Keskimaan myymälät avoinna sunnuntaisin


10.12.2009

Keskimaan myymälät avoinna sunnuntaisin

Keskimaa Osk muuttaa uuden liikeaikalain myötä toimipaikkojensa aukioloaikoja. Lähes kaikki myymälät ovat avoinna myös sunnuntaisin ympäri vuoden.

– Suurin osa kuluttajista haluaa, että kaupat ovat avoinna keskeytyksettä, joten tulemme ilman muuta hyödyntämään eduskunnan meille suomaa mahdollisuutta sunnuntaiaukiolosta. Lainsäädännön rajoitusten vähentyessä kykenemme tarjoamaan asiakkaillemme entistä enemmän valinnanvapautta ja vastaamaan paremmin heidän tarpeisiinsa ja odotuksiinsa, toteaa Keskimaan vähittäiskaupan toimialajohtaja Kimmo Jantunen.

Ympäri viikon ja vuoden toimivissa myymälöissä tavaroiden saatavuus ja tuoreus paranevat entisestään, kun toimitusjärjestelmiin ei tule kiinniolon aiheuttamia logistisia häiriöitä.

– Olemme myös ennakoineet vapaamman aukiolon tasaavan asiointiruuhkia vilkkaimpina kauppapäivinä, Jantunen kertoo.

Keskimaan Prismat, S-marketit ja Sokos palvelevat jouluaattoon saakka sunnuntaisin kello 12-21 ja sen jälkeen liikeaikalaissa mainittuja juhlapäiviä lukuun ottamatta kello 12-18. Kodin Terra palvelee jouluaattoon saakka sunnuntaisin 12-18. Sale-lähimyymälöiden aukioloajat vaihtelevat markkinatilanteesta, paikkakunnasta ja vuodenajasta riippuen. Edelleen pisimmät päivittäistavarakaupan aukioloajat ovat ABC Marketeilla, jotka palvelevat totuttuun tapaan ympäri vuorokauden.

Myös kauppojen yhteydessä toimivien ravintolapalvelujen aukioloajat uudistuvat. Seppälän Prisman Buffa sekä Äänekosken S-marketin Presso palvelevat sunnuntaisin kello 12-18.

– Lähdemme näin liikkeelle, mutta asiakkaat tietysti ratkaisevat lopulta, kuinka laajasti kauppoja kannattaa sunnuntaina pitää avoinna. Nythän sunnuntaimyynti on kasvanut kaksi kertaa nopeammin kuin myynti muina päivinä, joten lähdemme ympärivuotiseen sunnuntaikauppaan positiivisin odotuksin. Kokonaismyyntimme olemme arvioineet kasvavan sunnuntaikaupan vaikutuksesta 1-2 prosentilla, Jantunen ennakoi.

Uuden lain ensimmäinen vaikutus näkyy kaupassa jouluaattona.

– Aiemmin myymälämme ovat palvelleet aattona kello 13 asti, mutta nyt suljemme uuden lain mukaisesti jo tuntia aikaisemmin kello 12. Asiakkaiden on hyvä huomioida myös se, että joulun jälkeen sunnuntaina 27.12. kaupat ovatkin avoinna iltakuuteen asti, eli sulkeutuvat kolme tuntia aikaisemmin kuin mihin on joulukuussa aiemmin totuttu. Pienet myymälät, joilla on vapaa aukiolo, voivat olla toki sunnuntaina avoinna tätä pidempään.

Kauppojen sunnuntaiaukiolo vahvistaa Keskimaan asemaa maakunnan suurimpana palvelualan työllistäjänä. Vapaampi aukiolo tuo henkilöstölle tuhansia lisätyötunteja, mahdollisesti jopa uusia työpaikkoja.

– Meillä on entistä paremmat mahdollisuudet tarjota täysiaikaisia työsuhteita sekä lisätä työsopimuslain mukaisesti tunteja palvelusuhteessa oleville osa-aikaisille työntekijöillemme, jotka ovat halukkaita ottamaan lisätöitä vastaan. Työntekijöillä on monia kannusteita sunnuntaivuorojen tekemiseen, joten halukkaita löytyy varmasti riittävästi, henkilöstöjohtaja Leila Havukainen toteaa.

Uudessa laissa työvuorojen ennakoitavuutta on pyritty parantamaan.

– Työvuorosuunnitelmat on annettava tiedoksi kaksi viikkoa ennen jakson alkamista. Meille tämä ei aiheuta mitään muutosta, koska olemme omaehtoisesti noudattaneet työehtosopimuksen mukaista suosituskäytäntöä jo vuosien ajan, Havukainen muistuttaa.