Keskimaan päivittäis- ja käyttötavarakauppa kasvussa


29.10.2015

Osuuskauppa Keskimaan tammi-syyskuun verollinen myynti oli 525,9 miljoonaa euroa. Myynti kasvoi päivittäis- ja käyttötavarakaupassa sekä ravintolaliiketoiminnassa.

Liikevaihtoa Keskimaassa kertyi tammi-syyskuussa 431,5 miljoona euroa, mikä oli 1,7 % edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa vähemmän.

– Myynti on käynyt erittäin hyvin kun huomioidaan, että markkinatilanne on todella haasteellinen. Sekä myynnin että tuloksen tekeminen on tiukassa, eikä lähitulevaisuudessa ole näköpiirissä helpompia aikoja, toimitusjohtaja Antti Määttä toteaa.

Keskimaan operatiivinen tulos oli tammi-syyskuussa 9,2 miljoonaa euroa, mikä on 0,5 miljoonaa euroa enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Koko vuoden tuloksen ennakoidaan olevan viime vuotta parempi. Vuonna 2014 Keskimaan operatiivinen tulos oli 9,6 miljoonaa euroa.

Market- ja tavaratalokauppa

Market- ja tavaratalokaupan liikevaihto oli 309,9 miljoonaa euroa (+ 0,7 %).

Päivittäistavarakauppaa tehtiin tammi-syyskuussa 256,9 miljoonalla eurolla. Kasvua kertyi 0,6 %. Myös asiakasmäärät sekä myyntivolyymit (myydyt kilot ja litrat) olivat kasvussa. Päivittäistavarakaupan kehitykseen Keskimaassa ollaan tyytyväisiä.

Hintojen halpuuttamista on jatkettu kaikissa päivittäistavarakaupan ketjuissa. Halpuuttamisella halutaan taata osuuskaupan omistajille aitoa etua ja hyötyä omistamisesta.

Esimerkiksi Jyväskylän Prismoissa on pudotettu yli 1 500 tuotteen hintaa. Hintoja seurataan jatkuvasti ja mahdollisiin hintaeroihin reagoidaan nopeasti Prismojen lisäksi S-marketeissa ja Saleissa, tavoitteena jokaisella paikkakunnalla ja myymälän kokoluokassa edullisin hintataso. Halpuuttaminen on vasta alkumetreillä.

Käyttötavarakaupan liikevaihto oli 51,7 miljoonaa euroa, missä kasvua oli 1,4 %. Erityisesti Kodin Terra on onnistunut kasvamaan laskusuhdanteesta huolimatta.

Edellisen kerran Keskimaassa kirjattiin käyttötavarakaupassa positiivinen myynnin kehitys kesällä 2013.  Meneillään olevat käyttötavarakaupan ketjutoiminnan tehostaminen, uusien merkkien lanseeraukset ja konseptiuudistukset luovat hyvät edellytykset kasvulle tulevaisuudessa.

Liikennemyymälä- ja polttonestekauppa

Liikennemyymälä- ja polttonestekaupan tammi-syyskuun liikevaihto oli 90,7 miljoonaa euroa, mikä oli 8,6 % edellisvuotta vähemmän. Keskimaan kokonaisliikevaihdon pienentyminen selittyykin pääosin polttonesteiden hintojen viime vuotta edullisemmilla hinnoilla. Polttonestekauppaa tehtiin 65,2 miljoonalla eurolla (- 11,5 %). Polttonesteiden litramyynti supistui huomattavasti vähemmän (- 2,5 %).

ABC-liikennemyymälöiden ravintola- ja marketkaupan liikevaihto oli 25,4 miljoonaa euroa, pysyen lähes viime vuoden tasolla (-0,3 %). ABC-ravintoloiden suosio jatkui, vaikka viileä kesä vähensi matkailijoiden määrää Keski-Suomen pääteillä parhaimpina lomakuukausina.

Syksyn aikana ABC-liikennemyymälöiden noutopöydissä siirryttiin tarjoamaan vain sataprosenttisesti suomalaista lihaa. Myös kaikki muut ABC-ravintoloissa tarjottavat lihatuotteet ovat kotimaisia vuoden loppuun mennessä.

Matkailu- ja ravitsemiskauppa

Matkailu- ja ravitsemiskauppaa Keskimaassa tehtiin tammi-syyskuussa 29,1 miljoonalla eurolla. Myynti kasvoi 0,5 %.  

Majoituksen liikevaihto oli 8,8 miljoonaa euroa (- 1,0 %). Majoituskauppa pysyi likimain Asuntomessuvuoden 2014 tasolla, vaikka suuria tapahtumia oli vähemmän. Solo Sokos Hotel Paviljongin vetovoima pysyi edelleen hyvällä tasolla.

Ravintoloissa liikevaihtoa kertyi 20,3 miljoonaa euroa (+ 1,1 %).  Erityisesti Revolution, Rossot, Gastropub Jalo sekä Sokoksen ja Prisman ravintolamaailmat ylsivät hyvään kehitykseen.

Original Sokos Hotel Jyväshovin majoitus- ja ravintolatoiminta päättyy vuokrasopimuksen umpeutuessa 31.3.2016. Keskimaassa tehdään parhaillaan liikepaikkakartoitusta jo olemassa olevia tai uusia ravintolakonsepteja varten.

Investoinnit

Vuoden 2015 aikana Keskimaa investoi palvelujensa parantamiseen yli 30 miljoonaa euroa. Suurin yksittäinen hanke on Seppälän uusi Prisma, joka valmistuu ensi vuoden kesäkauppaan. 

Tänä vuonna on toteutettu myös Jyväskeskuksen Rosson sekä Kangasniemen, Keuruun, Palokan ja Kolmikulman S-marketien uudistukset. Hankasalmelle kesäkuussa avattu uusi S-market ja ABC-automaatti ovat saaneet erittäin hyvän vastaanoton.

Omistajat

Keskimaalla oli syyskuun lopussa omistajia 119 394. Omistajien määrä on kehittynyt varsin suotuisasti: omistajia oli 3 431 enemmän kuin vuotta aiemmin samaan aikaan. Lokakuussa ylitettiin 120 000 omistajan raja.

Keskimaa jakoi omistajilleen kesällä ylijäämänpalautusta ja osuusmaksun korkoa lähes 2,6 miljoonaa euroa. Bonusta sekä maksutapaetua maksettiin tammi-syyskuussa 16,4 miljoonaa euroa.

Henkilöstö

Keskimaa on Keski-Suomen suurin yksityinen työnantaja, jonka palveluksessa oli kesäkuun lopussa aktiivisessa työsuhteessa 1 766 työntekijää, mikä oli 63 vähemmän kuin viime kesänä samaan aikaan.

Keskimaa on luvannut töitä kaikille vakituisessa työsuhteessa oleville lopetettavan Jyväshovin työntekijöille, jotka ovat halukkaita ottamaan työtä vastaan osuuskaupan muissa toimipaikoissa. Työntekijöistä noin joka neljännelle on jo osoitettu uusi työpaikka Keskimaalta. Etenkin keittiöosaajista on Keskimaassa jopa pulaa, eli tarjolla olisi enemmän töitä kuin tekijöitä.

100-vuotisjuhlavuosi

Loppuaan kohti kääntynyttä Keskimaan 100-vuotisjuhlavuotta on vietetty runsaan tapahtumatarjonnan merkeissä. Juhlavuoteen on sisältynyt muun muassa risteilyjä, konsertteja, teatteria, juhlakahvituksia, historiakirjan julkistaminen, urheilutapahtumia, seminaareja sekä Ässäkentän avaus Uuraisille.

Yksi vuoden päätapahtuma oli elokuussa järjestetyt Keskimaan Musiikkijuhlat KeMut, joihin osallistui kolmen päivän aikana noin 21 000 kävijää. Pop-rock KeMuilla tehtiin tiettävästi uusi Lutakonaukion kävijäennätys.