Keskimaan marketkaupan johtoa vahvistetaan vastaamaan entistä paremmin tämän päivän toimintaympäristön tarpeita, kun keskijohtoon perustetaan kaksi uutta roolia. Keskimaan yhteensä 28* S-marketin johtaminen jaetaan kahden ryhmäpäällikön sijaan jatkossa kolmelle ryhmäpäällikölle, kun taas Keskimaan Prismojen johtamisesta kokonaisvastuu siirtyy kahden Prismajohtajan sijaan yhdelle Prismajohtajalle. Lisäksi marketkaupan asiantuntijapalveluiden kehittämiseen ja johtamiseen perustetaan uusi ryhmäpäällikön rooli. Marketkaupan johdon uusi organisaatio on voimassa 1.4.2024 alkaen.

Osuuskauppa Keskimaa on uudelleenorganisoinut marketkaupan johtamisen. S-marketien lukumäärä lähenee 30 myymälää Keski-Suomessa, joten ketjun johtamista halutaan vahvistaa entisestä lisäämällä ryhmäpäälliköiden määrä kahdesta kolmeen. S-marketin ryhmäpäällikön tehtäviin kuuluvat mm. oman alueen markettien toiminnasta ja kokonaistuloksesta vastaaminen. S-marketien ryhmäpäälliköt ovat 1.4. alkaen Outi Terho, Joonas Heiskanen ja Jarno Minkkinen. Outi Terho siirtyy tehtävään Sale-ryhmäpäällikön tehtävästä, Joonas Heiskanen Seppälän Prismajohtajan tehtävästä ja Jarno Minkkinen jatkaa roolissaan. Uuden Sale-ryhmäpäällikön rekrytointi on parhaillaan käynnissä.

− Jatkossa Keskimaan S-marketien toimintaa ohjaa kolme ryhmäpäällikköä, joilla kullakin on 8–10 S-marketia vastuullaan ja toimien S-marketpäälliköiden esihenkilöinä. S-market ryhmäpäälliköiden lisäksi Sale-ketjun ryhmäpäällikkö ohjaa vastaavasti Keskimaan 12 Salen liiketoimintaa. Yhdessä marketpäälliköiden kanssa ryhmäpäälliköt organisoivat myymälöiden toimintaa tehokkaasti ja auttavat kehittämään muun muassa asiakaskokemusta sekä henkilöstön työtyytyväisyyttä. S-marketien määrän kasvaessa tarvitsemme vahvistusta tiimiin, avaa Osuuskauppa Keskimaan market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja Vesa Kyllönen.

Prismojen johtamista yhtenäistetään, kun nykyinen S-market-ryhmäpäällikkö Mikko Lehtinen siirtyy Prismajohtajaksi johtamaan kaikkia kolmea Keskimaan Prismaa. Nykyinen Keljon ja Palokan Prisman johtaja Tommi Viitanen siirtyy uuteen rooliin marketkaupan asiantuntijapalveluiden ryhmäpäälliköksi. Sokoksen ja Kauppakeskus Sokkarin johtajana jatkaa Una Hirvilammi.

− Prismojen johtamisen keskittämisellä halutaan edistää Keskimaan kolmen Prisma yhteistyötä ja toimintatapoja entisestään. Marketkaupan asiantuntijapalveluiden ryhmäpäällikön keskeisiä tehtäviä ovat marketkaupan prosessien ja toiminnan kehittäminen sekä muun muassa digitalisaation tuomien hyötyjen varmistaminen. Uskomme, että näillä muutoksilla olemme entistä valmiimpia vastaamaan marketkaupan muutoksiin ja uusiin haasteisiin, Vesa Kyllönen päättää.

Uudet vastuut tulevat voimaan 1.4.2024 alkaen.
*) luku pitää sisällään Mestarin Herkun sekä S-market Uuraisen ja S-market Mäki-Matin

organisaatiokaavio

 

Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja Vesa Kyllönen, vesa.kyllonen@sok.fi

Uuraisilla vietetään uuden S-market Uuraisten avajaisia torstaina 22.2.2024. Osuuskauppa Keskimaan rakennuttama, myymäläneliöiltään 900 neliön suuruinen S-market korvaa entisen Salen. Kaupan valikoima laajentuu jopa 5000 tuotteella. Uuden liikekiinteistön yhteydessä palvelee myös ABC-automaattiasema.

Osuuskauppa Keskimaa ja Uuraisten kunta allekirjoittivat yhteistyösopimuksen Uuraisten elinvoimahankkeesta kesällä 2021. Hankkeen myötä Uuraisten keskustaan käynnistettiin kaavoitus uuden liikekiinteistön rakentamiseksi. Kaavamuutos valmistui lokakuussa 2022 ja rakentamisen päätös tehtiin helmikuussa 2023.

− Huolellisen suunnittelun ja päätöksenteon jälkeen asiat ovat tapahtuneet vauhdikkaasti. Keskimaan hallitus teki vuosi sitten helmikuussa päätöksen uuden S-marketin rakentamisesta Uuraisille ja tasan vuosi päätöksen jälkeen pääsemme jo juhlistamaan kaupan avausta. S-market Uurainen on todella odotettu paikallisten asiakkaiden keskuudessa, sillä niin pinta-alaltaan kuin valikoimiltaankin isomman S-marketin myötä paikalliset asiakkaat saavat entistä paremmin tarpeensa oman kylän kaupalta, toteaa Osuuskauppa Keskimaan market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja Vesa Kyllönen.

Uuraislaisten asiakkaiden toiveet on huomioitu uuden S-marketin valikoimien suunnittelussa ja myös kaupan palveluissa.

− Kaupan valikoimia on laajennettu merkittävästi, jopa 5000 tuotteella verrattuna entiseen Saleen. Jo viime keväänä kysyimme asiakkaiden toiveita uuden S-marketin valikoimiin ja palveluihin liittyen, ja nyt olemme päässeet niitä toteuttamaan. Erityisesti uudessa S-marketissamme olemme panostaneet asiakkaiden toivomiin kala- ja lihavalikoimiin, panimotuotteisiin sekä eläintarvikkeisiin ja -ruokiin, selventää S-market Uuraisten marketpäällikkö Sanna Kujala.

Yksi vahvasti asiakkailta noussut toive oli saada ruoan verkkokaupan palvelut Uuraisille. Toivottuja lisäpalveluita ovat myös paistopiste sekä itsepalvelukassat.

− Vastaamme asiakkaiden toiveisiin tuomalla ruoan verkkokaupan Uuraisille. Tämä mahdollistaa asiakkaillemme ruokaostosten tekemisen helposti verkossa ja niiden noutamisen valmiiksi kerättynä myymälästämme. Lukuisat toiveet verkkokaupasta jopa hieman yllättivät meidät, mutta keräämämme tiedon valossa uuraislaiset ovat käyttäneet aktiivisesti erityisesti Prisma Palokan verkkokauppaa jo ennestään, joten nyt tuomme tutun palvelun entistä lähemmäksi asiakkaitamme, Sanna Kujala lisää.

Uusi S-market työllistää avajaisvaiheessa 13 työntekijää, joista kuusi aloittaa uusina työntekijöinä S-market Uuraisilla.

− Aika näyttää pärjäämmekö tällä porukalla, kun kaupan arki lähti pyörimään. Tiimimme on todella innoissaan, kun pääsemme pian avaamaan kaupan, jonka palveluiden ja toiminnallisuuksien suunnittelussa on huomioitu myös meidän henkilökuntamme toiveet, Kujala kertoo.

S-market Uuraisten rakentamisessa on investoitu erityisesti moderneihin energia- ja ympäristöteknisiin ratkaisuihin. Myymälässä on muun muassa ovellisilla kalusteilla oleva CO²-kylmälaitejärjestelmä tehokkaalla lämmöntalteenotolla. Kiinteistön lämmityksessä hyödynnetään kylmäjärjestelmästä syntyvää lauhdelämpöä sekä maalämpöä. Ympäristöystävällisyyden viimeistelee tulevana kesänä asennettava aurinkosähköjärjestelmä.

Uuden S-marketin parkkialueelle on rakennettu myös uusi ABC-automaattiasema. ABC-automaattiasemalla on valikoimissa uutena polttonestelaatuna moottoripolttoöljy, jota vanhalla asemalla ei ollut. Lisäksi parkkipaikalla on sähköautojen peruslatauspisteet neljälle autolle.

− Rakennusprojektissa työllistettiin runsaasti keskisuomalaisia rakennusalan yrityksiä niin suunnittelussa kuin toteutuksessakin. Sujuvalla yhteistyöllä paikallisten yritysten sekä Uuraisten kunnan kanssa projekti toteutettiin alkuperäisessä aikataulussa sekä budjetissa (5,4 M€), toteaa projektista vastannut Osuuskauppa Keskimaa ryhmäpäällikkö Jarno Minkkinen.

S-market Uuraisten avajaisia vietetään torstaina 22.2.2024 klo 9.00. Avajaispuheet pitävät Uuraisten kunnanjohtaja Juha Valkama sekä Keskimaa toimitusjohtaja Antti Määttä. Avajaisnauhan leikkauksen jälkeen myymälän henkilökunta toivottaa asiakkaat tervetulleiksi.

Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, Sanna Kujala, marketpäällikkö, sanna.kujala@sok.fi, 010 767 5326
Osuuskauppa Keskimaa, Vesa Kyllönen, market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja, vesa.kyllonen@sok.fi, 0107673021
Osuuskauppa Keskimaa, Jarno Minkkinen, ryhmäpäällikkö, jarno.minkkinen@sok.fi, 010 767 3039

KUVA: Tero Takalo-Eskola

Sale Toivakassa tapahtui laaja vesivahinko lauantaina 6.1.2024, jonka vuoksi myymälä jouduttiin sulkemaan kolmeksi viikoksi. Myymälä päästään avaamaan jälleen lauantaina 27.1.2024.

Sale Toivakan vesivahingon syyksi selvisi myymälän ilmanvaihtokonehuoneessa sijaitsevan putken liittimen pettäminen, mikä aiheutti veden tulon suoraan katosta läpi 300 neliön myymälätilaan. Viime viikkojen aikana myymälässä on suoritettu perusteellista korjaustyötä, kuten seinien ja katon avaamista vahinkojen arvioimiseksi. Kaikki kastuneet eristeet ja kattolevyt on uusittu. Kuntotutkimus- ja korjaustöitä tehtiin huolellisesti, jotta voidaan varmistaa kiinteistön kunnollinen kuivatus ja työturvallisuus myös tulevaisuudessa.

− Samassa yhteydessä, vesivahinkoa edeltävänä yönä, useat kylmälaitteet vaurioituivat, aiheuttaen hävikkiä pakasteissa ja kylmätuotteissa. Kaupan ollessa suljettuna myyntikuntoisina säilyneitä tuoretuotteita lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen, kertoo Sale Toivakan myymäläpäällikkö Rasmus Hautala.

Suurin osa henkilökunnasta oli tilapäisesti sijoitettuna kaupan sulun ajaksi työskentelemään Keskimaan muihin toimipaikkoihin.

− Tämän viikon olemme tiimin kanssa valmistautuneet kaupan avaamiseen, kun olemme yhdessä laittaneet myymälää avauskuntoon. Odotamme innolla, että pääsemme jälleen palvelemaan asiakkaitamme Sale Toivakassa, Hautala iloitsee.

Sale Toivakka avataan asiakkaille lauantaina klo 7.00 ja palvelee asiakkaita normaalisti. Varastotiloissa sekä ilmanvaihtokonehuoneessa jatketaan kunnostustöitä vielä avajaispäivän jälkeen.

Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, myymäläpäällikkö Rasmus Hautala, 010 767 3044, rasmus.hautala@sok.fi
Osuuskauppa Keskimaa, ryhmäpäällikkö Outi Terho, 010 767 3029, outi.terho@sok.fi

Maailmalla on yleistä tilata verkkokauppatilaukset kotiin, mutta suomalaiset ovat noutokansaa. Osuuskauppa Keskimaa avaa Jyväskylässä Prisma Seppälään verkkokauppatilausten noutolokerot, joista käyttötavarapuolen ostokset voi noutaa 12 tunnin kuluttua tilauksesta. Myymälänoudot laajenevat jo tammikuun aikana Prisma Keljoon ja Prisma Palokkaan.

Myymälänouto on Prisman verkkokaupan (prisma.fi) uusi toimitustapa, jossa asiakas valitsee ja maksaa tuotteet verkossa. Tuotteet ovat noudettavissa myymälästä viimeistään 12 tunnin kuluttua tilauksesta. Tavoitteena on lyhentää toimitusaikaa tulevaisuudessa jopa pariin tuntiin.

Myymälänouto on markkinassa nyt kovassa huudossa.

– Myymälänouto on asiakkaille maksuton, nopea ja luotettava vaihtoehto, eivätkä paketit uudelleenohjaudu eri toimipaikkaan. Odotamme myymälänoudon kipuavan verkkokaupan suosituimmaksi toimitustavaksi, Prismajohtaja Joonas Heiskanen kertoo.

Myymälänouto on myös ekologinen toimitustapa, sillä tuotteita ei juurikaan pakata vaan esimerkiksi pahvilaatikossa oleva tuote tai paistinpannu laitetaan noutolokeroon sellaisenaan.

Kun ostokset ovat noudettavissa, saa asiakas nouto-ohjeet tekstiviestillä. Noudon takaraja on kolme päivää.
Myymälänoudon lisäksi asiakas voi joko noutaa tuotteen myymälästä itse, varata tuotteen puhelimella tai tilata tuotteet postitse.

Nouto sopii suomalaisten arkeen

Prisman myymälänoutoa pilotoitiin S-ryhmässä viime kesänä ja tulosten perusteella nouto on suomalaisille mieluinen toimitustapa ja vaikuttaa sopivan suomalaisten arkeen.

– Ostosten nouto ylipäätään sopii suomalaisille, koska sen voi sovittaa omiin aikatauluihin eikä noutaessa tarvitse välttämättä tavata ketään. Vaikuttaa siltä, että olemme melkoisia noutolokerikkorakastajia, Joonas Heiskanen virnistää.

Prismojen henkilökunnalle myymälänouto tuo vaihtelua työtehtäviin.

– Meidän työporukkamme on uudistuksesta innoissaan ja myymälänoutoa on harjoiteltu niin, että kaikki osaavat myymälänoutotilauksen vaiheet alusta loppuun. Keräilyn avuksi kehitetty työkalu tuo tekemiseen myös pelillistä elementtiä, Prisma Seppälän käyttötavarapuolen myyntipäällikkö Sanna Hella kertoo.

Myymälänouto on asiakkaiden käytettävissä Prisma Seppälässä 12.12.2023 alkaen.

Verkkokauppa löytyy osoitteesta: prisma.fi

Lisätietoa:

Osuuskauppa Keskimaa, Prismajohtaja Joonas Heiskanen, Prisma Seppälä, joonas.heiskanen@sok.fi,
Osuuskauppa Keskimaa, Prismajohtaja Tommi Viitanen, Prisma Keljo ja Palokka, tommi.viitanen@sok.fi
Osuuskauppa Keskimaa, myyntipäällikkö Sanna Hella, Prisma Seppälä, sanna.hella@sok.fi

 

Osuuskauppa Keskimaan ruoan verkkokauppapalvelussa varaudutaan vuoden vilkkaimpaan aikaan, ja tänä vuonna siinä on ensimmäistä kertaa apuna myös kuljetusrobotit. Kuljetusrobotit ovat toimittaneet kesäkuun startin jälkeen Jyväskylässä tuhansia ruokatilauksia ja opetelleet uusia reittejä. Talveen robotit ovat varautuneet talvirenkain.

Osuuskauppa Keskimaa aloitti ruoan verkkokauppa-asiakkaita palvelevien Starshipin kuljetusrobottien kokeilun Jyväskylässä kesäkuussa. Robottilaivueen kotimyymälöinä toimivat Jyväskylän tiheimmin asutuilla alueilla sijaitsevat S-market Savela ja S-market Tourula.

– Robottikuljetusten ensimmäiset kuusi kuukautta ovat olleet kaikin puolin positiivinen lisä ruoan toimitusmuotoihin Jyväskylässä. Ne ovat ihastuttaneet rullauksellaan, keränneet kiitosta sekä positiivista huomiota osakseen, niin somessa kuin Jyväskylän kaduilla. Robottitilauksia ovat innostuneet kokeilemaan erilaisissa elämäntilanteissa olevat ja hyvin eri-ikäiset ihmiset. Robottikuljetus tarjoaa nopean, kätevän ja ympäristöystävällisen tavan tehdä ruokaostoksia myös talvikeleillä, Osuuskauppa Keskimaan verkkokaupan kehityspäällikkö Marko Hoffrén kuvailee.

Kuljetusrobotteihin on vaihdettu talvirenkaat. Kuva: Marketta Kuikka, Keskimaa

Robotit työskentelevät vuoden ympäri, joten robottien varautuminen talveen aloitettiin marraskuussa talvirenkaiden vaihtamisella.
− Talvirenkaiden vaihdon lisäksi roboissa pidennetään akun varoaikaa talveksi, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että hommia jaetaan paremmin robottien kesken, eikä innokkaimmat robot kahmi isoa osaa tilauksista. Vaikka talvirenkaat on vaihdettu, niin aurausvallit tuottavat silti katujen ylityksissä pieniä haasteita. Kovien lumipyryjen aikana roboja pidetään herkemmin tauolla, jotta tiet saadaan aurattua ennen liikkeelle lähtöä. Haluamme varmistaa, että palvelun laatu pysyy hyvänä ja toimintavarmana, Hoffrén avaa robottien työskentelyä talvisissa olosuhteissa.

− Sohjoinen keli on myös haastavaa niin roboille, aivan kuten pyöräilijöille ja muillekin liikkujille. Todella upeasti jyväskyläläiset ovat auttaneet jumiin jääneitä roboja, siitä iso kiitos, Hoffrén kiittelee.

Ruoan verkkokauppa joulukiireiden apuna

Joulun ruokaostoksia voi sujuvoittaa varaamalla ruoan verkkokauppatilauksen jo ennakkoon, jopa neljä viikkoa ennen toimitusta. Verkkokauppaostoksia voi tehdä Keskimaan Prismojen ja Mestarin Herkun lisäksi Jämsän, Keuruun, Laukaan, Muuramen, Saarijärven, Tikkakosken, Vaajalan, Viitasaaren ja Äänekosken S-marketeista sekä Toivakan Salesta. Joulun nouto- ja toimitusajat ovat suosittuja, joten tilaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Tilausta on mahdollista muokata tilausta edeltävään iltaan saakka, tai parhaimmillaan viisi tuntia ennen noutoa (riippuen myymälästä). Myös pikanoudot ovat mahdollisia joissakin yksiköissä, jolloin ostokset ovat noudettavissa jopa tunnin päästä tilauksen tekemisestä. Joulun ajan tilauksissa voi olla tavallista lyhyempi muokkausaika.

− Joulun alla ruoan verkkokauppatilauksissa kannattaa huomioida, että jouluviikolla jotkut suosituimmista joulutuotteista saattavat olla vähissä. Esimerkiksi laatikot ja jouluhiteiksi nousseet konvehtirasiat suosittelemme hankkimaan ajoissa, Marko Hoffrén vinkkaa.

Keskimaan ruoan verkkokaupoista kotiinkuljetusta tarjoavat Jyväskylässä robottikuljetuksia tarjoavat S-market Savela ja Tourula sekä ihan perinteisiä kuljetuksia tarjoavat Mestarin Herkku ja Prisma Seppälä.

Verkkopalveluiden lisäksi joulukiireiden helpottamiseksi Prisma Seppälä palvelee jouluviikon 18.–23.12. pidennetyin aukioloajoin, eli ympäri vuorokauden.

Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, Hoffrén Marko, verkkokaupan kehityspäällikkö, 010 767 4180, marko.hoffren@sok.fi

Kuvat: Marketta Kuikka

Sale Säynätsalon myymälässä on toteutettu laaja uudistus syksyn aikana, kun myymälä on modernisoitu uuden Sale-konseptin mukaiseksi. Sale Säynätsalon uudistuneen myymälän avajaisia vietetään loppuviikon ajan.

Osuuskauppa Keskimaa on uudistanut Sale Säynätsalon myymälän perusteellisesti uuden Sale-konseptin mukaiseksi. Uudistuksessa myymälän kalustus ja kylmälaitteistot on päivitetty vastaamaan nykyisiä kylmäasetuksia, ja samalla myymäläilme on raikastunut. Valikoimia on päivitetty vastaamaan alueen asiakkaiden tarpeita ja kysyntää entistä paremmin.

− Olemme erittäin tyytyväisiä Sale Säynätsalon uudistukseen, kaikki on sujunut suunnitellusti ja Nosto-automaattikin saadaan vihdoin ensi viikolla paikalleen. Sale Säynätsalo on tärkeä osa Jyväskylän kauniin saaristokaupunginosan palveluja ja se tarjoaa jatkossa alueen asukkaille entistä viihtyisämmän asiointikokemuksen, toteaa Sale-ryhmäpäällikkö Outi Terho Osuuskauppa Keskimaalta.

Sale Säynätsalon uudistuksessa paistopistettä on laajennettu, ja lisäksi nopeaa asiointia helpottaa uudet itsepalvelukassat. Uudistetun myymälän avajaisia vietetään loppuviikon ajan.

− Kahden kuukauden remontin jälkeen on ihana päästä esittelemään asiakkaillemme uudistunutta myymäläämme. Valikoimia ja palveluja on nyt päivitetty säynätsalolaisten asiakkaiden toiveita kuunnellen, jotta voisimme palvella asiakkaitamme entistä paremmin. Viihtyisämmässä myymälässä on nyt mukava asioida ja myös ilo työskennellä, iloitsee Sale Säynätsalon myymäläpäällikkö Nina Kiiskinen.

Uusia lisäpalveluja kaupalle ovat Nosto-automaatti, ja lisäksi myymälän yhteyteen on saatu toinen pakettitoimituspiste. Apteekin palvelut säilyvät entisellään kiinteistössä.

Sale Säynätsalon uudistuksessa panostettiin erityisesti kaupan energiatehokkuuteen. Koko myymälän kylmätekniikka on uusittu, ja myymälän LVIS-teknisistä ratkaisuja on muokattu energiatehokkaammiksi. Aurinkopaneelit asennettiin aiemmin hyödyntämään uusiutuvaa sähköä. Energiatehokkuuteen liittyvillä investoinneilla vähennetään Osuuskauppa Keskimaan ilmastotavoitteiden mukaisesti kaupan hiilijalanjälkeä. Kokonaisuudessaan syksyn aikana toteutetun myymäläuudistuksen kustannus oli noin 800 000 euroa.

Osuuskauppa Keskimaa on uudistanut Sale-myymälöitä ahkerasti viimeisen kolmen vuoden aikana omalla toiminta-alueellaan. Keskimaalla on yhteensä 13 Sale-myymälää Keski-Suomessa, joista kaksi kolmasosaa on jo käynyt konseptiuudistuksen läpi. Seuraavan parin vuoden aikana myös Keskimaan loput myymälät uudistetaan.

Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, ryhmäpäällikkö Outi Terho, 010 767 3029, outi.terho@sok.fi
Osuuskauppa Keskimaa, myymäläpäällikkö Nina Kiiskinen, 010 767 4010, nina.kiiskinen@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaa on ostanut Jämsänkoskelta S-marketin viereisen kiinteistön, jossa sijaitsee Jämsänkosken Tarvikekeskus. Keskimaa suunnittelee tontille uuden S-marketin rakentamista.

Osuuskauppa Keskimaa ja Kiinteistö Oy Vitikkalan Kartano ovat tehneet noin 5000 neliön kiinteistökaupan Jämsänkoskelta 31.10.2023. Kaupan kohteena oleva kiinteistö sijaitsee S-market Jämsänkosken viereisellä tontilla, jossa toimii tällä hetkellä Jämsänkosken Tarvikekeskus. Tarvikekeskus on toiminut kiinteistössä vuodesta 2020 alkaen. Kaupan myyjäosapuolella eli Kiinteistö Oy Vitikkalan Kartanolla ja Jämsänkosken Tarvikekeskuksella on sama omistajapohja.

Jämsänkosken Tarvikekeskus on päättänyt lopettaa toimintansa nykyisessä toimipaikassa maaliskuun 2024 aikana.

− Jämsän Tarvikekeskuksen myymälän läheisyys sekä Jämsänkosken myymälän pinta-alan pienuus vaikuttivat päätökseemme lopettaa liiketoiminta Jämsänkoskella. Valitettavasti Jämsänkosken myymälään ei ollut mahdollista saada tarpeeksi kattavaa valikoimaa, toteaa myyjäosapuolen edustaja ja Jämsänkosken Tarvikekeskuksen omistaja Mikko Simonen.

− Olemme jo pidemmän aikaa suunnitelleet liikepaikan kehittämistä Jämsänkoskella. Uusi kiinteistökauppa mahdollistaa meille suunnittelun aloittamisen uuden S-marketin rakentamisesta Jämsänkoskelle nykyisen S-marketin viereen. Kaupan toteuduttua on mahdollista aloittaa suunnittelu jatkon suhteen, taustoittaa Osuuskauppa Keskimaan liikepaikkapäällikkö Tapio Virtanen kiinteistökauppaa.

Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, liikepaikkapäällikkö Tapio Virtanen, tapio.virtanen@sok.fi, 010 767 3024
Mariblats Oy, Jämsänkosken Tarvikekeskus, Mikko Simonen, mikko@tarvikekeskus.fi, 0400 412 495

Kuva: Mikko Simonen

Osuuskauppa Keskimaan ruoan verkkokaupan kuljetusrobotit toimittivat ensimmäisen kahden kuukauden aikana tuhansia ruokatilauksia.
– Robokuljetusten startti on sujunut kesän aikana todella hienosti. Parhaat reitit nopeasti oppivat, liikenteessä moitteettomasti toimivat robotit ovat saaneet paljon kiitosta ja positiivista huomioita osakseen. Tätä tekoälyä hyödyntävää uutta palvelua käytetään kaikissa ikäryhmissä ja erilaisissa kotitalouksissa, Keskimaan verkkokaupan kehityspäällikkö Marko Hoffrén kuvailee. Keskimaan kumppanina robokuljetuksissa on Starship Technologies, joka on maailman johtava autonomisten kuljetusrobottien kehittäjä ja valmistaja.

Keskimaa aloitti ruoan verkkokauppa-asiakkaita palvelevien Starshipin kuljetusrobottien kokeilun Jyväskylässä kesäkuussa juhannusviikolla. Robottilaivueen kotimyymälöinä toimivat Jyväskylän tiheimmin asutuilla alueilla sijaitsevat S-market Savela ja S-market Tourula.

– Robottikuljetusten startti on ollut kaikin puolin positiivinen. Robotit ovat saaneet tehdä alusta alkaen ahkerasti töitä. Erilaisissa elämäntilanteissa olevat, hyvin eri-ikäiset ihmiset ovat innostuneet kokeilemaan ja käyttämään uutta palvelua, koska ne tarjoavat nopean, kätevän ja ympäristöystävällisen tavan tehdä ruokaostoksia, Marko Hoffrén kuvailee.

Ensimmäisten kahden kuukauden aikana robotit ovat kuljettaneet asiakkaan määrittelemään osoitteeseen tuhansia verkkokauppatilauksia pikatoimituksena.
– Ruoan verkkokauppa piristyy aina syksyisin, joten uskomme robottikuljetustenkin määrän kasvavan huomattavasti, kun ihmiset saavat arkirytmistään kiinni ja opiskelijat palaavat kaupunkiin, Hoffrén ennakoi.

Robottien toiminta-alue on laajentunut sitä mukaa, kun ne ovat löytäneet itselleen sopivimmat kulkureitit. Alkuun toimintasäde oli noin kilometri myymälästä, kun nyt kuljetukset sujuvat noin kolmen kilometrin etäisyydelle. Pääsääntöisesti ostokset on saatu toimitettua perille kolmessa vartissa, usein alle puolessa tunnissa.
– Myymälöiden henkilöstölle tämä uusi palvelu on tuonut lisää työtunteja tuotteiden keräilyssä. 99-prosenttisesti robotti on saatu matkaan alle 15 minuutin sisällä tilauksen vastaanottamisesta.

Jyväskylän ydinkeskustan tietyöt ovat aiheuttaneet roboteille jonkin verran päänvaivaa, mutta tekoälynsä ja GPS-paikannuksen avulla ne ovat löytäneet korvaavat reitit.
– Onneksi nämä kaverit opettavat toisiaan, joten jokaisen ei tarvitse käydä erikseen katsomassa katuremontin vuoksi asetettua estettä kulkuväylällä. Joillain omakotialueilla esteenä on myös robottien käyttämien kevyen liikenteen väylien tai jalkakäytävien puuttuminen, jolloin kuljetus ei pääse tulemaan kotiovelle saakka. Autojen sekaan ajotielle, missä ei ole kevyen liikenteen väyliä, robotit eivät turvallisuussyistä mene, Hoffrén kertoo. Robotit toimivat itsenäisesti, mutta Starshipin henkilökunta valvoo niiden kulkua ja voi tarvittaessa ottaa laitteen hallintaansa milloin tahansa.

Marko Hoffrénin mukaan robotit ovat saaneet kulkea Jyväskylän kevyen liikenteen väylillä melko rauhassa. Robotit osaavat myös puolustaa itseään mahdollista ilkivaltaa vastaan. Jokaisessa robotissa on ilkivaltaa ja varkauksia ehkäiseviä ominaisuuksia, muun muassa jäljitysmahdollisuus, hyvälaatuista kuvaa välittävät kamerat sekä äänekäs sireeni, joka laukeaa laitetta nostettaessa tai siirrettäessä.
– Sympaattisiksi koetuilla roboteilla on paljon puolustajia. Niille halutaan antaa tilaa ja mahdollisuus kulkea rauhassa. Robotteja kuvataan ja kuvia jaetaan sosiaalisessa mediassa hyvin ahkerasti, ihastuneilla kommenteilla höystettynä. Asiakkaillemme järjestetyn nimikilpailun perusteella Touruboteiksi ja Savelan Suhaajiksi nimetyt robotit ovat herättäneet paljon positiivista pöhinää, Marko Hoffrén hymyilee.

Sosiaalisessa mediassa asiakkaat saivat kesäkuussa ehdottaa nimiä Savelan ja Tourulan robottiperheille ja äänestää Instagram-stooreissa asiasta.
– Nimiksi valikoituivat Savelan Suhaajat ja Tourubotit. Stoorit häviävät 24 tunnin jälkeen, joten äänestyksen lukuja meillä ei ole tiedossa, mutta nimiedotuksia kommentoitiin 320 kertaa. Tämäkin kertoo robottikuljetuksen herättävän paljon mielenkiintoa.

 

Keskimaan robokuljetukset ensimmäisen kahden kuukauden ajalta
Kuljetusrobotin ominaisuuksia ja käyttöönotto:
Kuljettuja matkoja ja matka-aikoja:
Tilausrytmi, asiakkaat ja suosituimmat tuotteet:
Ympäristönäkökulmia:
Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, verkkokaupan kehityspäällikkö Marko Hoffrén, marko.hoffren@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaa pääsee aloittamaan uuden S-marketin rakennustyöt Voionmaankadulla jo syyskuussa nykyisen kiinteistön purkamisella. Uuden S-market Mäki-Matin on määrä valmistua alkusyksyllä 2024.

Osuuskauppa Keskimaa laajentaa toimintaansa rakentamalla uuden S-marketin Voionmaankadulle Jyväskylän keskustan tuntumaan, Mäki-Matin kaupunginosaan. Nykyisen toimijan, K-market Ruokavinkin, vuokrasopimus kiinteistössä päättyy syyskuussa, jonka jälkeen Keskimaa aloittaa välittömästi kiinteistön purkutyöt.

− Kerroimme suunnitelmistamme rakentaa uusi S-market Voionmaankadulle jo kesän alussa. Vuonna 2021 hankkimamme kiinteistö on osa pitkäaikaista visiotamme. Olemme tyytyväisiä siihen, että pääsemme aloittamaan purkutyöt ja uuden ruokakaupan rakentamisen ennakoitua aikaisemmin, jo syyskuun puolella. Mitä nopeammin pääsemme töihin, sitä nopeammin saamme uuden kaupan auki ja palvelut tarjolle asiakkaillemme, toteaa Osuuskauppa Keskimaan market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja Vesa Kyllönen.

− Ensimmäiset merkit rakennustyön aloittamisesta näkyvät jo muutaman viikon päästä, kun tontti aidataan työmaaksi perjantaina 15.9.2023. Purkutyöt pääsevät käyntiin jo heti seuraavalla viikolla, Kyllönen täsmentää.

Uuden S-marketin virallinen nimi on S-market Mäki-Matti.

−Uuden S-marketin rakentamisen alkaessa on tullut hyvä hetki julkistaa S-marketin virallinen nimi, S-market Mäki-Matti. Nimi ilmentää hyvin kaupan sijaintia Jyväskylän perinteikkäässä Mäki-Matin kaupunginosassa. Tulemme suunnittelemaan kaupan palvelut, valikoimat ja toiminnot huomioiden alueen asiakkaiden tarpeet, ja pyrimme tarjoamaan parasta mahdollista ruokakauppaa lähialueen asukkaille ja alueella liikkuville asiakkaille, taustoittaa projektista vastaava Osuuskauppa Keskimaan ryhmäpäällikkö Jarno Minkkinen.

Uudesta S-marketista rakennetaan hiilineutraali kiinteistö

S-market Mäki-Matista tulee myymäläpinta-alaltaan jopa tuplasti suurempi kuin tontilla aikaisemmin toiminut K-market. Huolellisella sijoittelulla pystytään kuitenkin säilyttämään parkkipaikkojen määrä piha-alueella. Rakentamisessa kiinnitetään erityistä huomiota niin kiinteistötekniikan kuin kalustuksenkin osalta energiatehokkuuteen sekä ympäristöystävällisyyteen. Uudesta rakennuksesta rakennetaan hiilineutraali, jossa pääasiallinen lämmönlähde tulee olemaan maalämpö, myös kylmälaitteiden lauhdelämpöä tullaan hyödyntämään lämmityksessä. Lisäksi kiinteistön katolle on suunnitelmissa aurinkopaneelit.

S-market Mäki-Matin uudisrakennuksen investointi on noin 5,2 miljoonaa euroa. Purkutyöt päästään aloittamaan 18.9.2023 ja uusi myymälä on määrä avata alkusyksystä 2024. Rakennusvaiheen aikana lähimmät Keskimaan ruokakaupat ovat Jyväskylän keskustassa sijaitsevat S-market Kolmikulma ja Mestarin Herkku sekä Laajavuoren suunnassa ympärivuorokautisesti palveleva S-market Savela.

− Rakennusprojektin ajan alueen asiakkaiden käytössä ovat lähialueen kauppojen lisäksi ruoan verkkokaupan robottikuljetukset. S-market Savelan kuljetusrobotti on mahdollista tilata kotiovelle Mäki-Matin alueella, muistuttaa Jarno Minkkinen vaihtoehtoisista palveluista.

Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, Vesa Kyllönen, market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja, vesa.kyllonen@sok.fi, 0107673021
Osuuskauppa Keskimaa, Jarno Minkkinen, ryhmäpäällikkö, jarno.minkkinen@sok.fi, 010 767 3039

 

S-market Suolahden myymälässä käynnistyy uudistusprojekti syyskuussa. Uudistuksen myötä myymälän valikoimia muokataan vastaamaan entistä paremmin asiakkaiden tarpeisiin. Projektissa panostetaan erityisesti ympäristöystävällisyyteen, kun myymälän kylmälaitteet ja kiinteistötekniikka uudistetaan. Noin kaksi kuukautta kestävät uudistustyöt valmistuvat joulukuun 2023 aikana.

S-market Suolahden myymälääremontoitiin edellisen kerran vuonna 2019, jolloin kauppaa laajennettiin 200 neliön verran ja myymäläilmettä uudistettiin. Vuonna 2020 myymälän katolle asennettiin aurinkosähköjärjestelmä.

− Syyskuussa alkavassa myymäläuudistuksessa on aika päivittää kiinteistön tekniikka ja kylmälaitejärjestelmät energiatehokkaiksi. Nykyiset kylmäkalusteet ovat tulleet käyttöikänsä päähän ja ne vaihdetaan hiilidioksidilla toimivaan kylmälaitejärjestelmään. Kiinteistötekniikan osalta saamme kiinteistöön lämpöpumpun, joka hyödyntää kylmälaitteiden lauhdelämpöä myymälän lämmittämisessä. Näillä toimenpiteillä kiinteistöstä saadaan hiilineutraali myymälä, taustoittaa projektista vastaava Osuuskauppa Keskimaan ryhmäpäällikkö Jarno Minkkinen.

Asiakkaille uudistukset näkyvät yleisilmeeltään avarampana ja raikkaampana myymäläilmeenä. Lisäksi valikoimia päivitetään vastaamaan paremmin suolahtelaisten asiakkaiden tarpeita, ja kassalinjastoa uudistetaan itsepalvelukassoilla.

− Olemme innoissamme S-market Suolahden uudistuksesta, joka vie meitä kohti kestävämpää toimintaa ja entistä parempaa asiointikokemusta. Haluamme satsata helppoon ja nopeaan asiointiin sekä meidän asiakkaiden tarpeiden mukaisiin valikoimiin. Uusi kylmäjärjestelmä on iso askel kohti ympäristöystävällisempää toimintaa, iloitsee S-market Suolahden marketpäällikkö Kari Hokkanen.

S-market Suolahden uudistustyöt käynnistyvät syyskuussa, ajoittuen pääosin loka-marraskuulle. Uudistustyöt myymälässä pyritään toteuttamaan niin, että ne aiheuttavat mahdollisimman vähän haittaa kaupassa asioiville asiakkaille. Investoinnin kokonaiskustannus on noin 1,16 miljoonaa euroa. Uudistuneen myymälän avajaisia päästään viettämään joulukuussa.

Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, ryhmäpäällikkö Jarno Minkkinen, 010 767 3039, jarno.minkkinen@sok.fi
Osuuskauppa Keskimaa, marketpäällikkö Kari Hokkanen, 010 767 4565, kari.hokkanen@sok.fi