Keskimaan päivittäistavarakauppa kasvoi tammi-maaliskuussa


13.5.2015

Osuuskauppa Keskimaan tammi-maaliskuun myynti oli 157,4 miljoonaa euroa.

Hintojen alentaminen käänsi päivittäistavarakaupan kasvuun. Myyntikatteesta ja tuloksesta tinkimällä Keskimaa on panostanut omistajiensa ruokakorin halpuuttamiseen.

Keskimaassa liikevaihtoa kertyi ensimmäisellä vuosineljänneksellä 129,5 miljoonaa euroa, mikä oli 2,2 % edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa vähemmän. Markkinaan suhteutettuna myynti on käynyt kohtuullisen hyvin.

Tammi-maaliskuun operatiivinen tulos oli 201 000 euroa tappiollinen. Ennen satunnaisia eriä ja veroja tulostappio oli 88 000 euroa.  

Pääosa Keskimaan vuosituloksesta kertyy kesäkaudella ja joulukaupasta. Koko vuoden operatiivisen tuloksen ennakoidaan päätyvän lähes viime vuoden tasolle (9,6 milj.€ vuonna 2014).

Market- ja tavaratalokauppa kasvoi 0,7 %, yhteensä 94,3 miljoonaan euroon.

Käyttötavarakaupan liikevaihto oli 14,6 miljoonaa euroa (-3,3 %).

Päivittäistavarakauppaa tehtiin tammi-maaliskuussa 79,3 miljoonalla eurolla. Kasvua kertyi 1,4 %, vaikka samanaikaisesti päivittäistavarakaupan markkina Keskimaan toimialueella supistui.

Päivittäistavarakaupan kasvua siivitti Keskimaan jo vuoden 2014 keväällä aloittama, myyntikatteita pienentävä hintojen alentaminen. Asiakasmäärät, myyntivolyymit ja myyntieurot ovat kehittyneet suotuisasti.  

Liikennemyymälä- ja polttonestekaupan liikevaihto pieneni 12,2 %, 24,8 miljoonaan euroon.

ABC-liikennemyymälöiden ravintola- ja marketkaupan liikevaihto oli 6,7 miljoonaa euroa, missä kasvua oli 1,7 %.

Polttonestekaupan liikevaihto supistui 16,4 %, 18,0 miljoonaan euroon. Myynnin lasku selittyy polttonesteiden hintojen merkittävällä alentumisella edellisvuoden hintatasoon verrattuna. Polttonesteiden litramyynti väheni 4 %.

Matkailu- ja ravitsemiskauppaa Keskimaassa tehtiin vuoden ensimmäisen kolmen kuukauden aikana 9,4 miljoonalla eurolla. Myynti pieneni 1,9 %.  

Majoituksen liikevaihto (2,6 milj.€) jäi edellisvuodesta 5,7 %.

Ravintoloiden liikevaihto (6,8 milj.€) oli 0,4 % viime vuoden vastaavaa aikaa vähemmän.

Vuoden 2015 aikana Keskimaa investoi palvelujensa parantamiseen noin 30 miljoonaa euroa.

Tammi-maaliskuun aikana toteutettiin Jyväskeskuksen Rosson sekä Kangasniemen ja Keuruun S-marketien uudistukset. Parhaillaan rakenteilla ovat Hankasalmen uusi S-market sekä Seppälän uusi Prisma.

Keskimaalla oli maaliskuun lopussa omistajia 118 199, mikä oli 3 141 enemmän kuin vuotta aiemmin samaan aikaan.

Keskimaa on Keski-Suomen suurin yksityinen työnantaja, jonka palveluksessa oli maaliskuun lopussa aktiivisessa työsuhteessa 1 782 työntekijää, mikä oli 31 enemmän kuin maaliskuussa 2014.

2,6 miljoonaa euroa ostovoimaa maakuntaan

Keskimaa jakaa omistajilleen 25.5.2015 ylijäämänpalautuksena vuoden 2014 tuloksesta 20 %.  Ylijäämänpalautus on osuustoiminnallinen keino jakaa syntyviä voittovaroja omistajille palvelujen käytön suhteessa. Palautus on noin 0,4 % omistajan vuoden 2014 aikana Keskimaasta tekemien, Keskimaan S-Etukortilla rekisteröityjen bonusostojen määrästä.

Keskimaa maksaa myös osuusmaksun korkoa omistajilleen. 6 % koron saavat kaikki Keskimaan omistajat, joiden osuusmaksu oli maksettu täyteen vuoden 2014 loppuun mennessä. Osuusmaksun koron maksupäivä on 25.6.2015.

Ylijäämänpalautusta ja osuusmaksun korkoa maksetaan yhteensä lähes 2,6 miljoonaa euroa. Ne tuovat ostovoimaa maakuntaan ja puhdasta tuottoa suoraan omistajien tileille.

Ylijäämän­palautusta merkittävämpi etu on kuitenkin osuuskaupan edullinen hintataso ja keskittämisestä palkitseva Bonus, jota maksettiin tammi-maaliskuussa 4,7 miljoonaa euroa.