Päälliköksi kasvanut


27.6.2023

Narikasta kahvilaan, kahvilasta oluen kaatoon, baaritiskiltä päälliköksi, Paula Janhonen tuntee ravintola-alan kuin omat taskunsa.

Teksti: Katja Hyytiälä, kuva: Erkka Lyytikkä

 

”Hei me tarvitsisimme narikkaan työntekijän, tuletko?”, kysyi Palokan Viihdekeskuksessa työskennellyt Paulan kaveri. 17-vuotiaana alkoi matka ravintolamaailmaan. Nykyään Paula Janhonen toimii kahden Keskimaan ravintolan: Amarillon sekä Green Eggin ravintolapäällikkönä.

– Olen aina ollut sitä mieltä, että kun on tarpeeksi intoa ja halua, pääsee kuinka pitkälle vaan, esimerkiksi nyt vaikka sitten kuuhun saakka.

Paula kuvailee päätyneensä ravintola-alalla hieman vahingon kautta. Utelias mieli sekä into uusien asioiden kokeiluun ja ihmisten kanssa työskentelyyn ovat vieneet eteenpäin.

– Olen koulutukseltani tradenomi, mutta ravintola-alaa olen opiskellut pisimpään – käytännön kautta ja koko urani. Tradenomiopinnoista mukaani tarttui johtamisen ja markkinoinnin opit.

Uran ensimmäisinä vuosina hän kiersi monissa eri ravintoloissa ja teki töitä laajasti eri työtehtävien parissa. Jossain vaiheessa esimiestehtävät alkoivat vetämään puoleensa, siitä alkoi uusi etenemisen suunta.

– Olen suorittanut Keskimaalla S-päällikkö-valmennuksen ja parhaillaan loppusuoralla on Syty ja sytytä -valmennus. S-päällikkö-valmennuksessa pääsin tutustumaan työkierron kautta eri yksiköihin sekä lukuisiin päälliköihin eri toimintatapoineen. Syty ja sytytä -valmennuksessa tutkitaan muun muassa omaa johtamistyyliä ja miten muokata sitä sopimaan erilaisten ihmisten johtamiseen.

Molemmat valmennusohjelmat kehittävät esihenkilön vuorovaikutus-, yhteistyö- ja valmentajataitoja sekä kykyä analysoida omaa toimintaa ja toimintaympäristöään. Tavoitteena on, että valmennettava kehittää paitsi itseään, myös työryhmää ja vastuualuettaan.

Kohdataan ihmiset ihmisenä

Kahden hyvin erityyppisen ravintolan johtaminen ei ole pikku juttu, työssä tarvitaan vahvaa ihmisten ja liiketoiminnan johtamiskykyä eikä haittaa ole tavoitteellisesta ja tulosnälkäisestä otteesta.

– Amarillo ja Green Egg ovat hyvin erilaisia ravintoloita, mutta työssäni saan niistä ammennettua vahvuuksia toisilleen. Ihmisten johtamisen näkökulmasta poden joskus huonoa omatuntoa, että en pysty olemaan tarpeeksi läsnä molemmille tiimeilleni.

Paulan mielestä parasta hänen työssään onkin ihmiset ja heidän sytyttämisensä parhaimpaansa. Haastavinta on saada kaikki kulkemaan yhteiseen suuntaan.

– Usein puhutaan, että asiakkaat ovat meille kaikkein tärkeimpiä, mutta minulle henkilökuntani on aina tärkeysjärjestyksessä ykkösiä. Tuloksessa näkyy, jos ihmiset eivät ole olleet etusijalla – he ovat tärkein voimavaramme. Hyvä työilmapiiri ja toimiva työympäristö näkyy kyllä asiakkaalle saakka.

Työssään Paula nauttii eniten kehittämisestä ja toisten innostamisesta. Siisteimmäksi hän nostaa sen kun pääsee näkemään super-tyyppien oppimisen, kehittymisen sekä uralla etenemisen.

– Sanon aina kaikille, että menkää ja tehkää, haluan tukea ammatillisessa kehittymisessä. Itse olen vaihtanut työpaikkaa monesti ja jokainen paikka on vienyt osaamista eteenpäin. Keskimaalla löytyy mahdollisuuksia työskennellä eri toimipaikoissa ja jopa eri aloilla.

Arvostusta puolin ja toisin

Esihenkilön tuki ja luottamus ovat tärkeää Paulalle. Apua ja kuuntelevia korvia löytyy useilta eri suunnilta.

– Tiedän, että oma esihenkilöni luottaa minuun ja päätöksiini, voin aina soittaa hänelle, jos tarvitsen tukea työhöni. Saan myös valtavasti apua omalta päällikkötiimiltäni, arvostan heidän työtään älyttömästi. Green Eggin apulaisravintolapäällikkö Miia Nieminen ja Amarillon apulaisravintolapäällikkö Henriikka Tolvanen ovat naiset oikeilla paikoilla.

Yksi Keskimaalla työskentelyn parhaista puolista onkin Paulan mielestä laajat tukiverkostot.

– Ravintola-alalta löytyy paljon tuttuja ja lukuisia kollegoita, joiden olkapäätä vasten voi tarvittaessa kääntyä. Tätäkään työtä ei tarvitse yksin tehdä.