Ihmisen kokoista työelämää Keskimaalla


16.6.2022

Keskimaalla eletään ihmisen kokoista työelämää yhdessä työskennellen. Ihminen kohdataan aina ihmisenä, omana itsenään. Työkaverina. Tämä näkyy kaikessa tekemisessä. Tavoite entistä paremmasta työpaikasta on kirjoitettu myös Keskimaan strategiaan.

Teksti: Katja Hyytiälä, kuva: Jani Rutanen

 

- Tulevina vuosina panostamme entistä tietoisemmin työntekijä- ja hakijakokemukseemme, jotta meillä on hyvä työskennellä ja että joukkoomme löytyy myös uusia tulijoita. Päätähtiämme ovat kaikki työntekijämme. Näitä persoonia ja heidän ammattitaitoaan haluamme nostaa enemmän esiin. Ihmiset ovat voimavaramme, avaa Osuuskauppa Keskimaan henkilöstöjohtaja Kaisamaria Thusberg.

Keskimaa on aina tunnettu vakaana ja turvallisena työnantajana, jossa työntekijät viihtyvät pitkään. Tämä näkyy niin vuosittaisen työyhteisötutkimuksen tuloksissa, kuin Keskimaalle myönnetyssä Innostavimmat työpaikat 2021-tunnustuksessakin.

- Meistä on vahva mielikuva hyvänä työpaikkana, mutta perisyntimme on kuitenkin ollut se, että emme ole aktiivisesti kertoneet kaikesta muusta hyvästä mitä meillä on työnantajana annettavana. Olemme muutakin kuin vakaa ja turvallinen. Meillä on monenlaisia työmahdollisuuksia, ihmisiä sekä mielenkiintoisia urapolkuja, Osuuskauppa Keskimaan viestintä- ja markkinointijohtaja Noora Luoma

 

Yhdessä kohti tulevaisuuden työelämää

Keskimaalle mahtuu koko työelämän kirjo, sen monipuolisuus ja monimuotoisuus. Osuuskaupan liiketoimintojen parissa työskennellään yhdessä ja kohdataan eri työelämän vaiheissa kulkevien kesken, se on Keskimaan vahvuus.

- Meillä et ole koneiston osa vaan ihminen — kaikkine vahvuuksineen ja heikkouksineen, kaikkine iloineen ja suruineen, Luoma painottaa.

- Jotta voimme lunastaa arvomme: sydämellä, ilolla, sisulla ja yhdessä, niiden pitää olla työntekijöillemme totta. Haluamme varmistaa, että elämme näiden mukaista työelämää ja meidän ihmisillämme on mahdollisuus toteuttaa niitä, toteaa Thusberg.

Suomen työmarkkina on suuressa myllerryksessä, eikä Keskimaakaan ole välttynyt työvoimapulan mukanaan tuomilta ilmiöiltä. Jos joitain vuosia sitten työelämässä nojattiin vielä rekryissä ota tai jätä -ajatukseen, niin enää näin ei todellakaan ole. Työvoimapula tietyillä alueilla ja aloilla on kova ja muun muassa tätä halutaan pitkällä aikavälillä helpottaa. On liiketoimintoja, joissa on päädytty selkä seinää vastaan ja tilanteeseen, jossa on jouduttu miettimään, löytyykö ihmisiä töihin vai ei. Esimerkiksi ravintola-alalla on huutava pula tekijöistä.

- Työvoiman saatavuuden ja henkilöstön pysyvyyden varmistaminen on meidän liiketoimintamme kannalta elintärkeää. Siksi meidän pitää varmistaa entistä parempi työpaikka sekä nykyisille että uusille keskimaalaisille. Näihin asioihin on tärkeää tarttua, niin liiketoiminnan kuin ihmisten jaksamisen kannalta. Haluamme, että työ on ihmisen kokoista ja että työntekijät kokevat heidän tarpeensa tulleen kuulluksi, Thusberg jatkaa.

Viime aikoina Keskimaan eri toimipisteissä on laajennettu vastuuhenkilöiden porukkaa. Tavoitteena on, että toimipaikoissa olisi leveämmät hartiat hoitaa arkea ja työtä arjessa johtavilla päälliköillä olisi enemmän aikaa työntekijöille. Uutta tekemistä ohjaa myös lähijohtamisen kehittäminen.

- Ison laivan kääntäminen ottaa aikaa ja juurruttaminen lähes 2000 ihmisen työyhteisöön ei ole nopeaa. Nykyinen työelämä on rakennettu edellisten sukupolvien toimintatapojen päälle. Kyseessä on vuosia kestävä projekti. Meidän ja monen muun on mietittävä millaista työelämää nuoret toivovat ja oltava houkutteleva työnantaja tulevillekin sukupolville. Onneksi meillä on hyvä pohja jolle rakentaa, Luoma iloitsee.