Keskimaalla hyvä kesäkausi


19.10.2017

Keskimaan kesäkauppa onnistui mainiosti. Päivittäistavarakauppa on kehittynyt alkuvuonna hieman markkinaa paremmin. Myyntikate on alkuvuonna edelleen laskenut. Tulos on parantunut onnistuneen kuluhallinnan ansiosta.

Osuuskauppa Keskimaan tammi-syyskuun liikevaihto oli 452,7 miljoonaa euroa kasvaen 1,6 % edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Tammi-kesäkuun tulos ennen veroja oli 14,8 miljoonaa euroa ja operatiivinen tulos 13,5 miljoonaa euroa, mikä on 3,8 miljoonaa euroa parempi kuin viime vuonna. Viime vuoden tulosta rasittivat sekä Jyväshovin toiminnan lopettaminen että uuden Prisma Seppälän avaaminen ja vanhan Prisman alasajo. Koko vuoden operatiivisen tuloksen ennakoidaan ylittävän budjetoitu 16,5 miljoonan euron taso.

Market- ja tavaratalokauppa kasvoi tammi-syyskuussa 329,6 miljoonaan euroon (+ 0,5 %). Päivittäistavarakauppaa tehtiin 281,1 miljoonalla eurolla (+ 2,3 %). Keskimaassa jatkettiin suunnitelmallisesti halpuuttamista, mikä näkyi edelleen kasvavana myyntinä ja asiakasmääränä. Kesäkauppa onnistui hyvin Keskimaassa, heinäkuun myynti oli Keskimaan historian suurin yksittäinen kuukausimyynti.

Käyttötavarakaupan liikevaihto oli 47,4 miljoonaa euroa, mikä oli odotusten mukaisesti 8,9 % edellisvuotta vähemmän. Sokkari-kauppakeskuksessa käynnissä olevan laajan uudistuksen myötä Sokos-tavaratalo keskittyy jatkossa entistä selkeämmin muotiin, kauneuteen ja kodin sisustamiseen. Muihin Sokkari -kauppakeskuksen tiloihin on avattu Sokkarin kokonaistarjontaa tukevia liikkeitä.

Liikennemyymälä- ja polttonestekaupan liikevaihto kasvoi alkuvuonna 91,0 miljoonaan euroon (+ 6,3 %).

ABC-liikennemyymälöissä tehtiin ravintola- ja marketkauppaa 23,0 miljoonalla eurolla (- 1,8 %). Polttonestekaupan liikevaihto tammi-syyskuussa oli 68,0 miljoonaa euroa (+ 9,4 %).

Keskimaan matkailu- ja ravitsemiskaupan liikevaihto oli 28,4 miljoonaa euroa, jossa oli vähennystä 1,7 %. Ravintolakauppa oli 20,2 miljoonaa euroa (1,7 %) ja majoituskauppa liikevaihto oli 8,2 milj.€ (- 9,2 %). Myynnin pienenemiseen vaikuttavat Jyväshovin hotelli- ja ravintolamyynnin poistuminen sekä Original Sokos Hotel Alexandran remontti. Alexandran remontti on pääosin valmis ja hotellin Asemakadun puoleiset huoneet saatiin uudistettuna takaisin käyttöön kesällä. Uudistettu JALO kitchen & lounge avattiin maaliskuussa. Lisäksi kesäkuussa avattiin uusi värikästä, itse tehtyä katuruokaa tarjoava Green Egg -ravintola Kävelykadulle. Elokuun lopussa Keskimaa järjesti järjestyksessään toiset Keskimaan musiikkijuhlat eli Kemut. Kemut saivat liikkeelle noin 10 000 osallistujaa, vaikka sää ei tapahtumaa suosinut. Keskimaa on päättänyt, että Kemuja ei järjestetä ainakaan vuonna 2018. 

Keskimaan vuoden suurin investointi kohdistuu Original Sokos Hotel Alexandraan. Myös lukuisa joukko muita toimipaikkoja uudistetaan vuoden aikana, mm. Lievestuoreen ja Pihtiputaan S-marketit. Vuoden 2017 aikana Keskimaa investoi palvelujensa parantamiseen yhteensä noin 15 miljoonaa euroa.

Keskimaalla oli syyskuun lopussa omistajia 127 807, mikä oli 4 419 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Keskimaa on Keski-Suomen suurin yksityinen yritystyönantaja. Osuuskaupan palveluksessa oli syyskuun lopussa aktiivisessa työsuhteessa 1 758 työntekijää, mikä oli 45 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kesällä 2017 Keskimaassa työskenteli noin 750 kesätyöntekijää, joista noin puolet on työelämään ensimmäistä kertaa tutustuvia nuoria.

Keskimaa jakoi omistajilleen kesäkuussa ylijäämänpalautusta ja osuusmaksun korkoa. Vuoden 2016 tuloksesta ylijäämänpalautusta maksettiin 2 miljoonaa euroa, mikä on noin 0,3 % Osuuskauppa Keskimaasta tehtyjen, Keskimaan S-Etukortilla rekisteröityjen bonusostojen määrästä. Osuusmaksun koron suuruudeksi Keskimaan edustajisto päätti 6 % (0,7 miljoonaa euroa). Keskimaan omistajuudesta merkittävin rahana maksettava etu omistajille on Bonus, jota maksettiin tammi-syyskuussa 16,1 miljoonaa euroa. 

Keskimaan edustajiston vaalin äänestysaika päättyi 16.10.2017, tulokset julkistetaan viikolla 43. Keskimaan omistajat valitsevat vaaleilla uuteen edustajistoon 50 jäsentä.