määttä, toimitusjohtaja, 010 767 3010, antti.maatta@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaa, Pasi Kunelius, toimialajohtaja, 010 767 3060, pasi.kunelius@sok.fi

Rakennustoimisto Kalevi Alonen Oy, Markus Jeulonen, tuotantojohtaja, 044 551 5797, markus.jeulonen@alonenoy.fi

Keskimaan anniskeluravintoloissa ja yökerhoissa otetaan koronapassi käyttöön 4.12.2021 alkaen. Pikaruokaravintolat, ABC-liikennemyymälöiden ravintolat, kahvilat ja muut ravintolat, joissa ei ole anniskelua, eivät kuulu koronapassin piiriin ja jatkavat palvelua täydellä palveluvalikoimalla ja laajoilla aukioloajoilla.

Valtioneuvosto on muuttanut asetusta, jolla rajoitetaan ravitsemisliikkeiden toimintaa koronaepidemian vuoksi. Leviämisalueen rajoitukset ravintoloille otetaan käyttöön Keski-Suomen maakunnassa 4.12. klo 00.00 alkaen.

− Otamme koronapassin käyttöön, jotta voimme varmistaa asiakkaidemme ja henkilöstömme terveysturvallisuuden sekä palvella asiakkaita iltaisin pidempään. Rajoitukset tulevat voimaan puoliltaöin, mikä vaikuttaa perjantain aukioloaikoihin ravintoloidemme osalta. Kaikki ruokaravintolamme suljetaan poikkeuksellisesti perjantaina 4.12. klo 24 mennessä. Noudatamme terveysviranomaisten yleisiä ohjeita ja suosituksia koronatilanteeseen liittyen, toteaa Osuuskauppa Keskimaan matkailu- ja ravitsemistoimialan toimialajohtaja Pasi Kunelius.

Koronapassi tulee käyttöön Keskimaan anniskeluravintoloissa ja yökerhoissa: Jalo Kitchen & Lounge, Franseska, Frans & Sandra, Trattoria Aukio, Amarillo, Rosso, Revolution, VENN, Green Egg, Bra ja Freetime.

Alueellisten ravintolarajoitusten puitteissa ravintolat voivat itse määritellä mihin aikaan päivästä ne ottavat koronapassin käyttöön. Ravintolan luonteesta riippuen Keskimaan ravintoloissa kysytään koronapassia eri kellonajoista alkaen.

− Yökerho Brassa ja Freetimessa sekä lounasajan jälkeen avautuvassa Jalossa koronapassi on käytössä 4.12. alkaen koko aukioloajan. Hotellien yhteydessä olevissa ravintoloissa eli Franseskassa, Frans & Sandrassa ja Trattoria Aukiossa koronapassia kysytään klo 14 alkaen. Amarillossa, Rossossa, Revolutionissa, VENNissä ja Green Eggissä koronapassia kysytään klo 17 alkaen, kertoo Pasi Kunelius.

Koronapassit tarkistetaan ravintoloiden asiakkailta järjestyksenvalvojan tai henkilökunnan toimesta passin QR-koodista. Lukusovellus ei kerää tai tallenna koronapassin tietoja. Jos lukuohjelman käyttö ei teknisistä syistä onnistu, voidaan koronapassin voimassaolo tarkastaa manuaalisesti ilman sähköistä lukijaohjelmaa.


Leviämisalueen rajoitukset ovat seuraavat, mikäli koronapassia ei oteta ravintoloissa käyttöön:

Anniskelu kaikissa ravintoloissa päättyy klo 17 ja ravintolan saa pitää avoinna ravitsemistoiminnan asiakkaille klo 05-18. Ennen anniskelun päättymistä myytyjen alkoholijuomien nauttiminen on sallittu yhden tunnin ajan anniskeluajan päättymisen jälkeen. Alkoholijuomien anniskelu on sallittu klo 17 jälkeen vain käyttämällä koronapassia.

Jos ravitsemisliikkeessä ei kuitenkaan anniskella alkoholijuomia, liikkeen saa pitää avoinna kello 05-01. Esimerkiksi pikaruokapaikat ja kahvilat voivat olla avoinna kuten nykyisinkin. Myös baarit ja ruokaravintolat voivat olla auki klo 05-01, jos ne eivät anniskele alkoholijuomia.

 Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa ja ulkotiloissa on käytössä vain puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa on sisätiloissa käytössä vain 75 % asiakaspaikoista.

(Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriön tiedote 2.12.2021)


Lisätietoja:

Pasi Kunelius, toimialajohtaja, matkailu- ja ravitsemistoimiala, Osuuskauppa Keskimaa, 010 767 3060, pasi.kunelius@sok.fi

Harvia toimittaa saunamaailman uuteen Osuuskauppa Keskimaan satamaravintolaan Jyväskylässä. Saunamaailma sisältää kolme tyyliltään ja kooltaan erilaista saunaa tarjoten ainutlaatuisia ja laadukkaita saunaelämyksiä. Suurin saunoista hyödyntää Harvia-konserniin kuuluvan saksalaisen EOS-yhtiön premium-tason saunatekniikkaa.

Osuuskauppa Keskimaa rakennuttaa uuden ympärivuotisen satamaravintolan Jyväskylän sataman kärkeen kesäksi 2022. Ravintolarakennukseen tulee ravintola, juhla- ja kokoustiloja sekä saunamaailma. Satamaravintolan nimeksi valikoitui Sataman Viilu nimikilpailun kautta.

− Saunamaailman kumppania valitessa painotimme elämyksellisyyttä, näyttävyyttä ja ajatonta suomalaista muotoilua. Halusimme Viiluun mukaan keskisuomalaista osaamista, ja Harvian kaltainen oman maakunnan ikoninen yritys on meille siksikin tärkeä kumppani. Harvia myös vastasi vaatimuksiimme yli 70 vuoden saunaosaamisella ja modernilla muotoilulla, joka sopii saumattomasti yhteen rakennuksen henkeen ja kaupunkiympäristöön, sanoo Osuuskauppa Keskimaan matkailu- ja ravitsemisalan toimialajohtaja Pasi Kunelius.

− Kaupunkisaunat, joissa yhdistyy ravintolapalvelut, yhdessä oleminen ja rentoutuminen, kasvattavat suosiotaan. On upeaa olla mukana toteuttamassa Osuuskauppa Keskimaan uudenlaista satamaravintolakonseptia, josta pääsevät nauttimaan niin kaupungin asukkaat kuin matkailijat. Kaupunkisauna edistää modernia saunakulttuuria, jossa haetaan sekä henkistä että fyysistä hyvinvointia niin arjessa kuin juhlassa yhdessä iloiten ja rentoutuen, kertoo Päivi Juolahti, Harvian markkinointi- ja innovaatiojohtaja.

Harvia on suunnitellut kolme erilaista saunakokemusta Sataman Viiluun. Tunnelmallisissa saunatiloissa voi nauttia Jyväsjärven maisemista ja käydä vilvoittelemassa terassin yhteydessä olevassa järvivesialtaassa.

− Valitsimme suurimpaan saunaan Harvian tytäryhtiön EOSin vaativaan ammattikäyttöön suunnitellun premium-luokan saunatekniikan, joka takaa tasaisen ilmanvaihdon ja lämpenemisen. Saunatekniikka sisältää kiukaiden yhteydessä olevat höyrystimet, jotka tekevät saunan ilmasta kostean ja miellyttävän luoden kylpylätunnelmaa, kertoo Harvian myyntijohtaja Anssi Pelkonen.

Toisen pienemmän saunan muotoilu on saanut inspiraationsa perinteisestä savusaunasta ja sen seinissä käytetään mustaa rustiikkipaneelia. Kolmas sauna toteuttaa modernia saunaa, jossa on hyödynnetty lasia ja pelkistettyä skandinaavista muotoilua.

Satamaravintolasta odotetaan tulevan yksi Jyväskylän vetovoimaisimmista matkailukohteista. Sataman Viilu avataan yleisölle alkukesästä 2022.

Harvian tiedote yhteistyöstä luettavissa myös täältä: https://harviagroup.com/fi/harvialta-elamyksellinen-saunamaailma-osuuskauppa-keskimaan-sataman-viilu-satamaravintolaan-1233/


Lisätietoja:

Harvia Finland Oy, Päivi Juolahti, markkinointi- ja innovaatiojohtaja, puh. 040 703 3480, paivi.juolahti@harvia.fi

Harvia Finland Oy, Anssi Pelkonen, myyntijohtaja, puh. 040 1734 910, anssi.pelkonen@harvia.fi

Osuuskauppa Keskimaa, Pasi Kunelius, toimialajohtaja, puh. 010 767 3060, pasi.kunelius@sok.fi

Harvia lyhyesti

Harvia on liikevaihdolla mitattuna yksi maailman johtavista sauna- ja spa-markkinoilla toimivista yhtiöistä. Yhtiön tuotemerkit ja tuotevalikoima ovat markkinalla hyvin tunnettuja ja yhtiön kokonaisvaltainen tuotevalikoima pyrkii vastaamaan kansainvälisen sauna- ja spa-markkinan tarpeisiin, sekä alan ammattilaisille että kuluttajille.

Harvian liikevaihto vuonna 2020 oli 109,1 miljoonaa euroa. Konsernin palveluksessa työskentelee yli 800 alan ammattilaista Suomessa, Saksassa, Romaniassa, Kiinassa ja Hongkongissa, Yhdysvalloissa, Itävallassa, Venäjällä, Virossa ja Ruotsissa. Muuramessa Harvian pääkonttorin yhteydessä sijaitsee myös yhtiön suurin saunojen ja saunakomponenttien tuotantolaitos.

Lue lisää: https://harviagroup.com/

Osuuskauppa Keskimaan yhteistoimintaneuvottelut koskien ravintola Bran mahdollista lakkauttamista ovat päättyneet 11.11.2021. Ravintolan vuokrasopimuksen päättymisen vuoksi Bran ravintolatoiminta on päätetty lopettaa alkuvuoden 2022 aikana.

Osuuskauppa Keskimaa yökerhoravintola Brata koskevat yhteistoimintaneuvottelut on saatu päätökseen. Yt-neuvottelut koskivat ravintola Bran koko vakituista henkilöstöä, yhteensä kuutta (6) henkilöä. Kaksi viikkoa kestäneiden neuvottelujen päätyttyä Bran toiminta on päätetty lopettaa alkuvuoden 2022 aikana. Kaikille ravintolan työtekijöille tullaan tarjoamaan töitä ensisijaisesti Keskimaan muista ravintoloista.

Yökerhotoiminnan lopettamispäätöksen taustalla on vuokrasopimuksen päättyminen Jyväskylän keskustassa Kauppakatu 35:ssä.
− Yt-neuvottelujen aikana tilanne ei ole muuttunut tilojen osalta, joten joudumme lopettamaan yökerhotoiminnan nykyisissä tiloissa alkuvuoden aikana vuokrasopimuksemme puitteissa. Vielä emme osaa sanoa tarkkaa viimeistä päivää, mutta toiminta tulee loppumaan viimeistään helmikuun loppuun mennessä, toteaa Osuuskauppa Keskimaan matkailu- ja ravitsemisalan toimialajohtaja Pasi Kunelius.

Keskimaan yökerhot Bra ja Freetime avattiin koronarajoitusten poistumisen jälkeen 3.11.2021. Sitä ennen molemmat yökerhot ovat olleet suljettuina yli puolentoista vuoden ajan. Ravintola Freetimen toiminta jatkuu normaalisti.


Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, Pasi Kunelius, toimialajohtaja, pasi.kunelius@sok.fi, 010 767 3060

Osuuskauppa Keskimaa, Katja Ylitalo, ryhmäpäällikkö, katja.m.ylitalo@sok.fi, 010 767 3068

Osuuskauppa Keskimaa rakentaa Jyväskylän sataman kärkeen uuden satamaravintolan kesälle 2022. Satamaravintola­rakennuksen tiloihin suunnitellaan uniikkia ravintolaa, kokous- ja juhlatiloja sekä kolmen saunan saunamaailmaa. Ravintolan nimestä järjestettiin nimikilpailu syksyllä 2021, ja kilpailussa saatiin lähes 9000 yksittäistä nimiehdotusta.  

Jyväskylän sataman kärkeen rakentuvan satamaravintolan nimeksi on valittu Sataman Viilu. Nimikilpailuun saatiin tarkalleen 8906 nimiehdotusta 2754 vastaajalta. Kaikkien vastaajien joukosta arvottiin kaksi ravintola- ja hotellilahjakortin saajaa. Voittajille on ilmoitettu henkilökohtaisesti.

− Yli 2700 kisaan osallistujasta 7 ehdotti nimeksi Viilua. Etsimme satamaravintolalle lyhyttä, ytimekästä, suomenkielistä sanaa, joka näyttää ja kuulostaa kauniilta, ja joka kuvastaa joko miljöötä tai alueen historiaa. Sataman Viilu erottui ehdotusten joukosta mieleenpainuvana valintana, kertoo Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä.

Nimi ’Viilu’ viittaa Jyväskylän sataman ja Lutakon alueen historiaan entisenä puuteollisuusalueena. Lutakossa toimi vuosina 1912–1995 Schaumanin vaneritehdas, missä valmistettiin vaneria puuviiluista. Viilu on tukista useimmiten sorvaamalla saatu ohut levy ja vanerin perusosa.

− Alueen historia näkyy myös Lutakon alueen kadun nimissä. Sataman Viilu jatkaa tätä luontevaa linjaa, täydentää Antti Määttä.

Ravintola tekee Jyväskylän satamasta houkuttelevan käyntipaikan ympärivuotisesti niin jyväskyläläisille kuin matkailijoillekin. Ravintolan keittiömestaria haetaan parhaillaan, ja yhdessä uuden keittiömestarin ja ravintolapäällikön kanssa lähdetään tarkentamaan ravintolan ruoka- ja juomatarjontaa, a’la carte -listaa sekä kokous- ja juhlapalveluiden kokonaisuutta valmiiksi kohti loppukevään avajaisia.

Havainnekuva ravintolasta

− Olemme rakentamassa helposti lähestyttävää, vieraanvaraista ja rohkeasti erilaista ravintolaa upealle järvenrantapaikalle. Ravintolasta ei ole tulossa liian virallista, kallista tai monimutkaista, vaan sellainen mistä sekä jyväskyläläiset että matkailijat voisivat olla innoissaan, vinkkaa Osuuskauppa Keskimaan toimialajohtaja Pasi Kunelius.

− Ravintola ja sen erilliset juhlatilat ovat herättäneet jo nyt paljon kiinnostusta, ja kerromme niiden etenemisestä aina kun uutisia on. Varauksia Sataman Viilun yläkertaan eli Viilun kokous- ja juhlatilaan on jo paljon vuodelle 2022, Pasi Kunelius jatkaa.

Lisätietoa hankkeesta: keskimaa.fi/satamankarki


Lisätiedot

Pasi Kunelius, matkailu- ja ravitsemisalan toimialajohtaja, Osuuskauppa Keskimaa, 010 767 3060, pasi.kunelius@sok.fi

Antti Määttä, toimitusjohtaja, Osuuskauppa Keskimaa, 010 767 3010, antti.maatta@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaa aloittaa yhteistoimintaneuvottelut koskien ravintola Bran mahdollista lakkauttamista. Neuvottelut koskevat yhteensä kuutta henkilöä, joille tullaan tarjoamaan töitä Keskimaan muista yksiköistä, mikäli toiminta päädytään lopettamaan. Mahdollisen lakkautuspäätöksen takana on vuokrasopimuksen loppuminen Kauppakatu 35:n tiloissa.

Osuuskauppa Keskimaa harkitsee Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yökerho Bran toiminnan lakkauttamista. Keskimaa on antanut 21.10.2021 yhteistoimintaneuvotteluesityksen asiaa koskien.

− Bran vuokrasopimus on päättymässä alkuvuonna 2022. Näyttää siltä, että meillä ei ole mahdollista jatkaa yökerhotoimintaa nykyisissä tiloissa. Tämän vuoksi joudumme nyt aloittamaan yt-neuvottelut ja varautua siihen, että joudumme lopettamaan Bran toiminnan, toteaa Osuuskauppa Keskimaan matkailu- ja ravitsemisalan toimialajohtaja Pasi Kunelius.

Yhteistoimintaneuvottelut koskevat koko Bran henkilöstöä, yhteensä kuutta henkilöä. Henkilöstölle tarjotaan töitä ensisijaisesti muista Osuuskauppa Keskimaan yksiköistä, mikäli Bran toiminta päättyy.

Yhteistoimintaneuvottelut alkavat keskiviikkona 27.10.2021 ja niiden osalta noudatetaan kahden viikon neuvotteluaikaa.


Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, Pasi Kunelius, toimialajohtaja, pasi.kunelius@sok.fi, 010 767 3060

Osuuskauppa Keskimaa, Katja Ylitalo, ryhmäpäällikkö, katja.m.ylitalo@sok.fi, 010 767 3068

 

Koronapandemia sulki yökerhot maaliskuussa 2020. Koronarajoitusten poistuttua Keskimaa on päättänyt avata Bran ja Freetimen keskiviikkona 3.11.2021. Ravintolat palvelevat normaalein aukioloajoin yöllisiä juhlijoita. Niin asiakkaat kuin henkilökuntakin odottavat innoissaan yökerhojen avauksia.  

Osuuskauppa Keskimaan yökerhot, Bra ja Freetime, ovat olleet suljettuina yli puolentoistavuoden ajan. Yökerhot sulkeutuivat koronapandemian alussa 18.3.2020. Koronarajoitusten poistuttua Keskimaa on päättänyt avata Bran ja Freetimen keskiviikkona 3.11.2021.

− Olemme tietoisesti olleet jopa hieman ylivarovaisia yökerholiiketoimintamme avaamisen osalta. Me olemme olleet siitä onnellisessa asemassa, että olemme pystyneet tarjoamaan henkilökunnallemme töitä Keskimaan muissa toimipaikoissa. Olemme halunneet varmistaa mahdollisimman selkeät toimintatavat, joten ravintolarajoitusten poistumisten myötä myös yökerhojen osalta paluu kohti normaalia on nyt mahdollista, taustoittaa Osuuskauppa Keskimaan matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja Pasi Kunelius.

− Yökerhojen toiminta on ollut jäissä meidän osaltamme lähes vuoden ja kahdeksan kuukautta. Monet kilpailijamme ovat avanneet jo hieman aiemmin, mutta me halusimme odottaa, että tilanne selkeytyy ravintolarajoitusten osalta. Sulku on ollut todella pitkä ajanjakso, joten luonnollisesti meidän Bran ja Freetimen henkilökunta on innoissaan palaamassa omaan kotityöpaikkaan, Kunelius jatkaa.

Bran odotettuja avajaisia juhlitaan live-musiikin tahdissa

Ravintola Bran asiakkaat ja henkilökunta ovat odottaneet jo pitkään yökerhon avausta. Live-musiikista ja riehakkaista bileistä tunnettu yökerho Bra avaa ovensa asiakkaille 3.11.2021 alkaen keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin.

− Asiakkaat ja meidän työntekijämme ovat lähes päivittäin kyselleet milloin Bra jälleen avataan. Eikä se ihmekään ole, kun yökerhojen osalta tarjonta on ollut viime aikoina melko kapeaa erityisesti kaupungin nuorimmille asiakkaille, toteaa ravintola Revolutionia ja Brata luotsaava ravintolapäällikkö Jukka Puhalainen.

− Olemme enemmän kuin innoissamme kun pääsemme vihdoin järjestämään asiakkaillemme kunnon bileet. Luvassa on Bran tuttuun tyyliin vauhdikkaita bileitä live-esiintyjillä höystettynä keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin. Torstaisin olemme avoinna tilauksesta muun muassa ainejärjestöjen opiskelijabileiden merkeissä, Puhalainen iloitsee.

Bran toiminnasta vastaa 10 vakituista henkilöä, jotka työskentelevät Bran ohessa ravintola Revolutionissa, ravintola VENNissä sekä osa marketpuolella. Moni on päässyt tutustumaan sulun aikana erilaisiin toimintaympäristöihin, kun työntekijät ovat työllistyneet muun muassa Keskimaan marketkauppoihin.

Freetimessä jatketaan perinteiseen malliin

Freetime on yksi Jyväskylän pitkäaikaisimpia yökerhoja, nykyisissä tiloissa Kauppakatu 30:ssä Freetime on toiminut vuodesta 2009 asti. Keväästä 2020 kiinni olleen yökerhon ovet avataan niin ikään pitkän, koronan aiheuttaman, odotuksen jälkeen.

− Olemme odottaneet avausta siitä lähtien, kun ovemme jouduimme sulkemaan maaliskuussa 2020. Meidän kaikilla työntekijöillämme on tosi kova hinku päästä takaisin omaan rakkaaseen toimipaikkaan, kuvailee Freetimen ravintolapäällikkö Jari Korhonen henkilökunnan tunnelmia.

Freetime työllistää tällä hetkellä 10 henkilöä, jotka ovat työllistyneet pitkä sulun ajaksi Keskimaan marketkauppoihin, ABC:lle ja ravintola Amarilloon. Osa työntekijöistä on sulun aikana päätynyt muualle töihin tai lähtenyt opiskelemaan.

− Tavoitteena on saada Freetime pyörimään normaalisti, saada niin entiset kanta-asiakkaat kuin uudetkin asiakkaat meille viihtymään. Siitä on hyvä jatkaa mihin viimeksi jäimme, summaa Korhonen.

Freetime palvelee asiakkaita viikon jokaisena päivänä.


Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, Kunelius Pasi, toimialajohtaja, matkailu- ja ravitsemistoimiala, 010 767 3060, pasi.kunelius@sok.fi
Osuuskauppa Keskimaa, Katja Ylitalo, ryhmäpäällikkö, 010 767 3068, katja.m.ylitalo@sok.fi

 

Osuuskauppa Keskimaan saunaravintolan rakennustyöt Jyväskylän sataman kärjessä etenevät suunnitellusti. Saunaravintolarakennuksen tiloihin rakennetaan uniikki ravintola, kokous- ja juhlatiloja sekä saunamaailmaa. Keskimaa järjesti sataman kärkeen rakentuvalle kohteelle nimikilpailun, nimi julkaistaan myöhemmin tänä syksynä. Ravintolapäälliköksi on nimitetty kokenut ammattilainen Jaska Lahti.

Osuuskauppa Keskimaa on aloittanut kesällä saunaravintolan rakennustyöt Jyväskylän satamassa. Tähän asti hankkeesta on puhuttu nimellä Satamankärki, mutta heinä-elokuussa järjestetyn nimikilpailun avulla haluttiin aktivoida keskisuomalaisia saunaravintolan nimen ideointiin.

− Nimikilpailun kautta saimme lähes 9000 yksittäistä nimiehdotusta. Tämä yllätti meidän positiivisesti – on ilo huomata, että tämä hanke todella kiinnostaa ihmisiä ja hienoa, että saimme näin laajan ideariihen aikaan. Olemme käyneet kaikki ehdotukset läpi ja tällä hetkellä jatkoselvittelyssä on muutama vaihtoehto, joiden osalta tehdään taustatyötä, rakennetaan ilmettä ja logoa ennen lopullista nimen valintaa. Julkaisemme nimen myöhemmin tämän syksyn aikana, toteaa Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä.

Nimikilpailuun saatiin tarkalleen 8906 nimiehdotusta 2754 vastaajalta. Kaikkien vastaajien kesken on arvottu kaksi hemmottelupaketin voittajaa. Voittajille ilmoitetaan voitosta henkilökohtaisesti.

Saunaravintolan rakentaminen etenee

Saunaravintolan rakentaminen etenee aikataulussa. Tällä hetkellä betonielementit ovat pystyssä ja seuraavassa vaiheessa rakennus saa hirsiverhoilun. Kuva: Juha Siika-aho / Rakennustoimisto Alonen Oy

Suunnittelutyöt edistyvät samaan tahtiin, kun rakennus nousee harjakorkeuteen

Samaan aikaan kun rakennus nousee satamassa, taustalla tehdään suunnittelutyötä uuden ravintolakonseptin ja sisätilojen osalta. Saunaravintola kokonaisuuden suunnittelutiimiin ja ravintolapäälliköksi on nimitetty tällä hetkellä Ravintola Jalo Kitchen & Loungen ravintolapäällikkönä toimiva Jaska Lahti. Jaska Lahti jatkaa Ravintola Jalo Kitchen & Loungen ravintolapäällikkönä vuodenvaihteeseen 2021 asti osallistuen samalla vahvasti Satamankärki-kokonaisuuden suunnitteluun.

– Meillä on tavoitteena, että pääsisimme avaamaan hieman pintaa syvemmältä ravintolakonseptia samoihin aikoihin, kun saunaravintola saadaan harjakorkeuteen. Nimen valinta ja sen ympärille suunniteltu ilme tulevat kuvastamaan ravintolan tunnelmaa. Meillä on nyt kokenut ammattilainen, Jaska Lahti, mukana uuden ravintolakokonaisuuden suunnittelussa ja toteuttamisessa. Uskomme, että tästä tulee todella odotettu lisä Jyväskylän ravintolatarjontaan, iloitsee Osuuskauppa Keskimaan matkailu- ja ravitsemisalan toimialajohtaja Pasi Kunelius.

Tällä hetkellä Lutakon satamaan rakentuvan saunaravintolan runko on jo betonielementtien osalta noussut pystyyn. Seuraavassa vaiheessa rakennus saa hirsiverhoilun. Kattokorkeuteen ja vesikaton asennukseen päästään marraskuussa. Harjannostajaisia päästään viettämään joulukuun alussa.


Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, Antti Määttä, toimitusjohtaja, 010 767 3010, antti.maatta@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaa, Pasi Kunelius, matkailu- ja ravitsemisalan toimialajohtaja, 010 767 3060, pasi.kunelius@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaan tammi−kesäkuun liikevaihto oli 316,0 miljoonaa euroa, missä oli kasvua 5,6 % edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Tammi−kesäkuun operatiivinen tulos oli 4,1 miljoonaa euroa, mikä on noin 1,7 miljoonaa euroa parempi kuin viime vuonna. Koronakriisin vaikutus Keskimaan tulokseen on ollut merkittävä, vaikka kesäkauppa toteutui jokaisella toimialalla odotuksia paremmin.

Market- ja tavaratalokaupan liikevaihto kasvoi tammi-kesäkuussa 246,5 miljoonaan euroon (+3,5 %). Päivittäistavarakauppaa tehtiin 217,3 miljoonalla eurolla (+3,5 %). Käyttötavarakaupan liikevaihto kasvoi viime vuoden tasosta 2,7 %, ollen 27,9 miljoonaa euroa.

− Erityisesti päivittäistavarakauppa kannatteli tulostamme jo edellisenä vuonna koronakriisin aikana, joten olemme erittäin tyytyväisiä siitä, että kasvu on jatkunut myös tämän vuoden alkupuolella vähintään markkinakasvun vauhdissa. Muiden toimialojen osalta on hyvin haastavaa verrata lukuja edelliseen vuoteen, toteaa Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä.

Liikennemyymälä- ja polttonestekaupan liikevaihto tammi−kesäkuussa oli 57,7 miljoonaa euroa (20,1 %). ABC-liikennemyymälöissä tehtiin ravintola- ja marketkauppaa 11,2 miljoonalla eurolla (15,9 %). Polttonestekaupan liikevaihto tammi-kesäkuussa oli 46,5 miljoonaa euroa (21,1 %). Kesäkauden runsas kotimaanmatkailu on näkynyt asiakasmäärien kasvuna liikennemyymälöissä. Juhannuksen jälkeen asiakasmäärät ovat ylittäneet 2019 kesän asiakasmäärät. Polttonestekaupassa myyntiin heijastuu vähittäismyyntihintoja korottava maailmamarkkinahintojen nousu.

Keskimaan matkailu- ja ravitsemiskaupan liikevaihto oli 8,6 miljoonaa euroa (-16,5 %). Ravintolakaupan liikevaihto oli 5,6 miljoonaa euroa (-19,1 %) ja majoituskaupan 3,0 miljoonaa euroa (-11,1 %). Matkailu- ja ravitsemiskaupan alkukevät oli haastava edellisvuoden mukaisesti. Maaliskuussa alkanut ravintolatoiminnan sulku jätti ison loven kevään myynteihin. Toisaalta kesällä ravintola- ja matkailukaupassa onnistuttiin jopa odotuksia paremmin.

− Meillä on takana todella positiivinen kesäkauppa, erityisesti hotellien ja ravintoloiden heinäkuu näyttää onnistuneen odotuksia paremmin. Heinäkuu oli Keskimaan kaikille toimialoille myynnillisesti erittäin hyvä. Oli selkeästi nähtävissä, että suomalaiset matkailivat kotimaassa ja käyttivät paikallisia palveluita.

− Loppuvuoden tuloksen arvioimisen osalta ratkaisevaa on koronan neljännen aallon vaikutukset kaupankäyntiin. Tällä hetkellä näyttää, että tulos on muodostumassa vähintään viime vuoden tasolle mutta selkeästi vuotta 2019 heikommaksi, Määttä toteaa.

Investointeja toteutetaan suunnitelmien mukaisesti

Keskimaa investoi merkittävästi palveluiden pitkäjänteiseen kehittämiseen. S-marketien konseptiuudistuksia on jatkettu suunnitelmien mukaisesti. Tämän vuoden aikana S-marketeja on uudistettu Tikkakoskella, Jämsässä ja Lievestuoreella. Maaliskuun alussa avattiin uusi S-market Tourula Jyväskylän keskustan tuntumaan. Näiden lisäksi S-market Savelassa on käynnistynyt mittava myymälälaajennus, myös S-market Karstulan ja Sale Haapamäen myymälät uudistetaan syksyn aikana.

Palokan Prisman kiinteistössä on tehty mittavaa miljööremonttia, kun julkisivua, kauppakeskuksen sisätiloja ja piha-alueita on uudistettu. Uudistustyöt alueella jatkuvat vielä syksylle. Lisäksi Palokan ABC uudistettiin kokonaisvaltaisesti sisätilojen osalta alkukeväästä.

− Vaikka olemme investoineet paljon fyysisten tilojen uudistuksiin, miljööremontteihin ja laajennuksiin, niin yksi merkittävimmistä investoinneista kevään aikana on ollut ruoan verkkokauppapalvelun kehittäminen alueellamme. Olemme kevään aikana avanneet uuden S-kaupat.fi -verkkokauppapalvelun jopa 10 S-marketiimme, Prismoihimme ja Mestarin Herkkuun. Palvelu on otettu erittäin hyvin vastaan ja sitä kehitetään aktiivisesti yhdessä asiakkaidemme kanssa, Antti Määttä toteaa.

− Lisäksi pääsimme keväällä julkistamaan niin meidän kuin koko Jyväskylän matkailun näkökulmasta merkittävän hankkeen, kun kerroimme uuden saunaravintolan rakentamisesta Jyväskylän satamaan. Pitkän suunnittelun ja harkinnan jälkeen tämä hanke on lopultakin ihan konkreettisesti toteutumassa ja sataman kärjessä rakennustyöt ovat nyt hyvässä vauhdissa, iloitsee Määttä.

Keskimaa avasi keväällä Jyväskylän Keskustaan uuden Rosson. Uuden Rosso Jyväskylän myynnin taso on ylittänyt odotukset. Rosso Kirkkopuisto sen sijaan suljetaan elokuun lopulla. Rosso Kirkkopuiston henkilökunta siirtyy työskentelemään pääosin uuteen Rosso Jyväskylään

Kesätyöntekijöitä ennätysmäärä

Keskimaa on Keski-Suomen suurin yksityinen työnantaja. Osuuskaupan palveluksessa oli kesäkuun lopussa aktiivisessa työsuhteessa 2 486 työntekijää. Keskimaa tarjosi tänä vuonna kesätöitä noin tuhannelle nuorelle, joista 550 oli Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelijoita. Muita kesätyöntekijöitä oli yli 450.  Edellisenä vuonna nuorille suunnattu Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelu jouduttiin perumaan koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolosuhteiden vuoksi.

Keskimaalla oli kesäkuun lopussa asiakasomistajia 135 108. Keskimaan edustajisto päätti kevätkokouksessa jakaa omistajilleen ylijäämänpalautusta ja osuusmaksun korkoa. Ylijäämänpalautus ja osuusmaksun korko maksettiin 25 kesäkuuta. Vuoden 2020 tuloksesta ylijäämänpalautusta maksettiin miltei 4,8 miljoonaa euroa, mikä on lähes sama summa kuin edellisenä vuonna. Ylijäämänpalautusta maksettiin asiakasomistajille 1 % Osuuskauppa Keskimaasta vuoden 2020 aikana tehtyjen, S-Etukortilla rekisteröityjen bonusostojen määrästä. Osuusmaksulle korkoa maksettiin 6 % eli 6 euroa osuusmaksulta, yhteensä 0,8 miljoonaa euroa. Keskimaan omistajuudesta merkittävin rahana maksettava etu omistajille on Bonus, jota on maksettu tammi−kesäkuun aikana 11,1 miljoonaa euroa.


Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, toimitusjohtaja, kauppaneuvos Antti Määttä, 050 522 1011, antti.maatta@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaa, talousjohtaja Niko Toivanen, 040 523 9131, niko.toivanen@sok.fi