Opot opissa – minkälaisia työtehtäviä ja urapolkuja kauppa tarjoaa?


13.12.2023

Keski-Suomen peruskoulujen, lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten opinto-ohjaajat pääsivät päivittämään Kaupan opoTET-päivän merkeissä tietojaan kaupan alasta työllistäjänä sekä tutustumaan Keskimaan tarjoamiin monimuotoisiin urapolkuihin.

Teksti ja kuvat: Kristiina Tammitie

 

Miten pääsee Keskimaalle TET-harjoitteluun tai kesätöihin? Mitä kaupassa tapahtuu kulissien takana? Mitä kannattaa opiskella, jos ala kiinnostaa? Miltä näyttää kaupan alan tulevaisuus?
Muun muassa näihin kysymyksiin Keski-Suomen opinto-ohjaajat saivat vastauksia ja vinkkejä Kaupan liiton, Erikoiskaupan liito Etu ry:n ja Keskimaan yhdessä järjestämän opoTET-päivän aikana. Keskimaan konttorilla virisi hyvin vilkas keskustelu, kun opot saivat tentattavakseen kaupan osaajat ja asiantuntijat.

Kauppa tarvitsee yhä enemmän ammattiosaamista

Kaupan liiton koulutusasiantuntija Moona Naakka totesi, että kauppa on elinkeinoelämän suurin työllistäjä. Alalla työskentelee noin 291 000 ihmistä.

– Kauppa on myös suurin nuorten työllistäjä, sillä joka viides alle 25-vuotias työssäkäyvä nuori työskentelee kaupan alalla. Kauppa on alana monipuolinen ja laaja, ja se tarjoaa kirjon erilaisia töitä perusammateista asiantuntijoihin sekä päällikkö- ja johtotehtäviin.

Digitalisaatio on tuonut mukanaan suuren murroksen. Työt ja työnkuvat kaupassa ovat muuttuneet ja tulevat muuttumaan jatkossakin, jolloin myös uuden osaamisen tarve kasvaa. Alalla tarvitaan tulevaisuudessa niin ammattiosaajia kuin korkeakoulutettujakin.

– Alalla tarvitaan tällä hetkellä erityisesti asiakaslähtöisten palvelujen kehittämistaitoja, kykyä ja halua kehittää omaa osaamista ja ammattitaitoa, sosiaalisia kykyjä, myynti- ja markkinointiosaamista, ongelmanratkaisujataitoja ja luovaa ajattelua sekä kykyä sopeutua muutokseen, Naakka selvitti.

Jokaisella on oma polkunsa

Keskimaan henkilöstöjohtaja Kaisamaria Thusberg kertoi, että Keskimaalla oli viime vuonna 244 avointa työpaikkaa, joihin hakijoita oli 5 175. Lisäksi työllistettiin 572 kesätyöntekijää ja 488 Tutustu ja tienaa -kesäharjoittelijaa.

– Vuoden 2024 kesärekry avautuu vuodenvaihteen jälkeen ja Tutustu ja tienaa -rekry hieman myöhemmin alkukeväällä. Meillä on vakituisessa työsuhteessa valtava määrä ihmisiä, jotka ovat aloittaneet työuransa työharjoittelusta ja kesätöistä.
Keskimaalaisten urapolut ovat erilaisia ja jokaiselle yksilöllisiä.

– Olemme laatineet tarjolla olevista urapoluista kartat, jotka auttavat hahmottamaan, mitä taitoja ja osaamista sekä koulutusta ja kokemusta pitää olla esimerkiksi myyjällä, saatavuus-/myyntialuevastaavalla ja apulaispäälliköllä, sekä minkälaisia osaamisen kehittämismahdollisuuksia meillä on eri työtehtävissä työskenteleville tarjolla. Pyrimme myös lukuisilla muilla tavoilla olemaan entistä parempi työpaikka keskimaalaisille. Panostamme henkilöstökokemukseen todella paljon, Thusberg kuvaili.

Uratarinat parasta antia

OpoTET-päivän selvästikin mielenkiintoisinta antia tarjoilivat Seppälän prismalaiset kertoessaan omista urapoluistaan. 270 ihmisen joukkoa luotsaava Prismajohtaja Joonas Heiskanen paljasti päätyneensä kauppatieteiden maisteriopintojen jälkeen S-ryhmän S-Trainee -valmennusohjelmaan. Suomen suurimpiin kuuluvan Prisman ohjaimiin hän tarttui nelisen vuotta sitten työskenneltyään sitä ennen esihenkilönä Osuuskauppa PeeÄssän Saleissa ja S-marketeissa Pohjois-Savossa.

– On hyvin vaikea kuvailla tyypillistä työpäivää, koska sellaista ei ole. Työ on hyvin vaihtelevaa ja monipuolista. Yhdistävä tekijä on se, että koko ajan ollaan ihmisten kanssa, Joonas vastasi kysymykseen työpäivien sisällöstä.

Prisman päivittäistavaraosaston myyntipäällikkö Juuso Tyyskä aloitti Keskimaa-uransa Tikkakosken S-marketista kaupan alan opintoihin liittyvän työharjoittelun merkeissä 24 vuotta sitten. Polku on johtanut nykyiseen tehtävään kierrellen useissa toimipaikoissa, välillä myös ABC-toimialalle poiketen.

– Työn ohessa olen suorittanut muun muassa esihenkilön sekä johtamisen erikoisammattitutkinnon.

Nuorempaa sukupolvea edustanut myyjä Kielo Aho kertoi tulleensa Prismaan töihin Gradian Keskimaa-polun työharjoittelun kautta neljä vuotta sitten. Häneltä haluttiin kuulla, mikä on työssä parasta.

– Tiimin yhteishenki, yhdessä tekeminen ja se, että töissä on oikeasti hauskaa, Kielo vastasi.

Prisman hedelmä- ja vihannes- sekä leipäosaston vastaavalla Anna-Maija Saurilla Keskimaa-vuosia on takana 22.

– Olin yläasteella pari kertaa TETissä, sitten Tutustu ja tienaa -harjoittelussa. Lukion jälkeen tulin välivuodeksi Prismaan töihin, ja sillä tiellä olen edelleen. Työn ohessa olen suorittanut oppisopimuksella myynnin ja johtamisen ammattitutkinnot sekä opiskellut merkonomiksi työantajan kustantamana.

Prisman Ruokatorilla asiakkaita palveleva Taavi Siitonen on kokki, joka siirtyi Keskimaahan koronapandemian aikana.

– Olen tykästynyt tähän työhön ihan hirmuisesti, ja ehtinyt jo suorittaa kalamestarin koulutuksen. Itsestäni olen löytänyt sosiaalisen puolen. Työkavereiden ohella asiakkaat ja heidän kanssaan jutustelu on ihan parasta, Taavi totesi.

– Äärimmäisen mielenkiintoinen vierailu Keskimaalla. Juuri tällaista käytännönläheistä tietoa tarvitsemme omassa työssämme, opinto-ohjaajat totesivat yksituumaisina Keskimaa-vierailun päätteeksi.