Osuuskauppa Keskimaan edustajisto päätti kevätkokouksessaan maksaa asiakasomistajilleen ylijäämänpalautusta vuoden 2021 tuloksesta. Ylijäämänpalautus asiakasomistajille on yksi tapa tukea keskisuomalaisten ostovoimaa ja hyvinvointia. Ylijäämänpalautusta maksetaan asiakasomistajille tänä vuonna yli 7,5 miljoonaa euroa.

Osuuskauppa Keskimaan edustajisto päätti kevätkokouksessa 7.6.2022 ylijäämänpalautuksen maksamisesta. Keskimaa jakaa omistajilleen heinäkuussa ylijäämänpalautusta ja osuusmaksun korkoa. Vuoden 2021 tuloksesta ylijäämänpalautusta maksetaan yli 7,5 miljoonaa, mikä on yli 2,7 miljoonaan enemmän kuin edellisenä vuonna. Ylijäämänpalautusta maksetaan asiakasomistajille 1,5 % Osuuskauppa Keskimaasta tehtyjen, S-Etukortilla rekisteröityjen bonusostojen määrästä. Osuusmaksun koron suuruudeksi Keskimaan edustajisto päätti edellisvuosien tapaan 6 % eli 6 euroa osuusmaksulta, yhteensä 794 184 €. Ylijäämänpalautus ja osuusmaksun korko maksetaan asiakasomistajille 22. heinäkuuta.

− Ylijäämänpalautus on tärkeä etuus ja palkkio asiakasomistajillemme vuoden ostoista Keskimaalle. Tänä vuonna haluamme palkita asiakasomistajiamme jopa 1,5 %:n ylijäämänpalautuksella. Uskomme, että hintojen nousun vuoksi ostovoimaa tukevalla, heinäkuussa maksettavalla ylijäämänpalautuksella on monelle kotitaloudelle entistä suurempi merkitys. Se on asiakasomistajillemme mukava loma-ajan piristysruiske keskellä kauneinta kesää. Kahtena edellisenä vuotena ylijäämänpalautusta on maksettu 1 % Keskimaalle tehdyistä ostoista, toteaa Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä.

Osuuskauppa Keskimaa on maksanut ylijäämänpalautusta katkeamatta yli 20 vuoden ajan.


Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, Antti Määttä, toimitusjohtaja, kauppaneuvos, 010 767 3011 antti.maatta@sok.fi
Osuuskauppa Keskimaa, Niko Toivanen, talousjohtaja, 010 767 3030, niko.toivanen@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaan tammi-maaliskuun liikevaihto oli 155,3 miljoonaa euroa, jossa oli kasvua viime vuoteen 7,9 prosenttia. Tammi-maaliskuun operatiivinen tulos oli 1,1 miljoonaa euroa, mikä on noin 1,8 miljoonaa euroa enemmän kuin viime vuonna. Matkailu- ja ravitsemiskauppa sekä liikennekauppa ovat elpymässä kohti koronaa edeltävää tasoa. Ruokakaupan tulos on pysynyt ennallaan.  

Keskimaan market- ja tavaratalokaupan liikevaihto kasvoi tammi-maaliskuussa 1,5 % 114,9 miljoonaan euroon. Päivittäistavarakauppaa tehtiin 106,2 miljoonalla eurolla. Kasvua edelliseen vuoteen oli 1,7 %. Käyttötavarakaupan liikevaihto oli 10,6 miljoonaa euroa, laskua edellisvuoteen oli 0,7 prosenttia.

− Alkuvuoden kasvuluvut tulevat pääosin elpyvästä liikennekaupasta sekä hotelli- ja ravintolakaupasta. Iloinen yllätys on ollut Sokoksen tavaratalokaupan hyvä kehitys. Maaliskuussa luvuissa on päästy jo lähelle normaalia eli koronaa edeltävää aikaa myös toimialoilla, joita korona erityisesti kuritti, toteaa Osuuskauppa Keskimaa toimitusjohtaja Antti Määttä.

Keskimaan matkailu- ja ravitsemiskaupan liikevaihto oli 5,4 miljoonaa euroa, jossa oli kasvua 58,0 %. Ravintolakauppa (3,5 milj.€) kasvoi 59,9 % ja majoituskauppa (1,8 milj.€) kasvoi 54,4 %. Ravintola- ja matkailukauppa on lähtenyt toipumaan koronarajoitusten väistyttyä maaliskuun alusta. Koronaa edeltävästä tasosta jäätiin vielä alkuvuoden osalta, mutta kevään näkymät ovat positiiviset ja koronaa edeltävä vuoden 2019 taso on mahdollista saavuttaa.

Liikennekauppa (aiemmin liikennemyymälä- ja polttonestekauppa) liikevaihto kasvoi alkuvuonna 30,4 % 33,4 miljoonaan euroon. ABC-liikennemyymälöiden ravintola- ja marketkaupassa myyntiä tehtiin 5,8 miljoonalla eurolla (+ 24,1 %). Liikenteen energiat ja palveluiden liikevaihto tammi-maaliskuussa oli 27,6 miljoonaa euroa (31,9 %). Luvuissa on nähtävillä tieliikennemäärien kasvu erityisesti helmi-maaliskuussa. Polttoaineen hinnannousu näkyy liikenne-energian luvuissa, joihin polttonestemyynnin lisäksi sisältyy sähkölataukset, autopesupalvelut, polttoöljyn myynti sekä Rent-it-vuokrauspalvelu.

− Ennakoimme Keskimaan liikevaihdon ja tuloksen kehityksen muodostuvan myös loppuvuoden osalta matkailu-, ravintola sekä liikennemyymäläkaupasta. Ennustamme, että elpymisestä huolimatta hotelli- ja ravintolakauppa tulee vielä tänä vuonna olemaan tappiollista. Ruokakaupan liikevaihdon kasvu muodostuu lähinnä yleisestä hinnannousun vaikutuksesta ja tulostaso pysynee ennallaan, Määttä ennakoi.

Uusia palvelumalleja ja muutoksia myymäläverkostossa

Osuuskauppa Keskimaan investoinnit sähköautojen latausasemaverkostoon ovat jatkuneet alkuvuoden aikana. Tammikuussa Keskimaa avasi ABC-suurteholatausasemat Joutsan sekä Palokan ABC-liikennemyymälöiden yhteyteen ja helmikuun aikana on avattu suurteholatausasema Viitasaaren ABC-aseman yhteyteen sekä latausasemat Original Sokos Hotel Alexandran ja Seppälän Prisman yhteyteen. Tavoitteena on, että vuoden loppuun mennessä Keskimaan ABC-latausasemien verkosto on laajentunut kymmeneen latausasemaan. Uusia ABC-suurteholatausasemia avataan seuraavaksi ABC Vaajakosken, Keljon Prisman sekä S-market Jämsän yhteyteen.

Myymäläverkoston osalta Jyväskylässä 24/7 palvelevan S-market Savelan 1000 neliön laajennus ja kokonaisvaltainen myymäläuudistus valmistui maaliskuussa. Prisma Seppälän kiinteistössä avattiin uusi kauneuden erikoisliike Emotion Seppälä tammikuussa.

Myymäläverkosto muuttui helmikuussa, kun Hankasalmen asemalla toiminut Sale Hankasalmi päädyttiin sulkemaan myymälän kiinteistön huonon kunnon vuoksi.

Ravintolapuolella yökerho Bran toiminta päädyttiin lopettamaan ennakoitua aiemmin koronarajoitusten vuoksi. Yökerhon ovia ei koronarajoitusten vuoksi päästy vuoden 2022 puolella avaamaan asiakkaille lainkaan. Lopettamispäätöksen taustalla oli vuokrasopimuksen päättyminen Jyväskylän keskustassa.

Uutena palveluna Keskimaan alueella on aloittanut huhtikuun alussa kiertävä palveluauto S-biili, joka tuo uudella tavalla asiakasomistajuuden ja S-Pankin palvelut pienemmille paikkakunnille.

Keskimaa tarjoaa kesätöitä ja harjoittelupaikkoja suunnitellusti, lomautuksilta vältyttiin tänäkin vuonna

Keskimaa on merkittävä keskisuomalainen työnantaja. Osuuskaupan palveluksessa oli maaliskuun lopussa aktiivisessa työsuhteessa 1 922 työntekijää. Keskimaa ei joutunut alkuvuoden koronarajoitusten vuoksi lomauttamaan henkilökuntaa ravintoloistaan, vaan henkilökunnalle tarjottiin mahdollisuus siirtyä työskentelemään avuksi liikennemyymälöihin tai kaupanalan toimipaikkoihin ravintoloihin kohdistuneiden rajoituksien ajaksi.

Keskimaa on rekrytoinut satoja kesätyöntekijöitä töihin toimipaikkoihin eri puolille Keski-Suomea. Koululaisille suunnattu, Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelu päästään toteuttamaan tänä vuonna suunnitellusti. Satojen kesätyöntekijöiden lisäksi Keskimaalle tulee tänä kesänä lähes 500 ensikertaa työelämään tutustuvia kesäharjoittelijoita.

Keskimaan omistajuudesta merkittävin rahana maksettava etu omistajille on Bonus, jota maksettiin tammi-maaliskuussa 5,3 miljoonaa euroa. Keskimaan ylijäämänpalautuksen maksusta vuoden 2021 osalta päättää Keskimaan edustajisto kevätkokouksessaan 7.6.2022.

Keskimaan vuoden 2021 vuosikatsaus on julkaistu osoitteessa: https://keskimaa.fi/vuosikertomus/

 


Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, toimitusjohtaja, kauppaneuvos Antti Määttä, 050 522 1011, antti.maatta@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaa, talousjohtaja Niko Toivanen, 040 523 9131, niko.toivanen@sok.fi

 

 

Osuuskauppa Keskimaa on ostanut Korpilahden keskustassa sijaitsevan Kiinteistöosakeyhtiö Korpilahden Liiketalon koko osakekannan 22.3.2022.

Osuuskauppa Keskimaa on ostanut Kiinteistöosakeyhtiö Korpilahden Liiketalon koko osakekannan osoitteessa Joensuuntie 2, Korpilahti. Kiinteistössä on aiemmin toiminut K-market, mutta tällä hetkellä liiketilat ovat osittain tyhjillään. Kiinteistössä vuokralaisena jatkaa Kukka- ja Hautaus­palvelu Päivänsini Oy.

Osakekaupalla mahdollistetaan Korpilahden ruokakaupan palveluiden kehittäminen tulevaisuudessa.

− Olemme tyytyväisiä, että löysimme tarpeeseemme juuri sopivan kokoisen liikepaikan Korpilahden keskustan palveluiden sydämestä ja vieläpä luonnonkauniilta paikalta, toteaa Osuuskauppa Keskimaan liikepaikkapäällikkö Tapio Virtanen.

Osuuskauppa Keskimaan S-market Korpilahti ja ABC:n automaattiasema sijaitsevat Korpilahdella osoitteessa Martinpolku 22.


Lisätiedot

Osuuskauppa Keskimaa, liikepaikkapäällikkö Tapio Virtanen, 010 767 3024, tapio.virtanen@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaa, ryhmäpäällikkö Mikko Lehtinen, 010 767 3032, mikko.lehtinen@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaa ja Saarijärven Kaupunki ovat solmineet maanvuokrasopimuksen Villenkulman tontista Saarijärvellä. Keskimaa purkaa S-marketin viereisellä tontilla sijaitsevan vanhan rakennuksen kevään 2022 aikana. Saarijärven kaupungilla on tavoitteena kehittää aluetta tuomalla sinne uusia viihtyvyyttä tukevia palveluita.

Osuuskauppa Keskimaa ja Saarijärven Kaupunki ovat solmineet maanvuokrasopimuksen S-marketin viereisestä Villenkulman tontista (-27-384). Sopimuksen mukaisesti Keskimaa purkaa vanhan Villenkulman rakennuksen kevään 2022 aikana, jonka jälkeen Saarijärven kaupunki teettää tontille maanrakennus- ja maisemointityön. Saarijärven keskustassa sijaitsevalle tontille on tarkoitus kehittää viihtyvyyttä ja kaupungin elävöittämistä tukevaa toimintaa, kuten esimerkiksi pop-up-kioski, -ravintola tai -kahvio.

− Olemme erittäin iloisia, että keskusta-alueen elävöittämistä saadaan tältä osin liikkeelle. Toivomme, että saisimme alueelle jo ensi kesäksi elämää ja uusia palveluita. Saarijärven kaupunki haluaa kiittää Keskimaata erittäin hyvistä neuvotteluista ja heidän halukkuudestaan lähteä edistämään Saarijärven keskusta-alueen jatkokehittämistä, toteaa Saarijärven kaupunginjohtaja Satu Autiosalo.

− Olemme Saarijärven kaupungin kanssa avoimia neuvottelemaan tontin vuokraamisesta myös pidempiaikaisesti jollekin toimijalle, joka haluaisi investoida tontille rakennettavaksi uuden keskustapalveluita tukevan liikerakennuksen, kuten esimerkiksi ravintolan tai kahvilan. Tontti on hyvällä sijainnilla ja siinä on esimerkiksi liittymät jo valmiina, taustoittaa Osuuskauppa Keskimaan liikepaikkapäällikkö Tapio Virtanen.


Lisätietoja:

Saarijärven Kaupunki, kaupunginjohtaja Satu Autiosalo satu.autiosalo@saarijarvi.fi

Osuuskauppa Keskimaa, liikepaikkapäällikkö Tapio Virtanen tapio.virtanen@sok.fi, 010 767 3024

Osuuskauppa Keskimaan liikevaihto nousi ennakoitua paremmin edellisestä vuodesta ja myös tulos parani vuoden 2020 notkahduksesta. Kaikkien toimialojen myynti kasvoi ja tulos parani, mutta matkailu- ja ravitsemiskaupan tulos jäi kuitenkin edelleen merkittävästi tappiolliseksi. Henkilökunnan työtyytyväisyys pysyi tutkitusti erinomaisella tasolla. Henkilökuntaa palkittiin yli miljoonan euron ylimääräisellä tulospalkkiolla kiitoksena ennakoitua paremmasta tuloksesta ja sinnikkäästä työstä koronapandemian keskellä. Vuonna 2021 Keskimaan investoinnit olivat ennätykselliset, investoinnit nousivat yli 62 miljoonaan euroon.

Keskimaan vuoden 2021 verollinen myynti oli 809,7 miljoonaa euroa. Liikevaihtoa kertyi 666,0 miljoonaa euroa, mikä oli 6,6 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Operatiivinen tulos oli 19,6 miljoonaa euroa (ed. v. 14,2 miljoonaa euroa), ollen 2,9 % liikevaihdosta. Keskimaan vakavaraisuus laski muutaman prosenttiyksikön edellisestä vuodesta. Omavaraisuusaste oli 80,2 % (ed. v. 82,2 %).

– Vuosi 2021 sujui Keskimaassa korona-ajan mukanaan tuomat haasteet huomioiden erinomaisesti. Verollinen myyntimme ja liikevaihtomme nousi uuteen ennätykseen, huolimatta siitä että matkailu- ja ravitsemiskaupassa sekä liikennemyymäläkaupassa vuosi oli koronarajoitusten vuoksi hyvin kaksijakoinen: vuoden ensimmäiset ja viimeiset kuukaudet olivat raskaasti tappiollisia, kun taas kesäkuukausina tehtiin jopa uusia myyntiennätyksiä, Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä toteaa.

Keskimaan merkittävimmän tavara-alan päivittäistavarakaupan vahva kehitys jatkui. Arviomme mukaan markkinaosuutemme kasvoi myynnin kasvaessa 3,3 %. Merkittäviä kehitysaskeleita otettiin ruoan verkkokaupassa, jossa myynti ylitti 10 miljoonan euron rajapyykin vuonna 2021 kasvaen yli 80 % edellisestä vuodesta. Päivittäistavarakaupan kasvusta 1/3 koostui ruoan verkkokaupan huimasta kehityksestä.

Käyttötavarakaupan liikevaihto nousi 1,7 % edellisestä vuodesta ja tappiollisten vuosien jälkeen käyttötavarakaupan tulos kehittyipositiiviseksi. Tulosta vauhditti kasvuun erityisesti Prismojen käyttötavarakaupan kehitys. Myös Sokoksessa liikevaihto kasvoi ennakoitua paremmin.

Keskimaan matkailu- ja ravitsemiskauppa kasvoi 18,0 % edellisestä vuodesta 2020, jolloin koronan vaikutuksesta liikevaihto laski ennennäkemättömästi noin 45 % vuoden 2019 tasosta. Kevään ravintolatoiminnan sulku sekä alku- ja loppuvuoden ravintolatoiminnan rajoitukset näkyvät vuoden 2021 luvuissa.

− Matkailu- ja ravintolakauppa oli jo hetkittäin kesän ja syksyn aikana piristymässä, mutta loppuvuodesta jälleen heikentynyt koronatilanne jätti ison loven myyntilukuihin. Luvuissa on edelleen hurja pudotus koronaa edeltävään aikaan. Onneksemme säilyimme kuitenkin henkilökunnan lomautuksilta, kun edellisestä vuodesta tutut työllistymismahdollisuudet kaupan töihin otettiin ripeästi käyttöön niin keväällä kuin loppuvuodesta, tiivistää Antti Määttä matkailu- ja ravintolakaupan vuotta.

Liikennemyymälä- ja polttonestekaupan liikevaihto oli 129,4 miljoonaa euroa, jossa oli kasvua 22,0 %. Vaikka kasvua edelliseen vuoteen saavutettiin, jäätiin normaalin vuoden tulostasosta selvästi. Erityisesti liikennemyymälöiden ravintolakauppa kärsi kevään koronasulusta, jolloin ravintoloiden osalta toiminta oli hyvin rajattua keskittyen ainoastaan market- ja noutoruoan myyntiin.

Investointeja tehtiin ennätyksellisesti

Investoinnit vuonna 2021 olivat yhteensä ennätykselliset 62,1 miljoonaa euroa (9,3 % liikevaihdosta). Edellisenä vuonna 2020 investointeja tehtiin yhteensä 24,8 miljoonalla eurolla. Suurin investoinneista oli Palokan Prisman kiinteistöyhtiön osto.

Keskimaa on jatkanut marketkaupan myymäläverkoston kehittämistä suunnitelmien mukaisesti. Myymäläuudistuksia jatkettiin, kun vuoden aikana eritasoisia uudistuksia tehtiin kuudessa S-marketissa: Karstulassa, Kuhmoisissa, Lievestuoreella, Pihtiputaalla, Tikkakoskella ja Jämsässä. Myös Sale-myymälöiden miljööuudistuksia toteutettiin vuoden aikana Multian, Konneveden ja Keltinmäen Saleissa. Haapamäen Salessa tehtiin kokonaisvaltainen myymäläuudistus.

Ruoan verkkokauppaan tehdyt investoinnit olivat yksi Keskimaan merkittävimmistä vuoden 2021 hankkeista. Ruoan verkkokauppa mahdollistettiin jo pitkään verkossa toimineiden Seppälän Prisman ja Mestarin Herkun lisäksi 11 Keskimaan myymälässä eri puolilla Keski-Suomea.

Keskimaan ABC-toimialalla investoitiin vuoden aikana ABC Palokan kokonaisvaltaiseen uudistukseen, autopesupalveluiden kehittämiseen sekä ABC-lataukseen. Autopesupalveluiden osalta uusi ABC Carwash avattiin Palokan Prisman tontille ja autopesupalveluiden kokonaisvaltainen uudistus toteutettiin Äänekoskella. Ensimmäinen Keskimaan ABC-latausasema avattiin Palokan Prisman yhteyteen marraskuussa.

Uusien toimipaikkojen osalta vuosi oli vilkas. Maaliskuussa Keskimaa pääsi avaamaan uuden S-market Tourulan. Matkailu- ja ravitsemiskaupan merkittävimpiä tapahtumia olivat uuden Rosson avaaminen Jyväskylän keskustaan sekä Sataman Viilun rakennustöiden aloittaminen Jyväskylän satamankärkeen. Syksyllä kauneuden ja hyvinvoinnin palveluja laajennettiin Vaajakoskelle, kun S-market Vaajalan yhteyteen avattiin Prisma Seppälän Parturi-kampaamon sisartoimipaikka, Parturi-kampaamo Vaajala.

− Vuoden 2021 investoinnit asiakasomistajien palveluiden kehittämiseen päätyivät ennätyslukemiin. Koronasta huolimatta olemme panostaneet merkittävästi tulevaisuuteen. Uusien kauppapaikkojen ja toimipaikkojen kehittämisien lisäksi Keskimaa on investoinut myös maakunnan kehitykseen, kuten paikalliseen koulutukseen lahjoittamalla Jyväskylän yliopistolle 150 000 euroa, toteaa toimitusjohtaja Määttä.

Henkilökunta ansaitsi erityiskiitoksen – asiakasomistajille entistä enemmän rahallista palautusta

Keskimaan hallitus päätti joulukuussa 2021, että henkilökunnalle maksetaan yhteensä yli miljoona euroa ylimääräistä tulospalkkiota kiitoksena erinomaisesti onnistuneesta vuodesta, ennakoitua paremmasta tuloksesta ja sinnikkäästä työstä koronapandemian keskellä. Ylimääräisen palkitsemisen piirissä oli koko Keskimaan henkilökunta johtoryhmää lukuun ottamatta. Keskimaan henkilökunnalle päätettiin maksaa ylimääräisenä tulospalkkiona 0,35 € jokaisesta vuoden 2021 aikana tehdystä työtunnista.

− Henkilökuntamme on joutunut työskentelemään kohta jo kaksi vuotta kovassa paineessa koronapandemian etulinjassa marketeissamme, liikennemyymälöissämme sekä ravintoloissamme ja hotelleissamme. Haasteellisesta tilanteesta huolimatta olemme suoriutuneet tästä toisesta koronavuodesta erinomaisesti. Vuodesta kertoo paljon myös se, että maksamamme palkkasumma oli Keskimaan historian kaikkien aikojen korkein, kiittelee Määttä.

Aktiivisessa työsuhteessa Keskimaalla oli vuoden 2021 aikana keskimäärin 1 916 henkilöä, mikä oli edellisen vuoden keskiarvoon verrattuna 69 henkilöä enemmän. Kesällä 2021 Osuuskauppa Keskimaalla työskenteli noin 440 kesätyöntekijää, ja 550 Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelun kautta työelämään tutustuvia nuoria.

Vuoden 2021 lopussa Keskimaalla oli 135 899 asiakasomistajaa. Asiakasomistajien määrä kasvoi 1 204 omistajalla. Vuodelta 2021 asiakasomistajille rahana maksettavat edut ovat yhteensä 32,2 miljoonaa euroa (Bonus 23,1 milj.€, maksutapaetu 0,7 milj.€, ylijäämän palautus noin 7,5 milj.€ ja osuusmaksun korko noin 0,8 milj.€). Ylijäämänpalautus ja osuusmaksun korko maksetaan kesällä 2022, mikäli edustajisto hyväksyy kevätkokouksessa hallituksen esityksen. Tällöin Keskimaan asiakasomistajien vuosittainen palkitseminen (Bonus, maksutapaetu, ylijäämän palautus, osuusmaksun korko) vuodelta 2021 on keskimäärin 238 € / asiakasomistaja (ed. v. 210 €).

 

Osuuskauppa Keskimaa 2021 (milj.€) 2020 (milj.€) muutos %
Verollinen myynti 809,7 757,6 6,9 %
Liikevaihto 666,0 624,7 6,6 %
Operatiivinen tulos 19,6 14,2 38,0 %
Tilikauden tulos 16,0 11,2 42,5 %
  Henkilömäärä Henkilömäärä Hlö.muutos
Asiakasomistajien määrä 135899 134 695 + 1204
Henkilökunnan määrä keskimäärin 1916 1 847 + 69
Henkilökunnan määrä kokoaikaiseksi muutettuna 1654 1 575 + 79

 


Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, toimitusjohtaja, kauppaneuvos Antti Määttä, 050 522 1011, antti.maatta@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaa, talousjohtaja Niko Toivanen, 040 523 9131, niko.toivanen@sok.fi

 

Osuuskauppa Keskimaa on tehnyt liikehuoneistoa koskevan osakekaupan Äänekosken Konginkankaalla sijaitsevasta liikekeskuksesta.

Osuuskaupalla on kaikkiaan 14 Sale-myymälän verkosto Keski-Suomessa. Konginkankaan Sale on palvellut asiakkaitaan nykyisessä sijainnissaan jo vuodesta 1944 asti.

− Liikehuoneisto osakekauppa mahdollistaa meille Sale-myymälän palveluiden kehittämisen uudessa sijainnissa Konginkankaan kylällä. Suunnitelmissamme on uudistaa liikehuoneisto Sale-myymäläksi vuoden 2022 aikana, toteaa Osuuskauppa Keskimaan market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja Vesa Kyllönen.


Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, Vesa Kyllönen, market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja vesa.kyllonen@sok.fi, puh. 010 767 3021

Keskimaa on ostanut Jyväskylän keskusta-alueelta kiinteistön. Kiinteistökauppa on tehty 15.11.2021.

Keskimaa on ostanut Voionmaankatu 7:ssä sijaitsevan kiinteistön. Kiinteistössä toimii tällä hetkellä K-market. Kiinteistö ostettiin yksityishenkilöiltä, joita edusti kaupanteossa Asianajotoimisto Urtti & Toiviainen Oy:n asianajaja Eero Urtti. Kauppahinta ei ole julkinen.

− Keskeisellä paikalla oleva kiinteistö on hankittu tulevaisuuden liiketoimintatarpeita varten. Kerromme suunnitelmista kiinteistön jatkon suhteen niiden täsmentyessä, toteaa Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä.


Lisätiedot

Osuuskauppa Keskimaa, Antti Määttä, toimitusjohtaja, kauppaneuvos, 010 767 3010, antti.maatta@sok.fi

Asianajotoimisto Urtti & Toiviainen Oy, Eero Urtti, asianajaja, 044 222 3898, eero.urtti@urtti-toiviainen.fi

 

Osuuskauppa Keskimaa on lähtenyt mukaan sijoittajaksi sekä osakkaaksi pääomarahasto Midinvestiin, jonka sijoitukset kohdistuvat keskisuomalaiseen yritystoimintaan ja elinkeinoelämään.

Osuuskauppa Keskimaa on osallistunut Midinvest Oy:n osakeantiin 2,5 miljoonan euron sijoituksella. Osallistuminen osakeantiin tukee Keskimaan strategiaa, johon liittyy vahvasti oman toimialueen elinvoimaisuuden tukeminen.

− Keski-Suomen elinvoimaisuus on meille elintärkeää, joten tuottava osakkuus keskisuomalaisiin yrityksiin sijoittavaan rahastoon tukee hyvin meidän strategiaamme ja toimintaamme Keski-Suomessa, toteaa Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä.

− Nyt meneillään olevalla Midinvest Oy -rahaston osakeannilla tavoitteenamme on kasvattaa toiminta-alueellemme ohjautuvia pääomasijoituksia. Rahaston pääomien kasvamisen myötä voimme sijoittaa yhä useampaan kohdeyhtiöön ja osallistua aiempaa suurempiin sijoituskierroksiin sekä tietenkin voimme tehdä myös lisäsijoituksia jo olemassa oleviin kohdeyhtiöihin, kertoo Midinvest Management Oy:n toimitusjohtaja, partner Jukka-Pekka Nikula.

− Olemme erittäin tyytyväisiä, että Keskimaa vahvana maakunnallisena toimijana näkee paikallisen pääomasijoitustoiminnan tärkeänä alueen kehitykselle ja haluaa siten merkittävällä sijoituksellaan olla mukana pitkäjänteisesti kehittämässä keskisuomalaisen yrityskentän kasvua ja kansainvälistymistä, kommentoi Midinvest Management Oy:n sijoitusjohtaja, partner Jarkko Danska.

Midinvest Oy on Midinvest Management Oy:n hallinnoima pääomarahasto. Rahasto on perustettu vuonna 1994 ja on historiansa aikana sijoittanut 20 milj. euroa yli 70 keskisuomalaiseen varhaisen sekä myöhemmän kehitysvaiheen yhtiöön. Rahastossa on sijoittajina pääosin keskisuomalaisia instituutioita, julkisyhteisöjä sekä yksityisiä sijoittajia. Lue lisää:  www.midinvest.fi


Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, toimitusjohtaja, kauppaneuvos Antti Määttä, 050 522 1011

Midinvest Management Oy:n toimitusjohtaja Jukka-Pekka Nikula, 050 539 9378

Midinvest Management Oy:n sijoitusjohtaja Jarkko Danska, 040 531 0093

Osuuskauppa Keskimaan tammi-syyskuun liikevaihto oli 494,7 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi 5,9 % edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Tammisyyskuun tulos ennen veroja oli 15,1 miljoonaa euroa ja operatiivinen tulos 14,3 miljoonaa euroa, mikä on 5,3 miljoonaa euroa parempi kuin viime vuonna. Päivittäistavarakauppa on jatkanut tasaista kasvua, liikennemyymälä ja polttonestekauppa on kasvanut voimakkaimmin edelliseen vuoteen verrattuna. Koko vuoden operatiivisen tuloksen arvioidaan päätyvän noin 20 miljoonan euron tasolle.

Market- ja tavaratalokaupan liikevaihto kasvoi tammi−syyskuussa 377,1 miljoonaan euroon (+ 3,1 %). Päivittäistavarakauppaa tehtiin 332,2 miljoonalla eurolla (+ 3,3 %). Päivittäistavarakaupassa Keskimaan kasvu on valtakunnan markkinan kasvun tasoa. Käyttötavarakaupan liikevaihto oli 42,8 miljoonaa euroa, mikä oli 0,7 % edellisvuotta enemmän.

− Tämä on nyt toinen vuosi, jonka tuloksissa koronan vaikutukset näkyvät isosti. Lukuja on siis haastava vertailla edellisen vuoden lukuihin, sillä takana on jo toinen hyvin poikkeuksellinen vuosi. Päivittäistavarakauppa on selvinnyt vaikeista vuosista voittajana ja myönteinen kasvu näkyy edelleen luvuissa, tosin maltillisempana kuin edellisenä vuotena, toteaa Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä.

Liikennemyymälä- ja polttonestekaupan liikevaihto oli tammi−syyskuussa 95,6 miljoonaa euroa (+ 20,1 %). ABC-liikennemyymälöissä tehtiin ravintola- ja marketkauppaa 19,7 miljoonalla eurolla (+ 13,6 %). Polttonestekaupan liikevaihto tammi-syyskuussa oli 75,9 miljoonaa euroa (+ 22,0 %). Polttonestekaupan nousua on vahdittanut polttonesteiden hinnan nousun lisäksi ihmisten liikkumisen lisääntyminen. Liikennemyymälöissä ravintola- ja marketkauppa ovat kasvaneet saman suuntaisesti.

Keskimaan matkailu- ja ravitsemiskaupan liikevaihto oli 17,1 miljoonaa euroa, jossa oli laskua 0,1 %. Ravintolakauppa oli 10,8 miljoonaa euroa (-4,4 %) ja majoituskaupan liikevaihto oli 6,4 milj.€ (+ 8,0 %). Kevään ravintolatoiminnan sulku sekä alkuvuoden ravintolatoiminnan rajoitukset näkyvät tämän vuoden luvuissa. Etenkin, jos lukuja vertaa vuoden 2019 lukuihin, jolloin liikevaihtoa oli yli 10 miljoonaa enemmän. Matkailu- ja ravitsemiskauppa on vauhdittunut kesästä alkaen, kun syyskuussa loputkin ravintolatoiminnan rajoitukset ovat Keski-Suomessa poistuneet. Yökerhotoimintaa ollaan avaamassa 3.11.2021, jonka jälkeen kaikki Keskimaan ravintolat ovat ensimmäistä kertaa avoinna kevään 2020 jälkeen.

− Matkailu- ja ravintolakauppa on piristymässä, mutta luvuissa on edelleen hurja pudotus koronaan edeltävään aikaan. Odotamme kuitenkin positiivista loppuvuotta matkailu- ja ravintolakaupassa. Liikennemyymälöissä on ollut näkyvissä voimakasta piristymistä niin asiakasmäärissä kuin liikevaihdossa edelliseen vuoteen verrattuna. Osuuskauppa Keskimaan koko vuoden operatiivinen tulos tulee paranemaan viime vuodesta ja nousee noin 20 miljoonan euron tasolle, Määttä toteaa.

Liiketoimintojen kehittämisen investoinnit jatkuvat

Korona-ajasta huolimatta Keskimaa on jatkanut marketkaupan myymäläverkoston kehittämistä suunnitelmien mukaisesti. Myymäläuudistuksia tehdään niin S-marketeissa kuin Saleissa. Syksyn aikana uudistuvia kohteita ovat S-market Kuhmoinen ja S-market Pihtipudas. S-market Karstulan, Sale Haapamäen ja Sale Keltinmäen myymäläuudistukset ovat juuri valmistuneet. Näiden lisäksi S-market Savelassa on käynnissä mittava myymälälaajennus. Myös uusi parturi-kampaamo Vaajala on avattu S-market Vaajalan yhteyteen lokakuussa.

Ravintolapuolen suurin muutos tänä syksynä on ollut Rosso Kirkkopuiston sulkeminen elokuun lopulla. Keväällä avatun Rosso Jyväskylän toiminta Vapaudenkadun ja Asemakadun kulmassa on otettu vastaan jopa odotettua paremmin. Uusien hankkeiden osalta Keskimaan uniikki saunaravintolakokonaisuus rakentuu Jyväskylän sataman kärkeen. Kesällä 2022 avattavan Sataman Viilun rakennustyöt edistyvät suunnitelmien mukaisesti.

− Matkailu- ja ravintolakauppa on ottanut pahimmat kolhut vastaan korona-ajasta. Nyt kun toiminta on palautunut pikkuhiljaa lähes normaaliksi, on ollut mukava nähdä, että ihmiset ovat löytäneet takaisin ravintoloihin. Pikkujoulukausi lähestyy ja näyttää siltä, että ravintoloissa tulee olemaan vilkkaat ajat edessä, Määttä toteaa.

Henkilökunnan työtyytyväisyys on säilynyt erinomaisella tasolla

Keskimaa on Keski-Suomen suurin yksityinen työnantaja. Osuuskaupan palveluksessa oli syyskuun lopussa aktiivisessa työsuhteessa 1 877 työntekijää, mikä oli 46 enemmän kuin vuotta aiemmin. Keskimaan tuoreen työyhteisötutkimuksen tulokset kertovat, että työntekijöiden työtyytyväisyys on pysynyt lähes viime vuoden ennätystasolla. Työtyytyväisyyttä kuvastava TYT-indeksi on 77,5, joka on yli 10 kymmenen pistettä parempi kuin suomalaisten yritysten yleistaso. Myös erinomaisen AAA-tason raja (76,0) ylittyi edelleen selvästi.

− Olemme todella tyytyväisiä erinomaisista työtyytyväisyystutkimuksen tuloksista. Keskimaalaiset ovat erityisen hyvin sitoutuneita työhönsä, mitä on lisännyt korona-aikana vahvistunut yhdessä tekemisen ja onnistumisen kulttuuri. Kehittämiskohteena tutkimuksesta oli nähtävillä työn stressaavuuden lisääntyminen, mikä johtuu hyvin pitkälti työvoimapulasta, joka näkyy erityisesti matkailu- ja ravitsemiskaupassa sekä ABC-toimialalla, summaa Antti Määttä työyhteisötutkimuksen tuloksia.

Osuuskauppa Keskimaalla oli syyskuun lopussa omistajia 135 744, mikä oli 1 551 enemmän kuin vuotta aiemmin. Keskimaa maksoi elokuussa vuoden 2020 tuloksesta ylijäämänpalautusta asiakasomistajille yli 4,8 miljoonaa euroa. Ylijäämänpalautusta maksettiin asiakasomistajille 1 % Osuuskauppa Keskimaasta tehtyjen, S-Etukortilla rekisteröityjen bonusostojen määrästä. Osuusmaksun korkoa maksettiin edellisvuosien tapaan 6 % eli 6 euroa osuusmaksulta, yhteensä 0,8 miljoonaa euroa. Keskimaan omistajuudesta merkittävin rahana maksettava etu omistajille on Bonus, jota on maksettu tammi-syyskuussa 17,0 miljoonaa euroa.

 


Lisätietoja:

 

Osuuskauppa Keskimaa, toimitusjohtaja, kauppaneuvos Antti Määttä, 050 522 1011, antti.maatta@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaa, talousjohtaja Niko Toivanen, 040 523 9131, niko.toivanen@sok.fi

 

 

Osuuskauppa Keskimaan tammi−kesäkuun liikevaihto oli 316,0 miljoonaa euroa, missä oli kasvua 5,6 % edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Tammi−kesäkuun operatiivinen tulos oli 4,1 miljoonaa euroa, mikä on noin 1,7 miljoonaa euroa parempi kuin viime vuonna. Koronakriisin vaikutus Keskimaan tulokseen on ollut merkittävä, vaikka kesäkauppa toteutui jokaisella toimialalla odotuksia paremmin.

Market- ja tavaratalokaupan liikevaihto kasvoi tammi-kesäkuussa 246,5 miljoonaan euroon (+3,5 %). Päivittäistavarakauppaa tehtiin 217,3 miljoonalla eurolla (+3,5 %). Käyttötavarakaupan liikevaihto kasvoi viime vuoden tasosta 2,7 %, ollen 27,9 miljoonaa euroa.

− Erityisesti päivittäistavarakauppa kannatteli tulostamme jo edellisenä vuonna koronakriisin aikana, joten olemme erittäin tyytyväisiä siitä, että kasvu on jatkunut myös tämän vuoden alkupuolella vähintään markkinakasvun vauhdissa. Muiden toimialojen osalta on hyvin haastavaa verrata lukuja edelliseen vuoteen, toteaa Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä.

Liikennemyymälä- ja polttonestekaupan liikevaihto tammi−kesäkuussa oli 57,7 miljoonaa euroa (20,1 %). ABC-liikennemyymälöissä tehtiin ravintola- ja marketkauppaa 11,2 miljoonalla eurolla (15,9 %). Polttonestekaupan liikevaihto tammi-kesäkuussa oli 46,5 miljoonaa euroa (21,1 %). Kesäkauden runsas kotimaanmatkailu on näkynyt asiakasmäärien kasvuna liikennemyymälöissä. Juhannuksen jälkeen asiakasmäärät ovat ylittäneet 2019 kesän asiakasmäärät. Polttonestekaupassa myyntiin heijastuu vähittäismyyntihintoja korottava maailmamarkkinahintojen nousu.

Keskimaan matkailu- ja ravitsemiskaupan liikevaihto oli 8,6 miljoonaa euroa (-16,5 %). Ravintolakaupan liikevaihto oli 5,6 miljoonaa euroa (-19,1 %) ja majoituskaupan 3,0 miljoonaa euroa (-11,1 %). Matkailu- ja ravitsemiskaupan alkukevät oli haastava edellisvuoden mukaisesti. Maaliskuussa alkanut ravintolatoiminnan sulku jätti ison loven kevään myynteihin. Toisaalta kesällä ravintola- ja matkailukaupassa onnistuttiin jopa odotuksia paremmin.

− Meillä on takana todella positiivinen kesäkauppa, erityisesti hotellien ja ravintoloiden heinäkuu näyttää onnistuneen odotuksia paremmin. Heinäkuu oli Keskimaan kaikille toimialoille myynnillisesti erittäin hyvä. Oli selkeästi nähtävissä, että suomalaiset matkailivat kotimaassa ja käyttivät paikallisia palveluita.

− Loppuvuoden tuloksen arvioimisen osalta ratkaisevaa on koronan neljännen aallon vaikutukset kaupankäyntiin. Tällä hetkellä näyttää, että tulos on muodostumassa vähintään viime vuoden tasolle mutta selkeästi vuotta 2019 heikommaksi, Määttä toteaa.

Investointeja toteutetaan suunnitelmien mukaisesti

Keskimaa investoi merkittävästi palveluiden pitkäjänteiseen kehittämiseen. S-marketien konseptiuudistuksia on jatkettu suunnitelmien mukaisesti. Tämän vuoden aikana S-marketeja on uudistettu Tikkakoskella, Jämsässä ja Lievestuoreella. Maaliskuun alussa avattiin uusi S-market Tourula Jyväskylän keskustan tuntumaan. Näiden lisäksi S-market Savelassa on käynnistynyt mittava myymälälaajennus, myös S-market Karstulan ja Sale Haapamäen myymälät uudistetaan syksyn aikana.

Palokan Prisman kiinteistössä on tehty mittavaa miljööremonttia, kun julkisivua, kauppakeskuksen sisätiloja ja piha-alueita on uudistettu. Uudistustyöt alueella jatkuvat vielä syksylle. Lisäksi Palokan ABC uudistettiin kokonaisvaltaisesti sisätilojen osalta alkukeväästä.

− Vaikka olemme investoineet paljon fyysisten tilojen uudistuksiin, miljööremontteihin ja laajennuksiin, niin yksi merkittävimmistä investoinneista kevään aikana on ollut ruoan verkkokauppapalvelun kehittäminen alueellamme. Olemme kevään aikana avanneet uuden S-kaupat.fi -verkkokauppapalvelun jopa 10 S-marketiimme, Prismoihimme ja Mestarin Herkkuun. Palvelu on otettu erittäin hyvin vastaan ja sitä kehitetään aktiivisesti yhdessä asiakkaidemme kanssa, Antti Määttä toteaa.

− Lisäksi pääsimme keväällä julkistamaan niin meidän kuin koko Jyväskylän matkailun näkökulmasta merkittävän hankkeen, kun kerroimme uuden saunaravintolan rakentamisesta Jyväskylän satamaan. Pitkän suunnittelun ja harkinnan jälkeen tämä hanke on lopultakin ihan konkreettisesti toteutumassa ja sataman kärjessä rakennustyöt ovat nyt hyvässä vauhdissa, iloitsee Määttä.

Keskimaa avasi keväällä Jyväskylän Keskustaan uuden Rosson. Uuden Rosso Jyväskylän myynnin taso on ylittänyt odotukset. Rosso Kirkkopuisto sen sijaan suljetaan elokuun lopulla. Rosso Kirkkopuiston henkilökunta siirtyy työskentelemään pääosin uuteen Rosso Jyväskylään

Kesätyöntekijöitä ennätysmäärä

Keskimaa on Keski-Suomen suurin yksityinen työnantaja. Osuuskaupan palveluksessa oli kesäkuun lopussa aktiivisessa työsuhteessa 2 486 työntekijää. Keskimaa tarjosi tänä vuonna kesätöitä noin tuhannelle nuorelle, joista 550 oli Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelijoita. Muita kesätyöntekijöitä oli yli 450.  Edellisenä vuonna nuorille suunnattu Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelu jouduttiin perumaan koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolosuhteiden vuoksi.

Keskimaalla oli kesäkuun lopussa asiakasomistajia 135 108. Keskimaan edustajisto päätti kevätkokouksessa jakaa omistajilleen ylijäämänpalautusta ja osuusmaksun korkoa. Ylijäämänpalautus ja osuusmaksun korko maksettiin 25 kesäkuuta. Vuoden 2020 tuloksesta ylijäämänpalautusta maksettiin miltei 4,8 miljoonaa euroa, mikä on lähes sama summa kuin edellisenä vuonna. Ylijäämänpalautusta maksettiin asiakasomistajille 1 % Osuuskauppa Keskimaasta vuoden 2020 aikana tehtyjen, S-Etukortilla rekisteröityjen bonusostojen määrästä. Osuusmaksulle korkoa maksettiin 6 % eli 6 euroa osuusmaksulta, yhteensä 0,8 miljoonaa euroa. Keskimaan omistajuudesta merkittävin rahana maksettava etu omistajille on Bonus, jota on maksettu tammi−kesäkuun aikana 11,1 miljoonaa euroa.


Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, toimitusjohtaja, kauppaneuvos Antti Määttä, 050 522 1011, antti.maatta@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaa, talousjohtaja Niko Toivanen, 040 523 9131, niko.toivanen@sok.fi