Urban Bistro logoJyväskylä saa uuden ravintolan kävelykadulle, kun Osuuskauppa Keskimaa avaa ravintola Revolutionin viereiseen liiketilaan uuden Urban Bistron perjantaina 31.5.2024. Urban Bistro on uniikki, persoonallinen ja rento ruoka- ja seurusteluravintola, jossa nautitaan ruoat ja juomat yhdessä kaveriporukalla viihtyen.

 

Ravintola Revolution viereisessä liiketilassa, entisen VENN-ravintolan tiloissa on rakennettu uutta Urban Bistroa toukokuun ajan. Uuden ravintolan avajaisia päästään viettämään perjantaina 31.5.2024.

− Ravintola Urban Bistro valmistuu sopivasti kesäsesonkiin. Ravintola VENNin entisiin tiloihin on nyt rakennettu täysin uniikkia ravintolaa, jonka liikeideaa on kehitelty yhdessä meidän ravintola-alan ammattilaisten kanssa. Uudenlaisella ravintolakonseptilla haluamme vastata paremmin tämän hetken kysyntään rennosta ruoka- ja seurusteluravintolasta Jyväskylässä, taustoittaa Osuuskauppa Keskimaan toimialajohtaja Pasi Kunelius.

Urban Bistron liikeideaa on hauduteltu jo useamman vuoden ajan pöytälaatikkoversiona. Urban Bistron henkilökunta kuvailee uutta ravintolaa omannäköisekseen eli rennoksi, villiksi ja vilpittömäksi.

− Urban Bistro syntyi intohimosta ruokaan, musiikkiin ja ihmisten kohtaamiseen. Halusimme luoda paikan, jossa jokainen voi tuntea olonsa tervetulleeksi ja jossa ruokailu muuttuu elämykseksi. Meille viihtyminen ja vieraanvaraisuus ovat sydämen asia, kuvailee ravintolapäällikkö Jukka Puhalainen ravintolan liikeideaa.

Urban Bistron keskiössä on yhteisöllisyys, ruoan ja juoman jakaminen, kiireettömyys ja vilpittömän eloisa palvelukokemus. Urbanin rennossa tunnelmassa voi nauttia niin arkipäivän lounaasta, lauantain brunssista kuin yhdessä jaettavasta illallisestakin. Erilaiset teemaillat ja live-musiikki ovat osa Bistron konseptia.

Urban Bistron ruokalistalta löytyy erilaisia jaettavaksi tarkoitettuja annoksia, joista löytyy valinnanvaraa niin pieneen kuin isompaankin nälkään.

– Lounaalla perusajatuksena on keskittyä siihen, mitä ei ole Jyväskylän kävelykadulla ollut tarjolla. Sellaista urbaania skandinaavisin mauin höystettyä buffetlounasta, paljastaa Puhalainen.

Urban Bistro toimii tiiviissä yhteistyössä ravintola Revolutionin kanssa, tarjoten kuitenkin omanlaisen tunnelman ja ruokailuelämyksen. Ravintolan edustalla toimii kesäaikaan näyttävä kesäterassi, jossa asiakaspaikkoja on jopa 180.

− Vaikka Urban Bistro ja Revolution ovat kaksi toisistaan erilaista ja uniikkia ravintolaa, niin henkilökunta liikkuu tarpeen mukaan ristiin rastiin näiden kahden ravintolan välillä. Uudistuksen myötä rekrytoimme viisi uutta työntekijää, kun aikaisemman VENNin työntekijöiden työsuhteet säilyivät entisellään, taustoittaa molempien ravintoloiden päällikkönä toimiva Puhalainen.

Urban Bistron avajaisia vietetään ensi viikon perjantaina, jolloin julkaistaan myös ravintolan ruokalista.
− Meillä viihtyminen ei lopu jälkiruokaan, vaan jatkuu aamun pikkutunneille saakka, Puhalainen vinkkaa.

Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, ravintolapäällikkö Jukka Puhalainen, jukka.puhalainen@sok.fi, 010 767 5490
Osuuskauppa Keskimaa, matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja Pasi Kunelius, pasi.kunelius@sok.fi, 010 767 3060

 

Osuuskauppa Keskimaa jatkaa Sale-ketjun myymälöiden konseptiuudistuksia. Toukokuun alussa juhlittiin uudistuneen Sale Kannonkosken avajaisia ja tulevana viikonloppuna juhlistetaan Sale Kivijärven uudistusta.

− Olemme todella iloisia, että pääsemme niin Kannonkoskella kuin Kivijärvelläkin aloittamaan kesäsesongin uudistetuissa myymälöissä. Uudistukset näkyvät asiakkaille entistä raikkaampina myymälöinä, kun kaupan värimaailmaa on raikastettu ja kalustusta uusittu. Nämä molemmat myymälät toimivat kylien sydämessä tarjoten jatkossa entistä viihtyisämmän asiointikokemuksen, iloitsee Osuuskauppa Keskimaan Sale-ketjun ryhmäpäällikkö Päivi Pihlaja.

Myymäläuudistuksien aikana niin Kannonkoskella kuin Kivijärvelläkin myymälät on maalattu sisältä, uusittu teippauksia ja valomainoksia, selkeytetty myymälää ja uudistettu osittain myymäläkalusteita. Uusi Sale-konsepti näkyy myymälöissä raikkaampana ja selkeämpänä kokonaisuutena. Myös myymälöiden valikoimia on päivitetty vastaamaan alueen asiakkaiden tarpeita ja kysyntää entistä paremmin.

Sale Kivijärvi

Sale Kivijärvellä uudistusta juhlistetaan viikonlopun aikana kaupan 5-vuotissynttäreiden kanssa samaan aikaan

– Olemme saaneet hienosti onnistuneen freesauksen jälkeen ikään kuin taas uuden myymälän Kivijärvelle. Kalusteita on vaihdettu ja värimaailmaa raikastettu uuden konseptin mukaisesti. Asiakkaat ovat olleet uudistuksesta oikein mielissään ja antaneet tosi paljon positiivista palautetta, Sale Kivijärven myymäläpäällikkö Sonja Karlsson kertoo.

Uudistuksen myötä Kivijärven Salessa on aloitettu uutena palveluna ruoan verkkokaupan keräily. Asiakkaat pääsevät tekemään ruokatilaukset verkossa ja noutamaan valmiiksi kerätyt tilaukset kassalta.

− Olemme vastanneet asiakkaidemme toiveisiin verkkokaupan keräilypalvelun osalta. On mielenkiintoista nähdä, kuinka asiakkaamme ottavat uuden palvelun käyttöön, Sonja Karlsson jatkaa.

Sale Kannonkosken uudistus valmistui toukokuun alussa

Sale Kannonkosken uudistus on otettu ilolla vastaan niin asiakkaiden kuin henkilökunnankin osalta. Uudistuneen myymälän avajaisia päästiin juhlistamaan Kannonkoskella toukokuun alussa.

Sale Kannonkoski

− Henkilökuntamme on tehnyt upeaa työtä kevään aikana, jotta Salemme uudistus saatiin onnistuneesti valmiiksi aikataulussa. On ilo palvella sekä paikallisia asiakkaita että alueen kesäasukkaita uudistuneessa myymälässämme, iloitsee Sale Kannonkosken myymäläpäällikkö Minna Salonen.

Sale Kannonkosken myymäläuudistuksessa myymälään saatiin avarampi sisääntulo sijoittamalla ostoskärryt ulos.
− Pienillä muutoksilla on usein isoja vaikutuksia kokonaisilmeeseen. Esimerkiksi ostoskärryjen sijoittelua muuttamalla sisääntulo on nyt paljon entistä avarampi ja saimme samalla tilaan kukille uuden myyntipaikan, Salonen lisää.

Osuuskauppa Keskimaa on uudistanut Sale-myymälöitä ahkerasti viimeisen kolmen vuoden aikana omalla toiminta-alueellaan. Keskimaalla on yhteensä 12 Sale-myymälää Keski-Suomessa, joista lähes kaikki ovat nyt käyneet konseptiuudistuksen läpi. Seuraava isompi avaus tulee olemaan Sale Multian uuden myymälän avaus kesäkuun puolessa välissä.

Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, ryhmäpäällikkö Päivi Pihlaja, paivi.pihlaja@sok.fi, 010 767 5932
Osuuskauppa Keskimaa, myymäläpäällikkö Sonja Karlsson, sonja.karlsson@sok.fi, 010 767 3047
Osuuskauppa Keskimaa, myymäläpäällikkö Minna Salonen, minna.m.salonen@sok.fi, 010 767 5316

Ilo auttaa -hyväntekeväisyyslahjoitus 2024:
Osuuskauppa Keskimaa lahjoittaa 30 000 euroa mielenterveystyön tukemiseen

Keskimaan vuoden 2024 Ilo auttaa -hyväntekeväisyyslahjoitus kohdentuu tänä vuonna pääosin keskisuomalaisten ikääntyvien digitaitojen kartuttamiseen. Ikäihmisille suunnatun tuen lisäksi kokonaissummasta ohjataan 30 000 euroa kriisi- ja mielenterveystyön tukemiseen. Mielenterveystyön osalta yhteistyökumppaneina toimivat Kriisikeskus Mobile sekä Sekasin Kollektiivi.

Ikääntyvien digiosaamisen kasvattaminen sekä mielenterveystyön tukeminen valittiin Osuuskauppa Keskimaan Ilo auttaa 2024 -lahjoituksen teemoiksi keskisuomalaisten eri alojen asiantuntijoiden kuulemisen ja asiakasomistajille tehdyn kyselyn perusteella. Sekä asiantuntijoiden haastatteluissa että asiakasomistajien toiveissa nousi selkeästi esiin, että senioriväestön digiosaamisen tukemisen lisäksi apua kaivataan myös kriisi- ja mielenterveystyöhön.

− Mielenterveystyön kasvava tarve Suomessa on laajasti tiedossa. Ihmiset tarvitsevat erilaisissa elämäntilanteissa enemmän apua. Olemme tehneet jo aiempinakin vuosina yhteistyötä sekä Sekasin-chatin että Kriisikeskus Mobilen kanssa ja lahjoituksen avulla haluamme jatkaa tätä tärkeää yhteistyötä keskisuomalaisten auttamiseksi. Tavoitteenamme on varmistaa, että kesän aikana keskisuomalaisilla olisi tukea saatavilla matalalla kynnyksellä chatissa ja kriisitilanteen yhteydessä henkilökohtaisesti, taustoittaa Osuuskauppa Keskimaan viestintä- ja markkinointijohtaja Noora Luoma.

Kriisikeskus Mobilesta kriisiapua kaikenikäisille keskisuomalaisille

Jyväskylässä toimiva ja Viitasaarelle kerran kuussa jalkautuva Kriisikeskus Mobile palkkaa Keskimaan Ilo auttaa -lahjoituksen turvin kokoaikaisen kriisityöntekijän touko-syyskuun ajaksi. Kriisikeskus Mobilessa lahjoituksen avulla pystytään turvaama kriisityön asiakaskohtaamiset vakituisen henkilökunnan vuosilomien sekä vahvistamaan ryhmätoimintaa.

– Meille tulee viikoittain 120–160 yhteydenottoa keskisuomalaisilta ihmisiltä, joilla on jokin kriisi elämässään. Tyypillisiä syitä ovat parisuhteessa tapahtunut ero, yksinäisyys, vakava sairastuminen, itsetuhoisuus, läheisen menettäminen, väkivallan kokemus sekä mielenterveyden haasteet. Päivittäisen asiakastyön lisäksi Keskimaan lahjoitusvaroja kohdennetaan yhteistyössä Surunauha ry:n kanssa toteutettavaan itsemurhan tehneiden lähiomaisten vertaisryhmän toimintaan, joka päästään aloittamaan jo keväällä, kertoo Kriisikeskus Mobilen johtaja Tuija Hauvala.

Sekasin Kollektiivin Sekasin-chat tarjoaa keskusteluapua ja tukea nuorille

Sekasin Kollektiivin Sekasin-chat tarjoaa apua ja tukea 12–29-vuotiaille nuorille, jotka haluavat keskustella mistä tahansa asiasta kuuntelevan aikuisen kanssa, nimettömänä ja luottamuksellisesti. Ilo auttaa -lahjoituksella turvataan kesän päivystys palkkaamalla verkkokriisityöntekijä, joka chatissa keskustelun ohella tukee vapaaehtoisten päivystäjien työtä.

− Lahjoitusvarat menevät hyvin konkreettiseen nuorten auttamiseen, korostaa Sekasin Kollektiivin kehittämispäällikkö Saara Huhanantti.

– Keskimaan panostuksella pystymme kolmen kesäkuukauden aikana kohtaamaan noin tuhat nuorta. Keskustelujen yleisin yhdistävä tekijä on paha olo. On äärettömän tärkeää, että nuorella on matalan kynnyksen paikka, jossa tulee aidosti kuulluksi, sillä nuorten puhumisen tarve on todella suurta, Huhanantti täsmentää.

Ilo auttaa -kokonaissumma jo lähes miljoona euroa

Keskimaan Ilo auttaa -hyväntekeväisyyslahjoitus toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2017. Nyt käynnissä oleva vuoden 2024 kampanja mukaan lukien, nousee Ilo auttaa -lahjoitussumma kokonaisuudessaan jo noin 940 000 euroon.

Lahjoitus on ollut alusta alkaen yksi euro per Keskimaan asiakasomistaja. Summa on kohonnut vuosittain sitä mukaa, kun asiakasomistajien määrä on kasvanut. Vuoden 2024 lahjoitus on kokonaisuudessaan 139 974 euroa.

Ikäihmisille suunnatusta lahjoituksesta lisätietoa 25.3.2024 julkaistusta tiedotteestamme.

Lisätietoa

Osuuskauppa Keskimaa, Noora Luoma, viestintä- ja markkinointijohtaja, 010 767 3040, noora.luoma@sok.fi
Kriisikeskus Mobile, kriisikeskuksen johtaja Tuija Hauvala, 0400 290 277, tuija.hauvala@kriisikeskusmobile.fi
Sekasin Kollektiivi, kehittämispäällikkö Saara Huhanantti, 040 171 8180, saara.huhanantti@sekasin.fi

 

 

Osuuskauppa Keskimaan tammi-maaliskuun liikevaihto oli 174,8 miljoonaa euroa, jossa oli kasvua viime vuoteen 3,3 prosenttia. Alkuvuoden kasvua vauhditti päivittäistavarakaupan vahva kehitys ja pääsiäiskaupan ajoittuminen maaliskuulle.

Keskimaan market- ja tavaratalokaupan liikevaihto kasvoi tammi-maaliskuussa 5,6 % 130,2 miljoonaan euroon. Päivittäistavarakauppaa tehtiin 120,3 miljoonalla eurolla. Kasvua edelliseen vuoteen oli 6,2 %. Käyttötavarakaupan liikevaihto oli 9,4 miljoonaa euroa, laskua edellisvuoteen oli 1,6 prosenttia.

− Alkuvuoden ajan kauppa on käynyt hyvin. Keskimaan päivittäistavarakaupan markkinaa vahvempi myynninkehitys on jatkunut. Ensimmäisellä neljänneksellä olemme onnistuneet kasvattamaan liikevaihtoa edellisestä vuodesta. Ruokaostosten osalta asiakkaat selvästi luottavat meidän peruslupaukseemme edullisesta ostoskorista, mikä on näin taloudellisesti haastavina aikoina tullut yhä tärkeämmäksi kilpailutekijäksi. Haastava taloustilanne näkyy käyttötavarakaupan kehityksessä matkailu- ja ravitsemiskaupan tapaan, toteaa Osuuskauppa Keskimaa toimitusjohtaja Antti Määttä.

Keskimaan matkailu- ja ravitsemiskaupan liikevaihto oli 9,0 miljoonaa euroa, jossa oli laskua 1,9 %. Ravintolakauppa (5,8 milj.€) laski 1,8 % ja majoituskauppa (3,1 milj.€) laski 2,0 %. Ravintola- ja matkailukauppa kehitys jäi hieman edellisestä vuodesta, mikä oli odotettavaa haastavan taloustilanteen myötä.

Liikennekaupan liikevaihto laski alkuvuonna 3,2 % 33,8 miljoonaan euroon. ABC-liikennemyymälöiden ravintola- ja marketkaupassa myyntiä tehtiin 7,0 miljoonalla eurolla (+ 6,9 %). Liikenteen energiat ja palveluiden liikevaihto tammi-maaliskuussa oli 26,7 miljoonaa euroa (- 5,5 %). Edellisvuoden tasosta euromääräinen myynti jäi polttonesteiden hintatason laskun vuoksi.

Tammi-maaliskuun operatiivinen tulos oli 5,8 miljoonaa euroa, mikä on noin 2,2 miljoonaa euroa enemmän kuin viime vuonna. Tuloskehitykseen vaikuttivat sijoitustoiminnan tammi-maaliskuulle ajoittuneet kertaluonteiset tuotot ja päivittäistavarakaupan markkinakehitystä parempi myynnin kehitys. Myös pääsiäiskaupan ajoittuminen maaliskuulle paransi alkuvuoden tulosta.

− Koko vuoden osalta ennakoimme Keskimaan liikevaihdon kasvavan ja tuloksen toteutuvan viime vuoden tasolla. Vaikka ravintoloissa on ollut haastavan taloustilanteen vuoksi hiljaisempaa, voidaan kohta alkavaan kesäkauteen katsoa luottavaisin mielin. Keski-Suomeen on tulossa useita isoja kesätapahtumia, jotka vauhdittavat varmasti myyntiä niin ravintoloissa kuin majoituksen puolellakin, Määttä toteaa.

Myymäläverkoston rakentaminen vauhdissa – neljä uutta S-marketia ja yksi uusi Sale

Osuuskauppa Keskimaan myymäläverkoston kehittäminen on jatkunut määrätietoisesti. Helmikuussa päästiin avaamaan uusi S-market Uuraisille ja parhaillaan on rakenteilla kaksi uutta S-marketia: toinen Korpilahdelle ja uusi S-market Mäki-Matti Jyväskylään Voionmaankadulle. Myös Multialle on parhaillaan rakenteilla uusi kesällä avattava Sale-myymälä. Näiden lisäksi maaliskuussa tehtiin päätös uuden S-marketin rakennuttamisesta Muuramen keskustaan nykyisen S-marketin viereiselle tontille. Muuramen S-market valmistuu kesällä 2025.

Matkailualan yksi suurimmista alkuvuoden uutisista Keski-Suomessa oli Keskimaan päätös rakennuttaa Himokselle 120 lomahuoneiston ja ravintolan kokonaisuus. Tämän lisäksi Original Sokos Hotel Alexandrassa on syksyllä 2023 alkaneen remontin myötä uudistettu lähes puolet hotellin huoneista. Remontti valmistuu kokonaisuudessaan kevään aikana.

Ravintolapuolella alkuvuoden suurin muutos oli päätös lopettaa ravintola Amarillon liiketoiminta. Amarillo oli viimeistä kertaa avoinna 30.3.2024.

Keskimaa on rekrytoinut yhteensä lähes tuhat kesätyöntekijää ja Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelijaa

Keskimaa on Keski-Suomen suurin yksityinen työnantaja. Osuuskaupan palveluksessa oli maaliskuun lopussa aktiivisessa työsuhteessa 1 930 työntekijää.

Keskimaa on rekrytoinut alkuvuoden aikana satoja kesätyöntekijöitä toimipaikkoihin eri puolille Keski-Suomea. Lisäksi 15−17 -vuotiaille suunnatun Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelun kautta työllistetään noin 500 ensikertaa työelämään tutustuvia kesäharjoittelijoita.

Keskimaan omistajuudesta merkittävin rahana maksettava etu omistajille on Bonus, jota maksettiin tammi-maaliskuussa 6,2 miljoonaa euroa. Kasvua edelliseen vuoteen verrattuna oli 6,6 %.

Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, toimitusjohtaja, kauppaneuvos Antti Määttä, 050 522 1011, antti.maatta@sok.fi
Osuuskauppa Keskimaa, talousjohtaja Niko Toivanen, 040 523 9131, niko.toivanen@sok.fi

KUVA: Tero Takalo-Eskola

Jyväskylä saa uuden ravintolan kävelykadulle, kun Osuuskauppa Keskimaa avaa ravintola Revolutionin viereiseen liiketilaan uuden Urban Bistron alkukesästä. Urban Bistro on rento ruoka- ja seurusteluravintola, jossa nautitaan ruoat ja juomat yhdessä kaveriporukalla viihtyen. Samalla vuodesta 2018 kävelykadulla toiminut ravintola VENN lopettaa toimintansa vapun jälkeen, ja tilat remontoidaan uutta Bistroa varten toukokuun aikana.

Ravintola VENNin viimeinen aukiolopäivä on vappuaattona 30.4, jonka jälkeen tilat remontoidaan kokonaisvaltaisesti toukokuun aikana. Revolutionin viereiseen tilaan rakennetaan uniikki ravintolakonsepti, joka toimii tiiviissä yhteistyössä Revolutionin kanssa, tarjoten kuitenkin omanlaisen tunnelman ja ruokailuelämyksen.

− VENN on toiminut paraatipaikalla Jyväskylän ydinkeskustassa noin kuuden vuoden ajan. Nyt on tullut aika uudistaa liikeideaa vastaamaan paremmin tämän hetken asiakkaiden ravintolakysyntään. Liikeideauudistus on osa normaalia ravintolaverkostomme hallintaa, joka elää ajassa jatkuvasti, perustelee Osuuskauppa Keskimaan toimialajohtaja Pasi Kunelius muutosta.

VENNin tilat remontoidaan kokonaisvaltaisesti toukokuun aikana ja uusi Urban Bistro avaa ovensa alkukesästä. VENNin työntekijöiden työsuhteet jatkuvat entisellään Keskimaalla uudessa Urban Bistrossa. Ravintola Revolutionilla ja Urban Bistrolla on osittain yhteinen henkilökunta niin salin puolella kuin keittiössäkin. Tällä hetkellä ravintolat työllistävät yhteensä 45 ravintola-alan ammattilaista. Ravintola Urban Bistroon rekrytoidaan viisi uutta työntekijää.

− Urban Bistron keskiössä on yhteisöllisyys, ruuan ja juoman jakaminen, kiireettömyys ja vilpittömän eloisa palvelukokemus. Urbanin rennossa tunnelmassa voi nauttia niin aamupäivän brunssista, lounaasta kuin yhdessä jaettavasta illallisesta. Erilaiset teemaillat ja live-musiikki ovat osa Bistron konseptia, kuvailee ravintolapäällikkö Jukka Puhalainen.

Urban Bistron tarkempi avajaisten ajankohta julkaistaan remontin edetessä toukokuun aikana.

Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, ravintolapäällikkö Jukka Puhalainen, jukka.puhalainen@sok.fi, 010 767 5490
Osuuskauppa Keskimaa, matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja Pasi Kunelius, pasi.kunelius@sok.fi, 010 767 3060

 

Osuuskauppa Keskimaa on tehnyt päätöksen myyntipinta-alaltaan noin 1800 neliön S-marketin rakennuttamisesta Muuramen keskustaan nykyisen S-marketin viereiselle tontille. Rakennuttajana hankkeessa toimii Trophi Fastighets AB, jonka vuokralaiseksi Keskimaa siirtyy nykyiseltä paikalta. Uusi myymälä avataan kesällä 2025.

Osuuskauppa Keskimaa ja Muuramen kunta tekivät lokakuussa 2022 kaavoituksen käynnistämissopimuksen ja kiinteistökaupan esisopimuksen nykyisen S-marketin viereisen maa-alueen kehittämisestä myymäläliikepaikaksi Muuramen keskustassa, Mikkolantien ja Virastotien kulmauksesta. Muuramen keskusta-alueen kaavaprosessin valmistuttua rakennushanke käynnistyy huhtikuun alusta työmaan aitauksella ja tontilla sijaitsevan liikerakennuksen purkutöillä. Rakennushankkeen aikana Muuramen kunta suorittaa Mikkolantien rakentamisen nykyisen linjan itäpuolelle.

− Olemme todella iloisia, että kaavoitusprosessi on saatu päätökseen ja uuden S-marketin rakentaminen Muurameen toteutuu suunnitelmien mukaisesti. Pääsemme aloittamaan rakennustyöt tänä keväänä ja uusi S-market avataan Muurameen kesällä 2025, kertoo Osuuskauppa Keskimaan toimialajohtaja Vesa Kyllönen.

Tällä hetkellä S-market Muurame toimii vuokralaisena kiinteistössä, jonka omistaa kiinteistösijoitusyhtiö Trophi Fastighets AB. S-market jatkaa nykyisessä kiinteistössä aina siihen asti, kunnes uusi myymäläkiinteistö valmistuu. Trophi Fastighets AB toimii uuden kiinteistön rakennuttajana, jonka vuokralaisena Osuuskauppa Keskimaan jatkaa. Trophi Fastighets AB on kiinteistöyhtiö, joka sijoittaa liikekiinteistöihin Pohjoismaissa, ja jonka liiketoimintakonseptina on omistaa päivittäistavarakauppoja pitkäjänteisesti.

− S-market Muurame palvelee nykyisessä kiinteistössä siihen asti, kunnes uusi S-market avataan. Tämän jälkeen palvelut ja valikoimat siirtyvät entistä laajempina uuteen kiinteistöön. S-market myymäläpinta-ala kasvaa entisestä noin 50 % ja samalla myös valikoimia uudistetaan ja laajennetaan. Palveluiden osalta myymälään saadaan uutena lisänä muun muassa ruoan verkkokaupan toimituksille oma noutopiste. Parkkitilaa tulee myös mukavasti lisää, kertoo Osuuskauppa Keskimaan projektista vastaava ryhmäpäällikkö Mikko Lehtinen.

Kokonaispinta-alaltaan noin 3000 neliön rakennuksen pääasiallinen lämmönlähde on maalämpö. Lämmityksessä ja jäähdytyksessä hyödynnetään lisäksi kaupan kylmälaitteistosta tulevaa lauhdelämpöä lämpöpumppujen avulla. Rakennuksen materiaalivalinnoilla ja teknisillä ratkaisuilla pyritään kohti hiilineutraalia rakennusta. Lisäksi kiinteistön katolle sijoitetaan aurinkopaneelit. Piha-alueelle tulee sähköauton latauspaikkoja.

− Tällaisena rakennusalan matalasuhdanteen aikana on erittäin tärkeää, että uusia hankkeita saadaan liikkeelle. Rakennushankkeella on merkittävä työllistävä vaikutus, lisää Vesa Kyllönen.

Hankkeen pääurakoitsijaksi on valittu Rakennustoimisto Kalevi Alonen Oy, ilmanvaihtourakasta vastaa Keski-Suomen Ilmastointihuolto Oy, sähköurakasta Wattiset Oy, Putkiurakasta A-Pipe Jyväskylä Oy ja rakennusautomaatiourakasta Honeywell Oy. Kiinteistön rakentamisen kokonaisinvestointi on noin 6,6 miljoonaa euroa. Osuuskauppa Keskimaa vastaa hankkeen liiketoimintaan liittyvistä kalustoinvestoinneista, joka ovat noin 1,9 miljoonaa euroa.

Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja Vesa Kyllönen, vesa.kyllonen@sok.fi, 010 767 3021

Osuuskauppa Keskimaa, ryhmäpäällikkö Mikko Lehtinen, mikko.lehtinen@sok.fi, 010 767 3032

Osuuskauppa Keskimaa on laajentanut ruoan verkkokauppapalvelua S-market Savelassa tarjoten nyt noutolokerot robottikuljetuksien rinnalle. Noutolokerikkoihin on mahdollista tilata isommatkin ruokaostokset valmiiksi kerättyinä ja noutaa ne itselle sopivaan aikaan. Palvelu on saatavilla S-market Savelan aukioloaikojen mukaisesti, eli ympäri vuorokauden.

Osuuskauppa Keskimaa on kehittänyt aktiivisesti viimeisten vuosien ajan ruoan verkkokaupan palveluja ja vakiinnuttanut asemaansa Keski-Suomen ruoan verkkokaupan markkinajohtajana. Vuoden 2023 aikana Keskimaan ruoan verkkokauppa on kasvanut 10 prosenttia.

Keskimaa aloitti ruoan verkkokauppa-asiakkaita palvelevien Starshipin kuljetusrobottien kokeilun Jyväskylässä kesäkuussa 2023. Robottien kotimyymälöinä toimivat S-market Savela ja S-market Tourula. Nyt verkkokaupan palvelua on laajennettu S-market Savelan osalta noutolokerikkoihin.

S-market Savelan noutolokerikot

S-market Savelan noutolokerikot. KUVA: Marko Hoffrén

− Robottikuljetukset ovat saaneet erittäin hyvän vastaanoton, minkä vuoksi S-market Savelaan halutaan tarjota asiakkaille myös noutolokerikot isompien ostosten noutamiseen. Lisäksi haluamme palvella asiakkaita ympärivuorokautisesti myös verkkokaupan noudon osalta, ja S-market Savelassa tämä on mahdollista toteuttaa laajojen aukioloaikojen myötä. Verkkokaupan tilausten noudot onnistuvat Savelasta vaikka yöaikaan, taustoittaa Osuuskauppa Keskimaan verkkokaupan kehityspäällikkö Marko Hoffrén.

Keskimaa tarjoaa ruoan verkkokauppapalveluja S-kaupat.fi -palvelun kautta. Ruoan tilaaminen verkosta on mahdollista Keskimaan Prismojen lisäksi Mestarin Herkusta sekä 12 S-marketista (Jämsä, Keuruu, Laukaa, Muurame, Saarijärvi, Savela, Tikkakoski, Tourula, Uurainen, Vaajala, Viitasaari ja Äänekoski) sekä Toivakan Salesta.

− Tämän vuoden aikana S-kaupat.fi -palvelua on jo laajennettu helmikuussa Uuraisille avattuun S-markettiin. Uusina kohteina palvelua laajennetaan kevään aikana myös muutamaan Keskimaan Sale-yksikköön, Hoffrén avaa suunnitelmia.

Kotiinkuljetuspalveluja tarjoavat S-market Savelan ja Tourulan robottien lisäksi Jämsän, Keuruun sekä Viitasaaren S-marketit, Mestarin Herkku ja Prisma Seppälä.

Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, verkkokaupan kehityspäällikkö Marko Hoffrén, marko.hoffren@sok.fi, 010 767 4180


Pääkuva: Tero Takalo-Eskola

Ilon ja onnen päivä Uuraisilla

Sanoinkuvaamattoman hieno. Valtava loikkaus palveluissa. 10+ Keskimaalle. Ainutlaatuinen tapahtuma Uuraisilla. Ilon ja onnen päivä. Muun muassa tällaisia kommentteja sateli ilmassa, kun Uuraisille avattiin uusi S-market korvaamaan vanhan Salen. Avajaiset näyttivät houkutelleen paikalle kaikki kynnelle kykenevät uuraislaiset, ja tultiinpa uutta kauppaa ihastelemaan kauempaakin.

– Ihanaa, että saatiin hieno kauppa tänne omalle kylälle, on kyllä 10+ annettava Keskimaalle. Valtavan paljon enemmän tilaa ja tuotteita kuin entisessä myymälässä. Täytyy tulla oikein shoppailemaan sitten, kun on vähän vähemmän ihmisiä paikalla, ensimmäistä kertaa elämässään kaupan avajaisiin osallistunut eläkeläispariskunta Maarit ja Juhani Lapinkangas jutusteli.

Kassajonot venähtivät pian ovien avaamisen jälkeen myymälän takaseinään saakka, mutta asiaan suhtauduttiin hyväntuulisen hyväksyvästi. Tätä oli osattu odottaakin. Puhetta uudesta kaupasta riitti niin tuttujen kuin tuntemattomien kesken. Näyttipä joku täyttelevän ristikkoakin omaa maksuvuoroa odotellessaan.

– Hienoahan se on, kun on lähtenyt koko kylä liikkeelle. Kyllä olikin sellaiset merkit ilmassa, että kovasti tulee ihmisiä katsomaan tällaista tapahtumaa, jota ei ole Uuraisilla ennen koettu. Mikäs tässä on uutta kauppaa ihmetellessä. Kyllä uuraislaisia nyt hemmotellaan, eläkeläisukoiksi itsensä esitelleet senioriherrat hymyilivät.

Itsepalvelukassoilta joutuisamman

Kiireisimmät selvisivät uuteen kauppaan tutustumisestaan nopeasti käyttämällä itsepalvelukassoja, joiden äärellä S-marketin myyjät opastivat ensikertalaisia. Omatoimisesta maksamisesta oli suurimmalla osalla asiakkaista jo kokemusta kaupungissa tehtyjen Prisma-reissujen ansiosta. Muiden muassa kolmevuotiaan Eetin ja vaunuissa uinailleen pikkuisen kanssa avajaisiin poikenneille Henna ja Joni Äijäselle itsepalvelukassojen käyttö oli hyvinkin tuttua puuhaa.

– Käymme Jyväskylässä töissä, joten teemme Prismassa runko-ostokset, mutta varmasti tullaan hyödyntämään myös tätä kauppaa enemmän kuin entistä Salea. Eikä vapaapäivinä tarvitse enää lähteä varta vasten ruokaostoksille Jyväskylään, Äijäset totesivat.

Asiointisuunta vaihtuu

Tarja Temonen tuli tutustumaan uuteen S-marketiin Saarijärven puolelta Lannevedeltä.

– Näyttää olevan paljon lantelaisia paikalla. Meiltä onkin tänne pikkuisen lyhyempi matka kuin Saarijärvelle. Veikkaan, että minä ja monet muutkin meidän kylän ihmiset lähtevät jatkossa Uuraisten suuntaan ruokaostoksille, arvioi Tarja Temonen samalla, kun latoi paistopisteessä karjalanpiirakoita pussiin.

Myymälään hän oli ensikierroksen tehtyään varsin tyytyväinen.

– Ihanalta näyttää. Raikasta ja selkeää. Hyvä valikoima ja edullisempi hintataso kuin Salessa. Ja kaiken lisäksi täällä on ruoan verkkokauppakin.

Verkkokauppa asiakkaiden toiveista

Marketpäällikkö Sanna Kujala vahvisti, että ruokakaupan hintataso on Uuraisilla nyt alentunut, kun on siirrytty Salesta S-marketiin. Myös itsepalvelukassat, paistopiste ja verkkokauppa nousivat esiin myymälän suunnitteluvaiheessa tehdyn asiakaskyselyn perusteella.

− Yllättävän paljon toivottu ruoan verkkokauppa mahdollistaa ruokaostosten tekemisen helposti verkossa ja niiden noutamisen valmiiksi kerättynä myymälästämme. Uuraislaiset ovat käyttäneet aktiivisesti erityisesti Prisma Palokan verkkokauppaa jo ennestään, joten nyt tuomme tutun palvelun entistä lähemmäksi asiakkaitamme, Sanna Kujala kertoo.

Perusajatuksen äärellä

Avajaisnauhan leikkaamaan päässyt kunnanjohtaja Juha Valkama kertoi, että Keskimaan 5,4 miljoonan euron myymälä on suurin yritysinvestointi Uuraisille hänen 13-vuotisella kunnanjohtajakaudellaan.

– Uusi market on iso parannus Uuraisten kauppapalveluihin, palvellen kaikkia uuraislaisia ja lähikuntienkin asukkaita sekä kesäasukkaita.

Uurainen käynnisti vuonna 2020 elinvoimahankkeen, johon etsittiin avoimella haulla toimijaa kumppaniksi vahvistamaan kaupan alan palveluja kunnassa. Tarjouksia saatiin yksi, ja se tuli Keskimaalta.

– Yhteistyö on sujunut hyvin ja henkilöt, jotka ovat eri tavoin osallistuneet hankkeeseen, ovat toimineet esimerkillisesti ja vastuunsa tuntien. On hienoa tehdä historiaa osuuskaupan kanssa, kunnanjohtaja kiitteli.

– Tämä on hieno päivä myös Keskimaalle, jonka tehtävä on tuottaa etuja ja palveluja asiakasomistajilleen. Olemme nyt perusajatuksemme äärellä, Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä korosti omassa puheenvuorossaan.

Marketin henkilökunta kuvaili fiiliksiään huikeiksi.

– Tätä päivää on odotettu todella hartaasti. Pystymme nyt palvelemaan asiakkaitamme huomattavasti aiempaa paremmin. Kyllä me tuuletettiin, suorastaan kiljuttiin ilosta, kun kuultiin, että saadaan S-market Salen tilalle, apulaismarketpäällikkö Marika Kivelä nauraa.

Peruspositiivisuus salaisuutena

Enemmän kuin tyytyväisiä olivat myös kunnanvaltuuston puheenjohtaja Matleena Kivelä ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Liisa Stenman-Kässi.

– Meillä on täällä nyt sanoinkuvaamattoman hieno ruokakauppa, joka tulee vahvistamaan Uuraisten vetovoimaa.

Uurainen on yksi harvoista keskisuomalaisista paikkakunnista, joissa väkiluku on kasvusuunnassa ja lapsiperheitä on paljon. Peräti kolmasosa asukkaista on alle 20-vuotiaita. Mikä on Uuraisten salaisuus?

– Ihmisten hyväntuulisuus ja peruspositiivuus, mikä on näkynyt myös Keskimaan uuden myymälän odotuksessa, etenkin sen jälkeen, kun tuli tieto, että pääsemme siirtymään Sale-sarjasta S-market-sarjaan. Tämä on Uuraisille onnen päivä, josta on iloittu yhdessä, kunnan johtokaksikko kuvaili.

S-market Uurainen

Osuuskauppa Keskimaan vuoden 2023 liikevaihto nousi ennakoitua enemmän ja myös tulos parani. Keskimaan markkina-asema päivittäistavarakaupassa vahvistui entisestään. Vuoden 2023 aikana Keskimaa aloitti historiallisen monta uuden marketin rakennushanketta.

Keskimaan vuoden 2023 verollinen myynti oli 920,3 miljoonaa euroa. Liikevaihtoa kertyi 754,7 miljoonaa euroa, mikä oli 2,9 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Operatiivinen tulos oli 31,1 miljoonaa euroa (ed. v. 25,2 miljoonaa euroa), ollen 4,1 % liikevaihdosta. Keskimaan omavaraisuusaste oli 80,1 % (ed. v. 79,6 %).

– Ruokakaupan kasvu on edelleen jatkunut meillä selvästi markkinaa voimakkaampana. Meille on erityisen tärkeää, että olemme pystyneet pitämään hintalupauksestamme kiinni näinä epävakaina aikoina. Asiakasomistajamme selvästikin luottavat meihin erityisesti epävakaina aikoina, Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä toteaa.

Keskimaan päivittäistavarakaupan vahva kehitys jatkui. Päivittäistavarakaupan liikevaihto kasvoi edellisestä vuodesta 7,7 % ja sen sisällä ruoan verkkokauppa kasvoi lähes 10 %. Keskimaan päivittäistavarakaupan myynti kasvoi selvästi muuta päivittäistavaramarkkinaa vahvemmin. Päivittäistavarakaupassa ja päivittäistavaroiden verkkokaupassa Keskimaa on Keski-Suomen selkeä markkinajohtaja.

Käyttötavarakaupan liikevaihto laski edellisestä vuodesta 17,0 %. Käyttötavarakaupan liikevaihdon laskuun vaikuttaa erityisesti Jyväskylän Kodin Terran liiketoiminnan loppuminen joulukuussa 2022 ja näin ollen rautakauppatoiminnan puuttuminen kokonaan vuoden 2023 luvuista. Kokonaisuudessaan käyttötavarakaupan tulos nousi edellisestä vuodesta.

Keskimaan matkailu- ja ravitsemiskauppa kasvoi 11,3 % edellisestä vuodesta 2022. Matkailu- ja ravitsemiskaupan tuloksen osalta päästiin kolmen tappiollisen koronavuoden jälkeen voitolle. Niin matkailu- kuin ravintolaliiketoiminnassa myynti kehittyi tasaisesti.

− Voimme iloita, että kolmen koronavuoden jälkeen matkailu- ja ravitsemiskaupassa on päästy positiiviseen vireeseen. Erityisesti kesäkausi oli ravintoloissa ja hotelleissamme todella vilkasta aikaa, Antti Määttä jatkaa.

Liikennekaupan liikevaihto oli 157,1 miljoonaa euroa, joka laski edellisvuodesta 4,8 %. Liikevaihdon lasku selittyy polttonesteiden markkinahintojen laskulla edellisvuoteen verrattuna, sillä Keskimaan polttonestekaupan myydyt litrat nousivat edellisestä vuodesta. Liikennemyymälöiden ravintola- ja marketkauppa sen sijaan kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna.

Ennätyksellinen määrä uusia ja uudistettavia toimipaikkoja, tulevan kolmen vuoden investoinnit yli 100 miljoonaa euroa

Keskimaan investoinnit vuonna 2023 olivat yhteensä 24,7 miljoonaa euroa.

Osuuskauppa Keskimaa käynnisti vuoden 2023 aikana historiallisen monta rakennushanketta eri puolille Keski-Suomea. Vuoden aikana käynnistyivät uusien S-marketien rakennushankkeet Uuraisille, Korpilahdelle sekä Jyväskylään Voionmaankadulle, jonne rakentuu uusi S-market Mäki-Matti. Lisäksi Multialla aloitettiin loppuvuonna uuden Sale-myymälän rakentaminen.

Myymäläuudistuksia tehtiin vuoden aikana S-market Laukaassa, Äänekoskella, Viitasaarella, Suolahdessa sekä Sale Säynätsalossa. Lisäksi ruoan verkkokauppaliiketoimintaan otettiin käyttöön suuren suosion saavuttaneet kuljetusrobotit S-market Savelassa ja Tourulassa.

Matkailualalla Original Sokos Hotel Alexandrassa käynnistyi syksyllä laaja remontti, jossa lähes puolet hotellin huoneista uudistetaan kokonaisvaltaisesti. Lisäksi suunnittelupöydällä oli suurhanke Himokselle rakennettavien 120 lomahuoneiston ja ravintolan kokonaisuudesta, josta rakentamisen päätös tehtiin heti alkuvuodesta 2024.

Keskimaan sähköautolatausasemien verkosto laajentui vuoden aikana 11 latausasemaan. Viimeisimpinä lisäyksinä olivat ABC Vaajakosken ja Prisma Keljon yhteyteen avatut suurteholatausasemat. Kesällä Laukaaseen avattiin Keskimaan kuudes ABC CarWash -autopesula.

− Meillä on parhaillaan jopa historiallisen paljon uusien markettien rakentamisprojekteja käynnissä. Alkaneeseen vuoteen kohdistuu suurin osa viime vuonna aloitetuista rakennushankkeista, joten olemme erittäin tyytyväisiä, että pääsemme hyvän tuloksen voimin investoimaan Keski-Suomeen ja sitä kautta myös työllistämään tällä hetkellä matalasuhdanteessa painivaa rakennusalaa. Nyt on meille hyvä aika rakennuttaa ja investoida. Tulevan kolmen vuoden investoinnit toimipaikkaverkostoomme täällä Keski-Suomessa ovat yli 100 miljoonaa euroa, toteaa Antti Määttä.

Henkilökunnalle ylimääräinen tulospalkkio ja asiakasomistajille historiallisen suuret rahalliset palautukset

Keskimaa on Keski-Suomen suurin yksityinen työnantaja. Osuuskaupan palveluksessa oli vuoden 2023 aikana keskimäärin 2 095 työntekijää. Kesällä 2023 Keskimaa tarjosi kesätöitä 1060 kesätyöntekijälle, joista 488 oli ensikertaa työelämään tutustuvia kesäharjoittelijoita.

Vuoden 2023 aikana Keskimaa on palkinnut niin asiakkaita kuin henkilökuntaakin. Keskimaan henkilökunnalle maksetaan yhteensä yli miljoonan euron ylimääräinen tulospalkkio kiitoksena vuoden 2023 ennakoitua paremmasta tuloksesta. Ylimääräisen palkitsemisen piiriin kuuluu koko Keskimaan henkilökunta johtoryhmää lukuun ottamatta. Lisäksi koko henkilökunta kuuluu tulospalkkauksen piiriin.

Vuoden 2023 lopussa Keskimaalla oli 139 974 asiakasomistajaa. Asiakasomistajien määrä kasvoi 2 963 omistajalla. Vuodelta 2023 asiakasomistajille rahana maksettavat edut olivat yhteensä 39,2 miljoonaa euroa (Bonus 26,2 milj.€, maksutapaetu 0,9 milj.€, ylijäämän palautus noin 11,2 milj.€ ja osuusmaksun korko noin 0,8 milj.€). Nämä maksettavat edut olivat Keskimaan historian kaikkien aikojen suurimmat. Ylijäämänpalautus ja osuusmaksun korko maksetaan kesällä 2024, mikäli edustajisto hyväksyy kevätkokouksessa hallituksen esityksen.

Osuuskauppa Keskimaa 2023 (milj.€) 2022 (milj.€) muutos %
Verollinen myynti 920,3 891,6 3,2
Liikevaihto 754,7 733,2 2,9
Operatiivinen tulos 31,1 25,2 23,6
Tilikauden tulos 26,0 19,5 32,8
  Henkilömäärä Henkilömäärä Hlö.muutos
Asiakasomistajien määrä 139 974 137 011 2 963
Henkilökunnan määrä keskimäärin 2095 2085 10
Henkilökunnan määrä kokoaikaiseksi muutettuna 1731 1752 -22
Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, toimitusjohtaja, kauppaneuvos Antti Määttä, 010 767 3011, antti.maatta@sok.fi
Osuuskauppa Keskimaa, talousjohtaja Niko Toivanen, 010 767 3030, niko.toivanen@sok.fi

Muutosneuvottelut koskien Jyväskylän ravintola Amarillon mahdollista liiketoiminnan lopettamista ja ravintolan sulkemista ovat päättyneet. Osuuskauppa Keskimaa on päättänyt lopettaa Amarillon ravintolatoiminnan maaliskuun loppuun mennessä. Kaikille Amarillon työntekijöille tarjotaan töitä Keskimaan muista toimipaikoista.

Osuuskauppa Keskimaan Amarillon henkilökuntaa koskevat muutosneuvottelut ovat päättyneet 19.2.2024. Muutosneuvottelut koskivat koko Amarillon henkilökuntaa, yhteensä 21 työntekijää. Neuvottelujen taustalla oli Jyväskylän keskustassa sijaitsevan Amarillon vuokrasopimuksen päättyminen nykyisissä tiloissa Jyväskylän Kolmikulmassa.

− Olemme päättäneet lopettaa Amarillon liiketoiminnan Jyväskylässä vuokrasopimuksen päättyessä. Yli 30 vuotta olemme pyörittäneet ravintola Amarilloa nykyisissä tiloissa, joten onhan tämä merkittävä muutos Jyväskylän ravintolapalveluihin. Iloinen uutinen on kuitenkin se, että pystymme tarjoamaan kaikille Amarillon työntekijöille töitä Keskimaalta, toteaa Osuuskauppa Keskimaan matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja Pasi Kunelius.

Jyväskylän Amarillon vuokrasopimus päättyy huhtikuun loppuun. Amarillo on viimeisen kerran auki lauantaina 30.3.2024, jonka jälkeen tilat saatetaan luovutuskuntoon.

Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, toimialajohtaja, matkailu- ja ravitsemistoimiala Pasi Kunelius, 050 310 5000, pasi.kunelius@sok.fi