Teksti: Kristiina Tammitie, kuvat: Erkka Lyytikkä ja Tero Takalo-Eskola

Keskimaa avasi ennen juhannusta peräkkäisinä päivinä kaksi uutta myymälää. Ensin juhlittiin Multialla uuden Salen avausta, ja seuraavana päivänä ihasteltiin Korpilahdella uutta S-marketia. Avajaiset houkuttelivat molemmilla kylillä paikan päälle sankoin joukoin ihmisiä läheltä ja kauempaakin.

– Kiitos Keskimaalle, joka on halunnut sijoittaa Multialle uuden Salen. Nyt pallo on heitetty meille. On multialaisten omissa käsissä, että kauppaa käytetään, Multian kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja Matti Saarinen totesi avauspuheessaan.

– Keskimaa on keskisuomalaisten oma osuuskauppa, jonka tehtävä on omistajien arjen helpottaminen niin haja-asutusalueella kuin kasvukeskuksissakin. Tämä asia konkretisoituu täällä Multialla tänään, totesi puolestaan Keskimaan hallintoneuvoston varapuheenjohtaja Minna Lappalainen.

Järkevällä väelle parasta vuosikausiin

Puheita eturivissä kuunnellut Matti Järvelä totesi, että uuden kaupan avaus Multialle on niin iso asia, että sitä kannattaa ajella katsomaan Keuruultakin.
– Multialaiset ovat järkevää väkeä, kun ovat asioineet kylän ainoassa kaupassa ahkerasti. Jos ei myynti kävisi, ei Keskimaakaan olisi tänne uutta Salea rakentanut. Tämä muuttaa kylän ilmettäkin aika tavalla paremmaksi.
Avajaisnauhan leikkaamisen jälkeen asiakkaat pääsivät tutustumaan uuteen myymälään. Ruuhkan keskellä kassalle ennätti nopeimmin Tapio Ilomäki munkkipussi kädessään.
– Päätin jo ennakkoon, että yritän saada ensimmäisen kuitin muistoksi tapahtumasta. Tämä kauppa on ihan huippujuttu, parasta mitä Multialla on tapahtunut kymmeneen vuoteen, vakiasiakas kommentoi.

Multia Salen päälliköitä kolmessa polvessa: Jaana Savolainen, Jukka Laurila ja Erkki Ahonen.

Samaa mieltä olivat myymälän entiset päälliköt Erkki Ahonen ja Jukka Laurila, jotka kertoivat tulleensa avajaisiin uteliaisuuden usuttamina. Heillä oli paljon muistoja tontilta, edellisen myymälän avajaisista 1970-luvun alusta lähtien.
– Tämä on nyt Multialla kolmas osuuskaupan myymälä minun aikanani, Erkki laskeskeli.
Hannu Hakamäki kertoi osallistuneensa nuorena miehenä edellisiinkin avajaisiin yli 50 vuotta sitten.
– Ensimmäinen vaikutelma tästä uudesta myymälästä on, että hyllyt on täynnä ja tavaraa paljon. Näytti siellä olevan nyt viinihyllykin, kun lakia muutettiin.
– Laita sinne, että uusi kauppa on Multian pelastus, seniori-ikäinen mies ottaa osaa keskusteluun ja saa ison joukon ympärillään nyökyttelemään yksituumaisena.

Malliesimerkki siitä kun tehdään parasta

Seuraavana päivänä avajaishumu jatkui Korpilahdella.
– Korpilahden uusi S-market on esimerkki siitä, kun investoidaan koko maakuntaan ja lähdetään tekemään parasta. Tässä kaupassa on aiempaan verrattuna puolitoista kertaa suuremmat tilat, 1 400 tuotteella laajentuneet valikoimat, itsepalvelukassat, paistopiste, asiakas-wc ja autojen sähkölatausmahdollisuus, avauspuheen pitänyt Keskimaan hallintoneuvoston puheenjohtaja Sami Kettunen listasi.
Lastensa Ailin ja Ahtin sekä pikkuveljiensä Eelin ja Iivon kanssa avajaisiin lähtenyt Ella Tuomi oli oikein tyytyväinen näkemäänsä.
– Herätin kesälomalaiset ja sanoin, että nyt lähdetään S-marketin avajaisiin. Todella hyvältä näyttää, isolta, valoisalta ja avaralta. Ja valikoimat ovat selvästi kasvaneet. Tykkään myös siitä, että tänne on tullut itsepalvelukassat sekä paistopiste, tuoreita riisipiirakoita matkaansa napannut Ella Tuomi totesi.

Avajaisiin olivat lähteneet myös kesälomaa viettävät Oliver (9) ja Oona (7) Ojala sekä Unto Ahonen (9). 

– Me oltiin tämän kaupan ensimmäiset asiakkaat, jotka tuli ovesta sisään nauhan leikkaamisen jälkeen. Olin varmasti ennen kuin kukaan muu, kun tein näin, toisen jalkansa eteenpäin venyttävä ja napakasti lattiaan pamauttava Unto esitteli.
Kolmikolla oli selvät mielipiteet uuden S-marketin vahvuuksista.
– Kun tulee tänne sisälle, niin näyttää tosi isolta. Karkkiosasto on hyvä ja tänne on tullut leluja, joita ei vanhassa kaupassa ollut ainakaan kovin paljoa. Lisäksi hedelmät ja vihannekset on laitettu hienosti. Niitä on kiva katsella, Oliver arvioi.
Sen verran suuren vaikutuksen myymälä teki, että mielessä alkoi siintää tuleva ammattikin.
– Me mennään joskus tulevaisuudessa kauppaan töihin. Varmaan tänne S-marketiin, kaverukset arvelivat.

Eipä tarvitse lähteä kauemmas kauppaan

Korpilahdella mökkeilevä Pirkko Klen ja jämsänkoskelainen Eila Göös tulivat avajaisiin paitsi tutustumaan uuteen kauppaan, myös tapaamaan tuttuja, joita olikin paikalla paljon.
– Kyllä on hieno kauppa. Niin kiiltävät lattiatkin, että kimallussandaalit pääsevät oikeuksiinsa, Pirkko Klen hymyili jalkineitaan esitellen.
– Eipähän tarvitse enää kenenkään lähteä Korpilahdelta ruokakauppaan mihinkään kauemmas. Jos ei tällä valikoimalla pärjää, niin ei sitten millään, Sirkka ja Esa Laitinen jatkoivat arviointia.

Jos on muutos iso asiakkaille, on se sitä myös henkilökunnalle.
– Aivan ihanaa päästä uuteen myymälään. Ajanmukainen kauppa tarkoittaa meille merkittävästi parempia työskentelyolosuhteita ja tyytyväisempiä asiakkaita. Asiakastoiveita on kuultu ja niitä saa edelleen esittää, S-marketin myyjät Teija Leppänen ja Nella Kantola kannustivat.

Korpilahdelle avataan uusi S-market Korpilahti perjantaina 14.6.2024 klo 9. Myyntipinta-alaltaan noin 1000 neliöisen S-marketin avajaisia vietetään perjantaina avajaistarjousten sekä kahvi- ja jäätelötarjoilun merkeissä.

Osuuskauppa Keskimaa on rakennuttanut Korpilahdelle uuden S-marketin vuonna 2022 ostamalleen tontille Korpilahden keskustaan Korpilahdentien varrelle.

− Uuden S-marketin rakennustyöt aloitettiin viime vuoden heinäkuussa ja nyt pääsemme avaamaan uuden myymälän sopivasti kesäsesonkiin juhannusviikon kynnyksellä. Meidän entisen S-marketimme tilat kävivät ahtaiksi niin myymälätilojen kuin parkkialueenkin osalta. Uusi S-market on puolitoistakertaa suurempi entiseen myymälään verrattaessa, joten tilat ovat nyt todella avarat ja valikoimia on päästy laajentamaan tasaisesti useissa tuoteryhmissä, kertoo Osuuskauppa Keskimaan ryhmäpäällikkö Jarno Minkkinen.

S-market Korpilahden rakentamisessa on investoitu erityisesti energiatehokkuuteen niin talotekniikan kuin myymäläkalusteidenkin osalta. Myymälässä on muun muassa ovellisilla kalusteilla oleva CO²-kylmälaitejärjestelmä tehokkaalla lämmöntalteenotolla. Kiinteistön lämmityksessä hyödynnetään kylmäjärjestelmästä syntyvää lauhdelämpöä sekä maalämpöä. Ympäristöystävällisyyden viimeistelee kesän aikana katolle asennettava aurinkosähköjärjestelmä. Lisäksi parkkialueelta löytyy sähköautojen peruslatauspisteet.

Viihtyisämpi myymälä on niin asiakkaiden kuin henkilökunnankin etu

S-market Korpilahden avajaisia vietetään perjantaina 14.6. klo 9.00.

Korpilahtelaisten asiakkaiden toiveet on huomioitu uuden S-marketin valikoimien suunnittelussa ja myös kaupan palveluissa. Lisäksi myymälään on rakennettu asiakas-wc.

− Kaupan valikoimia on laajennettu merkittävästi, jopa 1400 tuotteella. Kysyimme asiakkaiden toiveita uuden S-marketin valikoimiin ja palveluihin liittyen, ja nyt olemme päässeet niitä toteuttamaan useissa tuoteryhmissä. Uusina palveluina meidän uudesta myymälästämme löytyy paistopiste, itsepalvelukassat sujuvoittamaan asiointia pienempiä ostoksia tehtäessä sekä paljon toivottu kaasunmyynti, selventää S-market Korpilahden marketpäällikkö Johanna Kupari.

S-market Korpilahden henkilökunta jatkaa tutulla kokoonpanolla uudessa myymälässä. Vakituista henkilökuntaa on 10 henkilöä.

− Uuden myymälän pystyttämisessä meillä on ollut apuna projektipäällikkö sekä viisi kaupan ammattilaista Keskimaan muista yksiköistä. Kesätöissä meillä on aloittanut seitsemän henkilöä. Työntekijöiden näkökulmasta uudet tilat tehostavat työskentelyä, kun taustatilat on suunniteltu toimiviksi. Aika näyttää pärjäämmekö nykyisellä henkilökunnalla, vai onko meillä tarvetta uusiin rekrytointeihin, Johanna Kupari pohtii.

Uuden S-market Korpilahden kokonaisinvestointi oli noin 5,65 miljoonaa euroa. Osuuskauppa Keskimaa on investoinut viime aikoina merkittävästi uusiin marketeihin. Alkuvuodesta avattiin uusi S-market Uuraisille, Multian uusi Sale avataan samalla viikolla Korpilahden S-marketin kanssa ja elokuussa avataan vielä uusi S-market Mäki-Matti Jyväskylään. Tämän lisäksi uuden S-market Muuramen rakennustyöt ovat parhaillaan käynnissä ja se valmistuu kesälle 2025.

Lisätiedot

Osuuskauppa Keskimaa, ryhmäpäällikkö Jarno Minkkinen, 010 767 3039, jarno.minkkinen@sok.fi
Osuuskauppa Keskimaa, marketpäällikkö Johanna Kupari, 010 767 4461, johanna.kupari@sok.fi
Osuuskauppa Keskimaa, market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja Vesa Kyllönen, vesa.kyllonen@sok.fi, 0107673021

Lakimuutos sallii 10.6.2024 alkaen kahdeksanprosenttisten alkoholijuomien myynnin ruokakaupoissa. Keskimaan myymälöissä muutos tarkoittaa entistä parempia mahdollisuuksia ruoan ja juoman yhteensovittamiseen.

Maanantaista 10.6.2024 alkaen Keskimaan ruokakauppojen juomavalikoima monipuolistuu, kun juomaosastoille tuodaan ensimmäistä kertaa valko-, -puna-, rosé- ja kuohuviinejä sekä oluissa ja muissa juomissa lakiuudistuksen sallimia uusia vaihtoehtoja.

− Olemme valmistautuneet jo hyvissä ajoin kaikissa Keskimaan marketeissa vastaanottamaan myyntiin uuden lakimuutoksen sallimat tuotteet. Uusia tuotteita saapuu marketeihimme tämän viikon aikana, vaikkakin iso osa viineistä ja muista uusista tuotteista on jo saatavilla, kertoo Keskimaan marketkaupan toimialajohtaja Vesa Kyllönen.

− Tähän aikaan vuodesta valikoimissa korostuu raikkaat kuohu- ja valkoviinit. Toki myös oluilla on oma paikkansa, mutta näyttävin uudistus on ehdottomasti laajemmat viinivalikoimat. Valikoimissa on huomioitu erityisesti ruoan ja juoman yhteensovittaminen, mikä näkyy opasteissa, jotka auttavat asiakkaita löytämään eri ruokiin sopivia viinejä.

Juomavalikoimat vaihtelevat myymälöittäin. Uusia juomatuotteita löytyy kaikista Keskimaan Saleista, S-marketeista, Prismoista ja Mestarin Herkusta.

Upouusi S-market Uurainen avattiin helmikuun lopulla korvaamaan vanhan Salen. Avauspäivää vietettiin riemukkaissa tunnelmissa, kun uutta markettia saavuttiin katsomaan läheltä ja kaukaa.

– On ollut ilo huomata, että asiakkaamme ovat olleet erittäin tyytyväisiä uuteen markettiin. Kauppa on lähtenyt käyntiin todella upeasti ja ensimmäisille kuukausille asetetut tavoitteet ovat täyttyneet jopa odotettua paremmin, marketpäällikkö Sanna Kujala kertoo.

Kevään kynnyksellä uuraislaisille suoritettiin asiakaskysely, jonka avulla haluttiin selvittää mitä mieltä asiakkaat ovat uudesta S-marketista. Vastaajia saatiin 483.

– Asiakaskyselyn suuri vastausmäärä oli meille positiivinen yllätys. Hienoa, että uuraislaiset ovat ottaneet kaupan omakseen ja sen kehittäminen kiinnostaa laajasti. Asiakkaat antoivat kyselyssä erittäin paljon kiitosta myymälän laajentuneesta valikoimasta, parkkipaikasta ja asiakasvessasta. Kaikista eniten kiitettiin ja kehuttiin meidän mahtavaa tiimiä ystävällisestä palvelusta.

Suurin osa vastaajista kertoi asioinnin helppouden, kassapalveluiden sujuvuuden ja myymälän ilmeen olevan erinomaisella tasolla. Valikoima ja paistopiste arvioitiin hyväksi. Kyselyn avoimissa vastauksissa kiiteltiin erityisesti parantunutta valikoimaa ja edullisempaa hintatasoa.

– 73 % vastaajista kertoi löytäneensä kauppareissulla kaiken haluamansa. Tämä oli hienoa kuulla, sillä entiseen Saleen verrattaessa on valikoimamme kasvanut noin 5 000 tuotteella. Asiakastoiveiden perusteella vahvistimme mm. kala-, liha-, panimotuote- sekä lemmikkieläintarvikkeiden ja -ruokien valikoimia.

Kiitosta henkilökunnalle

S-market Uuraisille rakennettiin ruoan verkkokauppa asiakkaiden toiveiden pohjalta. Kyselystä kävi kuitenkin ilmi, että vasta 7 % vastaajista on käyttänyt palvelua.

– Verkkokauppa mahdollistaa ruokaostosten tekemisen helposti verkossa ja niiden noutamisen valmiiksi kerättynä myymälästämme. Kannustan rohkeasti kokeilemaan verkkokauppaa. Palvelua on helppo käyttää ja se tuo myös helpotusta arkeen.

Vastauksista kävi ilmi, että marketin henkilökuntaan ollaan erittäin tyytyväisiä. 70 % antoi täydet pisteet, kun kysyttiin tyytyväisyyttä asteikolla 1–5.

– Positiivisen palautteen runsas määrä on aidosti ja isosti ilahduttanut koko työryhmäämme. Positiivisen vireen on voinut aistia myös myymälän käytäväkeskusteluissa asiakkaidemme kanssa, tämä antaa virtaa ja iloa meidän jokaiseen työpäiväämme.

Tehdyn kyselyn tuloksia käydään läpi vielä koko työryhmän kanssa ja esiin nousseihin tuotetoiveisiin ja kehitysehdotuksiin tartutaan mahdollisuuksien mukaan.

– Käymme kyselyn tulokset läpi vielä yhdessä työryhmämme kanssa ja toteutamme niitä toiveita, jotka on mahdollista toteuttaa. Tuotetoiveita saimme runsaasti ja osa toiveista löytyykin jo hyllystä.

 

Osuuskauppa Keskimaa on tehnyt päätöksen myyntipinta-alaltaan noin 1800 neliön S-marketin rakennuttamisesta Muuramen keskustaan nykyisen S-marketin viereiselle tontille. Rakennuttajana hankkeessa toimii Trophi Fastighets AB, jonka vuokralaiseksi Keskimaa siirtyy nykyiseltä paikalta. Uusi myymälä avataan kesällä 2025.

Osuuskauppa Keskimaa ja Muuramen kunta tekivät lokakuussa 2022 kaavoituksen käynnistämissopimuksen ja kiinteistökaupan esisopimuksen nykyisen S-marketin viereisen maa-alueen kehittämisestä myymäläliikepaikaksi Muuramen keskustassa, Mikkolantien ja Virastotien kulmauksesta. Muuramen keskusta-alueen kaavaprosessin valmistuttua rakennushanke käynnistyy huhtikuun alusta työmaan aitauksella ja tontilla sijaitsevan liikerakennuksen purkutöillä. Rakennushankkeen aikana Muuramen kunta suorittaa Mikkolantien rakentamisen nykyisen linjan itäpuolelle.

− Olemme todella iloisia, että kaavoitusprosessi on saatu päätökseen ja uuden S-marketin rakentaminen Muurameen toteutuu suunnitelmien mukaisesti. Pääsemme aloittamaan rakennustyöt tänä keväänä ja uusi S-market avataan Muurameen kesällä 2025, kertoo Osuuskauppa Keskimaan toimialajohtaja Vesa Kyllönen.

Tällä hetkellä S-market Muurame toimii vuokralaisena kiinteistössä, jonka omistaa kiinteistösijoitusyhtiö Trophi Fastighets AB. S-market jatkaa nykyisessä kiinteistössä aina siihen asti, kunnes uusi myymäläkiinteistö valmistuu. Trophi Fastighets AB toimii uuden kiinteistön rakennuttajana, jonka vuokralaisena Osuuskauppa Keskimaan jatkaa. Trophi Fastighets AB on kiinteistöyhtiö, joka sijoittaa liikekiinteistöihin Pohjoismaissa, ja jonka liiketoimintakonseptina on omistaa päivittäistavarakauppoja pitkäjänteisesti.

− S-market Muurame palvelee nykyisessä kiinteistössä siihen asti, kunnes uusi S-market avataan. Tämän jälkeen palvelut ja valikoimat siirtyvät entistä laajempina uuteen kiinteistöön. S-market myymäläpinta-ala kasvaa entisestä noin 50 % ja samalla myös valikoimia uudistetaan ja laajennetaan. Palveluiden osalta myymälään saadaan uutena lisänä muun muassa ruoan verkkokaupan toimituksille oma noutopiste. Parkkitilaa tulee myös mukavasti lisää, kertoo Osuuskauppa Keskimaan projektista vastaava ryhmäpäällikkö Mikko Lehtinen.

Kokonaispinta-alaltaan noin 3000 neliön rakennuksen pääasiallinen lämmönlähde on maalämpö. Lämmityksessä ja jäähdytyksessä hyödynnetään lisäksi kaupan kylmälaitteistosta tulevaa lauhdelämpöä lämpöpumppujen avulla. Rakennuksen materiaalivalinnoilla ja teknisillä ratkaisuilla pyritään kohti hiilineutraalia rakennusta. Lisäksi kiinteistön katolle sijoitetaan aurinkopaneelit. Piha-alueelle tulee sähköauton latauspaikkoja.

− Tällaisena rakennusalan matalasuhdanteen aikana on erittäin tärkeää, että uusia hankkeita saadaan liikkeelle. Rakennushankkeella on merkittävä työllistävä vaikutus, lisää Vesa Kyllönen.

Hankkeen pääurakoitsijaksi on valittu Rakennustoimisto Kalevi Alonen Oy, ilmanvaihtourakasta vastaa Keski-Suomen Ilmastointihuolto Oy, sähköurakasta Wattiset Oy, Putkiurakasta A-Pipe Jyväskylä Oy ja rakennusautomaatiourakasta Honeywell Oy. Kiinteistön rakentamisen kokonaisinvestointi on noin 6,6 miljoonaa euroa. Osuuskauppa Keskimaa vastaa hankkeen liiketoimintaan liittyvistä kalustoinvestoinneista, joka ovat noin 1,9 miljoonaa euroa.

Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja Vesa Kyllönen, vesa.kyllonen@sok.fi, 010 767 3021

Osuuskauppa Keskimaa, ryhmäpäällikkö Mikko Lehtinen, mikko.lehtinen@sok.fi, 010 767 3032

Osuuskauppa Keskimaa on laajentanut ruoan verkkokauppapalvelua S-market Savelassa tarjoten nyt noutolokerot robottikuljetuksien rinnalle. Noutolokerikkoihin on mahdollista tilata isommatkin ruokaostokset valmiiksi kerättyinä ja noutaa ne itselle sopivaan aikaan. Palvelu on saatavilla S-market Savelan aukioloaikojen mukaisesti, eli ympäri vuorokauden.

Osuuskauppa Keskimaa on kehittänyt aktiivisesti viimeisten vuosien ajan ruoan verkkokaupan palveluja ja vakiinnuttanut asemaansa Keski-Suomen ruoan verkkokaupan markkinajohtajana. Vuoden 2023 aikana Keskimaan ruoan verkkokauppa on kasvanut 10 prosenttia.

Keskimaa aloitti ruoan verkkokauppa-asiakkaita palvelevien Starshipin kuljetusrobottien kokeilun Jyväskylässä kesäkuussa 2023. Robottien kotimyymälöinä toimivat S-market Savela ja S-market Tourula. Nyt verkkokaupan palvelua on laajennettu S-market Savelan osalta noutolokerikkoihin.

S-market Savelan noutolokerikot

S-market Savelan noutolokerikot. KUVA: Marko Hoffrén

− Robottikuljetukset ovat saaneet erittäin hyvän vastaanoton, minkä vuoksi S-market Savelaan halutaan tarjota asiakkaille myös noutolokerikot isompien ostosten noutamiseen. Lisäksi haluamme palvella asiakkaita ympärivuorokautisesti myös verkkokaupan noudon osalta, ja S-market Savelassa tämä on mahdollista toteuttaa laajojen aukioloaikojen myötä. Verkkokaupan tilausten noudot onnistuvat Savelasta vaikka yöaikaan, taustoittaa Osuuskauppa Keskimaan verkkokaupan kehityspäällikkö Marko Hoffrén.

Keskimaa tarjoaa ruoan verkkokauppapalveluja S-kaupat.fi -palvelun kautta. Ruoan tilaaminen verkosta on mahdollista Keskimaan Prismojen lisäksi Mestarin Herkusta sekä 12 S-marketista (Jämsä, Keuruu, Laukaa, Muurame, Saarijärvi, Savela, Tikkakoski, Tourula, Uurainen, Vaajala, Viitasaari ja Äänekoski) sekä Toivakan Salesta.

− Tämän vuoden aikana S-kaupat.fi -palvelua on jo laajennettu helmikuussa Uuraisille avattuun S-markettiin. Uusina kohteina palvelua laajennetaan kevään aikana myös muutamaan Keskimaan Sale-yksikköön, Hoffrén avaa suunnitelmia.

Kotiinkuljetuspalveluja tarjoavat S-market Savelan ja Tourulan robottien lisäksi Jämsän, Keuruun sekä Viitasaaren S-marketit, Mestarin Herkku ja Prisma Seppälä.

Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, verkkokaupan kehityspäällikkö Marko Hoffrén, marko.hoffren@sok.fi, 010 767 4180


Pääkuva: Tero Takalo-Eskola

Ilon ja onnen päivä Uuraisilla

Sanoinkuvaamattoman hieno. Valtava loikkaus palveluissa. 10+ Keskimaalle. Ainutlaatuinen tapahtuma Uuraisilla. Ilon ja onnen päivä. Muun muassa tällaisia kommentteja sateli ilmassa, kun Uuraisille avattiin uusi S-market korvaamaan vanhan Salen. Avajaiset näyttivät houkutelleen paikalle kaikki kynnelle kykenevät uuraislaiset, ja tultiinpa uutta kauppaa ihastelemaan kauempaakin.

– Ihanaa, että saatiin hieno kauppa tänne omalle kylälle, on kyllä 10+ annettava Keskimaalle. Valtavan paljon enemmän tilaa ja tuotteita kuin entisessä myymälässä. Täytyy tulla oikein shoppailemaan sitten, kun on vähän vähemmän ihmisiä paikalla, ensimmäistä kertaa elämässään kaupan avajaisiin osallistunut eläkeläispariskunta Maarit ja Juhani Lapinkangas jutusteli.

Kassajonot venähtivät pian ovien avaamisen jälkeen myymälän takaseinään saakka, mutta asiaan suhtauduttiin hyväntuulisen hyväksyvästi. Tätä oli osattu odottaakin. Puhetta uudesta kaupasta riitti niin tuttujen kuin tuntemattomien kesken. Näyttipä joku täyttelevän ristikkoakin omaa maksuvuoroa odotellessaan.

– Hienoahan se on, kun on lähtenyt koko kylä liikkeelle. Kyllä olikin sellaiset merkit ilmassa, että kovasti tulee ihmisiä katsomaan tällaista tapahtumaa, jota ei ole Uuraisilla ennen koettu. Mikäs tässä on uutta kauppaa ihmetellessä. Kyllä uuraislaisia nyt hemmotellaan, eläkeläisukoiksi itsensä esitelleet senioriherrat hymyilivät.

Itsepalvelukassoilta joutuisamman

Kiireisimmät selvisivät uuteen kauppaan tutustumisestaan nopeasti käyttämällä itsepalvelukassoja, joiden äärellä S-marketin myyjät opastivat ensikertalaisia. Omatoimisesta maksamisesta oli suurimmalla osalla asiakkaista jo kokemusta kaupungissa tehtyjen Prisma-reissujen ansiosta. Muiden muassa kolmevuotiaan Eetin ja vaunuissa uinailleen pikkuisen kanssa avajaisiin poikenneille Henna ja Joni Äijäselle itsepalvelukassojen käyttö oli hyvinkin tuttua puuhaa.

– Käymme Jyväskylässä töissä, joten teemme Prismassa runko-ostokset, mutta varmasti tullaan hyödyntämään myös tätä kauppaa enemmän kuin entistä Salea. Eikä vapaapäivinä tarvitse enää lähteä varta vasten ruokaostoksille Jyväskylään, Äijäset totesivat.

Asiointisuunta vaihtuu

Tarja Temonen tuli tutustumaan uuteen S-marketiin Saarijärven puolelta Lannevedeltä.

– Näyttää olevan paljon lantelaisia paikalla. Meiltä onkin tänne pikkuisen lyhyempi matka kuin Saarijärvelle. Veikkaan, että minä ja monet muutkin meidän kylän ihmiset lähtevät jatkossa Uuraisten suuntaan ruokaostoksille, arvioi Tarja Temonen samalla, kun latoi paistopisteessä karjalanpiirakoita pussiin.

Myymälään hän oli ensikierroksen tehtyään varsin tyytyväinen.

– Ihanalta näyttää. Raikasta ja selkeää. Hyvä valikoima ja edullisempi hintataso kuin Salessa. Ja kaiken lisäksi täällä on ruoan verkkokauppakin.

Verkkokauppa asiakkaiden toiveista

Marketpäällikkö Sanna Kujala vahvisti, että ruokakaupan hintataso on Uuraisilla nyt alentunut, kun on siirrytty Salesta S-marketiin. Myös itsepalvelukassat, paistopiste ja verkkokauppa nousivat esiin myymälän suunnitteluvaiheessa tehdyn asiakaskyselyn perusteella.

− Yllättävän paljon toivottu ruoan verkkokauppa mahdollistaa ruokaostosten tekemisen helposti verkossa ja niiden noutamisen valmiiksi kerättynä myymälästämme. Uuraislaiset ovat käyttäneet aktiivisesti erityisesti Prisma Palokan verkkokauppaa jo ennestään, joten nyt tuomme tutun palvelun entistä lähemmäksi asiakkaitamme, Sanna Kujala kertoo.

Perusajatuksen äärellä

Avajaisnauhan leikkaamaan päässyt kunnanjohtaja Juha Valkama kertoi, että Keskimaan 5,4 miljoonan euron myymälä on suurin yritysinvestointi Uuraisille hänen 13-vuotisella kunnanjohtajakaudellaan.

– Uusi market on iso parannus Uuraisten kauppapalveluihin, palvellen kaikkia uuraislaisia ja lähikuntienkin asukkaita sekä kesäasukkaita.

Uurainen käynnisti vuonna 2020 elinvoimahankkeen, johon etsittiin avoimella haulla toimijaa kumppaniksi vahvistamaan kaupan alan palveluja kunnassa. Tarjouksia saatiin yksi, ja se tuli Keskimaalta.

– Yhteistyö on sujunut hyvin ja henkilöt, jotka ovat eri tavoin osallistuneet hankkeeseen, ovat toimineet esimerkillisesti ja vastuunsa tuntien. On hienoa tehdä historiaa osuuskaupan kanssa, kunnanjohtaja kiitteli.

– Tämä on hieno päivä myös Keskimaalle, jonka tehtävä on tuottaa etuja ja palveluja asiakasomistajilleen. Olemme nyt perusajatuksemme äärellä, Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä korosti omassa puheenvuorossaan.

Marketin henkilökunta kuvaili fiiliksiään huikeiksi.

– Tätä päivää on odotettu todella hartaasti. Pystymme nyt palvelemaan asiakkaitamme huomattavasti aiempaa paremmin. Kyllä me tuuletettiin, suorastaan kiljuttiin ilosta, kun kuultiin, että saadaan S-market Salen tilalle, apulaismarketpäällikkö Marika Kivelä nauraa.

Peruspositiivisuus salaisuutena

Enemmän kuin tyytyväisiä olivat myös kunnanvaltuuston puheenjohtaja Matleena Kivelä ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Liisa Stenman-Kässi.

– Meillä on täällä nyt sanoinkuvaamattoman hieno ruokakauppa, joka tulee vahvistamaan Uuraisten vetovoimaa.

Uurainen on yksi harvoista keskisuomalaisista paikkakunnista, joissa väkiluku on kasvusuunnassa ja lapsiperheitä on paljon. Peräti kolmasosa asukkaista on alle 20-vuotiaita. Mikä on Uuraisten salaisuus?

– Ihmisten hyväntuulisuus ja peruspositiivuus, mikä on näkynyt myös Keskimaan uuden myymälän odotuksessa, etenkin sen jälkeen, kun tuli tieto, että pääsemme siirtymään Sale-sarjasta S-market-sarjaan. Tämä on Uuraisille onnen päivä, josta on iloittu yhdessä, kunnan johtokaksikko kuvaili.

S-market Uurainen

Uuraisilla vietetään uuden S-market Uuraisten avajaisia torstaina 22.2.2024. Osuuskauppa Keskimaan rakennuttama, myymäläneliöiltään 900 neliön suuruinen S-market korvaa entisen Salen. Kaupan valikoima laajentuu jopa 5000 tuotteella. Uuden liikekiinteistön yhteydessä palvelee myös ABC-automaattiasema.

Osuuskauppa Keskimaa ja Uuraisten kunta allekirjoittivat yhteistyösopimuksen Uuraisten elinvoimahankkeesta kesällä 2021. Hankkeen myötä Uuraisten keskustaan käynnistettiin kaavoitus uuden liikekiinteistön rakentamiseksi. Kaavamuutos valmistui lokakuussa 2022 ja rakentamisen päätös tehtiin helmikuussa 2023.

− Huolellisen suunnittelun ja päätöksenteon jälkeen asiat ovat tapahtuneet vauhdikkaasti. Keskimaan hallitus teki vuosi sitten helmikuussa päätöksen uuden S-marketin rakentamisesta Uuraisille ja tasan vuosi päätöksen jälkeen pääsemme jo juhlistamaan kaupan avausta. S-market Uurainen on todella odotettu paikallisten asiakkaiden keskuudessa, sillä niin pinta-alaltaan kuin valikoimiltaankin isomman S-marketin myötä paikalliset asiakkaat saavat entistä paremmin tarpeensa oman kylän kaupalta, toteaa Osuuskauppa Keskimaan market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja Vesa Kyllönen.

Uuraislaisten asiakkaiden toiveet on huomioitu uuden S-marketin valikoimien suunnittelussa ja myös kaupan palveluissa.

− Kaupan valikoimia on laajennettu merkittävästi, jopa 5000 tuotteella verrattuna entiseen Saleen. Jo viime keväänä kysyimme asiakkaiden toiveita uuden S-marketin valikoimiin ja palveluihin liittyen, ja nyt olemme päässeet niitä toteuttamaan. Erityisesti uudessa S-marketissamme olemme panostaneet asiakkaiden toivomiin kala- ja lihavalikoimiin, panimotuotteisiin sekä eläintarvikkeisiin ja -ruokiin, selventää S-market Uuraisten marketpäällikkö Sanna Kujala.

Yksi vahvasti asiakkailta noussut toive oli saada ruoan verkkokaupan palvelut Uuraisille. Toivottuja lisäpalveluita ovat myös paistopiste sekä itsepalvelukassat.

− Vastaamme asiakkaiden toiveisiin tuomalla ruoan verkkokaupan Uuraisille. Tämä mahdollistaa asiakkaillemme ruokaostosten tekemisen helposti verkossa ja niiden noutamisen valmiiksi kerättynä myymälästämme. Lukuisat toiveet verkkokaupasta jopa hieman yllättivät meidät, mutta keräämämme tiedon valossa uuraislaiset ovat käyttäneet aktiivisesti erityisesti Prisma Palokan verkkokauppaa jo ennestään, joten nyt tuomme tutun palvelun entistä lähemmäksi asiakkaitamme, Sanna Kujala lisää.

Uusi S-market työllistää avajaisvaiheessa 13 työntekijää, joista kuusi aloittaa uusina työntekijöinä S-market Uuraisilla.

− Aika näyttää pärjäämmekö tällä porukalla, kun kaupan arki lähti pyörimään. Tiimimme on todella innoissaan, kun pääsemme pian avaamaan kaupan, jonka palveluiden ja toiminnallisuuksien suunnittelussa on huomioitu myös meidän henkilökuntamme toiveet, Kujala kertoo.

S-market Uuraisten rakentamisessa on investoitu erityisesti moderneihin energia- ja ympäristöteknisiin ratkaisuihin. Myymälässä on muun muassa ovellisilla kalusteilla oleva CO²-kylmälaitejärjestelmä tehokkaalla lämmöntalteenotolla. Kiinteistön lämmityksessä hyödynnetään kylmäjärjestelmästä syntyvää lauhdelämpöä sekä maalämpöä. Ympäristöystävällisyyden viimeistelee tulevana kesänä asennettava aurinkosähköjärjestelmä.

Uuden S-marketin parkkialueelle on rakennettu myös uusi ABC-automaattiasema. ABC-automaattiasemalla on valikoimissa uutena polttonestelaatuna moottoripolttoöljy, jota vanhalla asemalla ei ollut. Lisäksi parkkipaikalla on sähköautojen peruslatauspisteet neljälle autolle.

− Rakennusprojektissa työllistettiin runsaasti keskisuomalaisia rakennusalan yrityksiä niin suunnittelussa kuin toteutuksessakin. Sujuvalla yhteistyöllä paikallisten yritysten sekä Uuraisten kunnan kanssa projekti toteutettiin alkuperäisessä aikataulussa sekä budjetissa (5,4 M€), toteaa projektista vastannut Osuuskauppa Keskimaa ryhmäpäällikkö Jarno Minkkinen.

S-market Uuraisten avajaisia vietetään torstaina 22.2.2024 klo 9.00. Avajaispuheet pitävät Uuraisten kunnanjohtaja Juha Valkama sekä Keskimaa toimitusjohtaja Antti Määttä. Avajaisnauhan leikkauksen jälkeen myymälän henkilökunta toivottaa asiakkaat tervetulleiksi.

Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, Sanna Kujala, marketpäällikkö, sanna.kujala@sok.fi, 010 767 5326
Osuuskauppa Keskimaa, Vesa Kyllönen, market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja, vesa.kyllonen@sok.fi, 0107673021
Osuuskauppa Keskimaa, Jarno Minkkinen, ryhmäpäällikkö, jarno.minkkinen@sok.fi, 010 767 3039

KUVA: Tero Takalo-Eskola

Osuuskauppa Keskimaa on ostanut Jämsänkoskelta S-marketin viereisen kiinteistön, jossa sijaitsee Jämsänkosken Tarvikekeskus. Keskimaa suunnittelee tontille uuden S-marketin rakentamista.

Osuuskauppa Keskimaa ja Kiinteistö Oy Vitikkalan Kartano ovat tehneet noin 5000 neliön kiinteistökaupan Jämsänkoskelta 31.10.2023. Kaupan kohteena oleva kiinteistö sijaitsee S-market Jämsänkosken viereisellä tontilla, jossa toimii tällä hetkellä Jämsänkosken Tarvikekeskus. Tarvikekeskus on toiminut kiinteistössä vuodesta 2020 alkaen. Kaupan myyjäosapuolella eli Kiinteistö Oy Vitikkalan Kartanolla ja Jämsänkosken Tarvikekeskuksella on sama omistajapohja.

Jämsänkosken Tarvikekeskus on päättänyt lopettaa toimintansa nykyisessä toimipaikassa maaliskuun 2024 aikana.

− Jämsän Tarvikekeskuksen myymälän läheisyys sekä Jämsänkosken myymälän pinta-alan pienuus vaikuttivat päätökseemme lopettaa liiketoiminta Jämsänkoskella. Valitettavasti Jämsänkosken myymälään ei ollut mahdollista saada tarpeeksi kattavaa valikoimaa, toteaa myyjäosapuolen edustaja ja Jämsänkosken Tarvikekeskuksen omistaja Mikko Simonen.

− Olemme jo pidemmän aikaa suunnitelleet liikepaikan kehittämistä Jämsänkoskella. Uusi kiinteistökauppa mahdollistaa meille suunnittelun aloittamisen uuden S-marketin rakentamisesta Jämsänkoskelle nykyisen S-marketin viereen. Kaupan toteuduttua on mahdollista aloittaa suunnittelu jatkon suhteen, taustoittaa Osuuskauppa Keskimaan liikepaikkapäällikkö Tapio Virtanen kiinteistökauppaa.

Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, liikepaikkapäällikkö Tapio Virtanen, tapio.virtanen@sok.fi, 010 767 3024
Mariblats Oy, Jämsänkosken Tarvikekeskus, Mikko Simonen, mikko@tarvikekeskus.fi, 0400 412 495

Kuva: Mikko Simonen

Osuuskauppa Keskimaan ruoan verkkokaupan kuljetusrobotit toimittivat ensimmäisen kahden kuukauden aikana tuhansia ruokatilauksia.
– Robokuljetusten startti on sujunut kesän aikana todella hienosti. Parhaat reitit nopeasti oppivat, liikenteessä moitteettomasti toimivat robotit ovat saaneet paljon kiitosta ja positiivista huomioita osakseen. Tätä tekoälyä hyödyntävää uutta palvelua käytetään kaikissa ikäryhmissä ja erilaisissa kotitalouksissa, Keskimaan verkkokaupan kehityspäällikkö Marko Hoffrén kuvailee. Keskimaan kumppanina robokuljetuksissa on Starship Technologies, joka on maailman johtava autonomisten kuljetusrobottien kehittäjä ja valmistaja.

Keskimaa aloitti ruoan verkkokauppa-asiakkaita palvelevien Starshipin kuljetusrobottien kokeilun Jyväskylässä kesäkuussa juhannusviikolla. Robottilaivueen kotimyymälöinä toimivat Jyväskylän tiheimmin asutuilla alueilla sijaitsevat S-market Savela ja S-market Tourula.

– Robottikuljetusten startti on ollut kaikin puolin positiivinen. Robotit ovat saaneet tehdä alusta alkaen ahkerasti töitä. Erilaisissa elämäntilanteissa olevat, hyvin eri-ikäiset ihmiset ovat innostuneet kokeilemaan ja käyttämään uutta palvelua, koska ne tarjoavat nopean, kätevän ja ympäristöystävällisen tavan tehdä ruokaostoksia, Marko Hoffrén kuvailee.

Ensimmäisten kahden kuukauden aikana robotit ovat kuljettaneet asiakkaan määrittelemään osoitteeseen tuhansia verkkokauppatilauksia pikatoimituksena.
– Ruoan verkkokauppa piristyy aina syksyisin, joten uskomme robottikuljetustenkin määrän kasvavan huomattavasti, kun ihmiset saavat arkirytmistään kiinni ja opiskelijat palaavat kaupunkiin, Hoffrén ennakoi.

Robottien toiminta-alue on laajentunut sitä mukaa, kun ne ovat löytäneet itselleen sopivimmat kulkureitit. Alkuun toimintasäde oli noin kilometri myymälästä, kun nyt kuljetukset sujuvat noin kolmen kilometrin etäisyydelle. Pääsääntöisesti ostokset on saatu toimitettua perille kolmessa vartissa, usein alle puolessa tunnissa.
– Myymälöiden henkilöstölle tämä uusi palvelu on tuonut lisää työtunteja tuotteiden keräilyssä. 99-prosenttisesti robotti on saatu matkaan alle 15 minuutin sisällä tilauksen vastaanottamisesta.

Jyväskylän ydinkeskustan tietyöt ovat aiheuttaneet roboteille jonkin verran päänvaivaa, mutta tekoälynsä ja GPS-paikannuksen avulla ne ovat löytäneet korvaavat reitit.
– Onneksi nämä kaverit opettavat toisiaan, joten jokaisen ei tarvitse käydä erikseen katsomassa katuremontin vuoksi asetettua estettä kulkuväylällä. Joillain omakotialueilla esteenä on myös robottien käyttämien kevyen liikenteen väylien tai jalkakäytävien puuttuminen, jolloin kuljetus ei pääse tulemaan kotiovelle saakka. Autojen sekaan ajotielle, missä ei ole kevyen liikenteen väyliä, robotit eivät turvallisuussyistä mene, Hoffrén kertoo. Robotit toimivat itsenäisesti, mutta Starshipin henkilökunta valvoo niiden kulkua ja voi tarvittaessa ottaa laitteen hallintaansa milloin tahansa.

Marko Hoffrénin mukaan robotit ovat saaneet kulkea Jyväskylän kevyen liikenteen väylillä melko rauhassa. Robotit osaavat myös puolustaa itseään mahdollista ilkivaltaa vastaan. Jokaisessa robotissa on ilkivaltaa ja varkauksia ehkäiseviä ominaisuuksia, muun muassa jäljitysmahdollisuus, hyvälaatuista kuvaa välittävät kamerat sekä äänekäs sireeni, joka laukeaa laitetta nostettaessa tai siirrettäessä.
– Sympaattisiksi koetuilla roboteilla on paljon puolustajia. Niille halutaan antaa tilaa ja mahdollisuus kulkea rauhassa. Robotteja kuvataan ja kuvia jaetaan sosiaalisessa mediassa hyvin ahkerasti, ihastuneilla kommenteilla höystettynä. Asiakkaillemme järjestetyn nimikilpailun perusteella Touruboteiksi ja Savelan Suhaajiksi nimetyt robotit ovat herättäneet paljon positiivista pöhinää, Marko Hoffrén hymyilee.

Sosiaalisessa mediassa asiakkaat saivat kesäkuussa ehdottaa nimiä Savelan ja Tourulan robottiperheille ja äänestää Instagram-stooreissa asiasta.
– Nimiksi valikoituivat Savelan Suhaajat ja Tourubotit. Stoorit häviävät 24 tunnin jälkeen, joten äänestyksen lukuja meillä ei ole tiedossa, mutta nimiedotuksia kommentoitiin 320 kertaa. Tämäkin kertoo robottikuljetuksen herättävän paljon mielenkiintoa.

 

Keskimaan robokuljetukset ensimmäisen kahden kuukauden ajalta
Kuljetusrobotin ominaisuuksia ja käyttöönotto:
Kuljettuja matkoja ja matka-aikoja:
Tilausrytmi, asiakkaat ja suosituimmat tuotteet:
Ympäristönäkökulmia:
Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, verkkokaupan kehityspäällikkö Marko Hoffrén, marko.hoffren@sok.fi