Osuuskauppa Keskimaan edustajisto päätti kevätkokouksessaan asiakasomistajille maksettavasta ylijäämänpalautuksesta vuoden 2023 tuloksesta. Ylijäämänpalautusta maksetaan asiakasomistajille tänä vuonna yli 11,2 miljoonaa euroa.

Osuuskauppa Keskimaan edustajiston kevätkokouksessa 24.4.2024 vahvistettiin Keskimaan hallituksen esitys ylijäämänpalautuksen maksamisesta. Ylijäämänpalautus tarkoittaa sitä, että osuuskauppa ohjaa osan edellisvuoden tuloksestaan takaisin omistajilleen, eli asiakkailleen.

Vuoden 2023 tuloksesta ylijäämänpalautusta maksetaan yli 11,2 miljoonaa euroa, mikä on yli 1,6 miljoonaa enemmän kuin edellisenä vuonna. Ylijäämänpalautusta maksetaan asiakasomistajille 2 % Osuuskauppa Keskimaasta tehtyjen, S-Etukortilla rekisteröityjen bonusostojen määrästä. Osuusmaksun koron suuruudeksi Keskimaan edustajisto päätti edellisvuosien tapaan 6 % eli 6 euroa osuusmaksulta, yhteensä noin 820 t€. Ylijäämänpalautus ja osuusmaksun korko maksetaan talouden pääjäsenen etujen maksutilille S-Pankkiin maanantaina 10.6.2024.

− Ylijäämänpalautus on tärkeä etuus ja palkkio asiakasomistajillemme vuoden ostoista Keskimaalle. Tänä vuonna maksamme asiakkaillemme historiallisen suuren 2 % ylijäämänpalautuksen, mikä on 0,25 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Historiallisen suuren ylijäämänpalautuksen taustalla on vuoden 2023 hyvä tulos. Uskomme, että tällaisina taloudellisesti epävakaina aikoina ylijäämänpalautuksella on entistä suurempi merkitys monissa talouksissa, toteaa Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä.

Osuuskauppa Keskimaa on maksanut ylijäämänpalautusta katkeamatta vuodesta 1998 lähtien eli yli 25 vuoden ajan. Keskimaan asiakasomistajien määrä oli yhteensä 139 974 vuoden 2023 lopulla.

Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, Antti Määttä, toimitusjohtaja, kauppaneuvos, 050 522 1011, antti.maatta@sok.fi
Osuuskauppa Keskimaa, Niko Toivanen, talousjohtaja, 040 523 9131, niko.toivanen@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaa on solminut paikallisen kumppanisopimuksen mobiilioperaattori Moi Mobiili Oy:n kanssa. Asiakasomistajilla on nyt mahdollisuus saada Moin kuluttajille suunnatuista liittymistä Bonusta. Asiakasomistajien mahdollisuudet kerryttää Bonusta kasvavat. Kolme osuuskauppaa aloitti yhteistyön mobiilioperaattori Moin kanssa viime marraskuussa, ja nyt myös Osuuskauppa Keskimaan on solminut Moin kanssa paikallisen kumppanisopimuksen.

Osuuskauppa Keskimaan ja mobiilioperaattori Moi Mobiili Oy:n solmiman yhteistyön myötä asiakasomistajamme voivat saada Bonusta kaikista Moin kuluttajille tarjoamista mobiililiittymistä: Laitenetti, Rento 4G, Suosikki 4G ja Reilu 5G.

− Haluamme tarjota asiakasomistajille jatkuvaa hyötyä ja kehittää uusia raikkaita tapoja kohdata asiakkaiden muuttuvat tarpeet. Perusajatukseemme kuuluu laadukas ja kohtuullisen hintainen tuotevalikoima kaikille. Moin kuluttaja-asiakkaiden tuoteperhe vastaa tähän erinomaisesti omaa tarjontaamme täydentäen. Moin kautta pystymme tarjoamaan erityisesti nuorempaa asiakaskuntaamme houkuttelevan tavan kerätä bonuksia, iloitsee Osuuskauppa Keskimaan viestintä- ja markkinointijohtaja Noora Luoma.

− Olen erittäin iloinen tästä yhteistyöstä. Olemme jo pitkään halunneet vahvistaa toimintaamme paikallisesti ympäri Suomea, ja yhteistyömme Osuuskauppa Keskimaan kanssa antaa meille entistä laajemmat puitteet Keski-Suomessa, Moi Mobiili Oy:n toimitusjohtaja Petri Lahtinen iloitsee.

Bonusta kertyy kaikista Moin kuluttajaliittymistä:
1. Mobiililiittymien kuukausimaksuista
2. Kotimaassa soitetuista normaalihintaisista puheluista matka- ja lankapuhelinliittymiin
3. Normaalihintaisista teksti- ja multimediaviesteistä
4. Kotimaan normaalihintaisesta datasiirrosta

Roaming-puhelut sekä lisämaksulliset puhelut, kuten soitot yritys- ja palvelunumeroihin tai puhelut Suomesta ulkomaille eivät kerrytä Bonusta.

Moin Bonusta kerryttävät tuotteet voi hankkia osoitteesta moi.fi. Bonusta voit kerryttää kaikilla Moin liittymillä. Bonuksen kerryttämisen voit aloittaa helposti Mun Moi -palvelussa liittämällä S-Etukortin Mun Moi -asiakastiliin.

Lisätietoja yhteistyöstä ja Bonuksen kertymisestä voit lukea keskimaa.fi/moi ja moi.fi/bonus.

Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, Noora Luoma, viestintä- ja markkinointijohtaja, 010 767 3040, noora.luoma@sok.fi
Moi Mobiili Oy, Petri Lahtinen, toimitusjohtaja, 0400 500 373, petri.lahtinen@moi.fi

Osuuskauppa Keskimaan edustajisto kokoontui syyskokoukseen tiistaina 28.11.2023. Kokouksessa valittiin hallintoneuvosto seuraavalle kaudelle. Hallintoneuvostoon kuuluu 21 jäsentä, joista 1/3 on vuosittain erovuorossa. Hallintoneuvoston jäsenen toimintakausi on kolme vuotta.

Osuuskauppa Keskimaan edustajiston syyskokouksessa 28.11.2023 valittiin hallintoneuvosto vuodelle 2024. Henkilövalintojen lisäksi syyskokouksessa käsitellään osuuskaupan sääntömääräiset asiat, joita ovat toimitusjohtajan katsaus kuluvan vuoden toiminnasta, edustajiston jäsenten, hallintoneuvoston jäsenten sekä puheenjohtajien palkkioista päättäminen sekä tilintarkastajien valinta tarpeen mukaan.

Hallintoneuvoston erovuoroisista valittiin uudelle kaudelle 2024–2026 eteläiseltä jäsenalueelta Erkki Jormakka Hankasalmelta, Ahti Weijo Luhangasta sekä uutena jäsenenä Johan Porkkala Jämsästä. Jyväskylän jäsenalueelta hallintoneuvostoon valittiin uudelle kaudelle Petri Pouta ja Timo Rautiainen. Pohjoiselta jäsenalueelta kaudelle 2024–2026 valittiin Hanna Hautamäki Petäjävedeltä ja Henna Penttinen Äänekoskelta.

Lisäksi Jyväskylän jäsenalueen tänä vuonna vapautuneelle paikalle hallintoneuvostoon valittiin Liisa Kuparinen. Kuparinen on erovuorossa vuonna 2024.

Osuuskauppa Keskimaan tilintarkastajana vuonna 2024 jatkaa KPMG Oy, päävastuullisena Johanna Gråsten, KHT.

Keskimaan hallintoneuvosto vuonna 2024

Hanho Maria, Keuruu
Hautamäki Hanna, Petäjävesi
Hovikoski Mervi, Jyväskylä
Jormakka Erkki, Hankasalmi
Kettunen Sami, Jyväskylä
Kumpulainen Ritva, Viitasaari
Kuparinen Liisa, Jyväskylä (UUSI)
Kyrö Mika, Jämsä
Lappalainen Minna, Kannonkoski
Lenkkeri Kimmo, Jyväskylä
Liukkonen Ari-Pekka, Jyväskylä
Lunttila Tommi, Äänekoski
Paloniemi Aila, Jyväskylä
Penttinen Henna, Äänekoski
Pernu Ilkka, Jyväskylä
Porkkala Johan, Jämsä (UUSI)
Pouta Petri, Jyväskylä
Rautiainen Timo, Jyväskylä
Sahindal Anna-Leena, Jyväskylä
Tammivuori Elina, Muurame
Weijo Ahti, Luhanka

Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, toimitusjohtaja, kauppaneuvos Antti Määttä, 010 767 3011, antti.maatta@sok.fi
Osuuskauppa Keskimaa, talousjohtaja Niko Toivanen, 010 767 3030, niko.toivanen@sok.fi


Osuuskauppa Keskimaa on aloittanut syksyllä seitsemännen Ilo auttaa -hyväntekeväisyyslahjoituksen suunnittelun vuodelle 2024. Lahjoituskohteiden teemaksi on valikoitunut eri-ikäisten ihmisten digitaitojen kartuttaminen, joista asiakaskyselyyn pohjautuen ensisijaisiksi kohteiksi nousivat ikäihmisten arjen digitaitojen kartuttaminen ja mielenterveystyön tukeminen.

Keskimaan vuoden 2024 Ilo auttaa -lahjoituksen suunnittelutyö on aloitettu jo syksyllä ja lahjoituksen kohdentamiseen on osallistettu myös Keskimaan asiakkaat. Edellisten vuosien tapaan vuoden 2024 lahjoituksen kokonaissumma tulee olemaan euron per Keskimaan asiakasomistaja, eli noin 139 000 euroa.

Ennen lahjoitusteemojen valintaa haastateltiin keskisuomalaisia eri alojen asiantuntijoita.

− Meille oli tärkeää kuulla eri alojen asiantuntijoita, joilta saimme haastattelujen avulla kerättyä arvokasta tietoa ja näkemystä Keski-Suomen alueesta ja sen mahdollisuuksista sekä haasteista. Mikä tässä hetkessä puhututtaa ja mikä koetaan tärkeäksi. Haastattelimme viittä asiantuntijaa, jotka edustivat laajaa kirjoa erilaisia osaamisalueita, kuten ilmastotyö, sivistyspalvelut, journalismi, tulevaisuustutkimus ja teknologia, taustoittaa Osuuskauppa Keskimaa viestintä- ja markkinointijohtaja Noora Luoma.

Haastatteluiden kautta nousi esiin muun muassa seuraavia aiheita: mielenterveysongelmat, nuorten hyvinvointi, ympäristötietoisuuden lisääminen ja ilmastonmuutoksen torjunta, liikunta- ja kulttuuripalveluiden tukeminen sekä digitalisaation vaikutukset eri ikäisiin ihmisiin.

– Perusteellisen pohdinnan jälkeen valitsimme ensi vuoden teemaksi eri-ikäisten ihmisten digitaitojen kartuttamisen. Nuoret eivät välttämättä omaa niin hyviä digitaitoja kuin yleisesti kuvitellaan, ja vanhukset kaipaavat selkeästi apua erilaisten sähköisten palveluiden käytössä. Yhteiskunnan digitalisoituminen voi aiheuttaa esimerkiksi yksinäisyyden tunteita monella tavalla. Myös lasten ja nuorten digitaalinen turvallisuus herättää huolta. Asiakkaillemme suunnatun kyselyn avulla halusimme saada asiakkaidemme äänen kuuluviin ja selvittää, mihin tekoihin tämän teeman sisällä asiakkaamme toivovat konkreettisesti tartuttavan, Luoma selventää.

Asiakaskyselyyn saatiin yli 9000 vastausta

Vuoden 2024 lahjoitusta ja sen tarkempaa käyttöä koskevassa kyselyssä selvitettiin, kuinka asiakkaat haluaisivat painottaa tulevan vuoden lahjoituksen kohdentamista. Kyselyyn vastasi yli 9000 keskisuomalaista.

Eniten kannatusta sai ikäihmisten arjen digitaitojen kartuttaminen ja toiseksi eniten mielenterveystuen tukeminen digitaalisten ratkaisujen avulla.

− Toivoimme, että kyselymme herättäisi paljon kiinnostusta, mutta lopullinen vastaajamäärä pääsi kyllä yllättämään meidät kaikki positiivisesti. Vastausten avulla pystymme kohdentamaan lahjoituksen juuri sinne, mihin kohderyhmä sitä toivookin. On hienoa päästä tekemään seuraavan vuoden kampanjaa näiden tietojen ja toiveiden pohjalta.

Näin vastaukset jakaantuivat:

Kysely suoritettiin 9.−29.10.23 monivalintakyselynä, mutta vastaajilla oli mahdollisuus myös jättää avoimen kentän kautta toiveita ja terveisiä.

− Yli 2000 ihmistä jätti meille terveisensä avoimen kentän kautta. Saimme kiitoksia teeman valinnasta, paljon perusteltuja vastauksia, konkreettisia kumppaniehdotuksia ja erinomaisia ideoita toteutukseen. Ensi vuoden teema todella puhutteli asiakkaitamme, näitä vastauksia on ollut ilo lukea läpi.

Vuoden 2024 Ilo auttaa -lahjoitus etenee kumppaneiden kartoittamisella. Alkuvuoden 2024 aikana tehdään kumppanivalinnat ja päästään kertomaan lisää lahjoituksen toteuttamistavoista.

Lisätietoa Keskimaan Ilo auttaa -lahjoituksista: www.keskimaa.fi/iloauttaa

Osuuskauppa Keskimaan tammi−syyskuun liikevaihto oli 564,3 miljoonaa euroa, mikä merkitsee 3,7 % kasvua verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon. Tammi−syyskuun operatiivinen tulos oli 27,8 miljoonaa euroa, mikä on noin 9,0 miljoonaa euroa parempi kuin viime vuonna. Tuloskehitykseen on vaikuttanut erityisesti matkailu- ja ravintolakaupan vahva kehitys edellisvuodesta sekä päivittäistavarakaupan markkinaa vahvempi myynninkehitys.

Market- ja tavaratalokaupan liikevaihto kasvoi tammi-syyskuussa 409,0 miljoonaan euroon (5,6 %), josta päivittäistavarakaupan liikevaihto oli 371,9 miljoonaa euroa (+8,4 %). Käyttötavarakaupan liikevaihto laski edellisen vuoden tasosta 17,1 % ollen 34,7 miljoonaa euroa.

− Ruokakaupan kasvu on edelleen jatkunut meillä selvästi markkinaa voimakkaampana. Meille on erityisen tärkeää, että olemme pystyneet pitämään hintalupauksestamme kiinni näinä epävakaina aikoina. Käyttötavarakaupassa liikevaihtomme on jäänyt viime vuoden tasosta, mihin vaikuttaa erityisesti tappiollisen Kodin Terran liiketoiminnan päättyminen viime vuoden joulukuussa, taustoittaa Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä.

Liikennekaupan (ABC liikennemyymälät ja liikenne-energiakauppa) liikevaihto tammi−syyskuussa oli 119,3 miljoonaa euroa (-5,3 %). ABC-liikennemyymälöissä tehtiin ravintola- ja marketkauppaa 24,8 miljoonalla eurolla (+9,7 %). Liikenteen energiat ja palveluiden liikevaihto tammi-syyskuussa oli 94,5 miljoonaa euroa (-8,6 %). Liikennekaupan liikevaihtoon vaikuttaa polttonesteiden maailmanmarkkinahintojen lasku viime vuodesta.

Keskimaan matkailu- ja ravitsemiskaupan liikevaihto oli 30,4 miljoonaa euroa (+17,4 %). Ravintolakaupan liikevaihto oli 19,4 miljoonaa euroa (+16,6 %) ja majoituskaupan 11,0 miljoonaa euroa (+18,8 %). Matkailu- ja ravitsemiskauppa on palautunut koronaa edeltävälle tasolle. Erilaiset tapahtumat ja lisääntynyt työ- ja vapaa-ajan matkustaminen näkyvät vielä tänä vuonna voimakkaana myynnin kasvuna koronavuosien jälkeen.

− Kokonaisuutena näyttää siltä, että pääsemme tänä vuonna niin myynnillisesti kuin tuloksellisestikin budjetoitua ja viime vuotta paremmalle tasolle. Erityisen tyytyväisiä voimme olla kasvavasta markkina-asemastamme päivittäistavarakaupassa. Joulukaupalla on merkittävä vaikutus loppuvuoden myyntilukuihin, joten mielenkiintoiset kuukaudet ovat vielä edessäpäin, Määttä toteaa.

Investointeja uusiin toimipaikkoihin ja laajamittaisiin uudistuksiin

Keskimaalla on parhaillaan käynnissä uusien S-marketien rakennushankkeet Uuraisilla ja Korpilahdella. Lisäksi Jyväskylään Voionmaankadulle rakennetaan uusi S-market Mäki-Matti, jonka rakennustyöt aloitettiin syyskuussa. Multialla uuden Sale-myymälän rakentaminen on käynnistynyt maanrakennustöillä. Syksyn aikana uudistetaan myös S-market Suolahden myymälä, ja Sale Säynätsalossa on parhaillaan käynnissä kattava myymäläuudistus.

Matkailualalla Original Sokos Hotel Alexandrassa on käynnissä laaja remontti, jossa lähes puolet hotellin huoneista uudistetaan kokonaisvaltaisesti. Lisäksi suunnittelupöydällä on Himokselle rakennettava 120 huoneiston ja ravintolan kokonaisuus, jonka osalta lopulliset päätökset tehdään vuoden 2024 alkupuolella.

− Meillä on parhaillaan jopa historiallisen paljon uusien markettien rakentamisprojekteja käynnissä. Investoinnit kohdistuvat eri puolille Keski-Suomea, myös pienemmille paikkakunnille. Esimerkiksi Uuraisilla uuden S-marketin rakennustyöt ja henkilökunnan rekrytointi ovat jo täydessä vauhdissa. Tämä uusi S-market korvaa tällä hetkellä vanhassa kiinteistössä toimivan Salen, Määttä toteaa.

Keskimaan sähköautolatausasemien verkosto on laajentunut tämän vuoden aikana 11 latausasemaan. Viimeisimpinä lisäyksinä ovat ABC Vaajakosken ja Prisma Keljon yhteyteen avatut suurteholatausasemat. Kesällä Laukaaseen avattiin Keskimaan kuudes ABC CarWash -autopesula.

Keskimaan Ilo auttaa -lahjoitus kohdistui ulkoiluun ja luontokohteisiin

Keskimaa on Keski-Suomen suurin yksityinen työnantaja. Osuuskaupan palveluksessa oli syyskuun lopussa aktiivisessa työsuhteessa 2 018 työntekijää. Kesätöitä Keskimaa tarjosi tänä vuonna noin tuhannelle kesätyöntekijälle, joista noin 500 oli ensikertaa työelämään tutustuvia kesäharjoittelijoita.

Keskimaalla oli syyskuun lopussa asiakasomistajia 139 234. Keskimaan asiakasomistajille maksettiin kesäkuussa ylijäämänpalautusta vuoden 2022 tuloksesta yhteensä 9,6 miljoonaa euroa, mikä oli 2,1 miljoonaa enemmän kuin edellisenä vuonna. Ylijäämänpalautusta maksettiin asiakasomistajille 1,75 % Osuuskauppa Keskimaasta vuoden 2022 aikana tehtyjen, S-Etukortilla rekisteröityjen bonusostojen määrästä. Keskimaan omistajuudesta merkittävin rahana maksettava etu omistajille on Bonus. Bonusta maksettiin tammi−syyskuun aikana yhteensä 19,3 miljoonaa euroa, mikä oli 1,2 miljoonaa euroa enemmän kuin vastaavana ajanjaksona edellisenä vuonna.

Keskimaan Ilo auttaa -hyväntekeväisyyslahjoitus on tänä vuonna kohdistunut ulkoiluun ja luonnossa viihtymiseen Keski-Suomen alueella. Lahjoituskohteiksi valikoituivat asiakkailta kerättyjen ehdotuksien pohjalta Karstulan kunnan ulkoilupuisto, Keuruun kaupungin keskusurheilukenttä, Mäki-Matin perhepuisto Jyväskylästä sekä yhteensä viisi Metsähallituksen kohdetta eri puolilla Keski-Suomea. Ilo auttaa -hyväntekeväisyyslahjoitus on 1 € jokaista asiakasomistajaa kohden. Kokonaissumma oli tammikuun 2023 asiakasomistajamäärän mukaisesti yhteensä 137 000 euroa. Vuoden 2024 Ilo auttaa -hyväntekeväisyyslahjoituksen teemaksi on valikoitunut eri-ikäisten ihmisten digitaitojen kartuttaminen.

Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, toimitusjohtaja, kauppaneuvos Antti Määttä, antti.maatta@sok.fi
Osuuskauppa Keskimaa, talousjohtaja Niko Toivanen, niko.toivanen@sok.fi

 

Kuva: Petteri Ruotsalainen

Osuuskauppa Keskimaa toteutti kuudennen kerran Ilo auttaa Keski-Suomea -hyväntekeväisyyslahjoituksen. Asiakkaat saivat ehdottaa paikallisia kohteita viime syksynä, ja ehdotusten joukosta valittiin kahdeksan keskisuomalaisille avointa ja maksutonta ulkoilupaikkaa kunnostettavaksi tai perustettavaksi. Ilo auttaa -hyväntekeväisyyslahjoitus on 1 € jokaista asiakasomistajaa kohden, ollen 2023 137 000 €. Asiakkaat pääsevät seuraavan kolmen viikon aikana äänestämään ja vaikuttamaan vuoden 2024 lahjoitukseen.

Keskimaan Ilo auttaa 2023 -hyväntekeväisyyslahjoitus keskittyi ulkoiluun ja luonnossa viihtymiseen Keski-Suomen alueella. Lahjoituskohteiksi valikoituivat asiakkailta kerättyjen ehdotuksien pohjalta Karstulan kunnan ulkoilupuisto, Keuruun kaupungin keskusurheilukenttä, Mäki-Matin perhepuisto Jyväskylästä sekä yhteensä viisi Metsähallituksen kohdetta eri puolilla Keski-Suomea.

– Kohteissa on tehty töitä läpi kesän ja syksyn, ja nyt alkaa suurin osa olla valmiita ja asiakkaille auki. Ilo auttaa -yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa on meille yksi tapa panostaa keskisuomalaisten hyvinvointiin ja ympäristömme huomiointiin. Lämmin kiitos tämän vuoden kumppaneillemme. Toivon, että kunnostetut luontopolut, urheilupaikat ja puisto tuovat pitkään iloa niin paikallisille kuin kauempaakin kohteisiin matkaaville, kertoo Osuuskauppa Keskimaan viestintä- ja markkinointijohtaja Noora Luoma.

Ilo auttaa 2023 -lahjoituksen kumppanit ja toimenpiteet

Asiakkaat osallistetaan myös vuoden 2024 Ilo auttaa -lahjoituksen kohdentamiseen

Edellisten vuosien tapaan vuoden 2024 lahjoituksen kokonaissumma tulee olemaan euron per Keskimaan asiakasomistaja, eli noin 139 000 euroa. Lopullinen lahjoitussumma varmistuu tammikuussa 2024.

– Ennen teeman valintaa halusimme kuulla eri alojen asiantuntijoita, jotka voisivat tuoda arvokasta tietoa ja näkemystä Keski-Suomen alueesta ja sen mahdollisuuksista sekä haasteista. Mikä puhututtaa ja mikä koetaan tärkeäksi. Haastattelimme viittä asiantuntijaa, jotka edustivat laajaa kirjoa erilaisia osaamisalueita, kuten ilmastotyö, sivistyspalvelut, journalismi, tulevaisuustutkimus ja teknologia, kertoo Luoma.

Haastatteluiden kautta nousi esiin muun muassa seuraavia aiheita: mielenterveysongelmat, nuorten hyvinvointi, ympäristötietoisuuden lisääminen ja ilmastonmuutoksen torjunta, liikunta- ja kulttuuripalveluiden tukeminen sekä digitalisaation vaikutukset eri ikäisiin ihmisiin.

– Perusteellisen pohdinnan jälkeen valitsimme ensi vuoden teemaksi eri-ikäisten ihmisten digitaitojen kartuttamisen. Nuoret eivät välttämättä omaa niin hyviä digitaitoja kuin yleisesti kuvitellaan, ja vanhukset kaipaavat selkeästi apua erilaisten sähköisten palveluiden käytössä. Yhteiskunnan digitalisoituminen voi aiheuttaa esimerkiksi yksinäisyyden tunteita monella tavalla. Myös lasten ja nuorten digitaalinen turvallisuus herättää huolta. Nyt auki olevan kyselyn kautta haluamme kuulla, mihin tekoihin tämän teeman sisällä konkreettisesti asiakkaamme haluavat tarttua, Luoma jatkaa.

Vuoden 2024 lahjoitusta ja sen tarkempaa käyttöä koskeva kysely on auki osoitteessa www.keskimaa.fi/iloauttaa. Asiakkaat voivat vastata kyselyyn 29.10.2023 saakka.

 

Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, Noora Luoma, viestintä- ja markkinointijohtaja, 010 767 3040, noora.luoma@sok.fi

 

 

Osuuskauppa Keskimaan tammi−kesäkuun liikevaihto oli 365,3 miljoonaa euroa, missä oli kasvua 5,4 % edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Tammi−kesäkuun operatiivinen tulos oli 13,5 miljoonaa euroa, mikä on noin 5,2 miljoonaa euroa parempi kuin viime vuonna. Tuloskehitykseen on vaikuttanut erityisesti matkailu- ja ravintolakaupan vahva kehitys edellisvuodesta sekä päivittäistavarakaupan markkinaa vahvempi myynninkehitys.

Keskimaa market- ja tavaratalokaupan liikevaihto kasvoi tammi-kesäkuussa 267,3 miljoonaan euroon (+7,0 %). Päivittäistavarakauppaa tehtiin 243,2 miljoonalla eurolla (+10,0 %). Käyttötavarakaupan liikevaihto laski viime vuoden tasosta 16,9 % ollen 22,5 miljoonaa euroa. Käyttötavarakaupan liikevaihdon laskuun ja toisaalta myös tuloksen paranemiseen vaikuttaa tappiollisen Kodin Terran liiketoiminnan päättyminen viime vuoden joulukuussa.

− Ruokakaupan kasvu on jatkunut meillä selvästi markkinaa voimakkaampana. Elintarvikkeiden sisäänostohinnat ovat jatkaneet nousuaan, mikä on aiheuttanut elintarvikkeiden yleisen hinnannousun kuluttajille. Olemme varmistaneet kilpailukykyisen hinnoittelumme pitämällä ruokakaupan suhteellisen myyntikatteen eli kaupan palkkion viime vuoden tasolla. Tämä on varmasti yksi syy vahvistuneeseen markkina-asemaamme. Olemme tyytyväisiä siihen, että päivittäistavaroiden hinnan nousut ovat tutkimustenkin mukaan menneet täysimääräisinä ruokaketjussa eteenpäin elintarviketeollisuuden kautta tuottajille, toteaa Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä.

Liikennekaupan liikevaihto tammi−kesäkuussa oli 74,8 miljoonaa euroa (-4,8 %). ABC-liikennemyymälöissä tehtiin ravintola- ja marketkauppaa 15,0 miljoonalla eurolla (+11,3 %). Liikenteen energiat ja palveluiden liikevaihto tammi-kesäkuussa oli 59,8 miljoonaa euroa (-8,1 %). Liikennekaupan liikevaihtoon vaikuttaa polttonesteiden maailmanmarkkinahintojen lasku viime vuodesta.

Keskimaan matkailu- ja ravitsemiskaupan liikevaihto oli 19,4 miljoonaa euroa (+29,9 %). Ravintolakaupan liikevaihto oli 12,6 miljoonaa euroa (+27,4 %) ja majoituskaupan 6,9 miljoonaa euroa (+34,9 %). Matkailu- ja ravitsemiskauppa on palautunut koronaa edeltävälle tasolle. Tapahtumat, matkustaminen ja ihmisten liikkuminen ylipäänsä näkyvät tänä vuonna voimakkaana myynnin kasvuna koronavuosien jälkeen.

− Matkailu- ja ravitsemiskauppa sekä liikennemyymälöiden sisäkauppa ovat elpyneet tämän vuoden aikana koronaa edeltäneelle vuoden 2019 tasolle, mikä näkyy vielä tänä vuonna toimialan voimakkaana myynnin ja tuloksen kasvuna. Kesä on ollut kaikin puolin onnistunut, ja olemme pystyneet pitämään kiinni vuoden myynnillisistä ja tuloksellisista tavoitteistamme, Määttä iloitsee.

Katse tulevaisuuden kehityshankkeisiin

Osuuskauppa Keskimaalla on sekä käynnissä että suunnittelussa useita myymäläverkoston kehityshankkeita. S-market-ketjun myymäläverkoston uudistukset on saatu keväällä päätökseen ja Sale-ketjun yhteensä 13 myymälästä yli puolet on jo uudistettu nykyaikaisen Sale-konseptin mukaiseksi.

Keskimaalla on parhaillaan käynnissä uusien S-marketien rakennushankkeet Uuraisille ja Korpilahdelle. Multialla uuden Sale-myymälän rakentaminen alkaa syksyllä. Lisäksi Jyväskylään Voionmaankadulle rakennetaan uusi S-market, rakennustyöt alkavat kohteessa niin ikään syksyn 2023 aikana.

Matkailupuolella Original Sokos Hotel Alexandrassa valmistaudutaan syyskuussa alkavaan mittavaan uudistukseen, jossa lähes puolet hotellin huoneista uudistetaan kokonaisvaltaisesti. Lisäksi suunnittelupöydällä on Himokselle rakennettava 120 huoneiston ja ravintolan kokonaisuus, jonka osalta päätöksiä tehdään viimeistään vuoden 2024 alkupuolella.

− Meillä on parhaillaan jopa historiallisen paljon erilaisia kehityshankkeita suunnittelussa ja osa jo toteutuksessa. Investoinnit kohdistuvat eri puolille Keski-Suomea, myös pienemmille paikkakunnille, Määttä toteaa.

Ruoan verkkokaupan palvelut laajenivat, kun S-market Savelassa ja S-market Tourulassa otettiin käyttöön ruoan verkkokauppatilausten robottikuljetukset. Kuljetusrobotit toimittavat asiakkaiden verkkokauppaostoksia noin kolmen kilometrin säteelle myymälästä.

Keskimaan sähköautolatausasemien verkosto laajeni toukokuussa 11 latausasemaan, kun ABC Vaajakosken ja Prisma Keljon yhteyteen avattiin suurteholatausasemat. Lisäksi heinäkuussa Laukaaseen avattiin Keskimaan kuudes ABC CarWash -autopesula.

Asiakasomistajille maksettiin kesäkuussa ylijäämänpalautusta yhteensä 9,6 miljoonaa euroa

Keskimaa on Keski-Suomen suurin yksityinen työnantaja. Osuuskaupan palveluksessa oli kesäkuun lopussa aktiivisessa työsuhteessa 2 413 työntekijää, mikä on 13 henkilöä enemmän kuin edellisenä vuotena. Keskimaa tarjosi tänä vuonna kesätöitä noin tuhannelle työntekijälle. 15−17-vuotiaille suunnatun Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelun kautta Keskimaa työllisti lähes 500 ensikertaa työelämään tutustuvaa kesäharjoittelijaa.

Keskimaalla oli kesäkuun lopussa asiakasomistajia 137 939. Keskimaan edustajisto päätti kevätkokouksessa jakaa omistajilleen ylijäämänpalautusta ja osuusmaksun korkoa. Ylijäämänpalautus ja osuusmaksun korko maksettiin 10. kesäkuuta. Vuoden 2022 tuloksesta ylijäämänpalautusta maksettiin 9,6 miljoonaa euroa, mikä on 2,1 miljoonaa enemmän kuin edellisenä vuonna. Ylijäämänpalautusta maksettiin asiakasomistajille 1,75 % Osuuskauppa Keskimaasta vuoden 2022 aikana tehtyjen, S-Etukortilla rekisteröityjen bonusostojen määrästä. Osuusmaksun korkoa maksettiin 6 % eli 6 euroa osuusmaksulta, yhteensä 0,8 miljoonaa euroa. Keskimaan omistajuudesta merkittävin rahana maksettava etu omistajille on Bonus, jota on maksettu tammi−kesäkuun aikana 12,6 miljoonaa euroa.

Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, toimitusjohtaja, kauppaneuvos Antti Määttä, 010 767 30111, antti.maatta@sok.fi
Osuuskauppa Keskimaa, talousjohtaja Niko Toivanen, 010 767 3030, niko.toivanen@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaa toteuttaa jo kuudennen kerran Ilo auttaa -hyväntekeväisyyslahjoituksen. Tänä vuonna lahjoituksen kokonaissumma on noin 137 000 € eli yksi euro jokaista Keskimaan asiakasomistajaa kohden. Ilo auttaa -lahjoituksessa panostetaan tänä vuonna keskisuomalaisille avointen ja käyttäjille maksuttomien ulkoilupaikkojen kunnostamiseen tai perustamiseen ympäri Keski-Suomen. Ulkoilupaikkoja on lahjoituksen piirissä kahdeksan ja kohteet on valittu asiakkaiden tekemien ehdotusten pohjalta.

Tänä vuonna 2023 Keskimaan Ilo auttaa -hyväntekeväisyyslahjoitus keskittyy ulkoiluun ja luonnossa viihtymiseen Keski-Suomen alueella. Lahjoituskohteiksi ovat valikoituneet asiakasomistajilta kerättyjen ehdotuksien pohjalta Karstulan kunnan ulkoilupuisto, Keuruun kaupungin keskusurheilukenttä, Mäki-Matin perhepuisto Jyväskylästä sekä yhteensä viisi Metsähallituksen kohdetta eri puolilla Keski-Suomea.

− Olemme toteuttaneet Ilo auttaa -hyväntekeväisyyttä jo vuodesta 2017 lähtien. Näiden vuosien aikana keskisuomalaisiin tekoihin lahjoitettu summa on jo yli 800 000 euroa, ja tämän vuoden osuus siitä on 137 000 euroa asiakasomistajiemme määrän mukaan. Koemme, että asiakkaidemme omistamana keskisuomalaisena yrityksenä yksi meidän tehtävistämme on luoda hyvinvointia omistajillemme ja tätä olemme vuosi vuodelta toteuttaneet eri tavoin ja vuosien aikana yli 90 kumppanin kanssa, taustoittaa Osuuskauppa Keskimaan viestintä- ja markkinointijohtaja Noora Luoma.

Tämän vuoden lahjoituskohteeksi valikoituivat eri puolilla Keski-Suomea olevat maksuttomat ulkoilu- ja viihtymispaikat, jotka palvelevat eri elämäntilanteessa olevia ihmisiä ja hyvin rakennettuina kestävät vuosia tästä eteenpäin.

Lahjoituskohteina pumptrack-rata Karstulaan, ulkokuntosali Keuruulle, ulkosoittimia Mäki-Matin Perhepuistoon ja luontokohteiden kunnostamista Saarijärvellä, Joutsassa, Jyväskylässä ja Kivijärvellä

Keskimaan Ilo auttaa -lahjoituskohteet ovat valikoituneet marraskuussa 2022 asiakasomistajille tehdyn kyselyn perusteella neljän eri kumppanin kohteisiin, jotka toteutetaan pääosin vuoden 2023 aikana.

− Asiakkaille kohdennetun kyselyn avulla halusimme tietää millaisia ulkoiluun liittyviä kestäviä toteutuksia ja kunnostuksia Keski-Suomessa tarvitaan. Saimme lähes 1300 vastausta, joiden perusteella etsimme kumppanit ammattimaisesti toteuttamaan kanssamme asiakkailta tulleita toiveita, toteaa Noora Luoma.

Yhteistyökumppanina Karstulan kunta: pumptrack-rata ulkoilupuistoon

Karstulassa Ilo auttaa- lahjoitus kohdistuu Karstulan ulkoilupuiston alueelle rakennettavan pumptrack-radan toteutukseen. Lisäksi lahjoituksen avulla alueelle toteutetaan oleskelualue, joka palvelee kaikkia alueen käyttäjiä.

− Karstulassa on jo usean vuoden ajan toivottu erityisesti nuorten harrastamiseen soveltuvaa paikkaa. Pumptrack-radan rakentamishankkeen tarkoituksena on edistää lasten ja nuorten vapaa-ajalla tapahtuvaa omaehtoista liikuntaa. Kokonaisuudessaan Karstulan ulkoilupuisto tulee toimimaan kuntalaisten yhteisenä virkistysalueena liikuntamahdollisuuksineen sekä oleskelualueineen. Mahdollistamme tällä investoinnilla kuntalaisille uuden ulko-olohuoneen, taustoittaa Karstulan kunnan tekninen johtaja Mari Voimäki.

Yhteistyökumppanina Keuruun kaupunki: ulkokuntosali Keskusurheilukentän yhteyteen

Keuruun Keskusurheilukentän yhteyteen rakennetaan ulkokuntosali Ilo auttaa -lahjoituksen avulla. Ulkokuntosali on yksi osa koko urheilukentän peruskunnostusta.

− Urheilukenttä sijaitsee keskeisellä paikalla Keuruulla ja ulkokuntosalilaitteet lisäävät kentän monipuolista käyttöä erilaisille kohderyhmille. Kentän monipuolinen käyttö on ollut tavoitteena, kun rakentamispäätöstä on tehty, joten lahjoitus tukee tavoitetta todella hyvin. Ulkokuntosalin laitteet soveltuvat hyvin kaiken kuntoisille liikkujille. Kenttä ja ulkokuntosali valmistuvat juhannukseen mennessä, taustoittaa Keuruun kaupungin vapaa-aikapäällikkö Heli Peltola.

Yhteistyökumppanina Mäki-Matin perhepuisto, Jyväskylän kaupunki: ulkosoitinalue valaistuksineen

Mäki-Matin perhepuiston kehittäminen sai lukuisia mainintoja kyselyssä. Ilo auttaa -lahjoituksella puistoon rakennetaan ulkosoitinalue ja parannetaan alueen valaistusta, joka edesauttaa alueen hyödynnettävyyttä myös pimeämpinä vuodenaikoina.

−Jyväskylän kaupunki on käynnistämässä koko Mäki-Matin perhepuiston kehittämistä ja on hienoa saada yksi puiston osan uudistettua Ilo auttaa -lahjoituksen myötä. Puisto on todellinen kiinnittymiskohta perheille niin omassa kaupungissa kuin myös ulkopuolelta tuleville. Puiston väki odottaa jo innolla, kun saavat uutta ja elämyksellistä tarjontaa puistoon lapsien ja perheiden käyttöön, iloitsee Mäki-Matin perhepuiston apulaisjohtaja Anna Nurmesniemi.

Vuonna 1979 perustetun Mäki-Matin perhepuiston uuden ulkosoitinalueen on määrä valmistua lokakuussa 2023.

Yhteistyökumppanina Metsähallitus: viisi eri luontokohdetta

Metsähallituksen kanssa toteutetaan kunnostustoimenpiteitä viidessä eri luontokohteessa:

− Kunnostukseen valikoituneet kohteet ovat tärkeitä erityisesti paikallisille, mutta sopivat mainiosti myös kauempaa tulevien retkikohteiksi, kertoo virkistyskäytön erityisasiantuntija Maija Mikkola Metsähallituksen luontopalveluista.
− Lahjoitusvaroilla saadaan hankittua kunnostuksiin tarvittavat materiaalit. Työt on osassa kohteista jo aloitettu ja toteutetaan yhteistyössä Metsähallituksen, Jyväskylän avovankilan ja Kiviönniemessä Korpilahden Yrittäjät ry:n kanssa. Valmista tulee vuoden loppuun mennessä, paitsi Vaarunvuorilla, missä rakentaminen toteutetaan vasta kesällä 2024, Mikkola tarkentaa.

Lisätietoa Keskimaan Ilo auttaa -hyväntekeväisyydestä: Ilo auttaa 2023 – Osuuskauppa Keskimaa

Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, Noora Luoma, viestintä- ja markkinointijohtaja, 010 767 3040, noora.luoma@sok.fi
Karstulan kunta, tekninen johtaja Mari Voimäki, 044 4596 623, mari.voimaki@karstula.fi
Keuruun kaupunki, vapaa-aikapäällikkö Heli Peltola, 040 827 2753, heli.peltola@keuruu.fi
Jyväskylän kaupunki, Mäki-Matin perhepuiston apulaisjohtaja Anna Nurmesniemi, 050 5984693, anna.nurmesniemi@jyvaskyla.fi
Metsähallitus, erityisasiantuntija Maija Mikkola, 0400 423 476, maija.mikkola@metsahallitus.fi

KUVA: Milja Pentti

(lisää…)

Osuuskauppa Keskimaan edustajisto päätti kevätkokouksessaan maksaa asiakasomistajilleen ylijäämänpalautusta vuoden 2022 tuloksesta. Ylijäämänpalautus asiakasomistajille on yksi tapa tukea keskisuomalaisten ostovoimaa ja hyvinvointia. Ylijäämänpalautusta maksetaan asiakasomistajille tänä vuonna lähes 9,6 miljoonaa euroa.

Osuuskauppa Keskimaan edustajisto päätti kevätkokouksessa 20.4.2023 ylijäämänpalautuksen maksamisesta. Keskimaa jakaa omistajilleen kesäkuussa ylijäämänpalautusta ja osuusmaksun korkoa. Vuoden 2022 tuloksesta ylijäämänpalautusta maksetaan yli 9,5 miljoonaa, mikä on noin 2 miljoonaa enemmän kuin edellisenä vuonna. Ylijäämänpalautusta maksetaan asiakasomistajille 1,75 % Osuuskauppa Keskimaasta tehtyjen, S-Etukortilla rekisteröityjen bonusostojen määrästä. Osuusmaksun koron suuruudeksi Keskimaan edustajisto päätti edellisvuosien tapaan 6 % eli 6 euroa osuusmaksulta, yhteensä 805 842 €. Ylijäämänpalautus ja osuusmaksun korko maksetaan asiakasomistajille 9. kesäkuuta.

− Ylijäämänpalautus on tärkeä etuus ja palkkio asiakasomistajillemme vuoden ostoista Keskimaalle. Tänä vuonna halusimme aikaistaa päätöstä ylijäämänpalautuksen maksamisesta, jotta saamme sen maksuun jo kesäkauden alkuun, samalle päivälle kuin asiakasomistajillemme maksetaan myös bonukset. Hyvän tulosvuoden siivittämänä maksamme ylijäämänpalautusta jopa 1,75 %, mikä on 0,25 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Uskomme, että nousseiden elinkustannusten vuoksi tänä vuonna maksettavalla ylijäämänpalautuksella on entistä suurempi merkitys, toteaa Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä.

Osuuskauppa Keskimaa on maksanut ylijäämänpalautusta katkeamatta yli 20 vuoden ajan.

Osuuskauppa Keskimaalla on tällä hetkellä Jyväskylässä neljä Asiakasomistajapalvelu ja S-Pankki -pistettä. Prisma Keljon liikekiinteistössä sijaitseva palvelupiste tullaan uudistamaan ja laajentamaan, uudistettu piste avataan huhtikuun alussa Keljossa Lähi-Tapiolalta vapautuvaan liiketilaan. Samassa yhteydessä Prisma Palokassa sijaitseva palvelupiste lopetetaan ja palvelut keskitetään Jyväskylässä kolmelle asiakaskaspalvelupisteelle.

Osuuskauppa Keskimaalla on tällä hetkellä yhteensä seitsemän Asiakasomistajapalvelu ja S-Pankki -pistettä omalla toimialueella Keski-Suomessa. Jyväskylässä toimipisteet sijaitsevat keskustassa Kauppakeskus Sokkarin tiloissa sekä Prismojen yhteydessä Keljossa, Palokassa ja Seppälässä. Jyväskylän ulkopuoliset pisteet sijaitsevat kolmessa S-marketissa Jämsässä, Keuruulla ja Äänekoskella, joista palvelut ovat saatavilla 2–3 kertaa viikossa.

Kiinteiden palvelupisteiden lisäksi asiakasomistaja- ja S-Pankki-palvelut ovat saatavilla S-Biilistä, joka on Keskimaan toimialueella kiertävä palveluauto. Keskimaalla S-Biili aloitti toimintansa huhtikuussa 2022. S-Biili tarjoaa asiakasomistaja- ja S-Pankki-asioiden hoitoa Jyväskylän ulkopuolella, missä kiinteitä palvelupisteitä ei ole.

Prisma Palokan tiloissa sijaitseva Asiakasomistajapalvelu ja S-Pankki -piste on päätetty lopettaa 24.3.2023. Palokan palvelupisteen sulkemisella ei ole vaikutusta nykyisiin työsuhteisiin.

− Prisma Palokan asiakaspalvelupisteen asiakasvirrat eivät ole olleet odotetulla tasolla, joten olemme päättäneet keskittää palveluja Jyväskylässä. Samanaikaisesti parannamme palvelua Prisma Keljon palvelupisteellä, taustoittaa Osuuskauppa Keskimaan talousjohtaja Niko Toivanen.

Keljon Prisman yhteydessä sijaitseva Asiakasomistajapalvelu ja S-Pankki -piste uudistetaan ja laajennetaan neljän asiakaspaikan toimitilaksi.

−  Useamman palvelupaikan piste mahdollistaa asiakkaille sujuvamman asioinnin ja laajemmat aukiolot, taustoittaa Osuuskauppa Keskimaan Asiakasomistajapalvelu ja S-Pankki -pisteistä vastaava palvelupäällikkö Katja Ratilainen.

Keljon Prismalla palvelupisteen uudistus tuo asiakkaille lisää asiointirauhaa sekä lisää aikaikkunoita ajanvaraukseen.

− Keljon Prisman palvelupisteelle tehdään pitkään odotettu uudistus ja laajennus. Saamme nyt merkittävästi toimivammat tilat asiakaspalvelukäyttöön. Laajennamme Keljon palvelua neljään asiakaspaikkaan entisen kahden sijaan. Asiakaspalvelutilat uusitaan S-Pankin konseptia mukaillen ja erityistä huomiota kiinnitetään asiointirauhaan, Ratilainen täsmentää.

Keljon Asiakasomistajapalvelu ja S-Pankki -pisteen aukioloajat:

Lisätietoa S-Pankki-palveluista: www.s-pankki.fi

Lisätietoa Asiakasomistaja-asioista: www.s-kanava.fi


Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, talousjohtaja Niko Toivanen, niko.toivanen@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaa, palvelupäällikkö Katja Ratilainen, katja.ratilainen@sok.fi