Osuuskauppa Keskimaan tavoitteena on työllistää kesällä 2022 useita satoja kesätyöntekijöitä sekä edellisvuosien tavoin työelämään ensikertaa tutustuvia kesäharjoittelijoita. Keskimaan kesätyöt ovat monipuolista asiakaspalvelutyötä myymälöissä, ravintoloissa, hotelleissa ja liikennemyymälöissä eri puolilla Keski-Suomea. Hakuaika kesätöihin on parhaillaan käynnissä, päättyen 6.2.2022. 15–17-vuotiaille nuorille ensikertalaisille suunnattu Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyöharjoitteluhaku alkaa myöhemmin keväällä.

Osuuskauppa Keskimaa on Keski-Suomen suurin yritystyönantaja, joka työllistää noin 1800 työntekijää. Kesäksi tarvitaan jälleen satoja kesätyöntekijöitä avuksi kesäsesonkiin sekä mahdollistamaan vakituisten työntekijöiden kesälomat.
− Etsimme kesäksi reippaita ja asiakaspalveluhenkisiä työntekijöitä kaikille toimialoillemme Keski-Suomessa. Meillä on erityisesti tarvetta liikennemyymälätyöntekijöiksi ABC-asemille, myyjiksi marketeihin eri puolille Keski-Suomea sekä tarjoilijoiksi ja kokeiksi ravintoloihimme Jyväskylässä. Meillä on työtä sekä kokeneemmille ammattilaisille että työelämässään ensiaskeleita ottaville nuorille. Kesätyö ei ole ainoastaan nuorten juttu, vaan se on myös mahdollisuus kokeneemmillekin työntekijöille tai vaikka alan vaihtajille, toteaa Osuuskauppa Keskimaan henkilöstöjohtaja Kaisamaria Thusberg.

Keskimaa hakee kesätöihin 18 vuotta täyttäneitä työntekijöitä, kuitenkin myös alle 18-vuotiaat alan ammattiin opiskelevat voivat hakea kesätöihin. Tänä vuonna kaikki hakijaehdot täyttävät kesätyönhakijat kutsutaan videohaastatteluun. 15–17-vuotiaille nuorille suunnattu kahden viikon Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyöharjoittelun haku alkaa myöhemmin keväällä.

Kesätöitä on tarjolla jokaisella paikkakunnalla Keski-Suomessa, jossa Keskimaalla on toimipaikkoja. Monissa kesäisin vilkkaissa paikkakunnissa toimipaikkojen kesätyöntekijöiden tarve on yllättävän suuri ja hakijoita on suhteessa vähemmän isompien paikkakuntien hakijamääriin.
− Hakuvaiheessa on mahdollista valita hakulomakkeelta toimipaikat, joihin olisi valmis menemään töihin. Kannattaa olla aktiivinen myös näiden hieman syrjemmässä sijaitsevien paikkakuntien suhteen, jos ne vaan mitenkään ovat mahdollisia, vinkkaa Thusberg. 

Kesätyöntekijöiden perehdytys on ensiarvoisen tärkeää

Keskimaalla kesätyöt alkavat aina perehdytyspolulla, jossa tutustutaan Keskimaan yhteisiin pelisääntöihin, kesätyöpaikan työtehtäviin, vastuisiin ja työkavereihin. Jokaiselle työntekijälle nimetään omaa perehdyttäjä, joka auttaa ja opastaa uutta työntekijää onnistumaan työarjessa.
− Haluamme panostaa uusien työntekijöiden perehdyttämiseen, johon meillä on kehitetty selkeät toimintatavat. Järjestelmällinen perehdyttäminen työhön kantaa hedelmää pitkällä aikavälillä niin työntekijän kuin työnantajan näkökulmasta. On myös selvää, että hyvä perehdytys rakentaa pohjan hyvälle kokemukselle työelämästä, ja samalla se myös takaa asiakkaillemme parhaan mahdollisen palvelun toimipaikoissamme, Thusberg toteaa.

Kesätyöstä ponnahduslauta pidemmälle uralle

Kesätyö voi tarjota mahdollisuuden myös vakituiseen työpaikkaan. S-ryhmä on yksi Suomen suurimpia työnantajia ja Keskimaa on Keski-Suomen alueella suurin yksityinen työnantaja. Työntekijän näkökulmasta tämä tarkoittaa mahdollisuuksia itsensä kehittämiseen, kouluttautumiseen sekä monipuolisia työtehtäviä ja etenemismahdollisuuksia.

− Meillä on lukuisia tarinoita kesätyöntekijöistä, jotka ovat päätyneet meille kesätöiden kautta vakituisiksi työntekijöiksi tai viettämään opiskeluista välivuotta työkokemusta kartuttaen. Monet kesätyöntekijät jatkavat meillä kesän jälkeen opiskelujen ohessa osa-aikaisina työntekijöinä ja työllistyvät meille useiksi vuosiksi kesätyöntekijöiksi. Moni on myös löytänyt suunnan omalle uralleen kesätöiden kautta. Meillä on tarjota paljon mahdollisuuksia tehdä monipuolisia töitä kolmella eri toimialalla, sekä kehittyä, kouluttautua ja edetä uralla vaativampiin tehtäviin. Se on mielestäni yksi parhaista työsuhde-eduistamme, pohtii Kaisamaria Thusberg kesätyön mahdollisuuksia.

− Työsuhde-eduistamme puhuttaessa on myös hyvä mainita, että myös meidän kesätyöntekijämme ovat oikeutettuja S-ryhmän henkilöstöetuihin, jotka ovat erittäin hyvä lisä työansioihin, muistuttaa Thusberg.

Keskimaan kesätöitä voi hakea osoitteessa www.keskimaa.fi/kesatyo 6.2.2022 mennessä. Sivuilta löytyy paljon tietoa kesätöiden hakemiseen liittyen, kerrotaan millaisia työtehtäviä yleisimmät kesätyöt sisältävät, annetaan vinkkejä kesätyön hakuun sekä kerrotaan muun muassa henkilöstöeduista.

Kuva: Jani Rutanen / Keskimaa

Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, henkilöstöjohtaja Kaisamaria Thusberg, 040 752 5590, kaisamaria.thusberg@sok.fi

 

Kesätöitä vastuullisesti – Vastuullinen kesäduuni -kampanja

S-ryhmä ja Keskimaa ovat edellisten vuosien tapaan myös tänä vuonna vahvasti mukana Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa. Vastuullinen kesäduuni on Oikotie Työpaikkojen luotsaama kampanja, joka haastaa työnantajat tarjoamaan nuorille enemmän laadukkaita kesätyöpaikkoja ja hyviä kesätyökokemuksia. Tänä vuonna kampanja täyttää 12 vuotta ja siinä kiinnitetään erityisesti huomiota oikeudenmukaisuuden ja tasapuolisuuden kehittämiseen sekä kesätyöntekijän ammatillisen kehittymisen tukemiseen. S-ryhmä on yksi Vastuullinen kesäduuni -kampanjan pääkumppaneista.
https://kesaduuni.org/

Osuuskauppa Keskimaa avaa perjantaina 14.1.2022 Joutsan ABC-liikennemyymälän yhteyteen sähköautojen suurteholatausaseman. Keväällä 2021 käynnistynyt S-ryhmän valtakunnallisen ABC-latausverkoston rakentaminen on edennyt nopeasti ympäri Suomen. Keskimaan ensimmäinen 12 autopaikan ABC-suurteholatausasema avattiin Jyväskylään, Prisma Palokan yhteyteen marraskuussa 2021. Joutsan avauksen jälkeen Keskimaan ABC-latausverkosto laajenee Viitasaarelle.

Osuuskauppa Keskimaan toinen ABC-latausasema avataan Joutsan ABC-liikennemyymälän yhteyteen perjantaina 14.1.2022. Latausaseman kokonaislatausteho on lähes 200 kW, josta suurteholataukseen on varattu 150 kW.  Latausasemalla on kaksi latauspistettä, näistä toinen on suurteholatauspiste ja toinen peruslatauspiste. Yhtä aikaa voi ladata neljää autoa.

–  Olemme iloisia päästessämme avaamaan Joutsaan kovasti toivotun suurteholatausaseman. Joutsan sijainti valtakunnallisesti tärkeimmän pääväylän varrella tarjoaa sähköautoilijoiden pidemmille matkoilleen kaipaaman nopean latausmahdollisuuden. Tämä on meille toinen ABC-latausasema ja lisää on luvassa, Osuuskauppa Keskimaan liikennemyymälä- ja polttonestekaupan toimialajohtaja Heikki Tervanen lupaa.

Osuuskauppa Keskimaa laajentaa ABC-latausverkostoa alkuvuoden aikana sekä Viitasaarella että Jyväskylässä. Jyväskylässä ABC-latauspisteitä tulee muun muassa ABC Palokkaan, Prisma Seppälään sekä Sokos hotellien yhteyteen.
− Pääväylien varressa palvelemme asiakkaidemme pidempien matkojen lataustarpeita suurteholatauksella. Sokos hotelleissa ABC-lataukset mitoitetaan asiakkaidemme pidemmän viipymän mukaisesti, Tervanen täsmentää.

ABC-latauksessa asiointi tapahtuu ABC-mobiililla. ABC-mobiiliin voi syöttää S-Etukortin lisäksi minkä tahansa Visa- tai Mastercard-maksukortin. ABC-latauksista kertyy asiakasomistajille Bonusta. ABC-latauksen veloitus perustuu asiakkaan lataamiin kilowattitunteihin.

Kaikki ABC-latausasemilla ladattava sähkö on 100-prosenttisesti uusiutuvaa, pääosin tuuli- ja vesivoimalla tuotettua sähköä.
− ABC-lataus täydentää erinomaisesti uusiutuvien liikenne-energioiden tarjontaamme. Bensiiniautoilijoille meillä on jo tarjolla kotimainen ympäristöystävällinen Eko E85-korkeaseosetanoli ja dieselautoilijoille täysin fossiilivapaa Nero Diesel. ABC-latausverkoston rakentaminen on meille asiakkaiden palvelujen kehittämisen ohella osa vihreää siirtymää, muistuttaa Tervanen.


Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaan, Heikki Tervanen, toimialajohtaja, 010 767 3064, heikki.tervanen@sok.fi

ABC-latausverkoston ajantasainen tilanne ja muuta hyödyllistä tietoa on osoitteessa:
ABC-Lataus | FI | ABC-asemat (abcasemat.fi).

Kuva: Tuomas Pohjonen / Keskimaa

Osuuskauppa Keskimaa palkitsee henkilökuntaansa yli miljoonan euron ylimääräisellä tulospalkkiolla kiitoksena vuoden 2021 ennakoitua paremmasta tuloksesta ja sinnikkäästä työstä koronapandemian keskellä. Ylimääräisen tulospalkkion piirissä on koko Keskimaan henkilökunta, yhteensä lähes 2 000 työntekijää, johtoryhmää lukuun ottamatta.

Osuuskauppa Keskimaan tämän vuoden 2021 tulos tulee olemaan merkittävästi parempi kuin vuonna 2020. Samalla myös vuoden 2021 tulostavoitteet tulevat ylittymään. Päätöksen tulospalkkiosta on tehnyt Keskimaan hallitus 16.12.2021 kokouksessa.

− Henkilökuntamme on joutunut työskentelemään kohta jo kaksi vuotta kovassa paineessa koronapandemian etulinjassa marketeissamme, liikennemyymälöissämme sekä ravintoloissamme ja hotelleissamme. Haasteellisesta tilanteesta huolimatta olemme suoriutuneet tästä toisesta koronavuodesta erinomaisesti. Osuuskaupan toiminnan tuloksellisuus on ylittänyt odotukset ja samalla asiakkaidemme ja henkilökuntamme turvallisuus on vaikeissa olosuhteissa toteutunut hienosti. Kiitos tästä kuuluu erityisesti meidän henkilökunnallemme, kiittelee Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä.

Keskimaan henkilökunnalle maksetaan ylimääräisenä tulospalkkiona 0,35 € jokaisesta vuoden 2021 aikana tehdystä työtunnista.
− Kokoaikaiselle työntekijälle ylimääräinen tulospalkkio tarkoittaa noin 600 euroa, ja esimerkiksi 20 tuntia viikossa työskennelleelle osa-aikaiselle työntekijälle ylimääräinen palkkio on noin 300 euroa. Maksamme ylimääräistä tulospalkkiota henkilökunnallemme yhteensä noin 2,5 miljoonasta työtunnista, mikä yhteenlaskettuna summana on sivukuluineen noin 1 050 000 euroa, Määttä konkretisoi tulospalkkion summia.

Kaikki Keskimaan työntekijät ovat tulospalkkauksen piirissä. Työntekijät ovat ansainneet jo vuoden 2021 aikana työryhmien yhteisiin tavoitteisiin perustuvaa tulospalkkiota, joka voi maksimissaan olla 1 € / tehty työtunti ja jota maksetaan 4 kk välein. Nyt toteutettava ylimääräinen tulospalkkio maksetaan tämän lisäksi.

Tulospalkkio maksetaan Keskimaan työntekijöille helmikuun lopussa, 28.2.2022.
− Henkilökuntamme todellakin ansaitsee tämän kiitoksen poikkeuksellisen haastavasta vuodesta. Keskimaalaiset ovat tehneet töitä poikkeusaikoina haastavammissa olosuhteissa kuin koskaan aikaisemmin. Matkailu- ja ravitsemiskaupan sekä liikennemyymälöiden toimipaikkoja on tämänkin vuoden aikana suljettu osittain ja työntekijät ovat joustavasti siirtyneet avuksi marketkaupan palveluihin. Henkilökuntamme ammattitaitoinen toiminta on varmistanut sen, että toimipaikoissamme on ollut turvallista työskennellä ja asioida. Uskomme, että tämä tieto ylimääräisestä palkkiosta näin joulun alla on varmasti monelle mieluinen, toteaa Osuuskauppa Keskimaan henkilöstöjohtaja Kaisamaria Thusberg.


Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, Antti Määttä, toimitusjohtaja, kauppaneuvos, 010 767 3011, antti.maatta@sok.fi
Osuuskauppa Keskimaa, Kaisamaria Thusberg, henkilöstöjohtaja, 010 767 3015, kaisamaria.thusberg@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaa on ehdolla vuoden yhteisöllisyysteko 2021 -kilpailussa, jossa Oikotien Vastuullinen työnantaja -kampanja palkitsee työelämän parhaan yhteisöllisyysteon. Keskimaa on ollut edelläkävijänä ottamassa käyttöön ja kehittämässä sisäisen viestinnän Workplace-palvelua S-ryhmässä. Tänä vuonna kymmenen työnantajaa kilpailee palkinnosta. Voittaja julkistetaan 9.12.2021, äänestysaikaa on 24.11.2021 saakka.

S-ryhmällä on käytössä lähes 40 000 työntekijää yhdistävä sisäinen sosiaalisen median palvelu Workplace. Osuuskauppa Keskimaa on ollut S-ryhmän osuuskaupoista tämän Facebookin palveluihin lukeutuvan uudenlaisen, yhteisöllisyyttä ja keskustelua tukevan työnantajaviestinnän pilotoija ja kärkikehittäjiä.

Keskimaan henkilökunta on ottanut palvelun ilolla vastaan ja etenkin korona-aikana se on osoittanut voimansa. Keskimaalla on Workplace-palvelussa 380 erilaista ryhmää, joissa on viimeisen kuukauden aikana tehty 2942 julkaisua eli lähes 100 julkaisua päivässä. Julkaisuja on kommentoitu 4359 kertaa ja niihin on reagoitu 13674 kertaa eli palvelu on lunastanut paikkansa päivittäisenä työkaluna.

− Workplace on otettu Keskimaalla käyttöön ensimmäisten osuuskauppojen joukossa vuonna 2018 ja tänä päivänä ei uskaltaisi edes ajatella työelämää ilman sisäistä somea, jonka kautta tavoitat helposti niin kokin Viitasaaren ABC:lta, Prisman myyjän Jyväskylästä, tarjoilijan Amarillosta kuin toimitusjohtajankin. Etenkin näin korona-aikana Workplace on osoittanut vahvuutensa, kun on nopeasta pitänyt tavoittaa koko henkilökunta muun muassa muuttuvien koronaohjeistuksien vuoksi, toteaa sisäisestä viestinnästä vastaava Keskimaan viestintä- ja markkinointijohtaja Noora Luoma.

Yhteisöllisyydestä kertoo myös se, että reagoiduimmat ryhmät ovat Keskimaa avoin keskustelu sekä Keskimaa kaikki, joihin kuuluu koko Keskimaan henkilökunta eli lähes 2000 keskimaalaista. Koko ylin johto, toimitusjohtajan viikoittaista videokatsausta myöten, on hyvin sitoutunut keskinäiseen vuorovaikutukseen yhteisessä somessa.

− Meille keskimaalaisille yhteisöllisyys on arjen voimavara, onhan yksi arvoistammekin #yhdessä. Workplace eli yhteinen somealustamme on erittäin tärkeä keino yhteisöllisyyden lisäämisessä ja ylläpitämisessä. Meidän henkilökuntamme on ottanut tämän työvälineen todelliseen tehokäyttöön, ja arki (ja myös juhla) olisi kovin erilaista ilman sitä! Olen kiitollinen kaikille keskimaalaisille uuden viestinnän tavan ja yhteisen kulttuurin rakentamisesta omien päivittäisten tekojen kautta, kiittelee Keskimaan henkilöstöjohtaja Kaisamaria Thusberg.

Lisäksi arjen vuorovaikutuksen kulmakivi ovat henkilöstön yhteiset, toimipaikkakohtaiset keskusteluryhmät, joissa rakennetaan sekä keskimaalaisuutta, tiimihenkeä että ratkaistaan arjen pieniä tai vähän suurempia haasteita.

Osuuskauppa Keskimaan lisäksi yhteisöllisyysteosta kilpailee tänä vuonna yhdeksän muuta yritystä. Muita ehdolla olevia yrityksiä ovat JYSK, Visma, Lidl, Gofore, DNA, Analyse2, Destia, Wärtsilä ja KEVA. Ehdolla olevia yrityksiä voi äänestää 24.11.2021 asti osoitteessa:
https://tyopaikat.oikotie.fi/aanesta-vuoden-2021-tyoelaman-yhteisollisyysteko


Lisätietoja:

Osuuskauppa Keskimaa, viestintä- ja markkinointijohtaja Noora Luoma, noora.luoma@sok.fi, 010 767 3040
Osuuskauppa Keskimaa, henkilöstöjohtaja Kaisamaria Thusberg, kaisamaria.thusberg@sok.fi, 010 767 3015

 

Osuuskauppa Keskimaan työyhteisötutkimuksen (TYT) tuoreet tulokset kertovat henkilöstön työtyytyväisyyden pysyneen lähes viime vuoden ennätystasolla. Henkilöstön työtyytyväisyyttä kuvastava TYT-indeksi on 77,5, jossa pudotusta edellisvuodesta on vain 0,7 pistettä.

Vuosittain toteutettavaan kyselyyn vastasi 1 690 keskimaalaista, mikä on 91,1 % henkilöstöstä. Korkean vastausprosentin ansiosta tulosten luotettavuus on erinomainen.

– On ilahduttavaa ja huojentavaa nähdä, että keskimaalaisten työtyytyväisyys on pysynyt korkealla tasolla, vaikka kulunut vuosi on ollut hyvin vaativa kaikilla toimialoillamme. Ihmiset ovat olleet kovilla pitkittyneen poikkeusajan ja asteittaisen normaaliin paluun keskellä. Silti TYT-indeksimme jäi vain piirun verran vuoden 2020 kaikkien aikojen ennätyksestä. Näin erinomaiseen tilanteeseen pääseminen on vaatinut aktiivista panostusta jokaiselta keskimaalaiselta, kuvailee Keskimaan henkilöstöjohtaja Kaisamaria Thusberg.

Tärkeä johtamisen ja kehittämisen väline

Keskimaan TYT-indeksi 77,5 on yli kymmenen pistettä yli suomalaisten yritysten yleisnormin. TYT-indeksi kuvaa työyhteisötutkimuksen kokonaistulosta. Tulos on 0, jos kaikki vastaajat olisivat äärimmäisen kriittisiä ja 100, jos kaikki vastaajat olisivat äärimmäisen myönteisiä vastatessaan kaikkiin indeksikysymyksiin.

Kyselytutkimus toteutettiin syys-lokakuun vaihteessa henkilöstötutkimuksiin erikoistuneen Eezy Spirit Oy:n toimesta. Tutkimuksella selvitettiin työntekijöiden mielipiteitä ja kokemuksia liittyen työmotivaatioon, työn hallintaan, työskentelyedellytyksiin, viestintään ja osallistumiseen, esimiestyöhön, tehokkuuteen ja joustavuuteen, työantajakuvaan, johtamiskulttuuriin sekä toimintakulttuuriin.

– Kerran vuodessa tehtävä TYT-tutkimus on meille erittäin tärkeä johtamisen ja kehittämisen väline, sillä henkilöstömme työtyytyväisyys on menestyksemme avain. Työryhmät purkavat tutkimuksen toimipaikkakohtaiset tulokset ja laativat yhdessä kehittämissuunnitelman tulosten pohjalta, kertoo Kaisamaria Thusberg.

Keskimaan vahvuuksina johtamis- ja toimintakulttuuri sekä työnantajakuva

Kaisamaria Thusberg toteaa olevansa suorastaan vaikuttunut siitä, miten korkealla tasolla keskimaalaisten omistautuminen, sitoutuminen ja suorituskyky ovat pysyneet. Sitoutumisesta ja omistautumisesta kertova omistautuneisuusindeksi on Keskimaassa peräti 80,2.

Keskimaalaisten kokonaistyytyväisyys on kaikilla tutkimuksen keskeisillä osa-alueilla erittäin korkea ja merkittävästi tavanomaista paremmalla tasolla.

– Vuosi sitten teimme TYTissä tiikerinloikan, kun koronapandemian ensimmäisen vuoden tutkimuksessa korostui ison ja turvallisen työnantajan merkitys ennalta-arvaamattomaksi muuttuneessa maailmassa. Nyt toisena koronavuonna kriittisyys on hieman lisääntynyt, mutta edelleen henkilöstömme tyytyväisyys on poikkeuksellisen korkealla, toteaa Kaisamaria Thusberg.

Henkilöstön mukaan Keskimaan vahvuuksia ovat johtamis- ja toimintakulttuuri sekä työnantajakuva. Tulevaisuus arvioidaan valoisaksi, työntekijöitä kohdellaan reilusti ja tasapuolisesti ja osuuskauppaa ollaan valmiita suosittelemaan työnantajana.

– Tulevaisuuden kannalta on äärimmäisen tärkeää, että väkemme tykkää työstään ja on valmis suosittelemaan Keskimaata työantajana. Positiivista suhtautumista on varmasti pönkittänyt myös korona-aikana vahvistunut yhdessä tekemisen kulttuuri ja keskimaalainen me-henki, Thusberg iloitsee.

Työvoimapula aiheuttaa stressiä ja koettelee jaksamista

Suurin kysymyskohtainen ero edelliseen tutkimukseen verrattuna liittyi henkilöstön työhyvinvointiin sekä työkuorman kohtuullisuuteen. Vastaajista kolmannes kokee, että työ on stressaavaa.

– Kärsimme työvoimapulasta, mikä osaltaan selittää näitä kokemuksia. Matkailu- ja ravitsemiskaupassa porukka joutui vajaalla miehityksellä kiihdyttämään nollasta sataan muutaman kesäviikon aikana, eikä riittävästi henkilökuntaa ole saatu töihin vieläkään. Sama pätee ABC-toimialaan. Meillä on tälläkin hetkellä avoinna kymmeniä työpaikkoja, joihin ei tekijöitä tahdo löytyä, kertoo Kaisamaria Thusberg.

Kaupan puolella on niin ikään ollut työkuormaan liittyviä haasteita.
– Marketkaupassamme on menty koko vuosi normaalia isoimmilla myynneillä ja volyymeilla. Aiemmin koronarajoitusten takia kauppaan sijoitetut ravintola-alan työntekijämme ovat siirtyneet takaisin kotiyksiköihinsä, ja ruuhkahuippuihin työvoiman saanti on vaikeutunut, Thusberg toteaa.


Lisätietoa:

Osuuskauppa Keskimaa, Kaisamaria Thusberg, henkilöstöjohtaja, 010 767 3015, kaisamaria.thusberg@sok.fi

S-ryhmän osuuskauppojen valtakunnallisen ABC-latausverkoston rakentaminen alkoi keväällä 2021, ja vuoden loppuun mennessä se on jo noin 50 latausaseman laajuinen. Osuuskauppa Keskimaan ensimmäinen ABC-latausasema avataan Jyväskylään marraskuussa.

ABC-latauksen asiointi hoituu helppokäyttöisellä ABC-mobiililla. Latauspiste valitaan selkeän numeroinnin perusteella ja asiointi tapahtuu muutenkin samoin kuin polttonesteitä tankattaessa. ABC-mobiili on ainoa tapa maksaa ABC-latausta, joten mitään muita tunnistautumisvälineitä ei tarvita. Uuden ominaisuuden myötä ABC-mobiili on maailman monipuolisin autoilevaa asiakasta palveleva mobiilisovellus.

Keskimaan ABC-latausasemilla hinnoittelu perustuu ladattuihin kilowattitunteihin. Hinnat näkyvät asemakohtaisesti ABC-mobiilista. ABC-latauksesta saa myös Bonusta jopa 5 prosenttia ja se kerryttää normaaliin tapaan S-ryhmästä tehtyjen ostosten kuukausittaista bonusostokertymää.

Verkosto laajenee vauhdilla

Osuuskauppa Keskimaan ensimmäiset ABC-latausasemat ovat suurteholatausasemia. Ensimmäinen näistä avataan Prisma Palokkaan marraskuussa 2021. Prisma Palokan ABC latausasemalle tulee neljä suurteholatauspistettä, joista saa jopa 150 kW lataustehon. Lisäksi asemalle sijoitetaan kahdeksan peruslatauspistettä.

– Tavoitteemme on avata vielä tänä vuonna ABC Joutsan, ABC Viitasaaren sekä ABC Palokan suurteholatausasemat. Ensi vuonna aiomme avata useita asemia lisää mm. Solo Sokos Hotel Paviljongin sekä Original Sokos Hotel Alexandran yhteyteen, toteaa Osuuskauppa Keskimaan liikennemyymälä- ja polttonestekaupan toimialajohtaja Heikki Tervanen.

ABC-latausverkosto on laajentunut jo useamman alueosuuskaupan alueelle. Valtakunnallisesti ajantasaisen tiedon ABC latausverkostosta voi tarkastaa ABC-mobiilista tai ABC-ketjun verkkosivuilta.

100-prosenttisesti uusiutuvaa sähköä

S-ryhmän ja Osuuskauppa Keskimaan tavoitteena on olla oman toimintansa osalta hiilinegatiivinen vuodesta 2025 alkaen. Olennainen osa tätä tavoitetta on, että kaikki käytettävä sähkö on jo nyt uusiutuvaa, pääosin tuuli- ja vesivoimalla tuotettua sähköä. Näin ollen myös ABC-latauksen käyttäjät ajavat täysin uusiutuvalla sähköllä.

ABC lataus on tärkeä osa uusiutuvien energiamuotojemme tarjontaa. Haluamme tarjota asiakkaillemme laajalti erilaisia ratkaisuja hiilijalanjäljen pienentämiseen. Bensiiniautoilijoille meillä on jo tarjolla kotimainen ympäristöystävällinen Eko E85-korkeaseosetanoli ja dieselautoilijoille täysin fossiilivapaa Nero Diesel, muistuttaa Tervanen.


Lisätietoja:
Osuuskauppa Keskimaan, Heikki Tervanen, toimialajohtaja, 010 767 3064, heikki.tervanen@sok.fi

ABC-latausverkoston ajantasainen tilanne ja muuta hyödyllistä tietoa on osoitteessa  ABC-Lataus | FI | ABC-asemat (abcasemat.fi).

Korona-aika on lisännyt nuorten pahoinvointia ja ahdistuneisuutta. Tämä näkyy matalan kynnyksen mielenterveyspalvelujen ruuhkautumisena paitsi valtakunnallisesti, myös Keski-Suomessa.  Toivon Kärki ry:n ja MIELI ry:n yhteisen Pidä Huolta -hyväntekeväisyyshaasteen avulla kerätään rahaa nuorten mielenterveystyöhön yli 70 suomalaisen artistin voimin. Osuuskauppa Keskimaa liittyy 10 000 euron lahjoituksella osaksi LähiTapiolan ja S-ryhmän yhteistä puolen miljoonan euron kokonaislahjoitusta. 

Korona-aikana erityisesti nuoret ovat olleet tiukoilla: lähes kaksi kolmesta 18–24-vuotiaasta vastasi kokeneensa uupumusta, masennusta ja jopa ahdistusta MIELI ry:n kyselyssä alkuvuodesta. Esimerkiksi kriisiapuna toimivaan Sekasin-chattiin tuli viime vuonna yli 170 000 yhteydenottoa, joista vain joka viidenteen pystyttiin vastaamaan.

– Nuoret tarvitsevat tukea nyt enemmän kuin koskaan. Sen lisäksi että yhteydenottojen määrä on kasvanut, koronapandemia on lisännyt nuorten huolia ja tuen tarvetta. Nuorten auttamiseksi tarvitaan nyt laajasti sekä matalan kynnyksen apua että jokaisen nuoren mielenterveyttä tukevia toimenpiteitä. Olemme vaikuttuneita ja kiitollisia siitä, että Pidä Huolta -kampanjan artistit ovat nyt uudella tavalla yhdistämässä sekä yritysten että yksityisten voimat nuorten hyväksi, kertoo MIELI ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.

Pidä huolta -kampanjan keskiössä on edesmenneen Pave Maijasen ikonisesta Pidä huolta -kappaleesta toteutettu uusi versio. Mukana on yli 70 suomalaista artistia. Kappaleen ovat tuottaneet Jukka ImmonenAntti RZY RiihimäkiJurek ja Eppu Kosonen.

Kampanjan lahjoitukset ohjataan lyhentämättöminä nuorten mielenterveystyöhön. Kampanjan mahdollistajina toimivat S-ryhmä ja LähiTapiola lahjoittavat kampanjan alkupääomaksi kokonaisuudessaan 500 000 euroa ja mahdollistavat tuhansien nuorten kohtaamisen matalan kynnyksen mielenterveyspalvelujen piirissä.

– Keskimaa on jo neljän vuoden ajan auttanut keskisuomalaisia erilaisten arjen asioiden ratkaisemisella Ilo auttaa -hyväntekeväisyystekojen kautta. Monena vuonna nuoret keskisuomalaiset ovat eri tavoin olleet Ilo auttaa -lahjoituksen piirissä, on kyse sitten harrastuksien, koulunkäynnin tai korona-aikaan erilaisten kaveritapaamisten mahdollistamisesta. Näemme Pidä huolta -kampanjan jatkona tälle työlle Keski-Suomessa, sillä nuorten mielenterveys on meitä, meidän työntekijöitämme ja meidän asiakkaitamme koskettava asia, kertoo Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä.

Keski-Suomen suurimpana työnantajana Keskimaa on konkreettisesti monen nuoren elämässä mukana usein esimerkiksi ensimmäisen työpaikan kautta.

– Nuoret tarvitsevat apua ja myönteisiä signaaleja ehkä enemmän kuin koskaan. Meillä työnantajana on korona-ajassa vastuumme, sillä tarjoamme ensimmäisiä kokemuksia sadoille nuorille ja koululaisille vuosittain. Meidän pitää välittää, kuunnella ja huolehtia näistä nuorista. Me Keskimaalla haluammekin auttaa ja tukea työssä jaksamista, ja tarjoamme koko henkilöstölle kattavat mielenterveyden tukipalvelut, mm. lyhytpsykoterapian, jota on vaikeaa saada muuten ja johon jonot ovat pitkät, täydentää Osuuskauppa Keskimaan henkilöstöjohtaja Kaisamaria Thusberg.

Kuka tahansa voi osallistua hyväntekeväisyyshaasteeseen lahjoittamalla pidahuolta.fi -sivuston kautta. Lahjoitustuotot ohjataan lyhentämättöminä hyväntekeväisyyteen. Osallistua voi myös kuuntelemalla Pidä huolta -kappaletta suoratoistopalveluissa voi auttaa: kappaleen ja musiikkivideon tuottamat suoratoistokorvaukset ohjataan lahjoituspottiin. Suurin osa lahjoituksista kanavoidaan MIELI ry:n kautta keskustelupalvelu Sekasin-chattiin, jonka kautta tällä hetkellä pystytään auttamaan vaikeissa elämäntilanteissa olevia nuoria. Lahjoitusrahoilla tuetaan myös nuorten mielenterveystaitojen vahvistamistyötä kouluissa.

Hyväntekeväisyyshaaste näkyy ja kuuluu Keskimaan toimipaikoissa ja kanavissa syksyn 2021 ajan. Keskimaa kannustaa asiakasomistajiaan ja kumppaneitaan Keski-Suomessa mukaan kampanjaan.


 Lisätiedot

Antti Määttä, toimitusjohtaja, kauppaneuvos, Osuuskauppa Keskimaa, 010 767 3010, antti.maatta@sok.fi

Kaisamaria Thusberg, henkilöstöjohtaja, Osuuskauppa Keskimaa, 010 767 3015, kaisamaria.thusberg@sok.fi

Jutta Kajander, Viestinnän asiantuntija, MIELI ry, 040 801 4429, jutta.kajander@mieli.fi

Osuuskauppa Keskimaa tarjoaa tänä vuonna kesätyötä ennätyksellisen suurelle joukolle keskisuomalaisia nuoria. Varsinaisia kesätyöntekijöitä Keskimaahan on jo nyt rekrytoitu 440, ja määrä kasvaa edelleen lomakauden toden teolla käynnistyessä. Lisäksi Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelman kautta ensikosketusta työelämään hakee 550 nuorta.

Keskimaa on pitkään ollut yksi Keski-Suomen suurimmista kesätyöllistäjistä. Tänä vuonna Keskimaasta kesätyötä ja kesäharjoittelupaikkaa haki yhteensä noin 4 000 nuorta. Työ- tai harjoittelupaikan sai joka neljäs hakija.

Vuoden tärkein sesonki ei onnistuisi ilman kesätyöntekijöitä

Keskimaan varsinaisten kesätyöntekijöiden määrä nousee yli 450 henkilöön, kun kesälomakausi vilkastuu juhannuksen jälkeen ja lisärekrytoinnitkin saadaan toteutettua.
– Kesätyöntekijöiden työpanos on aivan olennaisen tärkeä vuoden merkittävimmän sesonkimme onnistumisessa. Asiakasmäärät ja myynti kasvavat samaan aikaan, kun vakituiset työntekijämme pitävät ansaittuja kesälomiaan – tämä yhtälö ei toimisi mitenkään, jos meillä ei olisi kesätyöntekijöitä. Kesätyö on myös merkittävä väylä pidempiaikaiseen ja vakituiseen työllistymiseen meille, tästäkin näkökulmasta kyseessä on vuoden suurin ja tärkein rekrytointi- ja perehdytysponnistus, Keskimaan henkilöstöjohtaja Kaisamaria Thusberg kuvailee.

Keskimaassa on otettu tänä keväänä käyttöön perehdytyksen uusi toimintamalli, jossa uusien työntekijöiden perehdytystä on vaiheistettu ja siihen käytettävää aikaa on kasvatettu.
– Perehdyttäminen tapahtuu monin eri keinoin, mukana on muun muassa yhteisen keskustelun ja luentomallisen oppimisen lisäksi itsenäistä opiskelua sekä sähköisessä oppimisympäristössä tehtäviä moduuleja, eikä kaikkea tarvitse oppia yhdellä kertaa. Perehdyttämisen kehittämisestä on saadun palautteen pohjalta vastannut projektiryhmä, jossa on ollut sekä liiketoimintojemme edustajia että HR-asiantuntijoitamme.

90 prosenttia 18-29-vuotiaita

Useilla kesätyöntekijöillä on kokemusta Keskimaasta kesätyöpaikkana jo yhdeltä tai useammalta aiemmalta kesältä. Monet ovat myös tehneet Keskimaan marketeissa, ravintoloissa ja liikennemyymälöissä töitä pitkin vuotta opintojen mahdollistamissa puitteissa, esimerkiksi viikonloppuisin sekä syksyn ja talven lomakausina.

Kesätyöntekijöistä 90 prosenttia on alle 29-vuotiaita (37% 19-vuotiaita ja sitä nuorempia, 43% 20-24 vuotiaita, 10% 25-29-vuotiaita ja loput sitä vanhempia). Keskimaan marketkaupassa kesätyöntekijöistä työskentelee 65%, liikennemyymälöissä 21% ja ravintoloissa ja hotelleissa 12%.

– Toimialasta ja toimipaikasta riippumatta haluamme tarjota kaikille kesätyöntekijöillemme oppia, kokemusta, mahtavan työporukan sekä esimiehen ja työkavereiden tuen, unohtamatta työtunteja ja omaa rahaa. Meillä pääsee nopeasti työn syrjään kiinni, tekemään oikeita asioita.  Pikkuhiljaa on mahdollista oppia lisää ja myös kasvattaa vastuita, jos halua ja intoa riittää. Dataa meillä ei tästä ole, mutta varovaisestikin arvioiden satojen vakituisessa työsuhteessa olevien työntekijöidemme Keskimaa-ura on saanut alkunsa kesätyössä, Kaisamaria Thusberg arvioi.

Jokainen työntekijä on tärkeä

Tradenomiksi Jyväskylässä opiskeleva Sami Perälä aloitti kesäpestinsä S-market Vaajalassa Vaajakoskella reilu kuukausi sitten.
– Hain Keskimaasta kesätöitä, koska halusin opiskelua tukevia taitoja asiakaspalvelutyöstä. Kaupasta minulla ei ollut ennestään minkäänlaista työkokemusta, mutta heti haastattelutilanteessa tuli hyvä fiilis, joka on vain vahvistunut kuluneiden viikkojen aikana, Sami Perälä kertoo.

Hän kertoo saaneensa myyjän tehtäviin hyvän perehdytyksen.
– Heti alkuvaiheessa osallistuin etäyhteyden kautta Keskimaan kesätyöntekijöiden yhteiseen perehdytyspäivään, jossa käytiin läpi osuuskaupan arvoja, toimintakulttuuria ja muita perusasioita, jotka yhdistävät kaikkia toimipaikkoja ja työntekijöitä. Se antoi hyvän kokonaiskuvan, jonka jälkeen perehdytys jatkui omassa myymälässä työtehtävä kerrallaan.

Sami Perälä kokee päässeensä todella nopeasti työhön sisään.
– Positiinen yllätys oli, miten nopeasti S-marketissa saa tehdä töitä itsenäisesti ja ottaa vastuuta omasta työpanoksestaan. Yllättävää on ollut myös se, miten monenlaisia tehtäviä myyjän työhön sisältyy.

27-vuotias kesätyöntekijä pitää työssä viihtymisen kannalta erityisen tärkeänä S-market Vaajalan hyvää työilmapiiriä. Töitä tehdään tosissaan, mutta ei totisesti.
– Työryhmässä vallitsee hyvä yhteinen huumori ja rento meininki. Töissä saa olla kivaa, eikä virheitäkään tarvitse pelätä. Lisäksi työntekijöiden tarpeet otetaan hyvin huomioon esimerkiksi työvuorosuunnittelussa, Sami kuvailee.

Hän arvelee, että kesätyökokemuksesta Keskimaassa kertyy paljon muutakin kuin rahaa.
– Merkittävin asia on oppia ymmärtämään, miten iso organisaatio toimii esimerkiksi HR-asioissa hyvällä tavalla. Tuntuu siltä, että jokainen työntekijä, olipa sitten vakituinen tai kesätyöntekijä, on oikeasti tärkeä.

Harjoittelupaikkojen lisäys kohdentuu Jyväskylän ulkopuolelle

Keskimaassa työskentelee tänä kesänä vakituisen henkilökunnan ohjauksessa myös Tutustu työelämään ja tienaa -ohjelman merkeissä kahden viikon harjoittelujaksoilla 15-17-vuotiaita nuoria. Keskimaa on ollut mukana nuorille ensikosketuksia työelämään tarjoavassa ohjelmassa sen alusta lähtien, mutta koskaan aiemmin ei nuorten määrä ole noussut näin suureksi. Tutustu ja tienaa -harjoittelijoita on viime vuosina Keskimaassa ollut noin 450. Tänä kesänä henkilömäärää on kasvatettu 550:een, koska ohjelma jäi viime vuonna koronan vuoksi kokonaan väliin.

Sadan harjoittelijanuoren lisäys on suunnattu erityisesti S-marketeihin ja ABC-liikennemyymälöihin Jyväskylän ulkopuolelle ja maakunnan reuna-alueille, joissa alaikäisten työllistymismahdollisuudet ovat usein Jyväskylän seutua rajallisempia. Tutustumisjaksoista lähes neljä viidestä toteutetaan kaupan yksiköissä.

Positiivisia onnistumisen ja uskaltamisen kokemuksia

Saarijärven S-marketissa Tutustu ja tienaa -nuoria on kesä-elokuun aikana töissä yhteensä 12, neljässä jaksossa, kolme kerrallaan.
– Kaikille hakijoille emme pystyneet harjoittelupaikkaa osoittamaan, vaikka paikkoja oli meilläkin nyt aiempaa enemmän. Alaikäisyys rajaa harjoittelijoilta kassatyön pois, mutta meillä riittää tekemistä tuotteiden hyllyttämisessä, kuormien purkamisessa ja myymälän siistimisessä. Haluamme antaa ikärajoitusten puitteissa mahdollisimman aidon ja monipuolisen kuvan kaupan työstä. Pääsääntöisesti nuoret tykkäävät heille annetuista työtehtävistä ja siitä, että päivät kuluvat nopeasti, marketpäällikkö Anne-Mari Sipinen kertoo.

Tutustu ja tienaa -harjoittelu tarjoaa parhaimmillaan positiivisia onnistumisen ja uskaltamisen kokemuksia, jotka kasvattavat nuoren ihmisen uskoa omiin kykyihinsä ja itseensä.
– Toivomme harjoittelujaksosta jäävän mieleen tekemisen meiningin, kivat työkaverit ja -yhteisön sekä toivottavasti myös kipinän asiakaspalvelutyötä kohtaan.


Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, Kaisamaria Thusberg, henkilöstöjohtaja, 040 752 5590, kaisamaria.thusberg@sok.fi

Osuuskauppa Keskimaa on osallistunut Jyväskylän yliopiston varainhankintaan 150 000 euron lahjoituksella. Lahjoitus on Keskimaan strategian mukainen sijoitus maakunnan elinvoimaisuuden tukemiseen. Valtio pääomittaa yliopistoja jopa 2,5-kertaisella vastinrahoituksella, jolloin lahjoituksen kokonaisvaikutus Jyväskylän yliopiston varainhankinnassa on 500 000 euroa

Osuuskauppa Keskimaa on tehnyt 150 000 euroa lahjoituksen Jyväskylän yliopistolle. Keskimaan lahjoitus kohdennetaan kauppatieteelliselle koulutusalalle sekä Jyväskylän yliopiston tekniikan koulutusalalle, uuteen diplomi-insinöörien koulutukseen.

− Yliopiston vaikutus on aivan keskeinen Jyvässeudulle ja Keski-Suomelle. Kaupan- ja palvelualan toimijana meille on ensiarvoisen tärkeää, että toiminta-alueemme pysyy jatkossakin vetovoimaisena. Maakunnan elinvoimaisuuden tukeminen on yksi strategiamme peruspilareista, toteaa Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä, joka on itsekin Jyväskylän yliopiston kasvatti.

− Yliopisto tuo alueelle paljon osaamista, mistä hyödymme myös omissa liiketoiminnoissamme. Yhteistyö ja vuorovaikutus alueen oppilaitosten kanssa on meille niin palvelujen kehittämisen kuin rekrytoinnin näkökulmasta tärkeää, Määttä jatkaa.

Osuuskauppa Keskimaa on Jyväskylän yliopiston pitkäaikainen tukija. Vuosien saatossa Keskimaa on tukenut niin yliopiston professuurien saamista, tutkimushankkeiden toteuttamista kuin kansainvälistymistä. Keskimaa on ollut myös aikaisempina vuosina vahvasti mukana yliopiston varainhankinnassa.

− Sekä Keskimaa että yliopisto ovat maakunnan suurimpia toimijoita, jotka kumpikin osaltaan ylläpitävät ja vahvistavat yhteiskuntamme perusrakenteita. On hienoa, että pitkäaikainen kumppanimme Keskimaa tukee kahta eri koulutusalaamme, jotka vahvistavat kaupan ja palveluiden asiantuntemusta digitalisoituvassa maailmassa, rehtori Keijo Hämäläinen kiittää.

Varainhankinta on merkittävä tulonlähde yliopistolle. Valtio pääomittaa yliopistojen lahjoituksia 2,5-kertaisella vastinrahoituksella.


Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, Antti Määttä, toimitusjohtaja, kauppaneuvos, antti.maatta@sok.fi, 050 522 1011

Jyväskylän yliopisto, Keijo Hämäläinen, rehtori, keijo.hamalainen@jyu.fi, 040 6800 215

Lisätietoa yliopiston varainhankintakampanjasta:
Jyväskylän yliopiston yhteiskuntasuhdepäällikkö Anu Mustonen, anu.mustonen@jyu.fi, 050 564 9022

S-ryhmän tavoitteena on rakentaa vuosien 2021–2024 aikana koko maan kattava sähköautojen latauspisteverkosto. Osuuskauppa Keskimaa on mukana kartoittamassa mahdollisuuksia sähkölatauspisteiden rakentamisesta Keskimaan toimipaikkojen yhteyteen.

ABC-lataus-verkosto rakennetaan tulevina vuosina vaiheittain S-ryhmän ABC-asemien, markettien ja hotellien yhteyteen. Ladattavien autojen määrä on voimakkaassa kasvussa. ABC-ketjun arvion mukaan sähköautoja tai ladattavia hybridejä arvioidaan olevan Suomessa vuonna 2030 yli 500 000. Kasvava ladattava sähköautokanta edellyttää huomattavasti nykyistä laajempaa ja saavutettavampaa latausverkostoa. Ensimmäiset ABC-latauspisteet avataan pääkaupunkiseudulle keväällä 2021 ja yhdessä asiakkaiden kanssa karttuvien kokemusten perusteella toimintaa kehitetään ketterästi verkoston laajentamisen ohella.

Keskimaa kartoittaa ABC-latauspisteiden verkostoa toimialueellaan

Osuuskauppa Keskimaa on myös aloittanut kartoittamaan ABC-latauspisteiden rakentamisen verkostoa Keskimaan toimipaikkojen yhteyteen. Investointipäätöstä ei kuitenkaan ole vielä tehty.

− Olemme omalta osaltamme valmistautumassa latausverkoston rakentamiseen ja kartoittamassa mahdollisia kohteita. Meille on tärkeää, että teemme perusteellisen pohjatyön asiakaskokemuksen varmistamiseksi ja oikean investointipäätöksen tueksi, toteaa Keskimaan liikennemyymälä- ja polttonestekaupan toimialajohtaja Heikki Tervanen.

− Haluamme palvella asiakkaitamme sähköautoilun suosion kasvaessa. Sähköautoilun suosio näkyy vielä tässä vaiheessa voimakkaimmin pääkaupunkiseudulla. Sähköautoilun kasvu pääkaupunkiseudulla kasvattaa valtakunnallisen liikenteen lataustarpeita Keski-Suomessa, myös alueellisten latauspisteiden tarve kasvaa vähitellen sähköautojen määrän lisääntyessä Keski-Suomessa. Lähdemme innolla panostamaan ekologisiin sähköautoilun palveluihin, jotta pystymme tarjoamaan asiakasomistajillemme kokonaisvaltaisen palvelukokonaisuuden, Tervanen jatkaa.

Ensimmäisessä vaiheessa latauspisteiden tarpeita ja mahdollisuuksia ollaan kartoittamassa Keskimaan ABC-asemille, Prismoihin, Sokos Hotelleihin sekä S-marketeihin. Tällä hetkellä Keskimaan toimipaikkojen yhteydessä sijaitsevia, yhteistyökumppanin ylläpitämiä, sähköauton latauspisteitä on Prisma Seppälän ja Sokkarin kauppakeskuksen parkkihalleissa. Lisäksi ABC Hirvaskankaalla on Teslan latauspiste.

S-ryhmä sähköistämässä koko Suomen

 

Latauspisteverkoston laajentaminen on osa S-ryhmä-tasoista hanketta. S-ryhmän tavoitteena on rakentaa vuosien 2021–2024 aikana koko maan kattava sähköautojen latauspisteverkosto ABC-asemien, markettien ja hotellien yhteyteen. Laajan sähkölatausverkoston kehittämisen ohella kehitetään myös muita liikenteen energiamuotoja.

Latauspisteiden sähkö on S-ryhmän pääosin itse tuottamaa uusiutuvaa tuulivoimaa. S-ryhmässä on investoitu jo vuosia tuulivoimaan sekä aurinkosähköön. Keskimaan toimipaikoissa sähkö tuotetaan sataprosenttisesti uusiutuvilla energiamuodoilla, pääosin S-ryhmän omalla tuulivoimalla sekä paikallisesti myymälöiden katoille asennetuilla aurinkopaneeleilla.


Lisätietoja

Osuuskauppa Keskimaa, Heikki Tervanen, liikennemyymälä- ja polttonestekaupan toimialajohtaja, 010 767 3064, heikki.tervanen@sok.fi