Retki kauppaan kutsuu alakoululaisia tutustumaan kaupan maailmaan


2.10.2019

Mistä tuotteet tulevat ruokakaupan hyllyihin? Mitä tuotepakkauksista selviää? Mistä tunnistaa kotimaisen ruuan? Minne pullokoneen tyhjät pullot menevät? Keskimaan S-marketit kutsuvat tänä syksynä alueen 3. tai 4. luokkalaisia tutustumaan kaupan maailmaan. Taustalla on S-ryhmä ja Ruokatiedon toteuttama opetuskokonaisuus.
Retki kauppaan kutsuu alakoululaisia tutustumaan kaupan maailmaan

Koulujen 3.-4. -luokkalaiset pääsevät tulevan syksyn ja talven aikana tekemään vierailuja S-marketeihin Retki kauppaan -opintokokonaisuuden merkeissä. Retkeä pilotoitiin jo viime syksynä Keskimaan S-marketeissa ja hyvien kokemusten sekä myönteisten palautteiden kannustamana toimintamallia laajennettiin tänä vuonna koko Suomeen. Keskimaan alueella yhteensä 25 S-marketia kutsuu tulevan syksyn ja talven aikana lähialueen 3. tai 4. luokkalaisia retkelle kauppaan. Muuramessa sijaitseva Mäkelänmäen koulu on tänä syksynä ensimmäisten joukossa syys-lokakuun vaihteessa tutustumassa kaupan maailmaan Retki kauppaan -opintokokonaisuuden tiimoilta.

-On erittäin tervetullutta koulun näkökulmasta, että Mäkelänmäen koulun 3. luokat saivat vierailukutsun tutustumaan ruokakauppaan. Oppiminen luokkahuoneen ulkopuolella on oppilaille mieluisaa ja se tukee uuden opetussuunnitelman tavoitteita. On tärkeää oppilaiden päästä tutustumaan käytännössä, mitä kaikkea tapahtuu ruokakaupassa ja mistä tavarat kauppaa tulevat. Muuramessa yksi teema myös kouluissa on yrittäjyyteen kannustaminen. Vierailu kauppaan tukee tätä yrittäjyysteemaa mitä parhaiten, toteaa Mäkelänmäen koulun rehtori Pasi Heikkilä.

− Saimme viime vuotisesta Retki kauppaan -pilottikokeilusta todella hyvää palautetta niin kouluilta kuin toimipaikoistamme. Vierailut toivat mukavaa vaihtelua myymälän arkeen, ja ennakkoon valmistellut tehtävät innostivat lapsia tutustumaan kauppaan aivan eri silmin kuin arkisten kauppareissujen yhteydessä, kertoo Keskimaan viestintä- ja markkinointijohtaja Noora Luoma.

Retki kauppaan on opetuskokonaisuus, jonka tarkoituksena on tukea opetussuunnitelman ”ulos luokasta oppimaan” -ajattelua ja kannustaa löytämään uusia oppimisympäristöjä myös koulun ulkopuolelta.

– Retki kauppaan tarjoaa alakoululaisille tilaisuuden opetella kuluttajataitoja tavalla, joka ei olisi luokkatilassa mahdollista. Retkellä harjoitellaan myös tuiki tärkeitä ryhmätyötaitoja ja vahvistetaan oppilaiden osallisuutta oman koulutyönsä suunnitteluun. Parhaiten retki soveltuu 3.–4.-luokkalaisille, Ruokatiedon toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi kertoo.

Retken aikana selvitetään muun muassa, mistä tuotteet tulevat kaupan hyllyihin, mitä tietoa tuotepakkaukset sisältävät sekä mistä syntyy ruokahävikki. Retki kauppaan -opetusmateriaalit löytyvät suomeksi sivuilta ruokatieto.fi/retki-kauppaan. Aineistoista opettajan on mahdollista koota omalle luokalleen sopiva kokonaisuus.