Osuuskauppa Keskimaan edustajisto päätti kevätkokouksessaan asiakasomistajille maksettavasta ylijäämänpalautuksesta vuoden 2023 tuloksesta. Ylijäämänpalautusta maksetaan asiakasomistajille tänä vuonna yli 11,2 miljoonaa euroa.

Osuuskauppa Keskimaan edustajiston kevätkokouksessa 24.4.2024 vahvistettiin Keskimaan hallituksen esitys ylijäämänpalautuksen maksamisesta. Ylijäämänpalautus tarkoittaa sitä, että osuuskauppa ohjaa osan edellisvuoden tuloksestaan takaisin omistajilleen, eli asiakkailleen.

Vuoden 2023 tuloksesta ylijäämänpalautusta maksetaan yli 11,2 miljoonaa euroa, mikä on yli 1,6 miljoonaa enemmän kuin edellisenä vuonna. Ylijäämänpalautusta maksetaan asiakasomistajille 2 % Osuuskauppa Keskimaasta tehtyjen, S-Etukortilla rekisteröityjen bonusostojen määrästä. Osuusmaksun koron suuruudeksi Keskimaan edustajisto päätti edellisvuosien tapaan 6 % eli 6 euroa osuusmaksulta, yhteensä noin 820 t€. Ylijäämänpalautus ja osuusmaksun korko maksetaan talouden pääjäsenen etujen maksutilille S-Pankkiin maanantaina 10.6.2024.

− Ylijäämänpalautus on tärkeä etuus ja palkkio asiakasomistajillemme vuoden ostoista Keskimaalle. Tänä vuonna maksamme asiakkaillemme historiallisen suuren 2 % ylijäämänpalautuksen, mikä on 0,25 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Historiallisen suuren ylijäämänpalautuksen taustalla on vuoden 2023 hyvä tulos. Uskomme, että tällaisina taloudellisesti epävakaina aikoina ylijäämänpalautuksella on entistä suurempi merkitys monissa talouksissa, toteaa Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä.

Osuuskauppa Keskimaa on maksanut ylijäämänpalautusta katkeamatta vuodesta 1998 lähtien eli yli 25 vuoden ajan. Keskimaan asiakasomistajien määrä oli yhteensä 139 974 vuoden 2023 lopulla.

Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, Antti Määttä, toimitusjohtaja, kauppaneuvos, 050 522 1011, antti.maatta@sok.fi
Osuuskauppa Keskimaa, Niko Toivanen, talousjohtaja, 040 523 9131, niko.toivanen@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaan tammi-maaliskuun liikevaihto oli 174,8 miljoonaa euroa, jossa oli kasvua viime vuoteen 3,3 prosenttia. Alkuvuoden kasvua vauhditti päivittäistavarakaupan vahva kehitys ja pääsiäiskaupan ajoittuminen maaliskuulle.

Keskimaan market- ja tavaratalokaupan liikevaihto kasvoi tammi-maaliskuussa 5,6 % 130,2 miljoonaan euroon. Päivittäistavarakauppaa tehtiin 120,3 miljoonalla eurolla. Kasvua edelliseen vuoteen oli 6,2 %. Käyttötavarakaupan liikevaihto oli 9,4 miljoonaa euroa, laskua edellisvuoteen oli 1,6 prosenttia.

− Alkuvuoden ajan kauppa on käynyt hyvin. Keskimaan päivittäistavarakaupan markkinaa vahvempi myynninkehitys on jatkunut. Ensimmäisellä neljänneksellä olemme onnistuneet kasvattamaan liikevaihtoa edellisestä vuodesta. Ruokaostosten osalta asiakkaat selvästi luottavat meidän peruslupaukseemme edullisesta ostoskorista, mikä on näin taloudellisesti haastavina aikoina tullut yhä tärkeämmäksi kilpailutekijäksi. Haastava taloustilanne näkyy käyttötavarakaupan kehityksessä matkailu- ja ravitsemiskaupan tapaan, toteaa Osuuskauppa Keskimaa toimitusjohtaja Antti Määttä.

Keskimaan matkailu- ja ravitsemiskaupan liikevaihto oli 9,0 miljoonaa euroa, jossa oli laskua 1,9 %. Ravintolakauppa (5,8 milj.€) laski 1,8 % ja majoituskauppa (3,1 milj.€) laski 2,0 %. Ravintola- ja matkailukauppa kehitys jäi hieman edellisestä vuodesta, mikä oli odotettavaa haastavan taloustilanteen myötä.

Liikennekaupan liikevaihto laski alkuvuonna 3,2 % 33,8 miljoonaan euroon. ABC-liikennemyymälöiden ravintola- ja marketkaupassa myyntiä tehtiin 7,0 miljoonalla eurolla (+ 6,9 %). Liikenteen energiat ja palveluiden liikevaihto tammi-maaliskuussa oli 26,7 miljoonaa euroa (- 5,5 %). Edellisvuoden tasosta euromääräinen myynti jäi polttonesteiden hintatason laskun vuoksi.

Tammi-maaliskuun operatiivinen tulos oli 5,8 miljoonaa euroa, mikä on noin 2,2 miljoonaa euroa enemmän kuin viime vuonna. Tuloskehitykseen vaikuttivat sijoitustoiminnan tammi-maaliskuulle ajoittuneet kertaluonteiset tuotot ja päivittäistavarakaupan markkinakehitystä parempi myynnin kehitys. Myös pääsiäiskaupan ajoittuminen maaliskuulle paransi alkuvuoden tulosta.

− Koko vuoden osalta ennakoimme Keskimaan liikevaihdon kasvavan ja tuloksen toteutuvan viime vuoden tasolla. Vaikka ravintoloissa on ollut haastavan taloustilanteen vuoksi hiljaisempaa, voidaan kohta alkavaan kesäkauteen katsoa luottavaisin mielin. Keski-Suomeen on tulossa useita isoja kesätapahtumia, jotka vauhdittavat varmasti myyntiä niin ravintoloissa kuin majoituksen puolellakin, Määttä toteaa.

Myymäläverkoston rakentaminen vauhdissa – neljä uutta S-marketia ja yksi uusi Sale

Osuuskauppa Keskimaan myymäläverkoston kehittäminen on jatkunut määrätietoisesti. Helmikuussa päästiin avaamaan uusi S-market Uuraisille ja parhaillaan on rakenteilla kaksi uutta S-marketia: toinen Korpilahdelle ja uusi S-market Mäki-Matti Jyväskylään Voionmaankadulle. Myös Multialle on parhaillaan rakenteilla uusi kesällä avattava Sale-myymälä. Näiden lisäksi maaliskuussa tehtiin päätös uuden S-marketin rakennuttamisesta Muuramen keskustaan nykyisen S-marketin viereiselle tontille. Muuramen S-market valmistuu kesällä 2025.

Matkailualan yksi suurimmista alkuvuoden uutisista Keski-Suomessa oli Keskimaan päätös rakennuttaa Himokselle 120 lomahuoneiston ja ravintolan kokonaisuus. Tämän lisäksi Original Sokos Hotel Alexandrassa on syksyllä 2023 alkaneen remontin myötä uudistettu lähes puolet hotellin huoneista. Remontti valmistuu kokonaisuudessaan kevään aikana.

Ravintolapuolella alkuvuoden suurin muutos oli päätös lopettaa ravintola Amarillon liiketoiminta. Amarillo oli viimeistä kertaa avoinna 30.3.2024.

Keskimaa on rekrytoinut yhteensä lähes tuhat kesätyöntekijää ja Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelijaa

Keskimaa on Keski-Suomen suurin yksityinen työnantaja. Osuuskaupan palveluksessa oli maaliskuun lopussa aktiivisessa työsuhteessa 1 930 työntekijää.

Keskimaa on rekrytoinut alkuvuoden aikana satoja kesätyöntekijöitä toimipaikkoihin eri puolille Keski-Suomea. Lisäksi 15−17 -vuotiaille suunnatun Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelun kautta työllistetään noin 500 ensikertaa työelämään tutustuvia kesäharjoittelijoita.

Keskimaan omistajuudesta merkittävin rahana maksettava etu omistajille on Bonus, jota maksettiin tammi-maaliskuussa 6,2 miljoonaa euroa. Kasvua edelliseen vuoteen verrattuna oli 6,6 %.

Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, toimitusjohtaja, kauppaneuvos Antti Määttä, 050 522 1011, antti.maatta@sok.fi
Osuuskauppa Keskimaa, talousjohtaja Niko Toivanen, 040 523 9131, niko.toivanen@sok.fi

KUVA: Tero Takalo-Eskola

Osuuskauppa Keskimaan vuoden 2023 liikevaihto nousi ennakoitua enemmän ja myös tulos parani. Keskimaan markkina-asema päivittäistavarakaupassa vahvistui entisestään. Vuoden 2023 aikana Keskimaa aloitti historiallisen monta uuden marketin rakennushanketta.

Keskimaan vuoden 2023 verollinen myynti oli 920,3 miljoonaa euroa. Liikevaihtoa kertyi 754,7 miljoonaa euroa, mikä oli 2,9 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Operatiivinen tulos oli 31,1 miljoonaa euroa (ed. v. 25,2 miljoonaa euroa), ollen 4,1 % liikevaihdosta. Keskimaan omavaraisuusaste oli 80,1 % (ed. v. 79,6 %).

– Ruokakaupan kasvu on edelleen jatkunut meillä selvästi markkinaa voimakkaampana. Meille on erityisen tärkeää, että olemme pystyneet pitämään hintalupauksestamme kiinni näinä epävakaina aikoina. Asiakasomistajamme selvästikin luottavat meihin erityisesti epävakaina aikoina, Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä toteaa.

Keskimaan päivittäistavarakaupan vahva kehitys jatkui. Päivittäistavarakaupan liikevaihto kasvoi edellisestä vuodesta 7,7 % ja sen sisällä ruoan verkkokauppa kasvoi lähes 10 %. Keskimaan päivittäistavarakaupan myynti kasvoi selvästi muuta päivittäistavaramarkkinaa vahvemmin. Päivittäistavarakaupassa ja päivittäistavaroiden verkkokaupassa Keskimaa on Keski-Suomen selkeä markkinajohtaja.

Käyttötavarakaupan liikevaihto laski edellisestä vuodesta 17,0 %. Käyttötavarakaupan liikevaihdon laskuun vaikuttaa erityisesti Jyväskylän Kodin Terran liiketoiminnan loppuminen joulukuussa 2022 ja näin ollen rautakauppatoiminnan puuttuminen kokonaan vuoden 2023 luvuista. Kokonaisuudessaan käyttötavarakaupan tulos nousi edellisestä vuodesta.

Keskimaan matkailu- ja ravitsemiskauppa kasvoi 11,3 % edellisestä vuodesta 2022. Matkailu- ja ravitsemiskaupan tuloksen osalta päästiin kolmen tappiollisen koronavuoden jälkeen voitolle. Niin matkailu- kuin ravintolaliiketoiminnassa myynti kehittyi tasaisesti.

− Voimme iloita, että kolmen koronavuoden jälkeen matkailu- ja ravitsemiskaupassa on päästy positiiviseen vireeseen. Erityisesti kesäkausi oli ravintoloissa ja hotelleissamme todella vilkasta aikaa, Antti Määttä jatkaa.

Liikennekaupan liikevaihto oli 157,1 miljoonaa euroa, joka laski edellisvuodesta 4,8 %. Liikevaihdon lasku selittyy polttonesteiden markkinahintojen laskulla edellisvuoteen verrattuna, sillä Keskimaan polttonestekaupan myydyt litrat nousivat edellisestä vuodesta. Liikennemyymälöiden ravintola- ja marketkauppa sen sijaan kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna.

Ennätyksellinen määrä uusia ja uudistettavia toimipaikkoja, tulevan kolmen vuoden investoinnit yli 100 miljoonaa euroa

Keskimaan investoinnit vuonna 2023 olivat yhteensä 24,7 miljoonaa euroa.

Osuuskauppa Keskimaa käynnisti vuoden 2023 aikana historiallisen monta rakennushanketta eri puolille Keski-Suomea. Vuoden aikana käynnistyivät uusien S-marketien rakennushankkeet Uuraisille, Korpilahdelle sekä Jyväskylään Voionmaankadulle, jonne rakentuu uusi S-market Mäki-Matti. Lisäksi Multialla aloitettiin loppuvuonna uuden Sale-myymälän rakentaminen.

Myymäläuudistuksia tehtiin vuoden aikana S-market Laukaassa, Äänekoskella, Viitasaarella, Suolahdessa sekä Sale Säynätsalossa. Lisäksi ruoan verkkokauppaliiketoimintaan otettiin käyttöön suuren suosion saavuttaneet kuljetusrobotit S-market Savelassa ja Tourulassa.

Matkailualalla Original Sokos Hotel Alexandrassa käynnistyi syksyllä laaja remontti, jossa lähes puolet hotellin huoneista uudistetaan kokonaisvaltaisesti. Lisäksi suunnittelupöydällä oli suurhanke Himokselle rakennettavien 120 lomahuoneiston ja ravintolan kokonaisuudesta, josta rakentamisen päätös tehtiin heti alkuvuodesta 2024.

Keskimaan sähköautolatausasemien verkosto laajentui vuoden aikana 11 latausasemaan. Viimeisimpinä lisäyksinä olivat ABC Vaajakosken ja Prisma Keljon yhteyteen avatut suurteholatausasemat. Kesällä Laukaaseen avattiin Keskimaan kuudes ABC CarWash -autopesula.

− Meillä on parhaillaan jopa historiallisen paljon uusien markettien rakentamisprojekteja käynnissä. Alkaneeseen vuoteen kohdistuu suurin osa viime vuonna aloitetuista rakennushankkeista, joten olemme erittäin tyytyväisiä, että pääsemme hyvän tuloksen voimin investoimaan Keski-Suomeen ja sitä kautta myös työllistämään tällä hetkellä matalasuhdanteessa painivaa rakennusalaa. Nyt on meille hyvä aika rakennuttaa ja investoida. Tulevan kolmen vuoden investoinnit toimipaikkaverkostoomme täällä Keski-Suomessa ovat yli 100 miljoonaa euroa, toteaa Antti Määttä.

Henkilökunnalle ylimääräinen tulospalkkio ja asiakasomistajille historiallisen suuret rahalliset palautukset

Keskimaa on Keski-Suomen suurin yksityinen työnantaja. Osuuskaupan palveluksessa oli vuoden 2023 aikana keskimäärin 2 095 työntekijää. Kesällä 2023 Keskimaa tarjosi kesätöitä 1060 kesätyöntekijälle, joista 488 oli ensikertaa työelämään tutustuvia kesäharjoittelijoita.

Vuoden 2023 aikana Keskimaa on palkinnut niin asiakkaita kuin henkilökuntaakin. Keskimaan henkilökunnalle maksetaan yhteensä yli miljoonan euron ylimääräinen tulospalkkio kiitoksena vuoden 2023 ennakoitua paremmasta tuloksesta. Ylimääräisen palkitsemisen piiriin kuuluu koko Keskimaan henkilökunta johtoryhmää lukuun ottamatta. Lisäksi koko henkilökunta kuuluu tulospalkkauksen piiriin.

Vuoden 2023 lopussa Keskimaalla oli 139 974 asiakasomistajaa. Asiakasomistajien määrä kasvoi 2 963 omistajalla. Vuodelta 2023 asiakasomistajille rahana maksettavat edut olivat yhteensä 39,2 miljoonaa euroa (Bonus 26,2 milj.€, maksutapaetu 0,9 milj.€, ylijäämän palautus noin 11,2 milj.€ ja osuusmaksun korko noin 0,8 milj.€). Nämä maksettavat edut olivat Keskimaan historian kaikkien aikojen suurimmat. Ylijäämänpalautus ja osuusmaksun korko maksetaan kesällä 2024, mikäli edustajisto hyväksyy kevätkokouksessa hallituksen esityksen.

Osuuskauppa Keskimaa 2023 (milj.€) 2022 (milj.€) muutos %
Verollinen myynti 920,3 891,6 3,2
Liikevaihto 754,7 733,2 2,9
Operatiivinen tulos 31,1 25,2 23,6
Tilikauden tulos 26,0 19,5 32,8
  Henkilömäärä Henkilömäärä Hlö.muutos
Asiakasomistajien määrä 139 974 137 011 2 963
Henkilökunnan määrä keskimäärin 2095 2085 10
Henkilökunnan määrä kokoaikaiseksi muutettuna 1731 1752 -22
Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, toimitusjohtaja, kauppaneuvos Antti Määttä, 010 767 3011, antti.maatta@sok.fi
Osuuskauppa Keskimaa, talousjohtaja Niko Toivanen, 010 767 3030, niko.toivanen@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaa on ostanut Jämsänkoskelta S-marketin viereisen kiinteistön, jossa sijaitsee Jämsänkosken Tarvikekeskus. Keskimaa suunnittelee tontille uuden S-marketin rakentamista.

Osuuskauppa Keskimaa ja Kiinteistö Oy Vitikkalan Kartano ovat tehneet noin 5000 neliön kiinteistökaupan Jämsänkoskelta 31.10.2023. Kaupan kohteena oleva kiinteistö sijaitsee S-market Jämsänkosken viereisellä tontilla, jossa toimii tällä hetkellä Jämsänkosken Tarvikekeskus. Tarvikekeskus on toiminut kiinteistössä vuodesta 2020 alkaen. Kaupan myyjäosapuolella eli Kiinteistö Oy Vitikkalan Kartanolla ja Jämsänkosken Tarvikekeskuksella on sama omistajapohja.

Jämsänkosken Tarvikekeskus on päättänyt lopettaa toimintansa nykyisessä toimipaikassa maaliskuun 2024 aikana.

− Jämsän Tarvikekeskuksen myymälän läheisyys sekä Jämsänkosken myymälän pinta-alan pienuus vaikuttivat päätökseemme lopettaa liiketoiminta Jämsänkoskella. Valitettavasti Jämsänkosken myymälään ei ollut mahdollista saada tarpeeksi kattavaa valikoimaa, toteaa myyjäosapuolen edustaja ja Jämsänkosken Tarvikekeskuksen omistaja Mikko Simonen.

− Olemme jo pidemmän aikaa suunnitelleet liikepaikan kehittämistä Jämsänkoskella. Uusi kiinteistökauppa mahdollistaa meille suunnittelun aloittamisen uuden S-marketin rakentamisesta Jämsänkoskelle nykyisen S-marketin viereen. Kaupan toteuduttua on mahdollista aloittaa suunnittelu jatkon suhteen, taustoittaa Osuuskauppa Keskimaan liikepaikkapäällikkö Tapio Virtanen kiinteistökauppaa.

Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, liikepaikkapäällikkö Tapio Virtanen, tapio.virtanen@sok.fi, 010 767 3024
Mariblats Oy, Jämsänkosken Tarvikekeskus, Mikko Simonen, mikko@tarvikekeskus.fi, 0400 412 495

Kuva: Mikko Simonen

Osuuskauppa Keskimaan tammi−syyskuun liikevaihto oli 564,3 miljoonaa euroa, mikä merkitsee 3,7 % kasvua verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon. Tammi−syyskuun operatiivinen tulos oli 27,8 miljoonaa euroa, mikä on noin 9,0 miljoonaa euroa parempi kuin viime vuonna. Tuloskehitykseen on vaikuttanut erityisesti matkailu- ja ravintolakaupan vahva kehitys edellisvuodesta sekä päivittäistavarakaupan markkinaa vahvempi myynninkehitys.

Market- ja tavaratalokaupan liikevaihto kasvoi tammi-syyskuussa 409,0 miljoonaan euroon (5,6 %), josta päivittäistavarakaupan liikevaihto oli 371,9 miljoonaa euroa (+8,4 %). Käyttötavarakaupan liikevaihto laski edellisen vuoden tasosta 17,1 % ollen 34,7 miljoonaa euroa.

− Ruokakaupan kasvu on edelleen jatkunut meillä selvästi markkinaa voimakkaampana. Meille on erityisen tärkeää, että olemme pystyneet pitämään hintalupauksestamme kiinni näinä epävakaina aikoina. Käyttötavarakaupassa liikevaihtomme on jäänyt viime vuoden tasosta, mihin vaikuttaa erityisesti tappiollisen Kodin Terran liiketoiminnan päättyminen viime vuoden joulukuussa, taustoittaa Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä.

Liikennekaupan (ABC liikennemyymälät ja liikenne-energiakauppa) liikevaihto tammi−syyskuussa oli 119,3 miljoonaa euroa (-5,3 %). ABC-liikennemyymälöissä tehtiin ravintola- ja marketkauppaa 24,8 miljoonalla eurolla (+9,7 %). Liikenteen energiat ja palveluiden liikevaihto tammi-syyskuussa oli 94,5 miljoonaa euroa (-8,6 %). Liikennekaupan liikevaihtoon vaikuttaa polttonesteiden maailmanmarkkinahintojen lasku viime vuodesta.

Keskimaan matkailu- ja ravitsemiskaupan liikevaihto oli 30,4 miljoonaa euroa (+17,4 %). Ravintolakaupan liikevaihto oli 19,4 miljoonaa euroa (+16,6 %) ja majoituskaupan 11,0 miljoonaa euroa (+18,8 %). Matkailu- ja ravitsemiskauppa on palautunut koronaa edeltävälle tasolle. Erilaiset tapahtumat ja lisääntynyt työ- ja vapaa-ajan matkustaminen näkyvät vielä tänä vuonna voimakkaana myynnin kasvuna koronavuosien jälkeen.

− Kokonaisuutena näyttää siltä, että pääsemme tänä vuonna niin myynnillisesti kuin tuloksellisestikin budjetoitua ja viime vuotta paremmalle tasolle. Erityisen tyytyväisiä voimme olla kasvavasta markkina-asemastamme päivittäistavarakaupassa. Joulukaupalla on merkittävä vaikutus loppuvuoden myyntilukuihin, joten mielenkiintoiset kuukaudet ovat vielä edessäpäin, Määttä toteaa.

Investointeja uusiin toimipaikkoihin ja laajamittaisiin uudistuksiin

Keskimaalla on parhaillaan käynnissä uusien S-marketien rakennushankkeet Uuraisilla ja Korpilahdella. Lisäksi Jyväskylään Voionmaankadulle rakennetaan uusi S-market Mäki-Matti, jonka rakennustyöt aloitettiin syyskuussa. Multialla uuden Sale-myymälän rakentaminen on käynnistynyt maanrakennustöillä. Syksyn aikana uudistetaan myös S-market Suolahden myymälä, ja Sale Säynätsalossa on parhaillaan käynnissä kattava myymäläuudistus.

Matkailualalla Original Sokos Hotel Alexandrassa on käynnissä laaja remontti, jossa lähes puolet hotellin huoneista uudistetaan kokonaisvaltaisesti. Lisäksi suunnittelupöydällä on Himokselle rakennettava 120 huoneiston ja ravintolan kokonaisuus, jonka osalta lopulliset päätökset tehdään vuoden 2024 alkupuolella.

− Meillä on parhaillaan jopa historiallisen paljon uusien markettien rakentamisprojekteja käynnissä. Investoinnit kohdistuvat eri puolille Keski-Suomea, myös pienemmille paikkakunnille. Esimerkiksi Uuraisilla uuden S-marketin rakennustyöt ja henkilökunnan rekrytointi ovat jo täydessä vauhdissa. Tämä uusi S-market korvaa tällä hetkellä vanhassa kiinteistössä toimivan Salen, Määttä toteaa.

Keskimaan sähköautolatausasemien verkosto on laajentunut tämän vuoden aikana 11 latausasemaan. Viimeisimpinä lisäyksinä ovat ABC Vaajakosken ja Prisma Keljon yhteyteen avatut suurteholatausasemat. Kesällä Laukaaseen avattiin Keskimaan kuudes ABC CarWash -autopesula.

Keskimaan Ilo auttaa -lahjoitus kohdistui ulkoiluun ja luontokohteisiin

Keskimaa on Keski-Suomen suurin yksityinen työnantaja. Osuuskaupan palveluksessa oli syyskuun lopussa aktiivisessa työsuhteessa 2 018 työntekijää. Kesätöitä Keskimaa tarjosi tänä vuonna noin tuhannelle kesätyöntekijälle, joista noin 500 oli ensikertaa työelämään tutustuvia kesäharjoittelijoita.

Keskimaalla oli syyskuun lopussa asiakasomistajia 139 234. Keskimaan asiakasomistajille maksettiin kesäkuussa ylijäämänpalautusta vuoden 2022 tuloksesta yhteensä 9,6 miljoonaa euroa, mikä oli 2,1 miljoonaa enemmän kuin edellisenä vuonna. Ylijäämänpalautusta maksettiin asiakasomistajille 1,75 % Osuuskauppa Keskimaasta vuoden 2022 aikana tehtyjen, S-Etukortilla rekisteröityjen bonusostojen määrästä. Keskimaan omistajuudesta merkittävin rahana maksettava etu omistajille on Bonus. Bonusta maksettiin tammi−syyskuun aikana yhteensä 19,3 miljoonaa euroa, mikä oli 1,2 miljoonaa euroa enemmän kuin vastaavana ajanjaksona edellisenä vuonna.

Keskimaan Ilo auttaa -hyväntekeväisyyslahjoitus on tänä vuonna kohdistunut ulkoiluun ja luonnossa viihtymiseen Keski-Suomen alueella. Lahjoituskohteiksi valikoituivat asiakkailta kerättyjen ehdotuksien pohjalta Karstulan kunnan ulkoilupuisto, Keuruun kaupungin keskusurheilukenttä, Mäki-Matin perhepuisto Jyväskylästä sekä yhteensä viisi Metsähallituksen kohdetta eri puolilla Keski-Suomea. Ilo auttaa -hyväntekeväisyyslahjoitus on 1 € jokaista asiakasomistajaa kohden. Kokonaissumma oli tammikuun 2023 asiakasomistajamäärän mukaisesti yhteensä 137 000 euroa. Vuoden 2024 Ilo auttaa -hyväntekeväisyyslahjoituksen teemaksi on valikoitunut eri-ikäisten ihmisten digitaitojen kartuttaminen.

Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, toimitusjohtaja, kauppaneuvos Antti Määttä, antti.maatta@sok.fi
Osuuskauppa Keskimaa, talousjohtaja Niko Toivanen, niko.toivanen@sok.fi

 

Kuva: Petteri Ruotsalainen

Osuuskauppa Keskimaan tammi−kesäkuun liikevaihto oli 365,3 miljoonaa euroa, missä oli kasvua 5,4 % edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Tammi−kesäkuun operatiivinen tulos oli 13,5 miljoonaa euroa, mikä on noin 5,2 miljoonaa euroa parempi kuin viime vuonna. Tuloskehitykseen on vaikuttanut erityisesti matkailu- ja ravintolakaupan vahva kehitys edellisvuodesta sekä päivittäistavarakaupan markkinaa vahvempi myynninkehitys.

Keskimaa market- ja tavaratalokaupan liikevaihto kasvoi tammi-kesäkuussa 267,3 miljoonaan euroon (+7,0 %). Päivittäistavarakauppaa tehtiin 243,2 miljoonalla eurolla (+10,0 %). Käyttötavarakaupan liikevaihto laski viime vuoden tasosta 16,9 % ollen 22,5 miljoonaa euroa. Käyttötavarakaupan liikevaihdon laskuun ja toisaalta myös tuloksen paranemiseen vaikuttaa tappiollisen Kodin Terran liiketoiminnan päättyminen viime vuoden joulukuussa.

− Ruokakaupan kasvu on jatkunut meillä selvästi markkinaa voimakkaampana. Elintarvikkeiden sisäänostohinnat ovat jatkaneet nousuaan, mikä on aiheuttanut elintarvikkeiden yleisen hinnannousun kuluttajille. Olemme varmistaneet kilpailukykyisen hinnoittelumme pitämällä ruokakaupan suhteellisen myyntikatteen eli kaupan palkkion viime vuoden tasolla. Tämä on varmasti yksi syy vahvistuneeseen markkina-asemaamme. Olemme tyytyväisiä siihen, että päivittäistavaroiden hinnan nousut ovat tutkimustenkin mukaan menneet täysimääräisinä ruokaketjussa eteenpäin elintarviketeollisuuden kautta tuottajille, toteaa Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä.

Liikennekaupan liikevaihto tammi−kesäkuussa oli 74,8 miljoonaa euroa (-4,8 %). ABC-liikennemyymälöissä tehtiin ravintola- ja marketkauppaa 15,0 miljoonalla eurolla (+11,3 %). Liikenteen energiat ja palveluiden liikevaihto tammi-kesäkuussa oli 59,8 miljoonaa euroa (-8,1 %). Liikennekaupan liikevaihtoon vaikuttaa polttonesteiden maailmanmarkkinahintojen lasku viime vuodesta.

Keskimaan matkailu- ja ravitsemiskaupan liikevaihto oli 19,4 miljoonaa euroa (+29,9 %). Ravintolakaupan liikevaihto oli 12,6 miljoonaa euroa (+27,4 %) ja majoituskaupan 6,9 miljoonaa euroa (+34,9 %). Matkailu- ja ravitsemiskauppa on palautunut koronaa edeltävälle tasolle. Tapahtumat, matkustaminen ja ihmisten liikkuminen ylipäänsä näkyvät tänä vuonna voimakkaana myynnin kasvuna koronavuosien jälkeen.

− Matkailu- ja ravitsemiskauppa sekä liikennemyymälöiden sisäkauppa ovat elpyneet tämän vuoden aikana koronaa edeltäneelle vuoden 2019 tasolle, mikä näkyy vielä tänä vuonna toimialan voimakkaana myynnin ja tuloksen kasvuna. Kesä on ollut kaikin puolin onnistunut, ja olemme pystyneet pitämään kiinni vuoden myynnillisistä ja tuloksellisista tavoitteistamme, Määttä iloitsee.

Katse tulevaisuuden kehityshankkeisiin

Osuuskauppa Keskimaalla on sekä käynnissä että suunnittelussa useita myymäläverkoston kehityshankkeita. S-market-ketjun myymäläverkoston uudistukset on saatu keväällä päätökseen ja Sale-ketjun yhteensä 13 myymälästä yli puolet on jo uudistettu nykyaikaisen Sale-konseptin mukaiseksi.

Keskimaalla on parhaillaan käynnissä uusien S-marketien rakennushankkeet Uuraisille ja Korpilahdelle. Multialla uuden Sale-myymälän rakentaminen alkaa syksyllä. Lisäksi Jyväskylään Voionmaankadulle rakennetaan uusi S-market, rakennustyöt alkavat kohteessa niin ikään syksyn 2023 aikana.

Matkailupuolella Original Sokos Hotel Alexandrassa valmistaudutaan syyskuussa alkavaan mittavaan uudistukseen, jossa lähes puolet hotellin huoneista uudistetaan kokonaisvaltaisesti. Lisäksi suunnittelupöydällä on Himokselle rakennettava 120 huoneiston ja ravintolan kokonaisuus, jonka osalta päätöksiä tehdään viimeistään vuoden 2024 alkupuolella.

− Meillä on parhaillaan jopa historiallisen paljon erilaisia kehityshankkeita suunnittelussa ja osa jo toteutuksessa. Investoinnit kohdistuvat eri puolille Keski-Suomea, myös pienemmille paikkakunnille, Määttä toteaa.

Ruoan verkkokaupan palvelut laajenivat, kun S-market Savelassa ja S-market Tourulassa otettiin käyttöön ruoan verkkokauppatilausten robottikuljetukset. Kuljetusrobotit toimittavat asiakkaiden verkkokauppaostoksia noin kolmen kilometrin säteelle myymälästä.

Keskimaan sähköautolatausasemien verkosto laajeni toukokuussa 11 latausasemaan, kun ABC Vaajakosken ja Prisma Keljon yhteyteen avattiin suurteholatausasemat. Lisäksi heinäkuussa Laukaaseen avattiin Keskimaan kuudes ABC CarWash -autopesula.

Asiakasomistajille maksettiin kesäkuussa ylijäämänpalautusta yhteensä 9,6 miljoonaa euroa

Keskimaa on Keski-Suomen suurin yksityinen työnantaja. Osuuskaupan palveluksessa oli kesäkuun lopussa aktiivisessa työsuhteessa 2 413 työntekijää, mikä on 13 henkilöä enemmän kuin edellisenä vuotena. Keskimaa tarjosi tänä vuonna kesätöitä noin tuhannelle työntekijälle. 15−17-vuotiaille suunnatun Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelun kautta Keskimaa työllisti lähes 500 ensikertaa työelämään tutustuvaa kesäharjoittelijaa.

Keskimaalla oli kesäkuun lopussa asiakasomistajia 137 939. Keskimaan edustajisto päätti kevätkokouksessa jakaa omistajilleen ylijäämänpalautusta ja osuusmaksun korkoa. Ylijäämänpalautus ja osuusmaksun korko maksettiin 10. kesäkuuta. Vuoden 2022 tuloksesta ylijäämänpalautusta maksettiin 9,6 miljoonaa euroa, mikä on 2,1 miljoonaa enemmän kuin edellisenä vuonna. Ylijäämänpalautusta maksettiin asiakasomistajille 1,75 % Osuuskauppa Keskimaasta vuoden 2022 aikana tehtyjen, S-Etukortilla rekisteröityjen bonusostojen määrästä. Osuusmaksun korkoa maksettiin 6 % eli 6 euroa osuusmaksulta, yhteensä 0,8 miljoonaa euroa. Keskimaan omistajuudesta merkittävin rahana maksettava etu omistajille on Bonus, jota on maksettu tammi−kesäkuun aikana 12,6 miljoonaa euroa.

Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, toimitusjohtaja, kauppaneuvos Antti Määttä, 010 767 30111, antti.maatta@sok.fi
Osuuskauppa Keskimaa, talousjohtaja Niko Toivanen, 010 767 3030, niko.toivanen@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaan edustajisto päätti kevätkokouksessaan maksaa asiakasomistajilleen ylijäämänpalautusta vuoden 2022 tuloksesta. Ylijäämänpalautus asiakasomistajille on yksi tapa tukea keskisuomalaisten ostovoimaa ja hyvinvointia. Ylijäämänpalautusta maksetaan asiakasomistajille tänä vuonna lähes 9,6 miljoonaa euroa.

Osuuskauppa Keskimaan edustajisto päätti kevätkokouksessa 20.4.2023 ylijäämänpalautuksen maksamisesta. Keskimaa jakaa omistajilleen kesäkuussa ylijäämänpalautusta ja osuusmaksun korkoa. Vuoden 2022 tuloksesta ylijäämänpalautusta maksetaan yli 9,5 miljoonaa, mikä on noin 2 miljoonaa enemmän kuin edellisenä vuonna. Ylijäämänpalautusta maksetaan asiakasomistajille 1,75 % Osuuskauppa Keskimaasta tehtyjen, S-Etukortilla rekisteröityjen bonusostojen määrästä. Osuusmaksun koron suuruudeksi Keskimaan edustajisto päätti edellisvuosien tapaan 6 % eli 6 euroa osuusmaksulta, yhteensä 805 842 €. Ylijäämänpalautus ja osuusmaksun korko maksetaan asiakasomistajille 9. kesäkuuta.

− Ylijäämänpalautus on tärkeä etuus ja palkkio asiakasomistajillemme vuoden ostoista Keskimaalle. Tänä vuonna halusimme aikaistaa päätöstä ylijäämänpalautuksen maksamisesta, jotta saamme sen maksuun jo kesäkauden alkuun, samalle päivälle kuin asiakasomistajillemme maksetaan myös bonukset. Hyvän tulosvuoden siivittämänä maksamme ylijäämänpalautusta jopa 1,75 %, mikä on 0,25 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Uskomme, että nousseiden elinkustannusten vuoksi tänä vuonna maksettavalla ylijäämänpalautuksella on entistä suurempi merkitys, toteaa Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä.

Osuuskauppa Keskimaa on maksanut ylijäämänpalautusta katkeamatta yli 20 vuoden ajan.

Osuuskauppa Keskimaan tammi-maaliskuun liikevaihto oli 169,1 miljoonaa euroa, jossa oli kasvua viime vuoteen 8,9 prosenttia. Tammi-maaliskuun operatiivinen tulos oli 3,6 miljoonaa euroa, mikä on noin 2,5 miljoonaa euroa enemmän kuin viime vuonna. Alkuvuoden tulosparannusta vauhditti erityisesti matkailu- ja ravitsemiskaupan normalisoituminen, kun edellisvuonna koronarajoitukset rajoittivat vielä merkittävästi alan myyntiä.

Keskimaan market- ja tavaratalokaupan liikevaihto kasvoi tammi-maaliskuussa 7,3 % 123,3 miljoonaan euroon. Päivittäistavarakauppaa tehtiin 113,2 miljoonalla eurolla. Kasvua edelliseen vuoteen oli 9,3 %. Käyttötavarakaupan liikevaihto oli 9,3 miljoonaa euroa, laskua edellisvuoteen oli 12,1 prosenttia. Käyttötavarapuolen liikevaihdon laskuun vaikuttaa erityisesti Kodin Terran liiketoiminnan päättyminen joulukuussa 2022.

− Alkuvuoden ajan kauppa on käynyt erinomaisesti. Keskimaan päivittäistavarakaupan markkinaa vahvempi kehitys on jatkunut, markkinaosuus on kasvanut selvästi ja tulos on pysynyt ennallaan. Olemme myös tyytyväisiä parantuneeseen tulokseen käyttötavarapuolen osalta, johon vaikuttaa Sokoksen onnistunut alkuvuosi ja niin ikään Kodin Terran liiketoiminnan poisjääminen. Kuitenkin voimakkaimmin Keskimaan tuloksen kasvuun vaikuttaa liikennekaupan ja matkailu- ja ravitsemiskaupan normalisoituminen edelliseen koronan sävyttämään alkuvuoteen verrattuna, toteaa Osuuskauppa Keskimaa toimitusjohtaja Antti Määttä.

Keskimaan matkailu- ja ravitsemiskaupan liikevaihto oli 9,1 miljoonaa euroa, jossa oli kasvua 69,9 %. Ravintolakauppa (5,9 milj.€) kasvoi 67,9 % ja majoituskauppa (3,2 milj.€) kasvoi 73,8 %. Ravintola- ja matkailukaupan vuoden 2022 alkuun vaikutti koronarajoitukset, jonka jälkeen liiketoiminta on normalisoitunut koronaa edeltävälle tasolle, mikä näkyy voimakkaana kasvuna alkuvuoden luvuissa.

Liikennekaupan liikevaihto kasvoi alkuvuonna 4,5 % 34,9 miljoonaan euroon. ABC-liikennemyymälöiden ravintola- ja marketkaupassa myyntiä tehtiin 6,6 miljoonalla eurolla (+ 13,6 %). Liikenteen energiat ja palveluiden liikevaihto tammi-maaliskuussa oli 28,3 miljoonaa euroa (+ 2,6 %).

− Koko vuoden osalta ennakoimme Keskimaan liikevaihdon kasvavan ja tuloksen toteutuvan viime vuoden tasolla. Tästä on hyvä jatkaa luottavaisin mielin kohti kesäkauppaa, Määttä toteaa.

Merkittäviä investointeja myymäläverkostoon ja matkailuun

Osuuskauppa Keskimaan myymäläverkoston kehittäminen on jatkunut määrätietoisesti. Maaliskuussa valmistuivat myymäläuudistukset Laukaan, Viitasaaren ja Äänekosken S-marketeissa. Viimeisten kolmen vuoden aikana Keskimaan kaikki 25 S-markettia on uudistettu ilmeeltään ja miljööltään uudistetun S-market-ilmeen mukaisiksi.

Uusista marketkaupan liikepaikkainvestointipäätöksistä merkittävin on keväällä alkava Uuraisten uuden S-marketin rakentaminen. Korpilahden keskustaan mahdollisesti rakennettavasta uudesta S-marketista Keskimaan hallitus on tekemässä investointipäätöksen juhannukseen mennessä.

Liiketoimintaverkostossa muutoksen aiheutti Prisma Seppälän kiinteistössä toimineen kauneuden erikoisliikkeen Emotion Seppälän sulkeminen 19.2.2023.

Keskimaan hotelli- ja ravitsemistoimialalla päästiin kertomaan uusista investointihankkeista.

Original Sokos Hotel Alexandrassa valmistaudutaan syksyllä 2023 alkavaan mittavaan uudistukseen, jossa lähes puolet hotellin huoneista uudistetaan kokonaisvaltaisesti.

Maaliskuussa Keskimaa julkaisi yhdessä Himos-Yhtiöt Oy:n kanssa solmitun esisopimuksenjossa kolmen tontin ostamisesta Himoksen länsirinteiden juurelta. Alueelle suunnitellaan rakennettavaksi noin 120 korkealaatuista majoitushuoneistoa ja ravintola. Lopullinen rakentamispäätös tehdään kustannustason varmistuttua vuoden 2023 aikana.

− Olemme olleet jo pitkään kiinnostuneita Himoksen ja näin koko Keski-Suomen matkailun kehittämisestä. Uskomme, että toteutuessaan tämä hanke tekee Himoksesta entistä vetovoimaisemman kohteen koko Suomen vapaa-ajan matkailukentässä. Himoksen kokonaisuus tulee olemaan erittäin hyvä ja odotettu lisä meidän palvelutarjontaamme, Antti Määttä toteaa.

Keskimaa tarjoaa kesätöitä ja harjoittelupaikkoja lähes tuhannelle työntekijälle

Keskimaa on merkittävä keskisuomalainen työnantaja. Osuuskaupan palveluksessa oli maaliskuun lopussa aktiivisessa työsuhteessa 1 973 työntekijää.

Keskimaa rekrytoi satoja kesätyöntekijöitä töihin toimipaikkoihin eri puolille Keski-Suomea. 15−17 -vuotiaille suunnatun Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelun kautta työllistetään kesätyöntekijöiden lisäksi lähes 500 ensikertaa työelämään tutustuvia kesäharjoittelijoita.

Keskimaan omistajuudesta merkittävin rahana maksettava etu omistajille on Bonus, jota maksettiin tammi-maaliskuussa 5,8 miljoonaa euroa. Keskimaan edustajisto päätti kevätkokouksessa 20.4.2023 maksaa ylijäämänpalautusta vuoden 2022 ostoista yhteensä yli 9,5 miljoonaa euroa.

Keskimaan vuoden 2022 vuosikatsaus on julkaistu osoitteessa: https://keskimaa.fi/tietoa-meista/vuosikertomus/

Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, toimitusjohtaja, kauppaneuvos Antti Määttä, 010 767 3011, antti.maatta@sok.fi
Osuuskauppa Keskimaa, talousjohtaja Niko Toivanen, 010 767 3030, niko.toivanen@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaan liikevaihto nousi ennakoitua enemmän ja myös tulos parani. Erityisesti matkailu- ja ravitsemiskaupan sekä liikennekaupan ripeä palautuminen korona-ajoista vauhditti liikevaihdon kasvua ja tuloksen paranemista. Päivittäistavarakaupassa pidimme kiinni edullisen ruokakorin lupauksesta asiakkaillemme, jonka myötä Keskimaan markkina-asema päivittäistavarakaupassa vahvistui entisestään.

Keskimaan vuoden 2022 verollinen myynti oli 891,6 miljoonaa euroa. Liikevaihtoa kertyi 733,2 miljoonaa euroa, mikä oli 10,1 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Operatiivinen tulos oli 25,2 miljoonaa euroa (ed. v. 19,6 miljoonaa euroa), ollen 3,4 % liikevaihdosta. Keskimaan omavaraisuusaste oli 79,6 % (ed. v. 80,2 %).

– Osuuskaupan merkitys on korostunut aina vaikeina aikoina. Niin myös vuonna 2022, jota leimasivat Ukrainan sota, kiihtyvä inflaatio ja energiakriisi. Meidän tehtävämme on taata omistajillemme edullisin ostoskori toimialueemme jokaisella paikkakunnalla. Viime vuonna tuotteiden sisäänostohintojen noustessa voimakkaasti tehtävä oli haastava, mutta onnistuimme pitämään hintojen nousut mahdollisimman pieninä ja edelleen parantamaan hintakilpailukykyämme kilpailijoihimme nähden. Markkinaosuutemme päivittäistavarakaupassa vahvistui, joten asiakasomistajamme selvästikin luottavat meihin myös vaikeina aikoina, Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä toteaa.

Keskimaan päivittäistavarakaupan vahva kehitys jatkui. Päivittäistavarakaupan liikevaihto kasvoi edellisestä vuodesta 4,7 % ja sen sisällä ruoan verkkokauppa kasvoi 56,6 %. Keskimaan päivittäistavarakaupan myynti kasvoi selvästi muuta päivittäistavaramarkkinaa vahvemmin.

Käyttötavarakaupan liikevaihto nousi 0,2 % edellisestä vuodesta. Käyttötavarakaupan myynteihin vaikutti niin hintojen nousu kuin kuluttajien varovaisuus hankinnoissa. Positiivisena poikkeuksena oli Sokos-tavaratalo, jossa myynti kasvoi muuta kauppaa voimakkaammin. Jyväskylän Kodin Terran liiketoiminnan lopettaminen vaikutti omalta osaltaan merkittävästi käyttötavarakaupan myynnin rakenteeseen.

Keskimaan matkailu- ja ravitsemiskauppa kasvoi 34,4 % edellisestä vuodesta 2021, jota väritti erilaiset koronaan liittyvät liiketoimintarajoitukset. Matkailu- ja ravitsemiskaupan tulos parani edellisestä vuodesta, mutta jäi edelleen tappiolle. Syynä koko vuoden tappiollisuuteen oli vuoden 2022 alkukuukausina koronaviruspandemian tuomat haasteet ja rajoitteet koko toimialalla Suomessa.

− Matkailu- ja ravintolakauppa normalisoitui vihdoin keväällä 2022 kahden koronavuoden jälkeen. Kesäkuukaudet olivat jopa ennätysvilkkaita Keskimaan ravintoloissa ja hotelleissa. Hyvä kehitys jatkui syksyn edetessä huipentuen pikkujoulusesonkiin, kun pitkän tauon jälkeen päästiin jälleen vapaasti syömään ja viihtymään yhdessä, tiivistää Antti Määttä matkailu- ja ravintolakaupan vaiherikasta vuotta.

Liikennekaupan liikevaihto oli 165,0 miljoonaa euroa, jossa oli kasvua 27,5 %. Liikevaihdon kasvu selittyy polttonesteiden markkinahintojen nousulla, Keskimaan polttonestekaupan myydyt litrat laskivat edellisestä vuodesta. Ravintola- ja marketkaupassa ihmisten liikkumisen ja matkustamisen lisääntyminen vuodesta 2021 kasvatti niin myyntiä kuin asiakasmääriä merkittävästi ABC-liikennemyymälöissä.

Investointeja ja muutoksia palveluverkostossa

Keskimaan investoinnit vuonna 2022 olivat yhteensä 21,6 miljoonaa euroa.

Keskimaan myymäläverkoston kehittäminen on jatkunut määrätietoisesti vuonna 2022. S-market Savelan 1000 neliön laajennus valmistui maaliskuussa. S-market Laukaassa ja S-market Äänekoskella aloitettiin syksyllä mittavat myymäläuudistukset. S-market Pihtiputaan ja S-market Viitasaaren myymälä- ja toimitilauudistukset alkoivat vuoden 2022 lopulla. Sale-ketjussa Sale Huhtasuon myymälä uudistettiin ja Sale Konginkangas muutti uusiin, nykyaikaisempiin myymälätiloihin. Liikennemyymälöiden verkoston osalta ABC Viitasaari päivitettiin ABC-ketjun brändiuudistuksen mukaiseksi, niin sisä- kuin ulkoilmeen osalta.

Yksi vuoden odotetuimpia hetkiä oli Sataman Viilun avaus Jyväskylän satamaan kesäkuun alussa. Lisäksi uusia avauksia olivat Prisma Seppälän kiinteistöön avattu kauneuden erikoisliike Emotion Seppälä sekä Kukkakauppa Ilona. Emotion Seppälä päädyttiin sulkemaan 19.2.2023.

Yksittäinen suuri muutos palveluverkostoon oli, kun Jyväskylän Kodin Terran liiketoiminta päädyttiin lopettamaan pitkään jatkuneen tappiollisen toiminnan vuoksi. Lisäksi muutoksia tapahtui Sale-verkostossa, kun Hankasalmen asemalla toiminut Sale Hankasalmi jouduttiin sulkemaan myymälän kiinteistön huonon kunnon vuoksi.

Ravintolaverkosto muuttui, kun yökerho Bran toiminta lopetettiin alkuvuodesta pitkän koronasulun päätteeksi. Ravintoloiden osalta toinen merkittävä muutos oli Paviljonki Ravintoloiden toiminnan lopettaminen 30.6.2022, kun Keskimaan sopimuskausi päättyi Jyväskylän Messujen messu- ja tapahtumakeskus Paviljongissa.

Uusia aluevaltauksia tehtiin kun, sähköautojen latausverkoston kehittäminen jatkui suunnitelmallisesti. Keskimaan ABC-latausasemien verkosto laajeni vuoden aikana 10 latausasemaan, joista yhdeksän avattiin vuoden 2022 aikana.

Asiakasomistaja- ja S-Pankki-palveluiden osalta uutena palveluna Keskimaan alueella aloitti kiertävä palveluauto S-Biili, joka tuo asiakasomistajuuden ja S-Pankin palvelut pienemmille paikkakunnille.

− Vuosi oli jopa ennätyksellisen vaiherikas palveluverkoston muutoksien osalta. Pääsimme avaamaan jopa historiallisena hankkeena tituleeratun Sataman Viilun. Samaan vuoteen mahtui myös ikäviä päätöksiä. Jouduimme lopettamaan rautakauppamme Kodin Terran pitkään jatkuneen tappiollisen toiminnan seurauksena ja Hankasalmen aseman Salen vuokrakiinteistön huonon kunnon vuoksi. Uusista hankkeistamme pääsimme hyvää vauhtiin sähköautojen latausverkoston osalta ja samaan tapaan ruoan verkkokaupassa jatkui voimakas kasvu palvelun kehittämisen ansiosta, summaa Antti Määttä vuoden tapahtumia.

Henkilökunta ansaitsi jälleen erityiskiitoksen – asiakasomistajille historiallisen suuret rahalliset palautukset

Keskimaan hallitus päätti joulukuussa 2022, että henkilökunnalle maksetaan kiitoksena erittäin haastavan vuoden ennakoitua paremmasta tuloksesta yhteensä yli miljoona euroa ylimääräistä tulospalkkiota muiden koko henkilökunnan tulospalkkioiden lisäksi. Ylimääräisen palkitsemisen piirissä on koko Keskimaan henkilökunta johtoryhmää lukuun ottamatta. Keskimaan henkilökunnalle ylimääräisenä tulospalkkiona maksetaan 0,35 € jokaisesta vuoden 2022 aikana tehdystä työtunnista.

− Haluamme ylimääräisellä tulospalkkiolla kiittää henkilökuntaamme onnistuneesta vuodesta näinä hyvin poikkeuksellisina aikoina. Vuosi on ollut merkittävästi edellistä vuotta ja ennusteitamme parempi. Vuoteen on sisältynyt myös paljon ikäviä ja meidän kaikkien arkeen epävarmuutta tuovia asioita, taustoittaa Määttä.

Aktiivisessa työsuhteessa Keskimaalla oli vuoden 2022 aikana keskimäärin 2 085 henkilöä, mikä oli edellisen vuoden keskiarvoon verrattuna 174 henkilöä enemmän. Kesällä 2022 Keskimaa tarjosi kesätöitä yli tuhannelle työntekijälle, joista lähes 600 oli perinteisiä kesätyöntekijöitä ja 489 Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelijoita.

Vuoden 2022 lopussa Keskimaalla oli 137 011 asiakasomistajaa. Asiakasomistajien määrä kasvoi 1 112 omistajalla. Vuodelta 2022 asiakasomistajille rahana maksettavat edut ovat yhteensä 36,0 miljoonaa euroa (Bonus 24,8 milj.€, maksutapaetu 0,8 milj.€, ylijäämän palautus noin 9,6 milj.€ ja osuusmaksun korko noin 0,8 milj.€). Nämä maksettavat edut ovat Keskimaan historian kaikkien aikojen suurimmat. Ylijäämänpalautus ja osuusmaksun korko maksetaan kesällä 2023, mikäli edustajisto hyväksyy kevätkokouksessa hallituksen esityksen. Tällöin Keskimaan asiakasomistajien vuosittainen palkitseminen (Bonus, maksutapaetu, ylijäämän palautus, osuusmaksun korko) vuodelta 2022 on keskimäärin 266 € / asiakasomistaja (ed. v. 238 €).

Osuuskauppa Keskimaa
2022 (milj.€)
2021 (milj.€)
muutos %
Verollinen myynti 891,6 809,7 10,1
Liikevaihto 733,2 666,0 10,1
Operatiivinen tulos 25,2 19,6 28,5
Tilikauden tulos 19,5 16,0 22,0
Henkilömäärä
Henkilömäärä
Hlö.muutos
Asiakasomistajien määrä 137 011 135 899 1112
Henkilökunnan määrä keskimäärin 2 085 1 911 174
Henkilökunnan määrä kokoaikaiseksi muutettuna 1 752 1 654 98

 

Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, toimitusjohtaja, kauppaneuvos Antti Määttä, 010 767 3011, antti.maatta@sok.fi
Osuuskauppa Keskimaa, talousjohtaja Niko Toivanen, 010 767 3030, niko.toivanen@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaa on päättänyt lopettaa Jyväskylässä sijaitsevan Emotion Seppälän liiketoiminnan tappiollisen toiminnan vuoksi. Emotion Seppälän koko henkilökuntaa koskeneet muutosneuvottelut ovat päättyneet 31.1.2023 ja myymälä suljetaan helmikuun loppuun mennessä. Henkilökunnalle pyritään tarjoamaan töitä Keskimaan muista toimipaikoista myymälän sulkemisen jälkeen.

Osuuskauppa Keskimaan kauneuden erikoisliike Emotion Seppälän muutosneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen tuloksena on päädytty sulkemaan Prisma Seppälän kiinteistössä sijaitseva Emotion Seppälä.

− Viime vuoden tammikuussa avatun Emotion Seppälän myynnilliset toteumat ovat jääneet jokaisena aukiolokuukautena merkittävästi ennakoiduista myyntitavoitteista, eikä näköpiirissä ole keinoja saada kauneuden erikoisliikkeen toimintaa kannattavaksi, toteaa Osuuskauppa Keskimaan market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja Vesa Kyllönen.

Muutosneuvottelut koskivat koko Emotion Seppälän vakituista henkilökuntaa, yhteensä kuutta henkilöä. Henkilöstölle pyritään tarjoamaan töitä ensisijaisesti muista Osuuskauppa Keskimaan yksiköistä.

− Tulemme jatkossa keskittämään kosmetiikan huippumerkkien myynnin ja erikoisliikkeen palvelut Sokokselle, joka on ollut vuosia luontainen paikka kosmetiikkaostoksille. Prismojen kosmetiikkaosastoille on tehty viime syksyn aikana merkittäviä uudistuksia ja valikoimat ovat laajentuneet. Olemme havainneet, että Prismoissa asioivat asiakkaat hankkivat yhä enenemissä määrin arjen kosmetiikkaostokset päivittäisten ostosten lomassa, mikä heijastuu erityisesti lähellä sijaitsevien erikoisliikkeiden myynteihin, taustoittaa Kyllönen.

Emotion Seppälän myymälätila on ollut yhteydessä Prisma Seppälän parturi-kampaamon toimintoihin, joten myymälän sulkemisen jälkeen parturi-kampaamon tiloihin tehdään pieniä muutoksia.


Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, Vesa Kyllönen, market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja, 010 767 3021, vesa.kyllonen@sok.fi