Osuuskauppa Keskimaa on päättänyt lopettaa Jyväskylän Kodin Terran liiketoiminnan pitkään jatkuneen tappiollisen toiminnan vuoksi. Kodin Terran koko henkilökuntaa koskeneet muutosneuvottelut ovat päättyneet 24.10.2022. Henkilökunnalle pyritään tarjoamaan töitä Keskimaan muista toimipaikoista myymälän sulkemisen jälkeen.

Osuuskauppa Keskimaan Kodin Terraa koskevat muutosneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen tuloksena on päädytty sulkemaan Jyväskylän Kodin Terran myymälä.

− Kodin Terran kannattavuutta on yritetty parantaa viimeisten viiden vuoden aikana eri keinoin, mutta toimenpiteet eivät ole valitettavasti tuottaneet toivottua tulosta, taustoittaa Osuuskauppa Keskimaan market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja Vesa Kyllönen päätöstä liiketoiminnan lopettamiseen.

Muutosneuvottelut koskivat koko Kodin Terran vakituista henkilökuntaa, yhteensä 34 henkilöä. Kaikille muutosneuvotteluiden piirissä oleville henkilöille pyritään tarjoamaan töitä Keskimaan muista toimipaikoista.

– Kiitämme jo tässä vaiheessa Kodin Terran henkilöstöä kovasta työstä ja pitkäjänteisestä, hyvästä palvelusta asiakkaidemme hyväksi. Henkilöstön palveluasenne on ollut tämän yksikön vahvuus ja heidän panoksestaan Terran onnistuminen ei ole jäänyt kiinni, täsmentää Vesa Kyllönen.

– Jatkossa Jyväskylän Prismat tarjoavat tuotteita ja palveluja sisustamisen, remontoimisen ja puutarhatuotteiden osalta nykyiseen malliin. Pyrimme myös kehittämään Prismojen tarjontaa näillä tärkeillä kodin tuotealueilla, Kyllönen muistuttaa.

Kodin Terran kiinteistö säilyy Terran liiketoiminnan päätyttyä Osuuskauppa Keskimaan omistuksessa.

− Tavoitteenamme on löytää liikepaikkaan uusia vuokralaisia ja saada liikepaikasta asiakkaiden silmissä entistä houkuttelevampi. Vapautuville tiloille pyritään löytämään mahdollisimman nopeasti sopivaa jatkokäyttöä, Osuuskauppa Keskimaan talousjohtaja Niko Toivanen avaa Terran liiketoiminnoilta vapautuvien tilojen tulevaisuutta.


Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja Vesa Kyllönen, 040 8275 509, vesa.kyllonen@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaa, talousjohtaja Niko Toivanen, 040 5239 131, niko.toivanen@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaan tammi−syyskuun liikevaihto oli 544,4 miljoonaa euroa, missä oli kasvua 10,0 % edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Tammi−syyskuun operatiivinen tulos oli 18,8 miljoonaa euroa, mikä on noin 4,5 miljoonaa euroa parempi kuin viime vuonna. Positiivinen tuloskehitys tuli matkailu- ja ravitsemiskaupasta sekä liikennemyymälä ja polttonestekaupasta, marketkaupan ja päivittäistavarakaupan tulos heikkeni. Kokonaisuudessaan kesäkauppa onnistui erinomaisesti.

Market- ja tavaratalokaupan liikevaihto kasvoi tammi-syyskuussa 387,3 miljoonaan euroon (+2,7 %). Päivittäistavarakaupan liikevaihto oli 343,1 miljoonaa euroa (+3,3 %). Käyttötavarakaupan liikevaihto laski edellisen vuoden tasosta 2,1 % ollen 41,9 miljoonaa euroa. Ruoan verkkokauppa jatkoi vahvaa kasvua.

− Ruokakaupan myynti on euromääräisesti jatkanut tasaista kehitystä. Alan tilastojen mukaan markkinaosuutemme päivittäistavarakaupassa on tammi-syyskuussa vahvistunut selvästi. Näyttää siltä, että vaikeina aikoina ruokakaupan hintataso korostuu ja edullisimpaan hintakoriin perustuva strategiamme toimii tässä ajassa hyvin. Käyttötavarakaupan liikevaihdon laskuun vaikuttaa erityisesti Kodin Terran negatiiviset kehitysluvut, myös Prismoissa käyttötavarakaupan osalta ollaan edellistä vuotta jäljessä. Valopilkkuna meillä on 60 vuotta täyttänyt Sokoksemme, jossa myynti on kehittynyt odotuksia paremmin, taustoittaa Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä.

Liikennekaupan liikevaihto tammi−syyskuussa oli 126 miljoonaa euroa (+31,7 %). ABC-liikennemyymälöissä tehtiin ravintola- ja marketkauppaa 22,6 miljoonalla eurolla (+15,0 %). Liikenteen energiat ja palveluiden liikevaihto tammi-syyskuussa oli 103,3 miljoonaa euroa (+36,1 %). Piristynyt ryhmämatkailu ja ylipäänsä ihmisten liikkumisen lisääntyminen näkyvät myynnin kasvuna erityisesti ravintolakaupassa. Polttonesteiden myynnin kasvuun vaikuttaa osaltaan maailmanmarkkinahintojen voimakas nousu.

Keskimaan matkailu- ja ravitsemiskaupan liikevaihto oli 25,9 miljoonaa euroa (+50,9 %). Ravintolakaupan liikevaihto oli 16,6 miljoonaa euroa (+54,7 %) ja majoituskaupan 9,2 miljoonaa euroa (+44,5 %). Matkailu- ja ravitsemiskauppa on kesän aikana palautunut lähelle normaalia tasoa eli koronaa edeltäviä vuosia. Matkailussa näkyy erityisesti työmatkustamisen ja erilaisten tapahtumien positiivinen vaikutus hotellien käyttöasteisiin ja sitä kautta myynnin normalisoitumiseen. Kesäkuun alussa avattu Sataman Viilu on otettu erittäin hyvin vastaan ja myynnin taso on ylittänyt kaikki ennakko-odotukset.

− Pikkujoulukausi on pian alkamassa ja varauskalenterit näyttävät, että siitä on tulossa tänä vuonna onnistunut sellainen. Ensimmäistä jouluaan viettävä Viilu on osoittautunut erittäin kysytyksi pikkujoulujen viettopaikaksi, Antti Määttä iloitsee.

− Kokonaisuutena näyttää siltä, että pääsemme tänä vuonna niin myynnillisesti kuin tuloksellisestikin budjetoitua paremmalle tasolle, vaikka päivittäistavarakaupan tulos onkin heikkenemässä. Kiinteiden kulujen nousupaineet kohdistuvat erityisesti loppuvuoteen ja ensi vuoteen. Joulukaupalla on merkittävä vaikutus loppuvuoden myyntilukuihin ja todennäköistä on, että joulukauppa hieman hiipuu myynnillisesti edellisistä vuosista. Ihmiset ovat varovaisempia hankinnoissaan, Määttä ennustaa.

Investointeja toimipaikkauudistuksiin ja sähköautojen latausverkostoon

S-market Laukaassa ja S-market Äänekoskella on aloitettu syksyn aikana mittavat myymäläuudistukset. Laukaassa kiinteistöön tehdään myymälämuutosten lisäksi 350 neliön laajennus ja Äänekoskella myymäläuudistuksen lisäksi tiloihin rakennetaan kolme uutta vuokratilaa.

Sale-ketjussa myymäläuudistusta työstetään parhaillaan Sale Huhtasuon myymälässä ja myös Sale Konginkangas valmistautuu myymälän siirtymiseen uusiin tiloihin Konginkankaalla.

Kodin Terrassa aloitettiin syyskuun alussa muutosneuvottelut koskien mahdollista liiketoiminnan lopettamista. Mikäli Kodin Terran sulkemiseen päädytään, niin liike suljetaan tämän vuoden loppuun mennessä.

Sähköautojen latausverkoston rakentaminen on jatkunut syksyllä suunnitelmien mukaisesti. Keskimaan ABC-latausasemien verkosto on laajentumassa 11 latausasemaan. Uusia latausasemia on rakenteilla ABC Vaajakoskelle, Keljon Prisman ja S-market Jämsän yhteyteen sekä Sokoksen parkkihalliin. Jämsän suurteholatausaseman sekä Sokoksen parkkihallin peruslatausaseman on määrä valmistua marraskuun aikana. Vaajakosken ja Keljon Prisman latausasemien laiteasennukset viivästyvät mitä todennäköisemmin ensi vuoden puolelle.

Ravintolakaupassa merkittävä muutos edelliseen vuoteen on Paviljonki Ravintoloiden toiminnan loppuminen 30.6.2022, kun Keskimaan sopimuskausi päättyi Jyväskylän Messujen messu- ja tapahtumakeskus Paviljongissa. Heinäkuusta alkaen Keskimaan kokous- ja juhlatoiminnan tarjonta on keskittynyt Original Sokos Hotel Alexandraan ja Solo Sokos Hotel Paviljonkiin sekä kesällä avattuun Sataman Viiluun, josta on tullut todella suosittu niin isompien kuin pienempien kokous- ja juhlatilaisuuksien paikka.

Keskimaa työllistää ja palkitsee asiakasomistajiaan

Keskimaa on edelleen Keski-Suomen suurin yksityinen työnantaja. Osuuskaupan palveluksessa oli syyskuun lopussa aktiivisessa työsuhteessa 2037 työntekijää, mikä on 168 henkilöä enemmän kuin edellisenä vuotena.

Keskimaalla oli syyskuun lopussa asiakasomistajia 136 297, mikä on 553 enemmän kuin vuotta aiemmin. Keskimaa maksoi heinäkuussa vuoden 2021 tuloksesta yli 7,5 miljoonaa euroa ylijäämänpalautusta eli yli 2,7 miljoonaa enemmän kuin edellisenä vuonna. Ylijäämänpalautusta maksettiin asiakasomistajille 1,5 % Osuuskauppa Keskimaasta vuoden 2021 aikana tehtyjen, S-Etukortilla rekisteröityjen bonusostojen määrästä. Osuusmaksulle korkoa maksettiin 6 % eli 6 euroa osuusmaksulta, yhteensä 0,8 miljoonaa euroa. Keskimaan omistajuudesta merkittävin rahana maksettava etu omistajille on Bonus, jota on maksettu tammi−syyskuun aikana 18,1 miljoonaa euroa.

Keskimaan Ilo auttaa -hyväntekeväisyyslahjoitus on tänä vuonna kohdistunut tukemaan keskisuomalaisten nuorten omien toiveiden mukaisesti yhdessäoloa ja oppimista niin kouluissa kuin vapaa-ajalla. Ilo auttaa -hyväntekeväisyyslahjoitus on 1 € jokaista asiakasomistajaa kohden. Kokonaissumma oli tammikuun 2022 asiakasomistajamäärän mukaisesti yhteensä 135 899 euroa. Yhteistyökumppaneina tämän vuoden lahjoituksien toteutuksissa ovat Keski-Suomen tutoropettajaverkosto (koulut), Keski-Suomen Liikunta ry (harrastaminen), Nuorten Suomi ry (nuorisotyö) sekä MIELI ry:n kautta Sekasin-chat.


Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, toimitusjohtaja, kauppaneuvos Antti Määttä, 050 522 1011, antti.maatta@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaa, talousjohtaja Niko Toivanen, 040 523 9131, niko.toivanen@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaa aloittaa muutosneuvottelut koskien Kodin Terran mahdollista liiketoiminnan lopettamista ja myymälän sulkemista. Neuvottelujen taustalla ovat tuotannolliset ja taloudelliset syyt sekä yksikön pitkään jatkunut tappiollinen toiminta. Neuvottelut koskevat yhteensä 34 henkilöä, joille pyritään tarjoamaan irtisanomisen vaihtoehtona töitä Keskimaan muista yksiköistä, mikäli Kodin Terra päädytään sulkemaan.

Osuuskauppa Keskimaa harkitsee Kodin Terran toiminnan lopettamista tuotannollisten ja taloudellisten syiden sekä tappiollisen toiminnan vuoksi. Osuuskauppa Keskimaa on antanut maanantaina 5.9.2022 muutosneuvotteluesityksen asiaa koskien.

− Kodin Terra avattiin vuonna 2009 ja sen toiminta on jo pitkään ollut tappiollista. Terran toimintaa, valikoimaa ja myymälätilaa on kehitetty vuosien aikana suunnan korjaamiseksi, mutta valitettavasti liiketoiminta on jatkunut tappiollisena. Lisäksi lähivuosien näkymä on, että kotitalouksien panostukset kodin remontointiin ja rakentamiseen tulevat olemaan entistä vähäisempiä, toteaa Osuuskauppa Keskimaan market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja Vesa Kyllönen.

Muutosneuvottelut koskevat koko Kodin Terran vakituista henkilökuntaa, yhteensä 34 työntekijää. Henkilöstölle pyritään tarjoamaan irtisanomisen vaihtoehtona muuta työtä Osuuskauppa Keskimaan muista yksiköistä, mikäli Kodin Terra päädytään sulkemaan.

− Jokaisen neuvottelujen piirissä olevan henkilön kanssa tullaan käymään henkilökohtainen keskustelu, jossa etsitään ratkaisuja työn löytämiseksi henkilön toiveiden mukaan, kertoo Vesa Kyllönen.

Muutosneuvottelut alkavat maanantaina 12.9.2022 ja niiden osalta noudatetaan kuuden viikon neuvotteluaikaa.

Mikäli Kodin Terran sulkemiseen päädytään, yksikkö suljetaan vuoden 2022 loppuun mennessä.


Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, Vesa Kyllönen, market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja, 010 767 3021, vesa.kyllonen@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaan tammi−kesäkuun liikevaihto oli 346,7 miljoonaa euroa, missä oli kasvua 9,7 % edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Tammi−kesäkuun operatiivinen tulos oli 8,3 miljoonaa euroa, mikä on noin 4,2 miljoonaa euroa parempi kuin viime vuonna. Koronarajoituksien purkautuminen näkyy liikevaihdon kasvuna etenkin matkailu- ja ravitsemiskaupassa.

Market- ja tavaratalokaupan liikevaihto kasvoi tammi-kesäkuussa 249,7 miljoonaan euroon (+1,3 %). Päivittäistavarakauppaa tehtiin 221,0 miljoonalla eurolla (+1,7 %). Käyttötavarakaupan liikevaihto laski viime vuoden tasosta 2,6 % ollen 27,1 miljoonaa euroa. Ruoan verkkokauppa jatkoi vahvaa kasvua, myynti lähes tuplaantui viime vuoteen verrattuna.

− Ruokakaupan volyymi (kilot ja litrat) on alkuvuoden aikana pienentynyt koronavuosien poikkeuksellisen nousun jälkeen. Heikentyneeseen tulokseen vaikuttaa volyymikehityksen lisäksi elintarvikkeiden sisäänostohintojen ja muiden kulujen nousu. Kohonneet sisäänostohinnat ovat aiheuttaneet elintarvikkeiden kuluttajahintatason nousun. Uudessakin tilanteessa olemme säilyttäneet hyvän hintakilpailukyvyn, mikä näkyy kasvaneena markkinaosuutena Keski-Suomessa. On hyvä huomata, että toimintaamme luotetaan myös epävarmempina aikoina, toteaa Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä.

Liikennekaupan liikevaihto tammi−kesäkuussa oli 78,6 miljoonaa euroa (+36,3 %). ABC-liikennemyymälöissä tehtiin ravintola- ja marketkauppaa 13,5 miljoonalla eurolla (+20,8 %). Liikenteen energiat ja palveluiden liikevaihto tammi-kesäkuussa oli 65,1 miljoonaa euroa (+40,0 %). Liikennekaupassa rajoitusten poistuminen ja lisääntynyt ryhmämatkailu ja erilaiset tapahtumat näkyivät voimakkaana myynnin nousuna erityisesti ravintolakaupassa. Polttonesteiden myynnin kasvuun vaikutti kasvaneiden asiakasmäärien lisäksi maailmanmarkkinahintojen voimakas nousu.

Keskimaan matkailu- ja ravitsemiskaupan liikevaihto oli 15,0 miljoonaa euroa (+74,1 %). Ravintolakaupan liikevaihto oli 9,9 miljoonaa euroa (+76,5 %) ja majoituskaupan 5,1 miljoonaa euroa (+69,8 %). Matkailu- ja ravitsemiskauppa on palautunut kevään aikana kohti normaalia koronarajoitusten poistumisen myötä. Erilaiset tapahtumat, työmatkustaminen ja ihmisten liikkuminen ylipäänsä näkyy positiivisena myynninkasvuna.

− Matkailu- ja ravitsemiskauppa on piristynyt lähes normaaliksi koronavuosien jäljiltä, kesäkuukaudet ovat olleet jopa ennätysvilkkaita. Tosin alkuvuoden sulut ja rajoitukset näkyvät edelleen liikevaihdossa, eli matkaa on vielä vuoden 2019 lukemiin suurista kehitysluvuista huolimatta.

− Tällä hetkellä näyttää, että myynnillisesti ja tuloksellisesti pääsemme budjetoitua paremmalle tasolle, mutta tulokseen vaikuttaa kohonneet kustannukset muun muassa tuotteiden sisäänostohinnoissa, investoinneissa ja energiassa – oikeastaan ihan kaikissa kuluissa, Määttä toteaa.

Sataman Viilun avaus on yksi vuoden kohokohdista

Yksi Osuuskauppa Keskimaan ensimmäisen puolivuosiskon kohokohdista on ollut Sataman Viilun avaus kesäkuun alussa. Viilun ravintolan sekä kokous- ja juhlatilojen lisäksi Viilusta löytyy kolmen saunan ainutlaatuinen saunamaailma.

− Viilu on otettu erittäin hyvin vastaan ja kiinnostus uutta ravintolakokonaisuutta kohtaan on ollut jopa ennakoitua suurempaa. Kohde avattiin vuoden kovimpaan sesonkiin ja nuori työryhmä on tehnyt parhaansa kovassa paineessa, kun asiakasmäärät ovat ylittäneet odotukset. Tämä on todellakin ollut odotettu lisä Jyväskylän satamaan, Antti Määttä kertoo.

Ravintolapuolen osalta toinen merkittävä muutos oli Paviljonki Ravintoloiden toiminnan lopettaminen 30.6.2022, kun Keskimaan sopimuskausi päättyi Jyväskylän Messujen messu- ja tapahtumakeskus Paviljongissa. Keskimaan tarjoama kokous- ja juhlatoiminta tulee jatkossa keskittymään hotellien lisäksi Viilun kokous- ja juhlatiloihin.

Osuuskauppa Keskimaan investoinnit sähköautojen latausasemaverkostoon ovat jatkuneet. Keskimaa on avannut tämän vuoden aikana jo kuusi uutta ABC-latausasemaa. Avattujen asemien lisäksi Keskimaalla on suunnittelussa ja työn alla suurteholatausasemat ABC Vaajakosken, Keljon Prisman sekä S-market Jämsän toimipisteisiin sekä peruslatausasema Jyväskylän Sokkarin parkkihalliin. Tavoitteena on, että vuoden loppuun mennessä Keskimaan ABC-latausasemien verkosto on laajentunut yhteentoista latausasemaan.

Myymäläverkoston osalta Jyväskylässä 24/7 palvelevan S-market Savelan 1000 neliön laajennus ja kokonaisvaltainen myymäläuudistus valmistui maaliskuussa. Isommat S-market uudistukset jatkuvat seuraavaksi Laukaan ja Äänekosken S-marketeissa. Prisma Seppälän kiinteistössä avattiin uusi kauneuden erikoisliike Emotion Seppälä alkuvuodesta ja kevään aikana Prisma Seppälän käyttötavaraosastoa on laajennettu ja uudistettu kauttaaltaan. Hankasalmen Salen toiminta loppui helmikuussa.

Uutena palveluna Keskimaan alueella aloitti huhtikuun alussa kiertävä palveluauto S-biili, joka tuo uudella tavalla asiakasomistajuuden ja S-Pankin palvelut pienemmille paikkakunnille. Koko kesän kiertänyt S-biili on otettu erittäin hyvin vastaan asiakkaiden keskuudessa yli 20 keskisuomalaisella paikkakunnalla.

Henkilöstön määrä kasvoi merkittävästi, asiakasomistajille ylijäämänpalautusta yhteensä yli 7,5 miljoonaa euroa

Keskimaa on Keski-Suomen suurin yksityinen työnantaja. Osuuskaupan palveluksessa oli kesäkuun lopussa aktiivisessa työsuhteessa 2 400 työntekijää, mikä on yli 200 henkilöä enemmän kuin edellisenä vuotena. Keskimaa tarjosi tänä vuonna kesätöitä yli tuhannelle työntekijälle, joista lähes 600 oli perinteisiä kesätyöntekijöitä ja 489 Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelijoita.

Keskimaalla oli kesäkuun lopussa asiakasomistajia 135 675. Keskimaan edustajisto päätti kevätkokouksessa jakaa omistajilleen ylijäämänpalautusta ja osuusmaksun korkoa. Ylijäämänpalautus ja osuusmaksun korko maksettiin 22. heinäkuuta. Vuoden 2021 tuloksesta ylijäämänpalautusta maksettiin yli 7,5 miljoonaa euroa, mikä on jopa 2,7 miljoonaa enemmän kuin edellisenä vuonna. Ylijäämänpalautusta maksettiin asiakasomistajille 1,5 % Osuuskauppa Keskimaasta vuoden 2021 aikana tehtyjen, S-Etukortilla rekisteröityjen bonusostojen määrästä. Osuusmaksulle korkoa maksettiin 6 % eli 6 euroa osuusmaksulta, yhteensä 0,8 miljoonaa euroa. Keskimaan omistajuudesta merkittävin rahana maksettava etu omistajille on Bonus, jota on maksettu tammi−kesäkuun aikana 11,7 miljoonaa euroa.


Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, toimitusjohtaja, kauppaneuvos Antti Määttä, 050 522 1011, antti.maatta@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaa, talousjohtaja Niko Toivanen, 040 523 9131, niko.toivanen@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaan edustajisto päätti kevätkokouksessaan maksaa asiakasomistajilleen ylijäämänpalautusta vuoden 2021 tuloksesta. Ylijäämänpalautus asiakasomistajille on yksi tapa tukea keskisuomalaisten ostovoimaa ja hyvinvointia. Ylijäämänpalautusta maksetaan asiakasomistajille tänä vuonna yli 7,5 miljoonaa euroa.

Osuuskauppa Keskimaan edustajisto päätti kevätkokouksessa 7.6.2022 ylijäämänpalautuksen maksamisesta. Keskimaa jakaa omistajilleen heinäkuussa ylijäämänpalautusta ja osuusmaksun korkoa. Vuoden 2021 tuloksesta ylijäämänpalautusta maksetaan yli 7,5 miljoonaa, mikä on yli 2,7 miljoonaan enemmän kuin edellisenä vuonna. Ylijäämänpalautusta maksetaan asiakasomistajille 1,5 % Osuuskauppa Keskimaasta tehtyjen, S-Etukortilla rekisteröityjen bonusostojen määrästä. Osuusmaksun koron suuruudeksi Keskimaan edustajisto päätti edellisvuosien tapaan 6 % eli 6 euroa osuusmaksulta, yhteensä 794 184 €. Ylijäämänpalautus ja osuusmaksun korko maksetaan asiakasomistajille 22. heinäkuuta.

− Ylijäämänpalautus on tärkeä etuus ja palkkio asiakasomistajillemme vuoden ostoista Keskimaalle. Tänä vuonna haluamme palkita asiakasomistajiamme jopa 1,5 %:n ylijäämänpalautuksella. Uskomme, että hintojen nousun vuoksi ostovoimaa tukevalla, heinäkuussa maksettavalla ylijäämänpalautuksella on monelle kotitaloudelle entistä suurempi merkitys. Se on asiakasomistajillemme mukava loma-ajan piristysruiske keskellä kauneinta kesää. Kahtena edellisenä vuotena ylijäämänpalautusta on maksettu 1 % Keskimaalle tehdyistä ostoista, toteaa Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä.

Osuuskauppa Keskimaa on maksanut ylijäämänpalautusta katkeamatta yli 20 vuoden ajan.


Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, Antti Määttä, toimitusjohtaja, kauppaneuvos, 010 767 3011 antti.maatta@sok.fi
Osuuskauppa Keskimaa, Niko Toivanen, talousjohtaja, 010 767 3030, niko.toivanen@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaan tammi-maaliskuun liikevaihto oli 155,3 miljoonaa euroa, jossa oli kasvua viime vuoteen 7,9 prosenttia. Tammi-maaliskuun operatiivinen tulos oli 1,1 miljoonaa euroa, mikä on noin 1,8 miljoonaa euroa enemmän kuin viime vuonna. Matkailu- ja ravitsemiskauppa sekä liikennekauppa ovat elpymässä kohti koronaa edeltävää tasoa. Ruokakaupan tulos on pysynyt ennallaan.  

Keskimaan market- ja tavaratalokaupan liikevaihto kasvoi tammi-maaliskuussa 1,5 % 114,9 miljoonaan euroon. Päivittäistavarakauppaa tehtiin 106,2 miljoonalla eurolla. Kasvua edelliseen vuoteen oli 1,7 %. Käyttötavarakaupan liikevaihto oli 10,6 miljoonaa euroa, laskua edellisvuoteen oli 0,7 prosenttia.

− Alkuvuoden kasvuluvut tulevat pääosin elpyvästä liikennekaupasta sekä hotelli- ja ravintolakaupasta. Iloinen yllätys on ollut Sokoksen tavaratalokaupan hyvä kehitys. Maaliskuussa luvuissa on päästy jo lähelle normaalia eli koronaa edeltävää aikaa myös toimialoilla, joita korona erityisesti kuritti, toteaa Osuuskauppa Keskimaa toimitusjohtaja Antti Määttä.

Keskimaan matkailu- ja ravitsemiskaupan liikevaihto oli 5,4 miljoonaa euroa, jossa oli kasvua 58,0 %. Ravintolakauppa (3,5 milj.€) kasvoi 59,9 % ja majoituskauppa (1,8 milj.€) kasvoi 54,4 %. Ravintola- ja matkailukauppa on lähtenyt toipumaan koronarajoitusten väistyttyä maaliskuun alusta. Koronaa edeltävästä tasosta jäätiin vielä alkuvuoden osalta, mutta kevään näkymät ovat positiiviset ja koronaa edeltävä vuoden 2019 taso on mahdollista saavuttaa.

Liikennekauppa (aiemmin liikennemyymälä- ja polttonestekauppa) liikevaihto kasvoi alkuvuonna 30,4 % 33,4 miljoonaan euroon. ABC-liikennemyymälöiden ravintola- ja marketkaupassa myyntiä tehtiin 5,8 miljoonalla eurolla (+ 24,1 %). Liikenteen energiat ja palveluiden liikevaihto tammi-maaliskuussa oli 27,6 miljoonaa euroa (31,9 %). Luvuissa on nähtävillä tieliikennemäärien kasvu erityisesti helmi-maaliskuussa. Polttoaineen hinnannousu näkyy liikenne-energian luvuissa, joihin polttonestemyynnin lisäksi sisältyy sähkölataukset, autopesupalvelut, polttoöljyn myynti sekä Rent-it-vuokrauspalvelu.

− Ennakoimme Keskimaan liikevaihdon ja tuloksen kehityksen muodostuvan myös loppuvuoden osalta matkailu-, ravintola sekä liikennemyymäläkaupasta. Ennustamme, että elpymisestä huolimatta hotelli- ja ravintolakauppa tulee vielä tänä vuonna olemaan tappiollista. Ruokakaupan liikevaihdon kasvu muodostuu lähinnä yleisestä hinnannousun vaikutuksesta ja tulostaso pysynee ennallaan, Määttä ennakoi.

Uusia palvelumalleja ja muutoksia myymäläverkostossa

Osuuskauppa Keskimaan investoinnit sähköautojen latausasemaverkostoon ovat jatkuneet alkuvuoden aikana. Tammikuussa Keskimaa avasi ABC-suurteholatausasemat Joutsan sekä Palokan ABC-liikennemyymälöiden yhteyteen ja helmikuun aikana on avattu suurteholatausasema Viitasaaren ABC-aseman yhteyteen sekä latausasemat Original Sokos Hotel Alexandran ja Seppälän Prisman yhteyteen. Tavoitteena on, että vuoden loppuun mennessä Keskimaan ABC-latausasemien verkosto on laajentunut kymmeneen latausasemaan. Uusia ABC-suurteholatausasemia avataan seuraavaksi ABC Vaajakosken, Keljon Prisman sekä S-market Jämsän yhteyteen.

Myymäläverkoston osalta Jyväskylässä 24/7 palvelevan S-market Savelan 1000 neliön laajennus ja kokonaisvaltainen myymäläuudistus valmistui maaliskuussa. Prisma Seppälän kiinteistössä avattiin uusi kauneuden erikoisliike Emotion Seppälä tammikuussa.

Myymäläverkosto muuttui helmikuussa, kun Hankasalmen asemalla toiminut Sale Hankasalmi päädyttiin sulkemaan myymälän kiinteistön huonon kunnon vuoksi.

Ravintolapuolella yökerho Bran toiminta päädyttiin lopettamaan ennakoitua aiemmin koronarajoitusten vuoksi. Yökerhon ovia ei koronarajoitusten vuoksi päästy vuoden 2022 puolella avaamaan asiakkaille lainkaan. Lopettamispäätöksen taustalla oli vuokrasopimuksen päättyminen Jyväskylän keskustassa.

Uutena palveluna Keskimaan alueella on aloittanut huhtikuun alussa kiertävä palveluauto S-biili, joka tuo uudella tavalla asiakasomistajuuden ja S-Pankin palvelut pienemmille paikkakunnille.

Keskimaa tarjoaa kesätöitä ja harjoittelupaikkoja suunnitellusti, lomautuksilta vältyttiin tänäkin vuonna

Keskimaa on merkittävä keskisuomalainen työnantaja. Osuuskaupan palveluksessa oli maaliskuun lopussa aktiivisessa työsuhteessa 1 922 työntekijää. Keskimaa ei joutunut alkuvuoden koronarajoitusten vuoksi lomauttamaan henkilökuntaa ravintoloistaan, vaan henkilökunnalle tarjottiin mahdollisuus siirtyä työskentelemään avuksi liikennemyymälöihin tai kaupanalan toimipaikkoihin ravintoloihin kohdistuneiden rajoituksien ajaksi.

Keskimaa on rekrytoinut satoja kesätyöntekijöitä töihin toimipaikkoihin eri puolille Keski-Suomea. Koululaisille suunnattu, Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelu päästään toteuttamaan tänä vuonna suunnitellusti. Satojen kesätyöntekijöiden lisäksi Keskimaalle tulee tänä kesänä lähes 500 ensikertaa työelämään tutustuvia kesäharjoittelijoita.

Keskimaan omistajuudesta merkittävin rahana maksettava etu omistajille on Bonus, jota maksettiin tammi-maaliskuussa 5,3 miljoonaa euroa. Keskimaan ylijäämänpalautuksen maksusta vuoden 2021 osalta päättää Keskimaan edustajisto kevätkokouksessaan 7.6.2022.

Keskimaan vuoden 2021 vuosikatsaus on julkaistu osoitteessa: https://keskimaa.fi/vuosikertomus/

 


Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, toimitusjohtaja, kauppaneuvos Antti Määttä, 050 522 1011, antti.maatta@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaa, talousjohtaja Niko Toivanen, 040 523 9131, niko.toivanen@sok.fi

 

 

Osuuskauppa Keskimaa on ostanut Korpilahden keskustassa sijaitsevan Kiinteistöosakeyhtiö Korpilahden Liiketalon koko osakekannan 22.3.2022.

Osuuskauppa Keskimaa on ostanut Kiinteistöosakeyhtiö Korpilahden Liiketalon koko osakekannan osoitteessa Joensuuntie 2, Korpilahti. Kiinteistössä on aiemmin toiminut K-market, mutta tällä hetkellä liiketilat ovat osittain tyhjillään. Kiinteistössä vuokralaisena jatkaa Kukka- ja Hautaus­palvelu Päivänsini Oy.

Osakekaupalla mahdollistetaan Korpilahden ruokakaupan palveluiden kehittäminen tulevaisuudessa.

− Olemme tyytyväisiä, että löysimme tarpeeseemme juuri sopivan kokoisen liikepaikan Korpilahden keskustan palveluiden sydämestä ja vieläpä luonnonkauniilta paikalta, toteaa Osuuskauppa Keskimaan liikepaikkapäällikkö Tapio Virtanen.

Osuuskauppa Keskimaan S-market Korpilahti ja ABC:n automaattiasema sijaitsevat Korpilahdella osoitteessa Martinpolku 22.


Lisätiedot

Osuuskauppa Keskimaa, liikepaikkapäällikkö Tapio Virtanen, 010 767 3024, tapio.virtanen@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaa, ryhmäpäällikkö Mikko Lehtinen, 010 767 3032, mikko.lehtinen@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaa ja Saarijärven Kaupunki ovat solmineet maanvuokrasopimuksen Villenkulman tontista Saarijärvellä. Keskimaa purkaa S-marketin viereisellä tontilla sijaitsevan vanhan rakennuksen kevään 2022 aikana. Saarijärven kaupungilla on tavoitteena kehittää aluetta tuomalla sinne uusia viihtyvyyttä tukevia palveluita.

Osuuskauppa Keskimaa ja Saarijärven Kaupunki ovat solmineet maanvuokrasopimuksen S-marketin viereisestä Villenkulman tontista (-27-384). Sopimuksen mukaisesti Keskimaa purkaa vanhan Villenkulman rakennuksen kevään 2022 aikana, jonka jälkeen Saarijärven kaupunki teettää tontille maanrakennus- ja maisemointityön. Saarijärven keskustassa sijaitsevalle tontille on tarkoitus kehittää viihtyvyyttä ja kaupungin elävöittämistä tukevaa toimintaa, kuten esimerkiksi pop-up-kioski, -ravintola tai -kahvio.

− Olemme erittäin iloisia, että keskusta-alueen elävöittämistä saadaan tältä osin liikkeelle. Toivomme, että saisimme alueelle jo ensi kesäksi elämää ja uusia palveluita. Saarijärven kaupunki haluaa kiittää Keskimaata erittäin hyvistä neuvotteluista ja heidän halukkuudestaan lähteä edistämään Saarijärven keskusta-alueen jatkokehittämistä, toteaa Saarijärven kaupunginjohtaja Satu Autiosalo.

− Olemme Saarijärven kaupungin kanssa avoimia neuvottelemaan tontin vuokraamisesta myös pidempiaikaisesti jollekin toimijalle, joka haluaisi investoida tontille rakennettavaksi uuden keskustapalveluita tukevan liikerakennuksen, kuten esimerkiksi ravintolan tai kahvilan. Tontti on hyvällä sijainnilla ja siinä on esimerkiksi liittymät jo valmiina, taustoittaa Osuuskauppa Keskimaan liikepaikkapäällikkö Tapio Virtanen.


Lisätietoja:

Saarijärven Kaupunki, kaupunginjohtaja Satu Autiosalo satu.autiosalo@saarijarvi.fi

Osuuskauppa Keskimaa, liikepaikkapäällikkö Tapio Virtanen tapio.virtanen@sok.fi, 010 767 3024

Osuuskauppa Keskimaan liikevaihto nousi ennakoitua paremmin edellisestä vuodesta ja myös tulos parani vuoden 2020 notkahduksesta. Kaikkien toimialojen myynti kasvoi ja tulos parani, mutta matkailu- ja ravitsemiskaupan tulos jäi kuitenkin edelleen merkittävästi tappiolliseksi. Henkilökunnan työtyytyväisyys pysyi tutkitusti erinomaisella tasolla. Henkilökuntaa palkittiin yli miljoonan euron ylimääräisellä tulospalkkiolla kiitoksena ennakoitua paremmasta tuloksesta ja sinnikkäästä työstä koronapandemian keskellä. Vuonna 2021 Keskimaan investoinnit olivat ennätykselliset, investoinnit nousivat yli 62 miljoonaan euroon.

Keskimaan vuoden 2021 verollinen myynti oli 809,7 miljoonaa euroa. Liikevaihtoa kertyi 666,0 miljoonaa euroa, mikä oli 6,6 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Operatiivinen tulos oli 19,6 miljoonaa euroa (ed. v. 14,2 miljoonaa euroa), ollen 2,9 % liikevaihdosta. Keskimaan vakavaraisuus laski muutaman prosenttiyksikön edellisestä vuodesta. Omavaraisuusaste oli 80,2 % (ed. v. 82,2 %).

– Vuosi 2021 sujui Keskimaassa korona-ajan mukanaan tuomat haasteet huomioiden erinomaisesti. Verollinen myyntimme ja liikevaihtomme nousi uuteen ennätykseen, huolimatta siitä että matkailu- ja ravitsemiskaupassa sekä liikennemyymäläkaupassa vuosi oli koronarajoitusten vuoksi hyvin kaksijakoinen: vuoden ensimmäiset ja viimeiset kuukaudet olivat raskaasti tappiollisia, kun taas kesäkuukausina tehtiin jopa uusia myyntiennätyksiä, Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä toteaa.

Keskimaan merkittävimmän tavara-alan päivittäistavarakaupan vahva kehitys jatkui. Arviomme mukaan markkinaosuutemme kasvoi myynnin kasvaessa 3,3 %. Merkittäviä kehitysaskeleita otettiin ruoan verkkokaupassa, jossa myynti ylitti 10 miljoonan euron rajapyykin vuonna 2021 kasvaen yli 80 % edellisestä vuodesta. Päivittäistavarakaupan kasvusta 1/3 koostui ruoan verkkokaupan huimasta kehityksestä.

Käyttötavarakaupan liikevaihto nousi 1,7 % edellisestä vuodesta ja tappiollisten vuosien jälkeen käyttötavarakaupan tulos kehittyipositiiviseksi. Tulosta vauhditti kasvuun erityisesti Prismojen käyttötavarakaupan kehitys. Myös Sokoksessa liikevaihto kasvoi ennakoitua paremmin.

Keskimaan matkailu- ja ravitsemiskauppa kasvoi 18,0 % edellisestä vuodesta 2020, jolloin koronan vaikutuksesta liikevaihto laski ennennäkemättömästi noin 45 % vuoden 2019 tasosta. Kevään ravintolatoiminnan sulku sekä alku- ja loppuvuoden ravintolatoiminnan rajoitukset näkyvät vuoden 2021 luvuissa.

− Matkailu- ja ravintolakauppa oli jo hetkittäin kesän ja syksyn aikana piristymässä, mutta loppuvuodesta jälleen heikentynyt koronatilanne jätti ison loven myyntilukuihin. Luvuissa on edelleen hurja pudotus koronaa edeltävään aikaan. Onneksemme säilyimme kuitenkin henkilökunnan lomautuksilta, kun edellisestä vuodesta tutut työllistymismahdollisuudet kaupan töihin otettiin ripeästi käyttöön niin keväällä kuin loppuvuodesta, tiivistää Antti Määttä matkailu- ja ravintolakaupan vuotta.

Liikennemyymälä- ja polttonestekaupan liikevaihto oli 129,4 miljoonaa euroa, jossa oli kasvua 22,0 %. Vaikka kasvua edelliseen vuoteen saavutettiin, jäätiin normaalin vuoden tulostasosta selvästi. Erityisesti liikennemyymälöiden ravintolakauppa kärsi kevään koronasulusta, jolloin ravintoloiden osalta toiminta oli hyvin rajattua keskittyen ainoastaan market- ja noutoruoan myyntiin.

Investointeja tehtiin ennätyksellisesti

Investoinnit vuonna 2021 olivat yhteensä ennätykselliset 62,1 miljoonaa euroa (9,3 % liikevaihdosta). Edellisenä vuonna 2020 investointeja tehtiin yhteensä 24,8 miljoonalla eurolla. Suurin investoinneista oli Palokan Prisman kiinteistöyhtiön osto.

Keskimaa on jatkanut marketkaupan myymäläverkoston kehittämistä suunnitelmien mukaisesti. Myymäläuudistuksia jatkettiin, kun vuoden aikana eritasoisia uudistuksia tehtiin kuudessa S-marketissa: Karstulassa, Kuhmoisissa, Lievestuoreella, Pihtiputaalla, Tikkakoskella ja Jämsässä. Myös Sale-myymälöiden miljööuudistuksia toteutettiin vuoden aikana Multian, Konneveden ja Keltinmäen Saleissa. Haapamäen Salessa tehtiin kokonaisvaltainen myymäläuudistus.

Ruoan verkkokauppaan tehdyt investoinnit olivat yksi Keskimaan merkittävimmistä vuoden 2021 hankkeista. Ruoan verkkokauppa mahdollistettiin jo pitkään verkossa toimineiden Seppälän Prisman ja Mestarin Herkun lisäksi 11 Keskimaan myymälässä eri puolilla Keski-Suomea.

Keskimaan ABC-toimialalla investoitiin vuoden aikana ABC Palokan kokonaisvaltaiseen uudistukseen, autopesupalveluiden kehittämiseen sekä ABC-lataukseen. Autopesupalveluiden osalta uusi ABC Carwash avattiin Palokan Prisman tontille ja autopesupalveluiden kokonaisvaltainen uudistus toteutettiin Äänekoskella. Ensimmäinen Keskimaan ABC-latausasema avattiin Palokan Prisman yhteyteen marraskuussa.

Uusien toimipaikkojen osalta vuosi oli vilkas. Maaliskuussa Keskimaa pääsi avaamaan uuden S-market Tourulan. Matkailu- ja ravitsemiskaupan merkittävimpiä tapahtumia olivat uuden Rosson avaaminen Jyväskylän keskustaan sekä Sataman Viilun rakennustöiden aloittaminen Jyväskylän satamankärkeen. Syksyllä kauneuden ja hyvinvoinnin palveluja laajennettiin Vaajakoskelle, kun S-market Vaajalan yhteyteen avattiin Prisma Seppälän Parturi-kampaamon sisartoimipaikka, Parturi-kampaamo Vaajala.

− Vuoden 2021 investoinnit asiakasomistajien palveluiden kehittämiseen päätyivät ennätyslukemiin. Koronasta huolimatta olemme panostaneet merkittävästi tulevaisuuteen. Uusien kauppapaikkojen ja toimipaikkojen kehittämisien lisäksi Keskimaa on investoinut myös maakunnan kehitykseen, kuten paikalliseen koulutukseen lahjoittamalla Jyväskylän yliopistolle 150 000 euroa, toteaa toimitusjohtaja Määttä.

Henkilökunta ansaitsi erityiskiitoksen – asiakasomistajille entistä enemmän rahallista palautusta

Keskimaan hallitus päätti joulukuussa 2021, että henkilökunnalle maksetaan yhteensä yli miljoona euroa ylimääräistä tulospalkkiota kiitoksena erinomaisesti onnistuneesta vuodesta, ennakoitua paremmasta tuloksesta ja sinnikkäästä työstä koronapandemian keskellä. Ylimääräisen palkitsemisen piirissä oli koko Keskimaan henkilökunta johtoryhmää lukuun ottamatta. Keskimaan henkilökunnalle päätettiin maksaa ylimääräisenä tulospalkkiona 0,35 € jokaisesta vuoden 2021 aikana tehdystä työtunnista.

− Henkilökuntamme on joutunut työskentelemään kohta jo kaksi vuotta kovassa paineessa koronapandemian etulinjassa marketeissamme, liikennemyymälöissämme sekä ravintoloissamme ja hotelleissamme. Haasteellisesta tilanteesta huolimatta olemme suoriutuneet tästä toisesta koronavuodesta erinomaisesti. Vuodesta kertoo paljon myös se, että maksamamme palkkasumma oli Keskimaan historian kaikkien aikojen korkein, kiittelee Määttä.

Aktiivisessa työsuhteessa Keskimaalla oli vuoden 2021 aikana keskimäärin 1 916 henkilöä, mikä oli edellisen vuoden keskiarvoon verrattuna 69 henkilöä enemmän. Kesällä 2021 Osuuskauppa Keskimaalla työskenteli noin 440 kesätyöntekijää, ja 550 Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelun kautta työelämään tutustuvia nuoria.

Vuoden 2021 lopussa Keskimaalla oli 135 899 asiakasomistajaa. Asiakasomistajien määrä kasvoi 1 204 omistajalla. Vuodelta 2021 asiakasomistajille rahana maksettavat edut ovat yhteensä 32,2 miljoonaa euroa (Bonus 23,1 milj.€, maksutapaetu 0,7 milj.€, ylijäämän palautus noin 7,5 milj.€ ja osuusmaksun korko noin 0,8 milj.€). Ylijäämänpalautus ja osuusmaksun korko maksetaan kesällä 2022, mikäli edustajisto hyväksyy kevätkokouksessa hallituksen esityksen. Tällöin Keskimaan asiakasomistajien vuosittainen palkitseminen (Bonus, maksutapaetu, ylijäämän palautus, osuusmaksun korko) vuodelta 2021 on keskimäärin 238 € / asiakasomistaja (ed. v. 210 €).

 

Osuuskauppa Keskimaa 2021 (milj.€) 2020 (milj.€) muutos %
Verollinen myynti 809,7 757,6 6,9 %
Liikevaihto 666,0 624,7 6,6 %
Operatiivinen tulos 19,6 14,2 38,0 %
Tilikauden tulos 16,0 11,2 42,5 %
  Henkilömäärä Henkilömäärä Hlö.muutos
Asiakasomistajien määrä 135899 134 695 + 1204
Henkilökunnan määrä keskimäärin 1916 1 847 + 69
Henkilökunnan määrä kokoaikaiseksi muutettuna 1654 1 575 + 79

 


Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, toimitusjohtaja, kauppaneuvos Antti Määttä, 050 522 1011, antti.maatta@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaa, talousjohtaja Niko Toivanen, 040 523 9131, niko.toivanen@sok.fi

 

Osuuskauppa Keskimaa on tehnyt liikehuoneistoa koskevan osakekaupan Äänekosken Konginkankaalla sijaitsevasta liikekeskuksesta.

Osuuskaupalla on kaikkiaan 14 Sale-myymälän verkosto Keski-Suomessa. Konginkankaan Sale on palvellut asiakkaitaan nykyisessä sijainnissaan jo vuodesta 1944 asti.

− Liikehuoneisto osakekauppa mahdollistaa meille Sale-myymälän palveluiden kehittämisen uudessa sijainnissa Konginkankaan kylällä. Suunnitelmissamme on uudistaa liikehuoneisto Sale-myymäläksi vuoden 2022 aikana, toteaa Osuuskauppa Keskimaan market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja Vesa Kyllönen.


Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, Vesa Kyllönen, market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja vesa.kyllonen@sok.fi, puh. 010 767 3021