Osuuskauppa Keskimaa on tehnyt liikehuoneistoa koskevan osakekaupan Äänekosken Konginkankaalla sijaitsevasta liikekeskuksesta.

Osuuskaupalla on kaikkiaan 14 Sale-myymälän verkosto Keski-Suomessa. Konginkankaan Sale on palvellut asiakkaitaan nykyisessä sijainnissaan jo vuodesta 1944 asti.

− Liikehuoneisto osakekauppa mahdollistaa meille Sale-myymälän palveluiden kehittämisen uudessa sijainnissa Konginkankaan kylällä. Suunnitelmissamme on uudistaa liikehuoneisto Sale-myymäläksi vuoden 2022 aikana, toteaa Osuuskauppa Keskimaan market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja Vesa Kyllönen.


Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, Vesa Kyllönen, market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja vesa.kyllonen@sok.fi, puh. 010 767 3021

S-market Kuhmoisilla on tehty syksyn aikana mittava remontti, jonka yhteydessä myymälän yleisilme on päivitetty uudistuneen S-market-konseptin mukaiseksi. Uudistuksessa S-market Kuhmoisten myymäläkiertoa on käännetty 90-astetta myötäpäivään. Kaikki myymälän kalusteet on uusittu kassapöytiä ja kylmäkalusteita myöten.

Osuuskauppa Keskimaa on uudistanut Kuhmoisten S-marketin kokonaisvaltaisesti. Mittavassa myymäläremontissa kaikki S-marketin kalusteet uudistettiin ja tilaratkaisuja muutettiin toimivammiksi, samalla S-market päivitettiin uuden S-market-ilmeen mukaiseksi.

− S-market Kuhmoinen on kokenut syksyn aikana varsin merkittävän muutoksen. Asiakkaat pääsevät nyt totuttelemaan muuttuneeseen kulkusuuntaan ja tuotteiden uuteen sijoitteluun. Myymälä on nyt entistä selkeämpi kokonaisuus, jossa on kiinnitetty erityistä huomiota niin esillepanoihin kuin kylmäkalusteiden energiatehokkuuteen, toteaa Osuuskauppa Keskimaan S-market ryhmäpäällikkö Mikko Lehtinen.

S-market Kuhmoisten kokonaisvaltaisessa uudistuksessa yhtenä merkittävänä parannuksena on uusien kylmäkalusteiden myötä saavutettava energiansäästö. Energiankulutuksen pienentämiseksi S-market Kuhmoisten kylmäkalusteiksi on vaihdettu ovelliset hiilidioksiditekniikalla toimivat kalusteet.

Uudistuksen myötä myös kaupan valikoimaa on päivitetty vastaamaan entistä paremmin paikallisten asiakkaiden tarpeita ja toiveita. Valikoimat ovat laajentuneet muun muassa juustojen, välipalojen ja valmisruokien osalta.
− Asiakkaillamme on ollut mahdollisuus vaikuttaa uudistuneeseen valikoimaan laittamalla tuotetoiveita sinuntoive.fi -palvelun kautta tai kertomalla toiveista suoraan henkilökunnallemme. Uudistuksen myötä valikoimia on päivitetty osittain näiden asiakastoiveiden pohjalta. Yhtenä toiveena on ollut myös kahviautomaatti myymälään ja se toive on myös toteutunut, kertoo S-market Kuhmoisten marketpäällikkö Laura Kärkkäinen.

Asiakkaille näkyvät muutokset kaupassa ovat merkittäviä, mutta remontin aikana myös kaupan taustatiloja on muokattu ja asiakas-wc on uudistettu.
− Henkilökunnan päivittäistä työtä helpottaa kovasti taustatiloissa tehdyt muutokset. Varastotilojen ja kylmätilojen toimivuutta on parannettu merkittävästi. Lisäksi meille on saatu uudet kassapöydät, joista on iloa niin henkilökunnalle kuin asiakkaillemmekin, iloitsee Kärkkäinen.

Remontti on toteutunut aikataulussa ja uudistuneen S-market Kuhmoisten avajaisia päästään viettämään 2. −5.2021 avajaistarjousten merkeissä.


Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, S-market ryhmäpäällikkö Mikko Lehtinen, 010 767 3032, mikko.lehtinen@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaa, S-marketpäällikkö Laura Kärkkäinen, 010 767 5283, laura.karkkainen@sok.fi

 

Seppälän Prisman uusi Fazerin leipomo avataan torstaina 11.11.2021. Tammi-helmikuun 2022 aikana Prisma Seppälän käyttötavaravalikoimaa laajennetaan ulkoilu- ja retkeilytuotteiden, kodintuotteiden sekä kukkapalvelujen osalta. Käyttötavaraosasto laajenee 450 neliömetrillä sisältäen uuden odotetun leikkipaikan. Uudistus toteutetaan vaiheittain, jotta asiointi koko uudistuksen ajan olisi mahdollisimman sujuvaa.

 Osuuskauppa Keskimaa on uudistanut syksyn aikana Prisma Seppälän leipäosastoa, kun sinne on rakennettu uutta Fazerin leipomoa. Fazerin leipomo avataan tänä torstaina 11.11.2021

− Uusi leipomo on odotettu lisä palveluihimme. Leipomot ovat jo tuttuja Keljon ja Palokan Prismoista, joissa palvelu on otettu hyvin vastaan. Leipomon myötä saamme laajennettua tuoreen leivän ja leivonnaisten tarjontaa myymälässämme, toteaa Prisma Seppälän johtaja Joonas Heiskanen.

Käyttötavarapuoli uudistuu ja laajenee 450 neliöllä

Prisma Seppälän käyttötavaravalikoimaa laajennetaan useissa tuoteryhmissä alkuvuonna 2022. Suurin uudistus koskee Prisma Outdoor -kokonaisuutta, johon kuuluvat ulkoiluun sopivat pukeutumisen tuotteet, jalkineet, retkeilyvälineet ja kalastustarvikkeet, jotka tuodaan esille selkeämpänä kokonaisuutena. Samalla valikoimat näissä tuoteryhmissä laajenevat merkittävästi.

Käyttötavarapuolen uudistuksessa Prisma Seppälään rakentuu myös kaksi kodintuotteiden shop-in-shopia: Fanni K. ja Finlayson. Lisäksi Prisma Seppälän kukkavalikoima ja -palvelu laajenee merkittävästi.
− Ulkoiluun ja kotiin panostaminen on kasvava trendi myös suomalaisten kuluttajien joukossa, ja odotamme innolla, että pääsemme vastaamaan asiakkaidemme kasvaneeseen tarpeeseen erilaisia ulkoilu- ja retkeilyvarusteita koskien. Kodin valikoimien puolelle Fanni K. ja Finlayson tuovat meille uudentyyppistä elämyksellisyyttä käyttötavaraosastolle, taustoittaa Prisma Seppälän myyntipäällikkö Sanna Hella.

Uudistuksen myötä käyttötavaraosasto laajenee 450 neliöllä ja samassa yhteydessä lasten leikkipaikka siirretään myymälän sisälle.

− Lasten puuhapaikka siirretään myymälän sisäkiertoon, ja puuhapaikan entinen tila otetaan näin osittain valikoimakäyttöön. Leikkipaikan tulevasta uudistuksesta viestimme ensimmäisen kerran jo viime keväänä. Silloin saimme asiakkailtamme paljon toiveita ja palautetta uutta paikkaa koskien. Olemme ottaneet toiveet ja palautteet mahdollisimman hyvin huomioon. Lisäksi uuden leikkipaikan suunnittelussa on kuunneltu asiakkaiden ja ammattilaisten kokemuksia muiden kauppojen leikkipaikoista Suomessa, avaa Joonas Heiskanen kehitystyötä.

Edellinen Prisma Seppälän valikoimalaajennus toteutettiin vuonna 2019, jolloin uudistettiin päivittäistavaravalikoiman puolta. Käyttötavaraosaston uudistus alkaa vuoden 2022 alussa ja se toteutetaan vaiheittain, jotta asiointi koko uudistuksen ajan olisi mahdollisimman sujuvaa. Käyttötavarapuolen muutokset valmistuvat maaliskuun loppuun mennessä.


Lisätiedot

Joonas Heiskanen, Prismajohtaja, Osuuskauppa Keskimaa, 050 4400 340, joonas.heiskanen@sok.fi

Sanna Hella, myyntipäällikkö, Osuuskauppa Keskimaa, 040 725 9552, sanna.hella@sok.fi

 

Osuuskauppa Keskimaa on päivittänyt Keltinmäen Salen myymäläilmeen uuden Sale-konseptin mukaiseksi. Myymälän kalustusta on uusittu osittain ja valikoimia on päivitetty vastaamaan entistä paremmin alueen asiakkaiden tarpeita. Myymälän avajaisia juhlitaan viikonlopun ajan. 

Osuuskauppa Keskimaa päivittää Sale-ketjun myymäläilmeitä ja palveluita omalla alueellaan. Ensimmäinen uuden ilmeen mukainen Sale valmistui viime syksynä Toivakkaan. Tämän jälkeen on päivitetty uuden konseptin myymälät Multialla ja Konnevedellä sekä Sale Haapamäellä, jossa tehtiin samalla laajempi remontti. Sale Keltinmäki on nyt viides Keskimaan Sale-myymälä, joka on päivitetty uuden ilmeen mukaiseksi.

− S-ryhmä on päivittänyt pienmyymälöiden konseptin ja olemme päässeet starttaamaan myös Keskimaan alueen konseptiuudistukset Sale-ketjussa. Uusi myymäläkonsepti on raikas ja nykyaikaisen ostamisen tarpeita huomioiva. Meidän Salet ovat asiakkaidensa aitoja naapureita, joista löytyy valikoima sujuvampaan arkeen laajoilla aukioloajoilla ja pienmyymälätasolla edullisimpaan hintaan, toteaa Sale-ryhmäpäällikkö Outi Terho Osuuskauppa Keskimaalta.

Sale Keltinmäkeä on uudistettu paitsi ilmeen osalta, myös ostamisen helppouden näkökulmasta. Kalustuksen osalta leipä, hedelmä- ja vihannes sekä virvoitusjuoma- ja panimojuomakalusteet on uusittu.
− Uusi myymäläilmeemme tukee arjen sujuvampaa ostamista. Olemme huomioineet valikoimien päivityksissä erityisesti meidän asiakkaidemme tarpeet. Suurimmat muutokset näkyvät uudistuneissa hedelmä- ja vihannespuolen esillepanoissa, myös mukaan ostettavan, take away – ruoan valikoimiin on panostettu, kertoo Sale Keltinmäen myymäläpäällikkö Riikka Makkonen uudistuneen myymälän muutoksista.

Uudistuneen myymälän avajaisia juhlitaan torstaina 28.10.2021 avajaistarjousten merkeissä.


Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, Outi Terho, ryhmäpäällikkö, outi.terho@sok.fi, 010 767 3601

Osuuskauppa Keskimaa, Riikka Makkonen, myymäläpäällikkö, riikka.makkonen@sok.fi, 010 767 4476

Osuuskauppa Keskimaa on uudistanut Haapamäen Salen myymälän kokonaisvaltaisesti syksyn 2021 aikana. Tiloja on muokattu uuden Sale-pienmyymäläkonseptin mukaiseksi. Myymälän kaikki kalusteet on uusittu ja valikoimaa on muokattu vastaamaan entistä paremmin haapamäkeläisten asiakkaiden tarpeisiin. 

Haapamäen Salessa on tehty kokonaisvaltainen uudistus syksyn aikana. Odotettu uudistus valmistuu lokakuun puoliväliin, mutta myymälän avajaisia päästään viettämään jo tänä viikonloppuna.

− Pitkään odotettu uudistus alkaa olla vihdoin pieniä viilauksia lukuun ottamatta valmis ja meillä on nyt ilo tarjota haapamäkeläisille asiakkaillemme entistä parempi ostokokemus. Myymälää on uudistettu asiakkaiden tarpeita kuunnellen ja myymäläympäristö on nyt paljon viihtyisämpi ja toimivampi kokonaisuus, iloitsee Sale Haapamäen myymäläpäällikkö Teemu Lamminaho.

Keskimaan alueen ensimmäinen uusi Sale-konseptin mukainen myymälä toteutettiin viime vuonna Sale Toivakassa. Sale Haapamäki on nyt toinen Sale, joka on päivitetty vastaamaan Sale-ketjun uutta, lämminhenkistä myymäläilmettä.

− Myymälässä on uusittu kaikki kalusteet kassapöytiä ja ostoskärryjä myöten. Elinkaarensa päässä olleet kylmä- ja pakastekalusteet on vaihdettu uudistuksen yhteydessä energiatehokkaisiin ja uuden kaasuasetuksen vaatimukset täyttäviin, ovellisiin kylmäkalusteisiin. Saamme pelkästään kylmäkalusteiden vaihdolla noin 20 % energiansäästöä vuositasolla, iloitsee Osuuskauppa Keskimaan Sale-ryhmäpäällikkö Outi Terho.

Keskimaa on sitoutunut pienentämään liiketoimintansa ympäristövaikutuksia ja tukemaan ekologisesti vastuullista toimintaa. Hiilijalanjäljen ja energiankulutuksen pienentämiseksi energianhankintaa ja -käyttöä halutaan optimoida Salen kalustevalinnoilla.

− Remontti on ollut mittava projekti meidän koko henkilökunnallemme ja tietenkin myös asiakkaamme ovat jo malttamattomina odottaneet remontin valmistumista. On hienoa päästä avaamaan läpikotaisin uudistettu myymälä, jatkaa myymäläpäällikkö Lamminaho.

Sale Haapamäen avajaisia vietetään viikonlopun aikana avajaistarjousten merkeissä. Remontin kokonaisinvestointi on ollut noin 430 000 euroa.Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, Outi Terho, ryhmäpäällikkö, outi.terho@sok.fi, 010 767 3601

Osuuskauppa Keskimaa, Teemu Lamminaho, myymäläpäällikkö, teemu.lamminaho@sok.fi, 010 767 5255

 

S-market Kuhmoisilla aloitetaan syyskuun lopulla mittava remontti, jonka yhteydessä myymälän yleisilme päivitetään uudistuneen S-market-konseptin mukaiseksi. Uudistuksessa S-market Kuhmoisen myymäläjärjestys muuttuu ja kaikki myymälän kalusteet uusitaan kassapöytiä ja kylmäkalusteita myöten. Remontti valmistuu joulukauppaan.  

Osuuskauppa Keskimaa on tämän ja edellisen vuoden aikana uudistanut urakalla S-marketeja uuden S-market-ilmeen mukaisiksi. Syyskuun lopulla aloitetaan S-market Kuhmoisessa myymäläuudistus, jonka yhteydessä ei pelkästään päivitetä myymälää uuteen S-market ilmeeseen, vaan myymälässä tehdään hyvin kokonaisvaltainen uudistus. Myymälän kaikki kalusteet uusitaan ja tilaratkaisuja muutetaan toimivammiksi.

− S-market Kuhmoisella tehdään hyvin kokonaisvaltainen uudistus. Vanhat kalusteet ovat jo käyttöikänsä päässä, joten koko myymälän kalusteet uusitaan ja samalla myymäläkiertoa muutetaan merkittävästi, kun myymälää pyöräytetään 90 astetta ja kulkusuunta muuttuu myötäpäivään. Hyvällä suunnittelulla kaupasta saadaan entistä toimivampi kokonaisuus, toteaa projektista vastaava Osuuskauppa Keskimaan ryhmäpäällikkö Mikko Lehtinen.

S-market Kuhmoisten kokonaisvaltaisessa uudistuksessa yhtenä merkittävänä parannuksena on uusien kylmäkalusteiden myötä saavutettava energiansäästö. Energiankulutuksen pienentämiseksi S-market Kuhmoisten kylmäkalusteiksi vaihdetaan ovelliset hiilidioksiditekniikalla toimivat kalusteet.

Ostamisen helppous ja paremmat valikoimat

Kuhmoisten myymäläuudistuksessa kalustuksen päivittämisen ja myymälämiljöön raikastamisen lisäksi myös valikoimat päivitetään vastaamaan paikallisten asiakkaiden tarpeita.

− Asiakkaamme ja ostamisen helppous ovat tietenkin tämän uudistuksen keskiössä. Meille on tärkeää, että uudistamme kauppaa nyt entistä paremmin asiakkaidemme tarpeita vastaavaksi niin valikoimaltaan kuin ostamisen helppouden näkökulmasta. Uudistus tuo lisää näyttävyyttä esillepanoihin sekä raikastaa ja selkeyttää myymäläkokonaisuutta, toteaa S-market Kuhmoisten myymäläpäällikkö Laura Kärkkäinen.

− Myymäläuudistus mahdollistaa meille valikoimien kohdentamisen entistä paremmin meidän asiakkaiden tarpeita vastaaviksi. Asiakkailla on mahdollisuus laittaa toiveita valikoiman suhteen sinuntoive.fi -palvelun kautta tai toiveista voi kertoa suoraan myös henkilökunnallemme, Kärkkäinen muistuttaa.

Asiakkaille näkyvien muutosten lisäksi myös myymälän takatiloja uusitaan. Taustatilojen lisäksi myös alakerran asiakas-wc uudistetaan.
− Myymälämuutosten lisäksi saamme remontin aikana parannettua myös taustatilojemme, kuten kylmätilojen ja muiden varastotilojen toimivuutta. Näillä tiloilla on suuri vaikutus päivittäiseen työhömme. Myös uudet kassapöydät ovat paljon odotettu uudistus henkilökunnallemme, iloitsee Kärkkäinen.

Remontin huolellisella suunnittelulla varmistetaan, että uudistustyöt aiheuttavat mahdollisimman vähän häiriötä S-market Kuhmoisten asiakkaille. Myymälä on avoinna normaalisti koko remontin ajan. Uudistuksen avajaisia vietetään joulukuun alussa. Investoinnin kustannusarvio on noin 900 000 €.


Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, S-market ryhmäpäällikkö Mikko Lehtinen, 010 767 3032, mikko.lehtinen@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaa, S-marketpäällikkö Laura Kärkkäinen, 010 767 5283, laura.karkkainen@sok.fi

S-market Pihtiputaalla alkaa syyskuussa mittava remontti, jonka yhteydessä myymälän yleisilme päivitetään uudistuneen S-market-konseptin mukaiseksi. Uudistuksen myötä S-market Pihtiputaan myymälän tilanjakoon tehdään merkittäviä muutoksia, jotta myymälästä saadaan toimivampi kokonaisuus. Remontti valmistuu joulukauppaan.  

Osuuskauppa Keskimaa on tämän ja edellisen vuoden aikana uudistanut urakalla S-marketeja uuden S-market-ilmeen mukaisiksi. S-market Pihtiputaan osalta uudistus on hyvin kokonaisvaltainen myymäläuudistus, jossa myymäläilmeen lisäksi uudistetaan kaikki myymälän kalusteet sekä tilaratkaisuja muutetaan.

− S-market Pihtiputaan remontin lähtökohtana on tehdä 1400 neliöisestä kaupasta entistä toimivampi kokonaisuus paikallisten asiakkaiden tarpeet huomioiden. Remontissa myymälätiloja tiivistetään, jolloin kiinteistöön saadaan uusi liiketila. Omasta käytöstä vapautuvaan liiketilaan haetaan ulkopuolista vuokralaista syksyn aikana, toteaa projektista vastaava Osuuskauppa Keskimaan ryhmäpäällikkö Jarno Minkkinen.

Uudet myymäläkalusteet ja myymälän energiatehokkuus

S-market Pihtiputaan remontti on hyvin kokonaisvaltainen myös myymäläkalustuksen osalta, kun kaikki myymälän kalusteet uusitaan kylmäkalusteita myöten.

− Energiankulutuksen pienentämiseksi S-market Pihtiputaan kylmäkalusteiksi vaihdetaan ovelliset hiilidioksiditekniikalla toimivat kalusteet. Suoraan asiakkaille näkyvien uudistuksien lisäksi remontissa kiinnitetään huomioita energiatehokkuuteen myös kiinteistötekniikkaa uusimalla, Minkkinen täsmentää.

Osuuskauppa Keskimaa toteuttaa energiatehokkuuden ja energiankäytön osalta S-ryhmän tavoitetta vähentää oman toiminnan ilmastopäästöjä 90 prosenttia vuoden 2015 tasosta vuoden 2030 loppuun mennessä. Uusiutuvan energian tavoite on, että S-ryhmä on ilmastonegatiivinen oman toimintansa osalta vuoden 2025 loppuun mennessä. Pihtiputaan myymälän kylmäjärjestelmän lauhdelämpöä hyödynnetään jatkossa energiankierrätyksellä lämpöpumpputekniikan avulla.

Kauan odotettu uudistus

Myymäläuudistuksen kalustuksen päivittämisen ja myymälämiljöön raikastamisen lisäksi myös valikoimat päivitetään vastaamaan paikallisten asiakkaiden tarpeita. Täysin uutena palveluna tiloihin tulee Postin pakettiautomaatti.

− Me täällä Puttaan Ässässä olemme todella innostuneita alkavasta remontista. Remontin valmistuttua saamme niin asiakkaillemme kuin henkilökunnallemmekin nykyaikaisen, energiaystävällisen ja entistä toimivamman kaupan.

− Valikoimia kohdennetaan meidän asiakkaiden tarpeita paremmin vastaaviksi. Asiakkailla on mahdollisuus laittaa toiveita valikoiman suhteen sinuntoive.fi -palvelun kautta tai ihan meidän henkilökunnallemme voi kertoa tuotetoiveista, Kumpulainen jatkaa.

Remontin huolellisella suunnittelulla varmistetaan, että uudistustyöt aiheuttavat mahdollisimman vähän häiriötä S-market Pihtiputaan asiakkaille. Uudistus valmistuu joulukuussa, jolloin toiveena on juhlia uutta myymälää kakkukahvien merkeissä. Investoinnin kustannusarvio on noin 1 000 000 €.

− Hetken aikaa on vielä maltettava, mutta parempaa on luvassa, summaa Ritva Kumpulainen kaupan henkilökunnan odottavia tunnelmia.


Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, S-market ryhmäpäällikkö Jarno Minkkinen, 010 767 3039, jarno.minkkinen@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaa, S-marketpäällikkö Ritva Kumpulainen, 010 767 4420, ritva.kumpulainen@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaan tammi−kesäkuun liikevaihto oli 316,0 miljoonaa euroa, missä oli kasvua 5,6 % edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Tammi−kesäkuun operatiivinen tulos oli 4,1 miljoonaa euroa, mikä on noin 1,7 miljoonaa euroa parempi kuin viime vuonna. Koronakriisin vaikutus Keskimaan tulokseen on ollut merkittävä, vaikka kesäkauppa toteutui jokaisella toimialalla odotuksia paremmin.

Market- ja tavaratalokaupan liikevaihto kasvoi tammi-kesäkuussa 246,5 miljoonaan euroon (+3,5 %). Päivittäistavarakauppaa tehtiin 217,3 miljoonalla eurolla (+3,5 %). Käyttötavarakaupan liikevaihto kasvoi viime vuoden tasosta 2,7 %, ollen 27,9 miljoonaa euroa.

− Erityisesti päivittäistavarakauppa kannatteli tulostamme jo edellisenä vuonna koronakriisin aikana, joten olemme erittäin tyytyväisiä siitä, että kasvu on jatkunut myös tämän vuoden alkupuolella vähintään markkinakasvun vauhdissa. Muiden toimialojen osalta on hyvin haastavaa verrata lukuja edelliseen vuoteen, toteaa Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä.

Liikennemyymälä- ja polttonestekaupan liikevaihto tammi−kesäkuussa oli 57,7 miljoonaa euroa (20,1 %). ABC-liikennemyymälöissä tehtiin ravintola- ja marketkauppaa 11,2 miljoonalla eurolla (15,9 %). Polttonestekaupan liikevaihto tammi-kesäkuussa oli 46,5 miljoonaa euroa (21,1 %). Kesäkauden runsas kotimaanmatkailu on näkynyt asiakasmäärien kasvuna liikennemyymälöissä. Juhannuksen jälkeen asiakasmäärät ovat ylittäneet 2019 kesän asiakasmäärät. Polttonestekaupassa myyntiin heijastuu vähittäismyyntihintoja korottava maailmamarkkinahintojen nousu.

Keskimaan matkailu- ja ravitsemiskaupan liikevaihto oli 8,6 miljoonaa euroa (-16,5 %). Ravintolakaupan liikevaihto oli 5,6 miljoonaa euroa (-19,1 %) ja majoituskaupan 3,0 miljoonaa euroa (-11,1 %). Matkailu- ja ravitsemiskaupan alkukevät oli haastava edellisvuoden mukaisesti. Maaliskuussa alkanut ravintolatoiminnan sulku jätti ison loven kevään myynteihin. Toisaalta kesällä ravintola- ja matkailukaupassa onnistuttiin jopa odotuksia paremmin.

− Meillä on takana todella positiivinen kesäkauppa, erityisesti hotellien ja ravintoloiden heinäkuu näyttää onnistuneen odotuksia paremmin. Heinäkuu oli Keskimaan kaikille toimialoille myynnillisesti erittäin hyvä. Oli selkeästi nähtävissä, että suomalaiset matkailivat kotimaassa ja käyttivät paikallisia palveluita.

− Loppuvuoden tuloksen arvioimisen osalta ratkaisevaa on koronan neljännen aallon vaikutukset kaupankäyntiin. Tällä hetkellä näyttää, että tulos on muodostumassa vähintään viime vuoden tasolle mutta selkeästi vuotta 2019 heikommaksi, Määttä toteaa.

Investointeja toteutetaan suunnitelmien mukaisesti

Keskimaa investoi merkittävästi palveluiden pitkäjänteiseen kehittämiseen. S-marketien konseptiuudistuksia on jatkettu suunnitelmien mukaisesti. Tämän vuoden aikana S-marketeja on uudistettu Tikkakoskella, Jämsässä ja Lievestuoreella. Maaliskuun alussa avattiin uusi S-market Tourula Jyväskylän keskustan tuntumaan. Näiden lisäksi S-market Savelassa on käynnistynyt mittava myymälälaajennus, myös S-market Karstulan ja Sale Haapamäen myymälät uudistetaan syksyn aikana.

Palokan Prisman kiinteistössä on tehty mittavaa miljööremonttia, kun julkisivua, kauppakeskuksen sisätiloja ja piha-alueita on uudistettu. Uudistustyöt alueella jatkuvat vielä syksylle. Lisäksi Palokan ABC uudistettiin kokonaisvaltaisesti sisätilojen osalta alkukeväästä.

− Vaikka olemme investoineet paljon fyysisten tilojen uudistuksiin, miljööremontteihin ja laajennuksiin, niin yksi merkittävimmistä investoinneista kevään aikana on ollut ruoan verkkokauppapalvelun kehittäminen alueellamme. Olemme kevään aikana avanneet uuden S-kaupat.fi -verkkokauppapalvelun jopa 10 S-marketiimme, Prismoihimme ja Mestarin Herkkuun. Palvelu on otettu erittäin hyvin vastaan ja sitä kehitetään aktiivisesti yhdessä asiakkaidemme kanssa, Antti Määttä toteaa.

− Lisäksi pääsimme keväällä julkistamaan niin meidän kuin koko Jyväskylän matkailun näkökulmasta merkittävän hankkeen, kun kerroimme uuden saunaravintolan rakentamisesta Jyväskylän satamaan. Pitkän suunnittelun ja harkinnan jälkeen tämä hanke on lopultakin ihan konkreettisesti toteutumassa ja sataman kärjessä rakennustyöt ovat nyt hyvässä vauhdissa, iloitsee Määttä.

Keskimaa avasi keväällä Jyväskylän Keskustaan uuden Rosson. Uuden Rosso Jyväskylän myynnin taso on ylittänyt odotukset. Rosso Kirkkopuisto sen sijaan suljetaan elokuun lopulla. Rosso Kirkkopuiston henkilökunta siirtyy työskentelemään pääosin uuteen Rosso Jyväskylään

Kesätyöntekijöitä ennätysmäärä

Keskimaa on Keski-Suomen suurin yksityinen työnantaja. Osuuskaupan palveluksessa oli kesäkuun lopussa aktiivisessa työsuhteessa 2 486 työntekijää. Keskimaa tarjosi tänä vuonna kesätöitä noin tuhannelle nuorelle, joista 550 oli Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelijoita. Muita kesätyöntekijöitä oli yli 450.  Edellisenä vuonna nuorille suunnattu Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelu jouduttiin perumaan koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolosuhteiden vuoksi.

Keskimaalla oli kesäkuun lopussa asiakasomistajia 135 108. Keskimaan edustajisto päätti kevätkokouksessa jakaa omistajilleen ylijäämänpalautusta ja osuusmaksun korkoa. Ylijäämänpalautus ja osuusmaksun korko maksettiin 25 kesäkuuta. Vuoden 2020 tuloksesta ylijäämänpalautusta maksettiin miltei 4,8 miljoonaa euroa, mikä on lähes sama summa kuin edellisenä vuonna. Ylijäämänpalautusta maksettiin asiakasomistajille 1 % Osuuskauppa Keskimaasta vuoden 2020 aikana tehtyjen, S-Etukortilla rekisteröityjen bonusostojen määrästä. Osuusmaksulle korkoa maksettiin 6 % eli 6 euroa osuusmaksulta, yhteensä 0,8 miljoonaa euroa. Keskimaan omistajuudesta merkittävin rahana maksettava etu omistajille on Bonus, jota on maksettu tammi−kesäkuun aikana 11,1 miljoonaa euroa.


Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, toimitusjohtaja, kauppaneuvos Antti Määttä, 050 522 1011, antti.maatta@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaa, talousjohtaja Niko Toivanen, 040 523 9131, niko.toivanen@sok.fi

 

Jyväskylän ainoa ympärivuorokautisesti palveleva S-market Savela laajennetaan ja uudistetaan. Vuonna 2009 avatun marketin myymäläilme päivitetään remontin myötä uuden S-market-konseptin mukaiseksi. Myymäläuudistuksen kulmakiviä ovat ostamisen helppous, laajemmat valikoimat ja energiatehokkuus. Uudistuksen on määrä valmistua alkuvuodesta 2022.

Osuuskauppa Keskimaa aloittaa S-market Savelassa mittavan uudistus- ja laajennusprojektin. S-marketin tilat laajenevat lähes kolmanneksen eli noin 1000 neliötä, joista myymälätiloja on noin 700 neliötä. Vehkakadun puolelle tulevaan laajennusosaan siirtyy hedelmä- ja vihannesosasto, leipäosasto, paistopiste sekä ruokatori. Laajennusosan myötä myös myymälän taustatiloja laajennetaan, jolloin myymälään saadaan merkittävästi lisää varastotilaa ja myös henkilökunnan taukotiloja ja pukuhuoneita laajennetaan. Myös myymälään tulevaan tavaravirtaan saadaan joustavuutta uuden kylmäterminaalin myötä.

− S-market Savela on yksi vilkkaimmista ja suurimmista S-marketeistamme, jossa on jo muutamien vuosien ajan ollut tarve laajennukselle. Vuonna 2019 käyttöönotettu 24h aukioloaika on kasvattanut asiakasmääriä ja 1600 neliön myymälätilat ovat kautta linjan käyneet ahtaiksi niin tavaramäärien sijoittelun kuin sujuvan asioinnin osalta. Hyvän laajennusratkaisun löytäminen, suunnittelu ahtaalle tontille ja kaavaprosessi on vienyt aikaa. Haluamme onnistuneen muutoksen lisäksi taata asiakkaillemme sujuvan asioinnin myös remontin aikana, toteaa projektista vastaava Osuuskauppa Keskimaan ryhmäpäällikkö Mikko Lehtinen.

Laajemmat valikoimat, asioinnin helppous ja energiatehokkuus

Myymälälaajennus mahdollistaa päivittäistavaravalikoiman laajenemisen yli 2000 tuotteella, etenkin tuoretuotteet saavat lisätilaa. Palvelutuotteiden määrä kasvavat, kun ruokatori laajenee ja paistopistevalikoima kasvaa entisestään. Kalusteuudistukset tuovat myymälään näyttävyyttä, erityisesti hedelmä- ja vihannesosasto sekä juomaosasto uudistuvat kokonaisvaltaisesti.

− Myymälän laajennus on niin meidän asiakkaillemme kuin henkilökunnallekin paljon odotettu uudistus. Laajennuksen myötä saamme myymälään avaruutta, käytäville lisää tilaa ja ylimääräiset tavarakuormat saadaan pois asiakkaiden tieltä takatiloihin. Uudet kalusteet tuovat myös tilankäytöllisiä uudistuksia ja uudet kylmäkalusteet parantavat huomattavasti energiatehokkuutta myymälässämme, iloitsee Savelan marketpäällikkö Jani Perälä.

S-market Savelan kaikki kylmäkalusteet uusitaan ovellisiksi, energiatehokkaiksi CO²-kalusteiksi, joilla on mahdollista pienentää energiankulutusta 20 % entisestä. Energiatehokkuutta tukee vuonna 2019 kiinteistön katolle asennetut aurinkopaneelit.

− Kassalinjastommekin uudistuu ja saamme myymäläämme lisää suosittuja itsepalvelukassoja. Uutuutena näissä on se, että osalta itsepalvelukassoja voi jatkossa ostaa myös ikärajavalvottuja tuotteita. Tämä lisää huomattavasti sujuvuutta kassoille, Jani Perälä lisää.

S-market Savelan muutostöiden on määrä valmistua alkuvuodesta 2022. Myymälä pidetään avoinna normaalein aukioloajoin eli ympärivuorokauden koko remontin ajan. Hankkeen kokonaiskustannus on noin 4 miljoonaa euroa.


Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, S-market ryhmäpäällikkö Mikko Lehtinen, 010 76 73032, mikko.lehtinen@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaa, S-marketpäällikkö Jani Perälä, 010 76 74599, jani.perala@sok.fi

 

Keskimaan S-market-ketju uudistuskierroksen on määrä valmistua vuoden 2022 aikana. Uudistusvuorossa on S-market Karstulassa, jossa remontti alkaa elokuun alussa. Uudistuksen myötä S-market Karstula saa avaran ja raikkaan yleisilmeen, uuden juomaosaston sekä asiakastoiveilla räätälöidyn valikoiman. Remontti valmistuu syys-lokakuun vaihteessa.

S-market Karstulan uudistuksessa myymälän ilme päivitetään uuden S-market-konseptin mukaiseksi. Kalustuksen osalta kaikki myymälän kuivakalusteet uusitaan. Remontin yhteydessä myymälätila laajenee entisen pullohuoneen verran, kun pullonpalautuspiste siirretään juuri uudistuneen Alkon liiketilan viereen.

− Pullonpalautuspiste siirtyy remontin yhteydessä lähemmäksi tuulikaappia, eli palvelu on jatkossa helpommin asiakkaiden saavutettavissa. Entisen pullonpalautushuoneen paikalle rakennetaan upea juomaosasto, kertoo S-market Karstula marketpäällikkö Anne Hankamäki.

Keskimaalla on käynnissä mittava hanke, jonka aikana uudistetaan kaikki Keskimaan S-marketit. S-market uudistuksia on jo toteutettu 18 S-marketissa Keskimaan alueella.
− S-marketeja uudistetaan Keskimaan alueella pitkäjänteisesti. Vuoden 2022 aikana saamme Keskimaan kaikkiin S-marketeihin uuden ja raikkaan ilmeen. Useissa myymälöissämme tehdään samalla myös isompia muutoksia, kuten nyt Karstulassa kalusteiden päivityksiä, valikoimien päivittämistä sekä myös pientä laajennusta tilojen osalta, summaa Osuuskauppa Keskimaan ryhmäpäällikkö Jarno Minkkinen.

− Uudistuksen myötä pystymme tarjoamaan asiakkaillemme Karstulassa entistä viihtyisämmän ja toimivamman myymälän, jonka valikoiman suunnittelussa on kuunneltu asiakkaiden toiveita. Lisäksi pääsemme laajentamaan valikoimiamme mm. panimojuomissa, mehuissa ja makeisissa. Valikoimia laajennettiin jo kesäksi tuoreessa lihassa ja ruokamakkaroissa, jatkaa marketpäällikkö Anne Hankamäki.

− Asiakkailla on mahdollisuus laittaa toiveita valikoiman suhteen sinuntoive.fi -palvelun kautta tai ihan meidän henkilökunnallemme voi kertoa tuotetoiveista, joita toteutamme mahdollisuuksien mukaan, Hankamäki jatkaa.

S-market Karstulan remontin uudistustyöt pyritään tekemään mahdollisimman pienin häiriöin, joten osa remontin vaiheista toteutetaan yöaikaan. Uudistus valmistuu syys-lokakuun vaihteessa. Investoinnin kustannusarvio on noin 400 000 €.


Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, S-market ryhmäpäällikkö Jarno Minkkinen, 010 767 3039, jarno.minkkinen@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaa, S-marketpäällikkö Anne Hankamäki, 010 767 4095, anne.hankamaki@sok.fi