Miten sinä voit auttaa nuorta työkaveria?


4.8.2022

Meillä kaikilla keskimaalaisilla on nuoria työkavereita, erityisen paljon näin kesäaikana, kun joukossamme on mukana satoja kesätyöntekijöitä ja kesäharjoittelijoita. THL:n mukaan 20–25 % nuorista kärsii jostain mielenterveyden häiriöstä, eli työkavereissamme on kymmeniä nuoria, joiden mieli kaipaa huolenpitoa.

Teksti: Kristiina Tammitie, kuva: Sekasin kollektiivi

 

Nuorten mielenterveys on ollut erityisen kovilla parin viime vuoden aikana, kun korona sotki arjen rutiinit ja katkaisi sosiaaliset kontaktit. Kaksi vuotta on nuoren elämässä ikuisuus, ja siksi pandemia on koetellut heitä kovemmin kuin muuta väestöä. Kun elämä alkoi koronan osalta palautua lähemmäksi normaalia, toi Ukrainan sota mukanaan pelon ja ahdistuksen. Moni nuori miettii, kannattaako opiskelu tai työssäkäynti maailmassa, jossa usko tulevaisuuteen on kovilla.

– Nuori on vielä kesken, koska paksu nahka kasvaa vasta iän myötä. Onneksi nykyisin nuoret uskaltavat puhua avoimesti mielenterveyteen liittyvistä asioista. Mielenterveyspalvelujen käyttöön ei liity enää samanlaista häpeää kuin ennen, vaan se on osa elämää. On ymmärretty, että mielenterveys muuttuu samalla tavalla kuin fyysinen terveyskin. Joskus se on hyvä, toisinaan taas huono, Sekasin Kollektiivin toiminnanjohtaja Satu Raappana kuvailee.

 

Puhu, puutu, kuuntele ja välitä

Usein mieltä askarruttavista aiheista puhuminen esimerkiksi työkaverin kanssa kirkastaa ajatuksia ja asettaa ne parempaan järjestykseen. Keskimaalaisia Satu kannustaakin puhumaan, puuttumaan ja välittämään. Enemmän elämää nähneiden huolenpito nuorista työkavereista ei mene koskaan hukkaan.

– Tukemisen rima kannattaa laittaa hyvin alas. Jokainen voi tukea nuorempaa työkaveria kysymällä mitä kuuluu ja kuuntelemalla, mitä hän vastaa. Kenties nuorta askarruttaa joku sellainen asia, josta voi jakaa omia kokemuksia tai tarvittaessa rohkaista ja kannustaa hakemaan apua työterveydestä.

Nuoren työkaverin ongelmien vähättelyyn ei pidä lähteä. Ikinä ei voi tietää, minkälaisessa elämäntilanteessa nuori on tai minkälaista kuormaa hänellä on matkassaan.

– Kuunteleminen on tärkeintä. On ihan luvallista sanoa, että en välttämättä osaa neuvoa tai auttaa, eikä toinen sitä todennäköisesti odotakaan. Hän vain haluaa tulla ymmärretyksi ja kuulluksi. Jokainen nuori ansaitsee välittämistä ja sitä, että joku uskoo häneen ja näkee hänessä hyvää, Satu muistuttaa.

 

Ilo auttaa nuoria

Elokuun Yhteishyvä -lehdessä oli juttu Sekaisin -chatista, joka tarjoaa apua ja tukea 12–29-vuotiaille nuorille, jotka haluavat purkaa pahaa oloaan tai keskustella mistä tahansa asiasta kuuntelevan aikuisen kanssa, nimettömänä ja luottamuksellisesti.

Yksi Keskimaan Ilo auttaa 2022-kampanjan lahjoituskohteista on Sekasin-chat. Palvelu on avoinna joka päivä 12–29-vuotiaille nuorille. Keskimaan Ilo auttaa -lahjoituksen ansiosta aukioloa ei tarvitse supistaa lomakauden aikanakaan.

– Ilo auttaa -lahjoituksella pystymme vahvistamaan kesän päivystystä. Nostan hattua Keskimaalle, joka on tässä asiassa hyvin ajan hermolla mahdollistamassa konkreettista apua nuorille siellä, missä nuoret muutenkin ovat, Raappana kuvailee.

Lue lisää Keskimaan Ilo auttaa -kampanjasta.

 

Mielenterveystyöllä tuloksia

S-ryhmän mielenterveystyö sai Työelämän vastuullisuusteko -tunnustuksen viime vuonna. Keskimaa on ollut kaupparyhmän etujoukossa kehittämässä työterveyden mielenterveyspalveluja. Tulokset ovat olleet poikkeuksellisen hyviä: mielialahäiriöistä ja masennuksesta johtuvat pitkät sairauspoissaolot ovat jatkaneen laskuaan myös korona-aikana.

Keskimaalaisten mielen palvelut:

  • Työterveyspsykologin yksilökäynnit.
  • Lyhytpsykoterapia.
  • Mielen Chat 24/7 – mielen hyvinvointia ja jaksamista tuleva, ennaltaehkäisevä digitaalinen palvelu. Keskustelu käydään chatissa terveydenhuollon asiantuntijan kanssa.
  • Mielen Sparri – psykologin tai psykoterapeutin videovastaanotto, jossa saa rauhassa vahvistaa voimavarojaan.
  • Työterveysasiointi on joustavaa Terveystalo-sovelluksen kautta.